Ako pomôcť prváčikovi s epilepsiou zvládať učivo?
Ahojte. Potrebovala by som poradiť ohľadom môjho syna prváčika. Už neviem ako ďalej. Ešte len začala škola a ja som už úplne zúfala 😢 . Syn má epilepsiu a začal chodiť do normálnej školy a vidím na ňom že to nezvláda. Už sa učia písmenká A a I a jemu sa to už pletie a to nehovorím o matematike a písaní . Už sme navštívili špeciálnu poradňu ale zatiaľ neviem ešte na čom sme lebo na dalšie sedenie ideme až 18.10. a ja neviem čo bude dovtedy. Ak máte niekto skúsenosti s takýmito detičkami tak mi dajte vedieť.
@silvia0412 dík ja som rada že aspoň niečo a hned som aj volala s učitelkou že či stíhal ,povedala že hej akurát na telesnéj sa mu už nechcelo ani prezliekať ale aj tak som rada .Aj naši preberajú už velké E a to teda vyzerá až zalamujem rukami že ked budú písať Kalebo H tak to budú mať s toho už galimatiaš.A teraz riešim aj aby sa mu deti neposmievali v škole že je pomalý kedže už zo šikanovaním mal tu česť a to som riešila už rovno s otcom toho spratka jedného nevychovaného.
@danielik79 no ja dúfam že môjho v škole nikto nešikanuje, lebo ich učiteľka si dáva na to veľký pozor. Tvrdí mi že mu deti pomáhajú a malý sa vôbec nesťažuje že by sa niečo dialo. včera sa akurát na neho sťažovala vychoška že na obede zabával celú triedu a nikto potom nechcel jesť, tak ho posadili samého k stolu. Aj tak sa dá 😀 . A môj malý, teda prváčik je úplne oslobodený od telesnej aby im náhodou tam nedostal záchvat.
ahojte som rada ze som tu nieco taketo nasla ja mam ties epileptika ale nas caka prvy rocnik az narok takze aspon budem pripravena trosku co mam ocakavat . 🙂
@silvia0412
Ahojky...K Tvemu poslednimu prispevku mam dotaz - ohledne osvobozeni z telesne vychovy....
myj syn mel take v diagnose: EEG - Epylepticke zachvaty atd.....ale nikdy nikdo (!) ho z telocviku neosvobozoval... 😉
Nikdy by mne nenapadlo, ze by k tomu mohlo dojit.....Mas to automaticky od lekare a nebo Te poslala skola, at prineses dane potvrzeni...(?) ☹
Podle meho se skola "preventivne" strani tomu, aby resila "zvetsenou aktivitu" Tveho maleho...Mne by to vadilo...nepokladam to za osvobozeni od telocviku ale za odstraneni z kolektivu....
Misto toho,-aby ho zapojili do kolektivu, tak ho doslova odrezavaji a davaji to ocividne najevo pred ostatnimi...myslim si, ze deti - jeho spoluzaci ho vidi jinak, nez jakym skutecne je...predelava ho organizace a system skoly, ktery osobne povazuju za chybny (jak uz jsem Ti minule napsala)...Prijde mi to, ze ho "schovavaji", aby meli co nejmene problemu..jesteze mu nemuzou "zalepit" pusu... ☹
Ptam se, protoze muj syn se venoval vicero sportum - kanoe, judo, basket, plavani atd....a vzdy mel potrebne lekarske potvrzeni s doporucenim. Predpokladam, ze sporty mimo skolu jsem dokonce jineho razeni( zvysene fyzicke vypeti i ment.vypeti) nez obycejny telocvik ve skole....
A jeste k tomu, co rika pani ucitelka....tvrdi, ze malemu deti pomahaji, nestezuje si....vzij se do druhe strany.."Myslis, ze kdyby to bylo jinak, ze by Ti neco rekla?"...nic..ani by Ti nic nenaznacila, byla by to totiz jeji vychovna chyba a profes.nedostatek...Je zbytecne se ptat ucitele, budou zamlcovat a branit hlavne svoji "bezuhonnost"....
Musis mluvit s Tvym ditetem, ptat se deti, protoze JEN deti jsou v urcitych fazich uprimne... 🤐
@silvia0412 jasne,myslim,ze je to dobry napad.Niektory rodicia sa brania specialnej skoly,ze sa im okolie bude vysmievat ze maju ,,retardaka,, a tak radsej nechaju dieta trapit sa v skole,na ktoru proste nema.Pritom v specialnej sa mu budu viac venovat,kedze je tam menej deti a ma sancu naucit sa podstatne viac,nez v normalnej skole,kde je v triede 25 ziakov a ucitel nema tolko casu venovat sa kazdemu zvlast. 😉
@karap
"musim"🙂 Ti oponovat, protoze existuji zpusoby, jak ponechat dite v klasicke skole a venovat mu nalezitou pozornost...
Pedagogove zvlaste na prvnim stupni jsou specialne pripravovani na tuto variantu... v jejich pracovnim planu JE zakotveny zvlastni pristup k pomalejsimu zakovi...jenze to pro ucitele neni pohodlne, teto povinnosti se vyhybaji...
Doslova cekaji az se unavi rodic a da dite pryc... ☹ 😠
Ve tride lze nastolit program pro vsechny zaroven a nenechat nikoho o samote. Jen to chce trpelivost a maximalni pozornost ze strany ucitele...
Pokud nezvlada, lze prostrednictvim psycholozky "privolat" tzv.pomocneho ucitele, ktery je jeho spolecnikem ve tride a pomaha mu...Dokonce jsou skoly (jako nase), kdy tento ucitel vytvoril v klasicke skole "neklasickou tridu"
venovanou temto zackum, kterych na skole neni malo....Meli toho mene , ale vysledek byl totozny s celou tridou...
@karap
Mo prave..jenze, kdyz si ucitele zvyknou, ze nemusi, i kdyz jim to Zakon stanovi, co udelaji?
Kazde dite takto eliminuji...
To jim nesmime dovolit..kazda mama se musi za dite "prat" a pozadovat to, na co ma narok...Jenze kazdy si mysli, ze tim diteti jeste vice uskodi,ze si na dite zasedne ucitel...atd...opak je pravdou..ucitel si da velky pozor na rodice a na svuj pristup k zakovi...jeho chovani je totiz postihnutelne...a za branou skoly je zastup nezamestnanych, kteri si takove misto zaslouzi....Profese ucitele je bohuzel casto jen motivaci pro jistotu vyplaltni pasky...najit ucitele, ktery prijde rano k detem se srdcem na dlani, takovych je strasne malo...
Kdyz jsem se obracela na Skolu, vzdy jsem se ohanela tim, ze ONI jsou "mamy" nasich deti, ktere jim sverime s presvedcenim, ze se k nim jako "mamy" budou chovat...
p.s. Zacleneni pomaleho zaka obnasi jen "pamatovat" na nej...kdyz se pise diktat napsat jen pulku a za druhou nenapsanou pulku ho nehodnotit..pulka se bere jako celek a tomu odpovida znamka, dite neni penalizovano za "nedodelany, nedopsany ukol"
Pokud ma dite problem se ctenim NEMUSI nahlas ve tride cist...
Pokud se unavi, muze nakreslit obrazek na papir nebo na tabuli (tim je zamestnany, a nevyrusuje)
Nikdy neni v posledni lavici nebo sam... 😉
Poznamky se nepisi, resi se ustnim pohovorem...
PETKA se NESMI dat...
Pripadne problemy nepozornosti se NERESI pred celou tridou
@irriss no na telesnú mi dala ospravedlnenku synova neurologička lebo jeho unavuje samotné vyučovanie a nie to ešte telesná výchova. Ale doma normálne funguje teda behá po vonku atd. ale s tým rozdielom že doma si môže hocikedy ľahnúť a pospať si.
No u nás na škole som sa pýtala aj na osobného asistenta ale oni na to nemajú peniaze, takže je to pasé. A tiež mi pripadá teda aj synova triedna mi to potvrdila že ešte takéhoto žiaka nemala, teda nie že je pomalý takých už mala ale s miernym poškodením mozgu. Tak som zvedavá čo sa v stredu dozviem na tej poradni a podľa toho sa zariadim.
@silvia0412
aha..tak mu to dala spis jako jen moznost odpocinku...ne jako zakaz telesne aktivity..
Jak reaguje maly, nechtel by si na tom telocviku s detma hrat? Ja si myslim, ze kazde se tesi na telocvik cely tyden...on je tam na lavicce a o mici se mu jen zda..ono pri tech hrach ve skole se deti zkamaradi a vztahy upevni, pri hre jsou zavisli jeden na druhem..kdezto v diktatu museji spolehat jen sami na sebe...ale v te hre je to spojuje a upevnuje kamaradstvi...ten odpocinek..no zkus jeste hledat jinou alternativu..zajdi za ucitelkou a rekni ji o tom, ze existuje zpusob, jak se venovat detem jako je Tvoje zaroven spolu s ostatnimi...Rekni ji o tom, co jsem Ti napsala vys..diktaty, kresleni, hodnoceni..aspon bude vedet, ze vis..nebo pak za reditelem..jednoduse a rovnou se ho zeptej, jaka mas prava a co ocekavas ze strany skoly... 😉
Skoda, ze se clovek musi domahat toho, co mu nalezi... 😉 ☹
@silvia0412 ja tiez nepokladam za najstastnejsie obrat dieta o telocvik. jasne, ze na matematike je unaveny, ale to je ina unava- psychicka. u deti prave pohyb, cvicenie pomaha zregenerovat a odstranit jednostrannu, dusevnu unavu. (aj u dospelych) prave preto su zakladne pedagogicke zasady striedat intelektove aktivity s fyzickymi. zaradovat kratke pohybove chvilky.
jedno je iste, ze tvoj syn potrebuje specialny pristup. neodpisala si, ci bude mat ulavy z hodnotenia. mozno ma narok aj na asistentku.
@silvia0412
Ale Tvoje dite neni postizene...navic diagnosu nemusela znat...jen ze ma zvysene EEG.. 😉 Jasne, ze pak vsechno pricitaji "nemoci" a tim si umyji ruce a zbavi zodpovednosti...
To, ze skola nema penize je blbost, ale i tady se tim brani..skola MUSI zabezpecit zakladni potreby stanovene zakonem...na toto penize se najdou vzdycky..jen se musi slapnout...dokonce casem tyto deti maji pravo i na kalkulacku a maly osobni pocitac... 😉
Proto se Vas zbavuji..setri penize....tim, ze odejdete, oni nemusi resit penize a jejich Fond jim jde na skolni akce a ne na individulani vyuku. Ze zkusenosti vim, na 1000000 procent, ze nejen zakon, ale i skolni Fond pamatuje na tyto sluzby a jsou vyhranene penize...Jen jim musis dat najevo, ze o tom vis..
Psycholozka (tady v Italii) vzdy podporuje setrvani ditete ve skole, kde zacal, povazuji zmenu za dalsi zlom a negativni postup v jeho zivote...zmena kolekltivu pry detem nesvedci...proto se vzdy domlouvaji s reditelem skoly..a bude to platit i u Vas..protoze ta provazanost Skola-psycholog je tady v Italii, ale i v Praze(moje deti studuji obe de skoly zaroven 😉 )
@silvia0412 no ani náš nepovedal až ked mi povedali druhý a na teraz má od toho krpca pokoj ....aspoň zatial .Inak máš dobre že je ti oslobodený od TV
@filipal ešte neviem či bude mať nejaké úlavy v učení, lebo až tento týždeň budem mať výsledky až podľa toho sa uvidí. a na tej telesnej ani on nechcel cvičiť uvídime ak si to niekedy rozmyslí tak sa dohodnem s doktorkou či mu to teda povolí.
@danielik79 no včera aj dnes sme sa učili písmenká a je to ešte horšie ako to bolo v piatok už ani nevie čo je A a čo je I a už nehovorím o tom čo je E. Tak som zvedavá ako to dopadne zajtra.
@silvia0412 neboj sa a netrap sa nad tým ved on do toho dojde.Ja mám ísť s mojim krpcom 20 to psychologické vyšetrenie tak som zvedavá čo zas tam .On ked sme boli na tom teste školskéj zrelosti bol tam s ňou sám a ona sa ho všeličo pýtala tak som aj zvedavá ako bude toto prebiehať .Od piatku krpca už bolela aj hlava aj ked dnes už pomenéj a tak sme vybehli s krpcami von kedže bolo tak krásne tu u nás v okrese NZ
@danielik79 no aj môj krpec bol na tom vyšetrení sám. Ja som zatiaľ vypisovala kopu papierov a teraz ideme zajtra tak som zvedavá ale výsledky vraj že budem vedieť až v stredu. A aj my sme boli včera celé poobedie vonku aj u nás v ZA bolo krásne. Môjho dnes ráno bolelo bruško ráno tak neviem ako dnes zvládne ten deň v škole. A najmladší ma laryngitídu tak je u nás veselo. 🙂
@silvia0412 no vidím že ste sa s bolesťami bruška zobudili ako mi .Náš Maťko už od rána furt mrnčal že nikam nejde a aj moja malá má bolesti hrdielka zajtrá ideme tiež k dr ☹ niečo je asi vo vzduchu lebo tu u nás sú tie laryngitídy dosť časté na tento čas.
@danielik79 no malý prišiel dnes zo školy s ďalšou trojkou z matiky, tak som úplne happy 😢 . Ale aspoň zajtra na tej poradni uvidia ako mu to super ide 😀 . Teraz si momentálne išiel ľahnúť a spať, keď sa zobudí tak sa pôjdeme zase učiť.
@silvia0412 ja neviem prečo ich vlastne známkuje prečo nemajú napr tlačitka ako môj alebo ako má môj synovec abecedne ale nie hned kyndnúť známku.Môj sa dnes chcel učiť sám tak som len sem tam naň dohliadla očkom ako má napísané a či číta správne ešte teraz to raz s ním zopakujem.Chcem sa ťa spýtať aj od vás vyžadovala psychologička písomný posudok žiaka od učitelky
@danielik79 ahoj žiadny posudok od nás nikto nepýtal lebo som tam išla sama dobrovoľne bez toho aby sa Maťkova triedna do toho nejako zapojila. Lebo ona povedala že zatiaľ mu žiadne hodnotenie nemôže napísať lebo ešte ubehol veľmi krátky čas od toho ako nastúpil do školy. Dnes sme tam boli a zatiaľ neviem nič nové až zajtra idem na konzultácie tak som zvedavá čo mi povedia, ale myslím si že ho odporučia do špeciálnej školy tak som veľmi na to zvedavá.
@silvia0412 aj ja idem sama dobrovolne ale odomňa to pýtala psychologička .A vlastne prečo idete až zajtrá na konzultácie ked to mal dnes .Ja ked som bola na tom teste školskéj zrelosti tak malý sa hral a my sme debatili so psychologičkou asi hodinu aj pol .Ved ani ty tiež nemáš tolko času a namä ked máš ešte aj choré dieťa doma . ☹ Aj u našej sa dnes potvrdila laryngitída ☹
@danielik79 tak to je mi ľúto že aj vy máte laryngitídu, nám už je trošku lepšie ale dnes bola dcéra Maťkovi zobrať úlohy a jeho triedne jej už stačila oznámiť aby sme si ho nechali doma lebo mu včera tiekli trošku soplíky a pritom dnes nebol ani v škole. A pre výsledky idem až zajtra preto, lebo sa musia psychologička a pedagogička dohodnúť čo ďalej to je nejaké špeciálne súkromné centrum tak som zvedavá.
@silvia0412 aj ja idem do súkromného centra tak uvidím čo bude .Dnes som volala aj učitelke že či už má to hodnotenie ....tak že mi ho pošle zajtra .Ja nemám rada ked si niekto taketo veci neháva na poslednú chvílu.
Mne tá vaša učitelka pripadá furt ako keby ho ani v triede nechcela inak soplíky niesú dôvod aby vynechal školu ved aj môj chodil teraz ako nastúpil soplíkový a nik nemal žiadne výhovorky ,tu je bežne že deti chodia do školy soplavé ved s tým rastú.
@danielik79 no už to aj mne pripadá tak že sa ho chce zbaviť. Uvidím čo mi zajtra odporučia a ak by náhodou zostal na tej škole kde chodí tak by som ho asi dala preradiť do inej triedy, lebo mi to pripadá tak že učiteľka zvolila voči nemu totálnu ignoráciu. Ináč ja chápem že sa nemôže venovať iba môjmu synovi keď tam má 23 detí ale mohla by sa aspoň trošku snažiť. Som ináč zvedavá čo ti do toho odporúčania napíše vaša učka.
@silvia0412 no to som zvedavá aj ja .Našich je v triede 16 ale zato ja s nou komunikujem dosť často a mám niekedy pocit že je to jéj miláčik dokonca ešte aj na telocvik mu niekedy pomôže doobliekať čo ma trošku aj hnevá lebo ani v škôlke ked boli ich na telocvik nenútili sa rýchlo prezliecť a to ich mohli .....a potom sa mu samozrejme že spolužiaci vysmievajú že je slimák ale tak on za to nemôže
@danielik79 no aj predo mnou to učiteľka na mňa hrá že je zlatučký že taký mazel, že ona má rada takéto deti. Lebo on k nej príde a chce sa mojkať. Ináč proti nej nič nemám tak uvidíme.

@danielik79 som rada že aspoň tvojmu synovi sa darilo. Naši dnes brali veľké E tak malý ma z toho zase miš maš v hlavičke. Cez víkend budeme musieť zase riadne zamakať. Dnes ked prišiel zo školy tak sa sám pýtal aby sme sa išli učiť. On aj niekoľko krát ked je doma zo školy príde že sa chce učiť ale bohužial mu to nejde tak ako by si predstavoval on aj my.