icon

Ako naučiť dieťa učiť sa samostatne?

lavazza313
9. nov 2022

Ahojte, mam doma prvacku a chcela by som od mamiciek starsich deti poradit,ako ju naucit samostatne sa ucit. Nemyslim hned od zajtra, moj nazor je,ze s prvakmi sa treba ucit spolu, ale potom, ako na to postupne nabehnut,nejake tipy a triky 🙂
Dakujem pekne

viestta
9. nov 2022

U nás to bolo Napíšeš jeden riadok, potom ma zavoláš. Od polroka písal sam, najprv riadky, potom cele úlohy. K matematike nás nepotreboval vôbec, stačilo mu prečítať co ma robiť.

katarinaba
9. nov 2022

Mam druhaka. Prvy rocnik sme robili spolu. Teraz hned od zaciatku ked ide na ulohy idem s nim, preberieme spolu ake ulohy maju - ja to zbezne pozriem a zhodnotim, co je schopny urobit sam - vacsinou je schopny vsetko urobit, akurat nejake basnicky, poucky, slovicka - to s nim robim, ale pisat vie, citat vie, pocitat tiez - nie je dovod aby som nad nim stala. Zadanie si musi byt schopny precitat a aj pochopit sam - krasne vacsinu zvlada. Ak nerozumie, vzdy ma zavola, poradim. No vacsinou vtedy ani ja tomu nerozumiem 😀 😀 😀 Potom ulohy skontrolujem, poviem ci ma nema chyby. Co treba opravi. Ak odmietne, nenutim, len upozornim, ze dostane patku a to potom budu nasledky. Vzdy to potom opravi.
Vzdy su tie ulohy len opakovanim toho co v skole robili. A este stale viac menej opakuju to co sa naucili minuly rok, nic narocne nepreberaju.
Od tretieho rocnika uz bude fungovat celkom sam, len skontrolujem a hotovo. Od stvrtej triedy som sa v podstate nestarala, ci deti maju ulohy, ci su naucene. Kontrolovala som len ziacku, teraz mi pipa uz edupage.
Ale aj osmakovi pomozem, ked pride, ze potrebuje vysvetlit - to zas aby si niekto nemyslel, ze na deti kaslem. To nie, len si myslim, ze su dost velke aby boli samostatne.

kacena4
9. nov 2022

treba jej dat rezim, napr. o 15tej sa budes ucit a spravis si MAT potom 15 min. pauza a spravis si SJL.... ked bude mat rezim mozete ist na samostatnost pri uceni sa. zo zaciatku sa spytaj co maju na dany predmet za ulohu, ak nechape zadaniu vysvetli a nech robi sama, ze si potom chyby spolu opravite kedz skonci pride ti povedat a spolu skontrolujete (tu je dolezite nenervacit sa ak robi chyby - len sa to uci a dieta ma narok na chyby) neskor uz sa tebou moze prist len vtedy ked nepochopi zadanie a inak robi sama a dava ti kontrolovat ulohy. citanie sme robili tak ze ja som varila a ona mi citala a na chybach sme sa smiali aby nebola deptana, ze jej to nejde. ale rataj s tym ze prvy rocnik sa budete ucit spolu. prvak potrebuje zistit ako taky rezim ucenia sa funguje to sa nenauci z tyzdna ci mesiaca na mesiac. drzi palceky

lulaby1982
9. nov 2022

Je to individuálne, sú deti,kt. sú samostatné od začiatku a sú deti,kt.sa rodičia učia až po maturitu,lebo osobnostné a v rámci svojej kognitívnej kapacity sú slabšie. Vy sa nejako rýchlo sa chcete toho zbaviť , žiaľ máte rolu na doživotie . Koniec detských liet , koniec slobody , koniec zábavy nástupom prechodu na ZŠ. Vitajte do sveta nahnevaných rodičov .

Chápem ,že chcete sa toho zbaviť,nalejme si cistéej vody, legálne drogy nepodporujem, že aby bola samostatná,obávam sa,že to nebude len tak možné , ak od malička nebola samostatná, čakajte verdikt ,že sa budete učiť až do skončenia ZS, alebo SS. Pripravte sa na ťažké časy , a oni prídu . A prídu aj nadávky, čo sa to učia,aké talafatky,a príde aj extrapunitivna agresia , všetci sú na vine - učiteľ, riaditeľ, osnovy, Ministerstvo školstva, suseda, manžel, dieťa, škrečok, budete sa hnevať na Máriu Teréziu, že zaviedla povinnú dochádzku, len ja som ten top človek a nemám žiadny problém,to oni.... A Komenský bude úhlavný nepriateľ Vášho pokoja a pohody .

Ešte to zamáva Vašimi rodičovskymi kompetenciami.

euka210
9. nov 2022

@lavazza313 prvy rocnik som robila s detmi, az tak vela toho nemaju, len trochu pisat a citat.... v druhom uz to bolo napises ulohu a ukazes, matiku si robili uz sami, Sj treba kontrolovat. V 3.r bol prvy uz samostatny a druhy vyzera ze tiez bude, len anj treba skusat a pomaham, len ked potrebuje. Najmensi je prvak a pisem s nim, lebo to ho treba korigovat, lebo je v tomto slabsi.

euka210
9. nov 2022

@lavazza313 piatak uz je samostatny, povie, ked mu nieco treba do skoly alebo ked treba vysvetlit, tak pride za nami...na matiku a fyziku je manzel, ostatne ja 😁

katulienkax
10. nov 2022

@euka210 piataci fyziku nemaju, takze ani nevies ake predmety syn ma 🙂

euka210
10. nov 2022

@katulienkax viem, ze nemaju fyziku, hoci syn by ju uz chcel. Doma ma elektricku stavebnicu, elektrika ho zaujima, takze on uz fyziku ma a tieto veci mu vysvetluje manzel.

lavazza313
autor
10. nov 2022

Dakujem za rady aj Vase skusenosti,najma
@katarinaba

lavazza313
autor
10. nov 2022

@lulaby1982 nechcem sa nicoho zbavit, len som chcela vediet ako to mali ine mamy,ako ucili deti samostatne sa ucit. Aby som vedela co ma caka a kedy asi prenechat dcere nejake kompetencie. Nechcem, aby bola na mne zavisla a zaroven chcem aby ale vedela, ze ked ma bude potrebovat,budem tu pre nu a poradim jej.