Ako pomôcť 7-ročnému dieťaťu prekonať neúspech?
Ahojte mate dieta ktore sa rychlo vzdava? Mojho syna velmi rychlo odradza neuspech. Ma 7.rokov. Ma ADHD a je prvak. Citanie mu ide slabsie a nechce citat vsetko co mu ide slabsie odmieta robit. Ako by ste to riesili? Uz neviem ako ho povzbudzovat. Dakujem.
Je normálne, že to ti nejde, veď preto sa učíš, učíme, skúšaš, robíš, žiješ… tým sa to učíš, je to proces. ;D V mnohých veciach na prvý pokus zlyhavame alebo nám to nejde dokonale, potrebujeme to skúšať viac. Preto s učíme! A veľa chváliť. Skvele, že ideš to skúsiť znova. Super, urobil/ prečítal si toto a toto správne. Úplne konkrétne pochvaly.
@iwanka222 Ma nieco v com je dobry? Ze najskor mu to neslo ale casom sa zlepsil? Napriklad bicykel. Nieco kde by mohol vidiet ze ako sa on sam zlepsil tym ze trenoval a skusal. Ak ano, vyuzila by som toto ako priklad vzdy ked sa chce vzdat.
Ale fakt je ze kazde dieta odradzaju cinnosti ktore mu nejdu. Ci jeho odradza vsetko? Nema nic v com by bol dobry? Ak ma, tak ho rozvyjajte hlavne v tej oblasti a to citanie do toho nejako zakomponujte. Blbe je ze to citanie potebuje do skoly a tak sa to neda vynechat.
Ako špeciálny pedagóg v rámci reedukacii zvyčajne funguje začínať jednoduchými úlohami, kedy ich dieťa považuje za veľmi ľahké, a zvyšovať úroveň. Napr pri čítaní "nemučím" dieťa čítaním ale začíname s cvičeniami na zrakovú koordinaciu. Kľudne aj cvičenia pre predškolakov. Je to komplexnejšie ale dieťa musí zažívať úspech z ľahkých úloh, čo ho motivuje + rozvíjajú sa funkcie pre komplexnejsie činnosti. 🙂
pozrela by som si nieco o dysfunkcnom perfekcionizme, ci sa v tom nenajdes (teda syn). da sa s tym pracovat, ale trva to.

@iwanka222 psycholog / specialny pedagog vam nevie dat rady / finty?