icon

Ako pomôcť 7-ročnému dieťaťu prekonať neúspech?

iwanka222
19. jan 2025

Ahojte mate dieta ktore sa rychlo vzdava? Mojho syna velmi rychlo odradza neuspech. Ma 7.rokov. Ma ADHD a je prvak. Citanie mu ide slabsie a nechce citat vsetko co mu ide slabsie odmieta robit. Ako by ste to riesili? Uz neviem ako ho povzbudzovat. Dakujem.

zic
19. jan 2025

@iwanka222 psycholog / specialny pedagog vam nevie dat rady / finty?

ivangeline
19. jan 2025

Je normálne, že to ti nejde, veď preto sa učíš, učíme, skúšaš, robíš, žiješ… tým sa to učíš, je to proces. ;D V mnohých veciach na prvý pokus zlyhavame alebo nám to nejde dokonale, potrebujeme to skúšať viac. Preto s učíme! A veľa chváliť. Skvele, že ideš to skúsiť znova. Super, urobil/ prečítal si toto a toto správne. Úplne konkrétne pochvaly.

iwanka222
autor
19. jan 2025

@zic Chodime aj ku specialnej pedagogicke aj ku psychologicke. Chvalim ho a aj tak sa rychlo vzdava.

pe_mi
19. jan 2025

@iwanka222 ahoj,myslím že je to aj povahou.
Tuto vlastnosť na sebe neznášam a syn to úplne zdedil po mne.čo mu nejde, okamžite obchádza oblúkom.ja to isté ,aj v dospelosti.

zic
19. jan 2025

@iwanka222 nemysel som chvalou (iba). Nie su na to nejake cviky alebo finty ako oklukou ho k tomu "donutit" (presvedcit / motivovat)? Neviem, pytam sa...

jurly
19. jan 2025

@iwanka222 ako dlho a casto travi cas pred obrazovkou?

andreatytler
20. jan 2025

@iwanka222 Ma nieco v com je dobry? Ze najskor mu to neslo ale casom sa zlepsil? Napriklad bicykel. Nieco kde by mohol vidiet ze ako sa on sam zlepsil tym ze trenoval a skusal. Ak ano, vyuzila by som toto ako priklad vzdy ked sa chce vzdat.
Ale fakt je ze kazde dieta odradzaju cinnosti ktore mu nejdu. Ci jeho odradza vsetko? Nema nic v com by bol dobry? Ak ma, tak ho rozvyjajte hlavne v tej oblasti a to citanie do toho nejako zakomponujte. Blbe je ze to citanie potebuje do skoly a tak sa to neda vynechat.

vladi4444
20. jan 2025

Ako špeciálny pedagóg v rámci reedukacii zvyčajne funguje začínať jednoduchými úlohami, kedy ich dieťa považuje za veľmi ľahké, a zvyšovať úroveň. Napr pri čítaní "nemučím" dieťa čítaním ale začíname s cvičeniami na zrakovú koordinaciu. Kľudne aj cvičenia pre predškolakov. Je to komplexnejšie ale dieťa musí zažívať úspech z ľahkých úloh, čo ho motivuje + rozvíjajú sa funkcie pre komplexnejsie činnosti. 🙂

deedol
20. jan 2025

pozrela by som si nieco o dysfunkcnom perfekcionizme, ci sa v tom nenajdes (teda syn). da sa s tym pracovat, ale trva to.