Ako píšu vaši prváci diktáty?
Píšu vaše deti v prvej triede diktáty? ja neviem, či je to nejaká móda našej učiteľky, že im ich pravidelne dáva, ale dnes som fakt rozhorčená. Hneď prvý deň po prázdninách doniesol dve smutné slniečka. Moja otázka v podstate znie - aké chyby robia vaši prváci, čo je u nich "normálne"?? Teraz začal syn hovoriť R, tak samozrejme, že ho teraz napchá všade - napr. kresrí miesto kreslí alebo karnevar miesto karneval. Prípadne robí chyby typu vynechania jedného písmenka - rukvice miesto rukavice, prípadne vynechá slabiku - zavali, miesto zabávali. Neučili sa ia, ie, iu a chybou je, keď napíše tjeskali miesto tlieskali. Odkiaľ niektoré tieto veci má vôbec to dieťa vedieť?
@mirkaff áno, idú kozmickou rýchlosťou, lebo potrebujú do veku dospelosti do svojich hláv nasúkať kopu encyklopedických vedomostí, z ktorých im väčšina v živote nikdy na nič nebude a ktoré si ľahko nájdu, keď ich budú potrebovať. A neučia sa v súvislostiach, ktoré by im pomohli súčasne pochopiť viac vecí. O prepchatých triedach radšej ani nepíšem 😖 😖 😖
u nas decka tiez pisu diktaty od prvej triedy, hodnotenie dostavaju len do zosita, znamky na prvom stupni "akoze" nemaju (lenze taky diktat sa moc slovne hodnotit neda, takze pri nom byva jednoznacne "dobre", vyborne", alebo ako naposledy "ach jaj!")
@timea7 zabudas že hodnotí sa celý polrok rok~ a to sa potom zratava~ ale myslím že v tejto diskusii išlo skôr o to aby dieťa pochopilo že známka nie je zadarmo~ a myslím že prehnane hystericke reakcie rodičov sú dieťaťu viac škodlivé~ skratka treba sa naučiť aj priznať chybu~ nevzdat sa~ áno diktát a gramatiku sa ináč ako memorovanim nenaucis/ o tom bola predsa reč. ..!
@kenzom nikde som nepísala o tom, že je nevhodné dávať deťom diktát, naopak, vadilo mi len to, že bol daný v prvý deň po skončení prázdnin a spôsob hodnotenia. Jasné, že je rýchlejšie ocápať diktáty smutnými slniečkami, ako ich hodnotiť slovným hodnotením. A že známka nie je zadarmo? Známka je cieľom? No bohužiaľ v našom školstve áno. Aj keď by mali byť cieľom vedomosti 😒 😒 😒 😒 . Je podstatné našprtať sa pred písomkou, dať ju na jednotku a o dva týždne z učiva väčšinu nevedieť... 😒 😒 😒 A nepostrehla som tu žiadne hysterické reakcie rodičov v tejto téme, sama som totiž a ne alergická.
No tak sme sa asi nepochopili~ známka nemá byť cieľom predovšetkým pre rodiča~ a to bohužiaľ je~ ja ako rodič mám radšej anglictinarku čo môjmu dala trojky/ ale zaslúžené~ ako predchádzajúca~ od nej mal jednotky~ nič nevedel/ tak také si neprosim. ...a samo bol spočiatku hotový~ ale zvládol to/ale od toho je rodič aby vysvetlil čo je cieľom. ..slovné hodnotenie neviem ako si predstavujes/ to myslím že by učiteľka nerobila nič iné. ...
@timea7
@lili777 Suhlasim s vami, moj syn bol taky nestastny v prvom rocniku, ze sa snazil a mal na konci dvojky a fakt sa snazil ze vam ani nebudem pisat ako ho to trapi, co mu mam povedat ze sa ma snazit este viac ked sa tolko ucime a cvicime ze viac sa neda? Blby system prvaci potrebuju pochvalit a nie toto co teraz. Na deti sa sype plno uciva a do skoly uz maju prist a vediet. ☹ Ja mam len dobre spomienky a ziadne stresy v prvom sa neznamkovalo dostavali sme len pečiatky. 🙂
Presne peciatky a mam pocit,ze od tych nedi vyzaduju aj nemozne...neviem na co ich takto zenu,znechutianim celu skolu...maju vela uciva a polovicu z toho ani nepotrebuju.na to je stredna skola,aby sa max.vzdelavali a boli pripraveny do zivota pripadne kto nejde dalej aj na povolania...
u nás sa neznámkuje,dostávajú pečiatky,a nášho musíme vela vela chválit,,hlavne to písanie je slabšie,ale zase matematika samá včelička,,vravíme si že jednoducho ho viac baví matematika.....a to sme mali odklad lebo má expresívnu poruchu reči
nasa pise posledny tyzden diktaty kazdy den, pretoze robia chyby , tak im ucitelka dava kazdy den dve-tri kratke vety, ale pisu aj normalne, cca dva krat do tyzdna a normalne im aj znamkuje.....nasa ma skoro stale 2-ky od druheho polroka / dovtedy mala len 1-ky /, stale zabuda na bodky , dlzne, samozrejme vynachava pismena a obcas aj nejake napise inak / spodobovanie napr. /
jasne, nech ich pisu, ved na to chodia do skoly, ale naco preboha znamky v prvej triede a na polrocne vysvedcenie 5 znamok? neviem, ale trosku zvlastne
pozerala som si moje zosity a my sme mali v pisanke max. 3-slabicne slova a oni bezne maju v slabikari :
nazbierali, vyzmizikoval. Pocitam, ze to niektori prvaci ani nevedia vyslovit, nieto este napisat!
Ale pozeram, ze nielen nasa ma problem s tymi diktatmi, tak ma to trosku ukludnilo 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@moni244 naco sa stresovat? vyckaj casu :D
@lili777 dcera prvacka pise -resp.pisala diktaty kazdy piatok. a dostavali klasicky znamky - dve chyby jednotka, styri chyby dvojka atd. Pricom chyba bola hocico, vynechane pismeno, dlzen, makcen. AJ velke pismena uz museli vediet sami - na zaciatku vety, mená. Myslela som, ze aku prisnu ucku mame. Chyba. Teraz mame horsiu.
Ucitelka (pani v dochodkovom veku) proste na konci februara prestala chodit do prace a udajne s nikym nekomunikuje. Decka dostali novu triednu a to je teda este len peklicko. Diktaty ale teraz nepisu, nova ucitelka sa vyjadrila ze decka nic nevedia a proste sa s nimi neda pracovat. Sorry, viem ze som uz trochu mimo temy, ale musela som sa vyventilovat. 😠
@erinne Tak to je smutne ☹ , u nas to bolo naopak syn dostal mladeho ucitela nejakeho cholerika, co na nich nie krical ale vrieskal ze su debili, hadzal po nich pripinacky, lopticky a kriedy a syna ked daco pred tabulou nevedel tak vykrical ze je debil, ze ked prisiel domov sa triasol od placu/bol viacej doma ako v skole lebo bol stale chory/ tak to som poriesila napisala peticii rodicov , len som bola udivena ze z 21 deti polka rodicou nic nevedela /tak ako sa rozpravaju s detmi/ jedno dievcatko popisalo ze pan ucitel ked krici zili na krku mu navru a to prvac a potom som sa stala svedkom takehoto spravania p.učiteľa sama. Ked som riesila to pred riaditelkou zosmiesnoval aj mna aj s riaditelkou rozpraval nepekne a nakoniec dostal pokarhanie a uz nastasie u nas neuci a u nas nastupila dobra pani ucitelka. 🙂 Syn chodi do skoly rad ale ten sram na dusi uz zostane.
@timea7 ale žiak sa mal konkrétnu vec naučiť k danému termínu, ak sa nenaučil nechápem, prečo by sa mu mala známka anulovat, veď keď sa douci a dostane jednotku, tak sa mu to predsa spriemeruje, ale nejaká sankcia tam predsa musí byť, ak to neurobí do termínu, neviem si v praxi predstaviť neustále preskúšanie žiakov, ktorí by si neustále chceli zlepšovať známky, ak má učiteľ 150 Žiakov, veď aj my dospelaci ak napr nezaplatime účet za mobilne služby, tak dostaneme pokutu
diktáty píšu všetci, od 1. po 8. ročník a aj neskôr ... nie je len úlohou učiteľa motivovať dieťa, aby sa naučil správne gramatiku, ale hlavne rodiča ... ja som sa s dcérou natrápila, nedala som jej pokoj, ráno vstala a už som jej dávala príklady na slová s i alebo s y ... a nechápem, prečo sa rozhorčuješ, že diktát písali po víkende, aký je v tom rozdiel, čo v strede týždňa, na konci, alebo na začiatku... dcéra mala samé jednotky zo SJ počas školského roka, aj z čítania, ale známky z diktátu katastrofa ...
a anulovanie známok? ... toto som nejako nepochopila, prečo by to tak malo byť ... súhlasím so zuzana76 ... je to nereálne, aby sa takto postupovalo ... veď načo sa to teraz naučím, o mesiac sa prihlásim a 5 sa mi vymaže ... hm
akoze v pohode, treba s dietatom trenovat tie diktaty aj doma, ale hned po prebudeni, namiesto ranajok 🙂 🙂 🙂 🙂 to uz potom ma aj opacny efekt, to sa musi asi tomu dietatu uplne znechutit 🙂 🙂 🙂 🙂
@sylvia20 až 8 smajlíkov? fíha ...... nikde nie je napísané, že to mala namiesto raňajok, môj tréning s diktátmi bol typu tri až šesť slov a ona sa tešila, keď to povedala správne ... ani na chvíľu mi nedala pocítiť, že ju to otravuje, bolo to formou hry ... a o opačnom efekte sa naozaj hovoriť nedá ... možno ty máš inú skúsenosť, ktorú ti neberiem 😉
@zuzana76 myslím, že známka je odrazom vedomostí, nie dátumu, ku ktorému ich žiaci vedia. Teda mala by byť, no prostredníctvom piatich stupňov ťažko presne a spravodlivo žiaka ohodnotiť. A to už nehovorím o tom, že známka je často odrazom sympatií učiteľky k rodičom, výšky sponzorského a pod. 😉 😉 😉 A že sa známka spriemeruje? A nie je to kravina? Veď ten žiak to ovláda na výbornú, síce v podstate len v deň preskúšania, čiže zase je to hlúposť, lebo o dva mesiace si z toho nemusí pamätať ani na dobrú....takže zase je to veľmi skreslené. Známka nie je odrazom vedomostí žiaka a pre mňa je úbohou motiváciou. Žiak môže mať našprtané definície od slova do slova, na jednotku, ale ak má niektorú z nich použiť, ak by mal svoje vedomosti prezentovať iným spôsobom ako kvákaním pred tabuľou, tak je hotový.
@timea7 o tomto sa dá toľko polemizovať, dám ti inú otázku, ty považuješ za ok, keď sa žiak gymnázia prihlási, že si chce opraviť známku, novú pisomku napíše na tú istú známku, keď som sa ho spýtala či sa učil a koľko tak mi povedal, že len pred tou prvou písomkou ráno, tak on očakával asi že ho osvieti a zrazu to bude vedieť a ja opravujem ako sprostá písomky žiakom čo tomu venovali 10 minut, tomu vravím zneužívanie a preto zapisujem obe známky
A ešte k diktatom, písali často a známky boli rôznorodé, teraz je tretia k a z diktatov máva 2, a sú to skôr chyby z nepozornosti
@zuzana76 ja som odporca známkovania, takže argumentuješ zbytočne. Moji dvaja synovci chodia do školy v zahraničí, známky nemajú, ale vedomostne sú niekde úplne inde, ako rovnako staré deti tu na SK. Nie je to totiž len o škále vedomostí, ale aj o ich schopnosti využiť ich. Viem, že to nie je zásluhou toho, že nie sú známkovaní, že je to iným systémom vzdelávania, ale nikdy im ani ich rodičom známky nechýbali. Podotýkam, že to nie sú žiadne výnimočne nadané deti.

@kenzom nesúhlasím. Ak je známka obrazom toho, čo ovládam, potom by mal fungovať model - nenaučila som sa látku, dostala som päťku. Doučila som sa ju, prihlásila som sa, odpovedala som z nej na výbornú. Nedostatočná by mala byť odstránená, pretože už tú látku ovládam na výbornú. Deje sa to?