icon

Ako pomôcť školáčke zvládnuť stres z kolektívu?

katarinkah1
11. sep 2025

Ahojte.
Rada by som sa vás opýtala na skúsenosť.
Dcérka je v 1 triede s tým, že tento týždeň prepláca prvé dve hodiny až dokým ju psychologická nezoberie von. Tam sa okamžite ukľudní a je spokojná. Ale do triedy sa nechce vrátiť. Nemá problém zostať v kabinete a robiť si úlohy tam sama. Má problém len stým, že je tam veľa cudzích deti a v takýchto situáciách sa necíti komfortné.
So psychologičkou to riesime- jej mienka o dcérke mimo triedu jedno spontánne, šťastné a šikovné dieťa.
Čo pomohlo vašim deťom ?
Dakujem

pribinak
11. sep 2025

Nemá v triede žiadnu kamosku s ktorou by sedela?

wikiwiki
11. sep 2025

A čom je teda problém? Prečo sa tam necíti komfortne?

patka06
11. sep 2025

@katarinkah1 6 ročná už vie povedať čo presne jej vadí. Teda ak sa jedná o dieťa bez diagnoz.
Reagovala takto aj v škôlke?

januska12323
11. sep 2025

Akú má diagnózu? Zdravé dieťa by to nerobilo.

anonym_85b9eb
11. sep 2025

@katarinkah1 a v škôlke čo robila?

katarinkah1
autor
11. sep 2025
@anonym_85b9eb

@katarinkah1 a v škôlke čo robila?

@anonym_85b9eb len keď nastúpila. Do dvoch týždňov to prešlo. Ale tiež sa stranila od detí a keď si zvykla ostatné roky bolo v pohode- normálne sa hrala. Diagnózy nemá, okrem toho že je viac citlivá.
Dnes sedela sama v lavici a deň prebehol viac menej normálne.

anonym_0a53b3
11. sep 2025
@katarinkah1

@anonym_85b9eb len keď nastúpila. Do dvoch týždňov to prešlo. Ale tiež sa stranila od detí a keď si zvykla ostatné roky bolo v pohode- normálne sa hrala. Diagnózy nemá, okrem toho že je viac citlivá.
Dnes sedela sama v lavici a deň prebehol viac menej normálne.

@januska12323 a ty máš akú diagnózu? Otras...

@katarinkah1 mám syna, extrémny introvert, má rád svoj kľud a pokoj, vadia mu divoké deti a že sa ich v jeho triede zišlo dosť... Prvé dni školy bol plač, veľký. Zvykol si postupne. Našiel si dve svoje kamarátky a s tými sedí aj v lavici. Tiež sú to také tichšie dievčatá a zvyšok kolektívu ich odstrkuje , ale oni si stačia. Teraz sú druháci, scenár sa opakoval prvé dva dni, síce už neplakal, ale ťažko sa mu šlo do školy, vracal sa zničený a tvrdil, že mu vadí ten hluk čo spolužiaci robia. odkedy sa začali učiť a zaviedol sa aký taký režim, tak je spokojný. U neho bol problém aj ten, že v škôlke ich bolo 15 a v škole ich je 25 v jednej triede a ozaj sú to divoké deti. Tiež by som bola ohučaná keby mi 20 kolegov v práci vreští poza uši. Skús sa dcérky spýtať čo konkrétne jej na deťoch vadí.

katarinkah1
autor
11. sep 2025
@anonym_0a53b3

@januska12323 a ty máš akú diagnózu? Otras...

@katarinkah1 mám syna, extrémny introvert, má rád svoj kľud a pokoj, vadia mu divoké deti a že sa ich v jeho triede zišlo dosť... Prvé dni školy bol plač, veľký. Zvykol si postupne. Našiel si dve svoje kamarátky a s tými sedí aj v lavici. Tiež sú to také tichšie dievčatá a zvyšok kolektívu ich odstrkuje , ale oni si stačia. Teraz sú druháci, scenár sa opakoval prvé dva dni, síce už neplakal, ale ťažko sa mu šlo do školy, vracal sa zničený a tvrdil, že mu vadí ten hluk čo spolužiaci robia. odkedy sa začali učiť a zaviedol sa aký taký režim, tak je spokojný. U neho bol problém aj ten, že v škôlke ich bolo 15 a v škole ich je 25 v jednej triede a ozaj sú to divoké deti. Tiež by som bola ohučaná keby mi 20 kolegov v práci vreští poza uši. Skús sa dcérky spýtať čo konkrétne jej na deťoch vadí.

@anonym_0a53b3 ďakujem za nádej 😉

akvi
11. sep 2025

@katarinkah1 moze byt hypersenzitivna a pre taketo deti je proste peklo byt v jednej miestnosti s dalsimi 30 detmi. To, co normalny clovek vobec nevnima, to je pre hypersenzitivneho proste prebytok podnetov a vnemov. Moj syn je AS a tam je hypersenzitivita sucastou diagnozy, taketo deti napriklad ten neustaly šum v triede pocituju ako hluk, tiez vone/smrady, mnozstvo farieb (preto ja napriklad nemam rada skolske triedy,ktore su olepene mnozstvom plagatikov, vykresov, karticiek, nedajboze stenami ako omalovanky).. A do toho sa ma este aj sustredit a ucit sa..proste peklo.. Preto sama v miestnosti s jednou osobou dokaze pracovat uplne v pohode a je stastna..