Ako postupovať pri odmietnutí uvoľnenia zo školy?
Chodíte na dovolenku aj počas šk.roka? Dovolí vám to triedna a riaditeľka?
My máme ísť teraz prvý krát v júni na týždeň, kvôli nižším cenám,lebo máme tri deti. S najmenšími problém nie je, odhlásime zo škôlky. Najstarší syn je v šiestom ročníku, triedna dala tlačivo na uvoľnenie žiaka. Stanovisko je od triednej kladné. Riaditeľka nepovolila. Dala že nesúhlasí. Čo mám robiť v tomto prípade? Všetko máme zaplatené,letenky nevystornujem.
Vďaka
@lienka.7 a tak je pravda, ale skoda sa uz stala, treba to nejak vyriesit a poucit sa z toho, nie je povinnostou riadietala vyhoviet kedze je to ziadost moze byt aj zamietnuta, idealne poziadat riaditela vtedy ked sa da este urobit storno bezplatne, tak som to robila ja
@roxana280 presne si vystihla pointu tejto diskusie👌 ďakujem
@beronsche ty stale nechces pochopit pointu, ze nemas dovod sa rozculovat ak dobrovolne porusis pravidla ( hociake, skolske, pracovne, zakon) a este sa tvarit ukrivdene..., ze ta na to niekto upozorni. Sak ludia berte zodpovednost za svoje ciny. Miesto toho, aby si clovek zaklopal na celo a povedal: ja koza, urobila som blbost , mala som sa najskor opytat...poradte,co mam robit...ako ju zlomit? Budem obvinovat cely svet okolo....za ziadnu cenu si nepripustit, ze chyba bola na mojej strane....a ja uorimne dufam, ze na divolenku pojdu... je to draha zalezitost...ale je mi luti, ze ludia za svoje chyby obvinuju druhych. To je cela pointa. Ja uz netusim ako to viac vysvetlit.... lebo to je ako hrach na stenu hadzat uz...
@kremlicka250 skôr ty nechápeš pointu mojich prispevkov.. Alebo tam vidíš niečo, čo tam nie..
Takže mi naozaj nič vysvetľovať nemusíš..
Ja v podstate kritizujem názor tu pritomnych, že je správne deti neuvolnovat, pretoze toto a tento..
Niektoré argumenty sú vyslovene smiešne.
Ja si myslím, že toto by malo byť posudzované individuálne a s rozumom. Že škola by mala s rodičom úzko spolupracovať a komunikovať - toto má fungovať oboma smermi. Žiadne rozhodnutia z pozície moci. Žiadne "podpasovky" a klamstvá zo strany rodiča.
Prip.uvolnenie z vyučovania by som ja osobne určite riešila vopred. Najmä preto, že v hre je ludsky faktor.
Ale to ešte neznamená, že celoplošný prisny režim a najmä nekonzistentnost schvalujem.
A vlastne, teraz mi napadá, že ak nie sú presne definované pravidlá - čiže raz je to schvalene, inokedy nie, potom sa ani nečudujem, že dochádza aj k takýmto situáciám.
@bosorkabb no veru uprimne v zivote som si nezaplatila dovolenku vopred a potom sa rozculovala, ze mi ju sef neda...kym som bola zamestnanec, co uz nie som
@kremlicka250 vieš čítať s porozumením? Šéf nepodpíše dovolenkový list skôr ako nie je koniec mesiaca. Dajme tomu chceš jún, podpíše až koncom mája. Už sa rozumieme?
Mám 3 deti potrebujem rodinnú izbu. Skús ju zohnať týždeň alebo 2 týždne pred odchodom.
Ja nie som na špagátiku ani moja rodina. Viac k tomu nemám čo dodať.
@bosorkabb a tak povedzme si pravdu, ja som kupovala dovolenku v oktobri na nasledujuci rok jun, dala sa zrusit samozrejme do urciteho casu, ale vtedy vychadzali najlepsie a dalo sa z coho vyberat. Pokial ten chlapec nie je zaskolak, zvlada ucivo, dobehne, vopred oznami ucitelom, ze ide prec, aby mal znamky, nevidim dovod, kopec deti tak chodi. My sme mali opacny pripad sibnutu ucitelku z matiky, ale ona je chora na hlavu, vyhlasila, ze kto nenapise pisomku dostane 5, moj syn vynikajuci ziak a vedela to dopredu aj to, ze nas riaditelka mesiace vopred uvolnila na dovolenku, syn s placom sa rucal uz, ze mu v osmicke na konci pokazi vysvecko, lebo 2 pisomky dala na ten termin, ze sa nedostane na strednu skolu kvoli dovolenke. A znamok mal dost, svina chcela skodit. Povedala som lekarovi co nam robi zavrtel hlavou, vypisal ho a bolo vybavenco a mohlo ju aj rozrhnut🙂))A zobrala som ho zo skoly, dala na inu kde mal same jednotky a dobrych ucitelov uz je prijaty na strednu skolu kam tuzil ist🙂)Netreba sa bat a s niektorymi osobami zavistlivymi a zlymi treba vytriet podlahu.
@roxana280 ja v novembri. Keďže mám 3 deti ktoré majú prázdniny a potrebujem rodinnú izbu v čase prázdnin.
Ja sa vždy viem prispôsobiť ak treba ale odtiaľ - potiaľ. Rodina a deti sú pred prácou. Vždy to tak bolo aj bude.
@kremlicka250 vieš čítať s porozumením? Šéf nepodpíše dovolenkový list skôr ako nie je koniec mesiaca. Dajme tomu chceš jún, podpíše až koncom mája. Už sa rozumieme?
Mám 3 deti potrebujem rodinnú izbu. Skús ju zohnať týždeň alebo 2 týždne pred odchodom.
Ja nie som na špagátiku ani moja rodina. Viac k tomu nemám čo dodať.
@bosorkabb takze u vas v praci to funguje tak, ze napriklad si 5 zamestnancov zaplati dovolenku na rovnaky datum ( ako vravis, sak nikto nie je na spagatiku a predpokladam, ze nie si jedina v praci,ktora chce mat lacnejsiu dovolenku)sef v juny povie jasne, chodte vsetci ...pohoda. Ale veru netusim,kde pracujes , kde sa dovolenka hlasi na dalsi mesiac na konci predosleho...uprimne som sa s tym nikdy nestretla
@bosorkabb takze u vas v praci to funguje tak, ze napriklad si 5 zamestnancov zaplati dovolenku na rovnaky datum ( ako vravis, sak nikto nie je na spagatiku a predpokladam, ze nie si jedina v praci,ktora chce mat lacnejsiu dovolenku)sef v juny povie jasne, chodte vsetci ...pohoda. Ale veru netusim,kde pracujes , kde sa dovolenka hlasi na dalsi mesiac na konci predosleho...uprimne som sa s tym nikdy nestretla
@kremlicka250 môžeš si ju zapísať do takého šefovho zošita aj skôr ale dovolenkový lístok skôr nepodpíše. Vždy sa s kolegami dohodneme medzi sebou. Ja chodím cez letné prázdniny čo lacné nie je. Ale áno stalo sa že išlo naraz viac ludi v rovnakom termíne. Šéf frflal, len u nás platí že je bežné nájsť si inú prácu celkom rýchlo. Čiže šéf moc na výber nikdy nemal.
@kremlicka250 môžeš si ju zapísať do takého šefovho zošita aj skôr ale dovolenkový lístok skôr nepodpíše. Vždy sa s kolegami dohodneme medzi sebou. Ja chodím cez letné prázdniny čo lacné nie je. Ale áno stalo sa že išlo naraz viac ludi v rovnakom termíne. Šéf frflal, len u nás platí že je bežné nájsť si inú prácu celkom rýchlo. Čiže šéf moc na výber nikdy nemal.
@kremlicka250 aj my to máme podobne ako
@bosorkabb
Dovolenku na leto rezervujem november/ december, to ešte nehrozí, aby mi ju šéf schválil..
Normálne sa dohodneme s kolegami, kedy približne plánujú oni - to je hádam normálne, že nejdú všetci naraz, aspoň ak sú vzťahy dobre, viem, kedy musím byť v robote, podľa toho naplanujem a šéfovi poviem, on o min.zabudne..
Potom máme ešte excel tab, kde to zapisujeme, ale to stále nie je záväzné.
Dovolenku ako takú nahadzujem do systému až tesne pred..
Podľa mňa tak fungujú mnohí..
@bosorkabb
Dovolenku na leto rezervujem november/ december, to ešte nehrozí, aby mi ju šéf schválil..
Normálne sa dohodneme s kolegami, kedy približne plánujú oni - to je hádam normálne, že nejdú všetci naraz, aspoň ak sú vzťahy dobre, viem, kedy musím byť v robote, podľa toho naplanujem a šéfovi poviem, on o min.zabudne..
@beronsche
To je uplne v poriadku, dohodnete sa, sef o tom vie. Nepridete do prace s tym, ze cauko o 3 tyzdene letim na dofcu a asi Jana a Petra. Vies, boli lacne dovolenky, ty sa zariad ako chces....pises, ze sa dohodnete medzi sebou ( asi aby ste nesli vsetky naraz) a nemal by kto robit.
Ja si osobne neviem predstavit, ze nastupim do prace, podpisem zmluvu, kde sa napriklad pise, ze v maji sa dovolenky neberu a aj napriek tomu si booknem v maji tyzcen dovokenku a potom sa budem rozculovat, ze ten sebec zakerny mi ju nedal....mne to proste rozum neberie.
@beronsche
To je uplne v poriadku, dohodnete sa, sef o tom vie. Nepridete do prace s tym, ze cauko o 3 tyzdene letim na dofcu a asi Jana a Petra. Vies, boli lacne dovolenky, ty sa zariad ako chces....pises, ze sa dohodnete medzi sebou ( asi aby ste nesli vsetky naraz) a nemal by kto robit.
Ja si osobne neviem predstavit, ze nastupim do prace, podpisem zmluvu, kde sa napriklad pise, ze v maji sa dovolenky neberu a aj napriek tomu si booknem v maji tyzcen dovokenku a potom sa budem rozculovat, ze ten sebec zakerny mi ju nedal....mne to proste rozum neberie.
@kremlicka250 ty znova porovnavas školu s pracou.
Nechápem, že tam vôbec vidíš nejakú paralelu.. ako vážne...
Mne rozum neberie toto.
@kremlicka250 ty znova porovnavas školu s pracou.
Nechápem, že tam vôbec vidíš nejakú paralelu.. ako vážne...
Mne rozum neberie toto.
@beronsche ale to iste je pre mna aj v skole. Ja nechapem, co branilo autorke sa na tieto veci opytat. Je maj. Myslim, ze ucitelku stretla behom roka milion krat, ved toto sa dalo vsetko zistit vopred. Aj s riaditelkou mala moznost riesit tieto veci milion krat vopred ako nieco bookla. A nie ja si budem dupat aky je svet kruty, ked pravidlo porusujem ja sam.
Riaditelka nedala prikaz , na zdrazenie dovolenky v lete. Ja nechapem, miesto stretnutia sa s riadelkou obvinujem cely svet ako si priznat vlastnu chybu.
@beronsche ale to iste je pre mna aj v skole. Ja nechapem, co branilo autorke sa na tieto veci opytat. Je maj. Myslim, ze ucitelku stretla behom roka milion krat, ved toto sa dalo vsetko zistit vopred. Aj s riaditelkou mala moznost riesit tieto veci milion krat vopred ako nieco bookla. A nie ja si budem dupat aky je svet kruty, ked pravidlo porusujem ja sam.
Riaditelka nedala prikaz , na zdrazenie dovolenky v lete. Ja nechapem, miesto stretnutia sa s riadelkou obvinujem cely svet ako si priznat vlastnu chybu.
@kremlicka250 ty si sa úplne zacyklila..
@kremlicka250 ale nikoho neobvinuje, len predpokladala súhlas, tak je teraz nemilo prekvapená a nevie co robiť.Zas úprimne riaditeľka jedna z pozície moci , dieťaťu určite da viac týždeň cestovania s rodinou , hlavne ak tam je aj nie prave najjednoduchšie fungovanie v striedavke pre rozvod , ako sedenie v škole. Keby jej išlo o dobro dietata nemá s tým problém, hlavne ak triedna co dieťa pozna lepsie , súhlasí .
@kremlicka250 nevedela som, že je na to tlačivo, keďže som nič také neriešila počas školského roka to za prvé a za druhé som absolútne netušila,keď ho vypíšem, že s tým môže byť až taký problém. Ak by som toto vedela,tak sa zariadim inak 👍
@kremlicka250 ty si sa úplne zacyklila..
@beronsche sak ale o com inom je tato debata? Mas pravdu, koncim, je zbytocne dalej nieco pisat... ci cakas, ze poviem jasne, porusovat pravidla je ok? Ak su skolske? Ja dufam, ze si to autorka s riaditelkou vysvetlia, uzije si dofcu s detmi a do buducna sa pouci, ze sa takto veci proste neriesia.....🙂
Idem googlit dovolenky, aby som v septembri mohla dat podobny prispevok :D
@beronsche sak ale o com inom je tato debata? Mas pravdu, koncim, je zbytocne dalej nieco pisat... ci cakas, ze poviem jasne, porusovat pravidla je ok? Ak su skolske? Ja dufam, ze si to autorka s riaditelkou vysvetlia, uzije si dofcu s detmi a do buducna sa pouci, ze sa takto veci proste neriesia.....🙂
Idem googlit dovolenky, aby som v septembri mohla dat podobny prispevok :D
@kremlicka250 nebuď trápna
Autorka sa stále nevyjadrila, aký je dieťa žiak, či má dostatok známok na klasifikáciu, či nepíšu akurát ten týždeň dôležité výstupné testy, koľko má vymeskanych hodín, či nevymeskal už predtým nejaké dôležité písomky a chýbajú mu. Lebo povedzme si známka z 5min. nie je rovnocennou známke zo stvrtrocnej písomky.
Je 6tak možno o 2 roky zatuzi po bilingvalnej škole a na prijimackach skončí pod čiarou a bude sa písať odvolanie. Ak škola uvidí neospravedlnene hodiny, môže mu to uškodiť. Touto cestou by som ja nešla.
Tebe aj ked clovek zazela, aby sa ti dovolenka podarila a dohodla sa s riaditelkou, tak aj to je zle....skoda reci...
@kremlicka250 ale nikoho neobvinuje, len predpokladala súhlas, tak je teraz nemilo prekvapená a nevie co robiť.Zas úprimne riaditeľka jedna z pozície moci , dieťaťu určite da viac týždeň cestovania s rodinou , hlavne ak tam je aj nie prave najjednoduchšie fungovanie v striedavke pre rozvod , ako sedenie v škole. Keby jej išlo o dobro dietata nemá s tým problém, hlavne ak triedna co dieťa pozna lepsie , súhlasí .
@sidicek úplne súhlasím
Tebe aj ked clovek zazela, aby sa ti dovolenka podarila a dohodla sa s riaditelkou, tak aj to je zle....skoda reci...
@kremlicka250 svoje ironizovanie si si mohla odpustiť
@bosorkabb
@beronsche ale o tom to je. Vy sa dohodnete a určia sa pravidlá a respektujete ich. Ak by ste sa nevedeli dohodnúť platí to čo povedal šéf, samozrejme v rámci zákona.
Tu sa autorka na začiatku roka oboznámila s pravidlami fungovania školy.
A nejako sa mi nechce veriť, že škola by neuvolnila dobrého žiaka, ktorý nemá žiadne resty, v čase po klasifikacnej porade z vyučovania. Zrejme niekde problém bude.
Moje ironizovanie bolo len v ramci toho, ze tu ludia stale tvrdia , ze porusovat skolsky poriadok je ok...nebolo mierene konkretne na teba.
Ja si osobne myslim ( mozem sa mylit), ze si si uvedomila, ze booknut dovolenku predtym, ako si zistit ako to v danej skole chodi , bola chyba.
Kazdopadne verim,ze sa s riaditelkou dohodnete a uzijete si dofcu🙂
@beronsche ale o tom to je. Vy sa dohodnete a určia sa pravidlá a respektujete ich. Ak by ste sa nevedeli dohodnúť platí to čo povedal šéf, samozrejme v rámci zákona.
Tu sa autorka na začiatku roka oboznámila s pravidlami fungovania školy.
A nejako sa mi nechce veriť, že škola by neuvolnila dobrého žiaka, ktorý nemá žiadne resty, v čase po klasifikacnej porade z vyučovania. Zrejme niekde problém bude.
@janage to nebol príklad v súvislosti so školou. To bolo len na margo debaty rozbehnutej tak trochu paralelne.. 🙂
Mne škola a práca prídu ako diametrálne odlišné svety..
Moje ironizovanie bolo len v ramci toho, ze tu ludia stale tvrdia , ze porusovat skolsky poriadok je ok...nebolo mierene konkretne na teba.
Ja si osobne myslim ( mozem sa mylit), ze si si uvedomila, ze booknut dovolenku predtym, ako si zistit ako to v danej skole chodi , bola chyba.
Kazdopadne verim,ze sa s riaditelkou dohodnete a uzijete si dofcu🙂
@kremlicka250 uvidíme, snáď to nebude az taký problém,idem za ňou zajtra s novým tlačovom,cez telefón sa mi zdala fajn a ďakujem
@janage to nebol príklad v súvislosti so školou. To bolo len na margo debaty rozbehnutej tak trochu paralelne.. 🙂
Mne škola a práca prídu ako diametrálne odlišné svety..
@beronsche v tom nesúhlasím. V oboch prípadoch pracuješ v určitom systéme, v ktorom máš určite pravidlá. V tom je to rovnaké. Máš určite práva a povinnosti.
Áno cestovanie a pobyt pri mori dá dieťaťu veľa. Ale ak je v čase výstupných testov, pred ukončením klasifikácie, žiak môže byť nerozhodne na nejakom predmete, chyba mu už napr polročná písomka z matiky, tak vtedy, by mala mať škola prednosť.
Tu sa autorka stále nevyjadrila. A ja myslím, že by to bolo dosť podstatne info.
Ako ja verím, že niektorí to zneužívajú... -bola som prekvapená, keď na rodičovskom na začiatku tohto šk. roka triedna oznámila, že dovolenky počas roka už budú možné max. dve. To vyzeralo, že snáď dovtedy niektorí žiadali aj o 4 ročne.😳 (Ja som teda žiadala jediný raz za 4 roky o 4dni a 1den na pohreb svokra a tiež som vopred netušila o tlačive...) Autorka píše, že prvýkrát za 6 rokov žiada o 5 školských dní... Nie že chodia pravidelne každý rok niekam cez školský rok...
Autorka, daj potom vedieť, ako to dopadlo.
@beronsche v tom nesúhlasím. V oboch prípadoch pracuješ v určitom systéme, v ktorom máš určite pravidlá. V tom je to rovnaké. Máš určite práva a povinnosti.
Áno cestovanie a pobyt pri mori dá dieťaťu veľa. Ale ak je v čase výstupných testov, pred ukončením klasifikácie, žiak môže byť nerozhodne na nejakom predmete, chyba mu už napr polročná písomka z matiky, tak vtedy, by mala mať škola prednosť.
Tu sa autorka stále nevyjadrila. A ja myslím, že by to bolo dosť podstatne info.
@janage ak by sa aj pisal dolezity test, nerozhodna znamka alebo mal vela vymeskanych hodin, tak ak rodicia vezmu dieta, beru zodpovednost aj za horsiu znamku ci komisionalky. Ak za 5 rokov neboli ani raz na dovolenku pocas skolskeho roka, vobec nejde o " notorickych zneuzivacov" a absolutne nechapem riaditelku - vsak dam papier, ze moze, ale nech si nesie ale aj rizika take a take a dovi....
Choďte za riaditeľkou alebo tých 5 dní potom ospravedlňte ako chorobu. 5 dní ospravedlňuje rodič.

@roxana280 je ale rozdiel naschvál niekomu škodiť a držať sa pravidiel.
@lienka.7 a tak je pravda, ale skoda sa uz stala, treba to nejak vyriesit a poucit sa z toho, nie je povinnostou riadietala vyhoviet kedze je to ziadost moze byt aj zamietnuta, idealne poziadat riaditela vtedy ked sa da este urobit storno bezplatne, tak som to robila ja