icon

Ako podať návrh na vylúčenie iného dieťaťa zo školy?

lucia20
8. nov 2012

Mile mamicky, mohli by ste mi prosim vas poradit? moja prvacka chodi do triedy s 15-timi detmi. To co sa deje v skole je uz totalny chaos, anarchia, teror... no vsetko dokopy...
Ale k veci. Momentalne je na dennom poriadku, ze nam chodia domov deti dobite. Mame tam jedneho chlapceka. Ten chyti amok a bije deti, ucitelku hlava-nehlava. deti sa kryju pod lavicami, aby sa im nic nestalo. Navzdory tomu, moja doteraz bezproblemova dcera, prisla v pondelok s hrcou a modrinou na hlave, v utorok dostala kopacku do brucha, vcera prisla s tym, ze ju silno kopol medzi nohy.... A to nie je len moje dieta. Jeden chlapec uz od neho dostal pastou na oko, dalsie dieta ma rozbite usta, dalsie potrhane zosity, vsetkym vysypal skolske tasky.... Mamicky, my rodicia sme z toho uz na prasky. nase deti chodia cim dalej tym viac zdeptane, nestastne... Uz sme v koncoch. Toto riesime uz 2,5mesiaca. Vcera sme mali hromadne stretnutie. Dotycna mamicka tam sedela ako pat penazi a drzala usta. Ona to bude riesit psychologom o 2-3mesiace na co sme jej jasne povedali, ze nie sme ochotni cakat uz ani tyzden. Dnes sme sa rodicia ostatnych-tyranych deti rozhodli, ze podame navrh na to, aby dieta bolo vylucene zo skoly...
Poradte prosim ako dostat taketo problemov dieta zo skoly. 14 deti trpi a jeden sa vytesuje z toho ako sa ho vsetci boja. ☹ ☹ ☹ ☹

emily3
8. nov 2012

@lucia20 nechat deti doma kym sa to nevyriesi, alebo docasne ich dat do inej skoly,.... no neviem, je to fakt vazne. a kazdy den byt v riaditelni a tlacit na nich ..nemate v okoli nejakehi pszchologa, co by sa prisiel posriet do triedy ako to tam je? a riaditel sa bol pozriet ? alebo aspon zastupkyna?....

lucia20
autor
8. nov 2012

@fra no vydieranie nie je zrovna sposob, ktory by som rada vyuzivala, ale fakt si myslim, ze by to pomohlo....

alice107
8. nov 2012

@lucia20 v prvom rade treba postupovat tak aby to bolo efektivne.skola je zodpovedna za bezpecnost kazdeho dietata v nej pocas doby vyucovania.takze treba podat trestne oznamenie nie na malolete dieta ale na neznameho pachatela. .takze to musia presetrovat. ked zistia,ze pachatelom je malolete diedta tak tr.stihanie zastavia.ale s vysledkami vysetrovania mozes pracovat dalej.rodicia su zodpovedni za konanie svojho didtata.cize pravna zodpovednost je na nich aj v prpade obciansko-pravnej zaloby.
treba so zranenym dietatom navstivit lekara a mat potvrdenie o zraneni.ked budete postupovat rodicia kordinovane,zlepsi to vyhliadky na uspech okamzite. cize hromadna staznost ako aj trestne oznamenie.
treba podat pisomnu staznost najskor riaditelstvu skoly a podla jeho odpovede a toho,ako vec vybavi zriadovatelovi skoly na postup riaditelstva skoly.
to ci skola zabezpeci psychologa ci inu pomoc teba nemusi zaujimat.ani ich financne moznosti.
to je ich interny problem.
a mas moznost aj v obciansko-pravnom konani zalovat zriadovatela skoly.

mas vela moznosti len musis vedidst spravne konat.

a ak budes postupovat ty aj ini rodicia spravne hned sa dostavi ten spravny vysledok
preco ste si nenajali pravnika na vybavenie veci? ten by bol hned vedel efektivne zasiahnut .
ziadne sukromne dohovaranie matke dietata nikam nevedie.pretoze toto je uz zalezitost nie jedneho dna a nie jedneho ziaka .

ewellina
8. nov 2012

Tak pýtate sa, čo na to učiteľka... Jasné, že nemôže zvládať situáciu, keď nemá žiadne páky. Ešte aj kvôli tomu prišla o miesto... Nezávidím jej, ani tým deťom a ich rodičom.

emily3
8. nov 2012

@lucia20 ked ste uz vycerpali vsetky moznosti, treba sa uchylit k nepopularnym postupom..a bojovat za svoje deti....
moj syn mal incident s ucitelkou, ze som naklusala do skoly a zobrala ho zo skoly uprostred vyucka a nechala ho tyzden doma kym sa to neupokojilo..." nevravim ze vyriesilo" nevyriesilo sa to do konca skolskeho roka.....a potom viac nechodil do skoly ako chodil, a velmi tazko chodil do skoly s placom..... teraz je druhak, ucitelku prepustili...ma inu, a snazime sa ho povzbudzovat a motivovat..ale je to narocne...podpisalo sa to na nom 😒 ..

sendy182
8. nov 2012

@lucia20 čo na to riaditeľka.....mal pokarhania..?....ona môže dať návrh na psychiatrické vyšetrenie...jemu je psychológ zbytočný...... 😒 .............ďalej pri opakovaných a značnom nezvládnutí dieťaťa........riadieľ....opakujem riaditeľ školy môže dieťa vylúčiť...........a navrhnúť polepšovňu alebo reedukačný domov.............určite by som nepoľavila v tomto smere.......psychológa treba deťom trpiacim a nie tyranom!!!!!..............dieťa má svoje práva ale i povinnosti...........a svoje dieťa by som nenechla biť takýmto individiuom.........rázne vystrašenie, vyhrážanie, krik..............to by bol môj postup k takému to dieťaťu..............učitelia sa vôbec noboja že raz môže tak udrieť niekoho že bude mať doživotné následky......to až k tomuto musí zájsť aby niekto už konal!!!!!!!!!!!!! 😠

lucia20
autor
8. nov 2012

@emily3 vidis. to je napad. zavolam psychologicke u ktorej sme boli. ta je uzasna, mozno pomoze.

emily3
8. nov 2012

@lucia20 drzim vam palce, aby sa to cele vyriesilo co najskor...a sorry za preklepy 😅

lucia20
autor
8. nov 2012

@sendy182 ved toto som vravela aj ja. staci jedno zle stuchnutie. dieta padne, udrie si hlavu o stol a zlomi si vazy, no stoji to za to?
toto som potrebovala vediet, ake moznosti ma riaditel, aby sme na neho mohli tlacit...
@alice107 dakujem.

rolak
8. nov 2012

@lucia20 zvláštny postoj vedenia školy... u nás je vedenie z rodičov "posraté"...rodičia a žiaci sú naši "klienti" a musíme sa v prvom rade venovať ich spokojnosti..... pekne krásne si zistiť pod ktorú inšpekciu patrí vaša škola a napísať tam sťažnosť podpísanú všetkými rodičmi...alebo sťažnosť zriaďovateľovi školy.... keď sa začne podkurovať aj riaditeľovi,hneď dačo začne riešiť... a vopred mu oznámiť,že idete naňho písať sťažnosť.... on je platený od počtu žiakov...

alice107
8. nov 2012

@lucia20 len dodam,ze riaditel skoly musi zabezpecit aby deti boli v skole bezpecne.takze on ma povinnost a moznost ak zisti ze ine dieta sa chova agresivne dat navrh na preradenie dietata alebo zabezpecit mu asistenciu ci volit ine rienie. na zaklade nejakeho posudku lekara bolo take dieta predsa prjate do skoly. prostriedky na dosiahnutie ciela musi riesit so zriadovatelom nie s rodicmi poskodenych deti.
treba podat pismnu staznost a podla odpovede potom postupovat.

sendy182
8. nov 2012

@lucia20
@alice107 zriadovateľom školy je obec,mesto........no navštívila by som aj inšpekciu......voľakedy sídlili v každom meste na školskom úrade............

alice107
8. nov 2012

@sendy182 je neproduktivne kohokolvek navstevovat.treba postupovat podla subordinacie tak,ze staznost treba podat najskor riaditelstvu skoly a potom zriadovatelovi skoly na postup riaditelstva skoly.je jedno ktory uzemny celok to je.pretoze toto je dolezite aj pri dalsom moznom postupe ak by bol zriadovat necinny.skolska inspekcia ma na starosti spravanie sa ucitelov co sa tyka ich pedagogickej cinnosti.ale bezpecnost ziakov v skole ma v kompetencii priamo riaditelstvo skoly ako riadiaca zlozka .

sendy182
8. nov 2012

@alice107 to ja viem no ako vidíš riaditeľ nekoná ako by mal konať..........takže kolotoč........poučovať nemusíš...nie je treba........ 😀 .....keď na niektorých školách to funguje prečo nie na tejto..........
@lucia20 fakt držím palce a nedaj sa odradiť......tvoja dcérka sa má tešiť do školy a nie toto prežívať........veľa sily a energie posielam 🙂 🙂 🙂 🙂

alice107
8. nov 2012

@sendy182 v prvom rade ja som nepisala radu tebe ale zakladatelke.v druhom rade nepoucujem ale pisem ake su kompetencie. to je dolezite vediet pre zakladatelku. napisala som svoju mienku postavenu na pravnych skusenostiach.ak aj ty mas nejake tak vies ze moja odpoved bola vecna .a to aj ta tebe.
nevieme ako riaditel skutocne konal.ci vobec bola podana pisomna staznost.asi nie.a to je zaklad,nie nejake vyjadrenie ktore potom moze popriet.takze dolezite je poznat realne fakty a vediet spravne reagovat.len tak sa vysledok dostavi.to vie kazdy realne zmyslajuci clovek,ci nie?

sendy182
8. nov 2012

@alice107 😀 ........to si celá ty 😀 ..........hotová právnička na modrom koníkovi ešte že ťa máme však áno........... 😀 😀 😀 😀

natalka13
8. nov 2012

Pisomne podat staznost riaditelovi skoly, ak neodpovie inspekcia a zriadovatel. Inspekcia posle kontrolu na skolu. Ziadne vysetrenie bez suhlasu rodica neprebehne, mohli by ich rodicia zalovat zato. To si nik netrufne urobit-bohuzial.
Presne zdokumentovat utoky, podpisy vsetkych rodicov........a pisomne pisomne s potvrdenim prevzatia staznoti.
Inspekcia moze nariadit psychologicky dohlad nad triedou, potom napisu zaver setrenia-taketo sedenia ak s nimi suhlasi vacsina rodicov triedy mozu prebehnutaj bez suhlasu rodicov tyrana,

alice107
8. nov 2012

@sendy182 co mas za problem?
no mas smolu.ja nemam zaujem suhlasit s kazdou hlupostou ktoru mi napises ked vidim,ze je to nespravne.hlavne kvoli zakladatelke .o tu ide.takze je zbytocne aby si sa snazila o sobne narazky.na mna to neplati. 😎

luciahromadkova
8. nov 2012

chapem celu situaciu,
-v prvom rade písomná sťažnosť riaditeľovi, na bezpečnosť detí v triede, pomoc triednej učiteľke, žiak s poruchami správania, riaditeľ má pomocť triednej učiteľke, ak je to zložité a rodičia dieťaťa evidentne nespolupracuju, nenavstívia potrebných odborníkov, v tomto pripade nielen psycholog ale aj psychiater, špeciálny pedagog, resp. centrum špeciálno-pedagogickeho poradenstva, tu ale musim upozorniť, že dieťa nemožno vylúčiť zo školy, bola by možnosť preradenie,ale len so suhlasom rodiča, jednoznačne treba asistenta učiteľa, zaplatiť ho môže aj UPSVaR, ak tak neurobí škola alebo zriaďovateľ, riaditeľ školy je povinný pri sťažnosti všetko prešetriť v zakonnej lehote a potom sa vyjadriť a informovať Vás o postupe,
-ak riaditeľ školy nekona- teda v zákonnej lehote po Vašej sťažnosti Vám neodpovie a neinformuje Vás o postupe v zmysle legislatívy- jednoznačne podať sťažnosť na štátnu školskú inšpekciu, ak aj podate sťažnosť zriaďovateľovi, postúpi ju len inšpekcií, lebo úroveň riadenia a výchovno-vzdelávacieho procesu posudzuje štátna školská inšpekcia, nie zriaďovateľ
- ďalej si myslim, že jednoznačne pomôže ak pôjde o dieťa s poruchami správania /na základe odborných vyšetrení/, aby v triede bol asistent učiteľa, resp. špeciálny pedagóg, a rodičia môžu vyvinúť tlak na zriaďovateľa, aby ho zaplatili, okrem toho v tejto skupine detí, už majú z dôvodu nečinnosti pedagógov školy, resp. z dôvodu neriešenia situácie, problémy aj iné deti /ostatne maju strach/, takže treba riešiť situáciu, tak aby sa zmenili vzťahy v danej skupine detí a možno by to pomohlo aj práve dieťaťu s poruchami správania, čo je potrebné, aby aj ostatne deti pochopili, že toto dieťa má nejaký problém, ale za to nie je "zlý" a hádam o toto by malo ist aj rodičom tohto dieťaťa, aby ich dieťa sa naučilo žiť bežne v skupine detí a malo priateľov, viem že to znie teraz nemožne, ale toto dieťa môže mať naozaj zdravotný problém a kombináciou nevhodného prostredia aj v predchádzajúcej MŠ a v rodine sposobilo, že dieťa je nezvládnutelne

alice107
8. nov 2012

staznost je podnet na presetrenie veci. takze riaditelstvo ma v plnej kompetencii sa zaoberat touto vecou.na staznost musi v lehote odpovedat stazovatelovi.no a potom stazovatel podla odpovede a vysledkov setrenia moze postupovat dalej.
paralerne mozno podat tiez trestne oznamenie na neznameho pachatela.samozrejme tak ako staznost tak aj podnet na trestne stihanie musi byt podlozene dokazmi.
je uplne jedno ako interne bude postupovat riaditelstvo skoly. ale na vysetrenie psychologom musi mat suhlas rodica.a tak isto aj na dohlad psychologa nad detmi v triede.
ziadne dieta nesmie byt sledovane psychologom bez suhasu zakonneho zastupcu alebo bez rozhodnutia sudu.ak sa to robi,tak sa porusuje zakon.

rolak
8. nov 2012

@luciahromadkova ale môže sa psychiater, psychológ venovať dieťaťu bez súhlasu rodiča??? ako ho do toho zapojiť,keď rodič je pasívny?
ja osobne by som odfotila všetky škody,ktoré ten chlapec napáchal a normálne zašla na políciu...za jeho konanie sú zodpovední rodičia...neviem,ako sa postupuje,ale určite aj policajti majjú svoje postupy ako vec predať sociálke... a žiadny policajt vás nesmie odbiť,že založíme do spisu a dovidenia...ve´d je to malé dieťa,môže byť zanedbávané....veď hádam sú úrady,ktoré takéto veci prešetrujú...a možno by sa rodičia hneď dali do pohybu,keby im domov došli policajti...

rolak
8. nov 2012

@alice107 si mi odpovedala ešte skôr,ako som odoslala koment 🙂 ja tiež tak viem,že sme žiaka v žiadnom prípade nemohli len tak poslať k psychológovi...

sendy182
8. nov 2012

@rolak nie ak rodič je v tomto smere pasívny a nemá záujem riešiť evidentný problém svojho dieťaťa .škola dá podnet no neprinúti.......žiaľ............

alice107
8. nov 2012

@rolak presne tak.bez suhlasu zakonneho zastupcu alebo sudu nesmie byt dieta vysetrene.

luciahromadkova
8. nov 2012

@rolak bez suhlasu rodiča nemože dieťa absolvovať ani žiadne vyšetrenie ani nemože byť vzdelávané týmto odborníkom ani preradené do inej školy, do inej triedy, sú postupy ako vyvinúť tlak na rodiča, aby pasívny nebol, resp. suhlasil s riešením situácie, vysetreniami, navrhovaným postupom odborníkov,
nátlak je to posledné- potom to riešiť cez sociálku a políciu ako posledná možnosť

rolak
8. nov 2012

dokonca sme bez posudku psychológa ani nesmeli vynášať nejaké súdy,že patrí do špeciálnej triedy,alebo že má nejaké psychické problémy....dokonca ani tvrdiť,že je opitý alebo pod vplyvom drog (učím na strednej),sú to veľmi citlivé veci.... ale keď má dieťa na hlave modrinu po návrate zo školy,tak neexistuje,aby sa z toho riaditeľ vyzul....

rolak
8. nov 2012

@luciahromadkova a aké sú to postupy? lebo ten riaditeľ o nich zjavne nevie.... 😒 😒 😒

rolak
8. nov 2012

@luciahromadkova ale vylúčené zo školy byť môže....ba nie,to má povinnú školskú dochádzku,takže vlastne asi nemôže,nie? viem,že my sme mohli vylúčiť zo školy až od druhého ročníka...vtedy končí povinná šk.dochádzka...

luciahromadkova
8. nov 2012

@rolak ja v materskej skole, no bez vysetreni to jednoznacne nejde a tiez by vysetrenia a špeciálno-pedagogickú dagnostiku nemali riešiť ostatní rodičia, to sú dôverné info aj ked chapem ze to riešia, ked ich detí sa to dotýka
/totiž toto dieťa môže byť aj nadane a nevhodným prístupom učiteľov môže sa javiť ako hyperaktívne/

luciahromadkova
8. nov 2012

@rolak vylucene byt nemoze zo ZS