icon

Ako postupovať pri šikane dieťaťa v škole?

1. dec 2023

Ako by ste sa zachovali, keby ste sa dozvedeli, že vám šikanujú dieťa v škole?

Strana
z2
ariannazara
1. dec 2023

Išla by som tam a videli by. Normálne na drzovku do triedy a spýtala sa kto ma aký problém ;)

patka06
1. dec 2023

Zisťovala by som podrobnosti a riešila s triednou

autor
1. dec 2023

mám pocit, ze ti učitelia to nejako nevedia riešiť, čo počúvam aj z okolia a bohužiaľ aj tá medializovaná nešťastná udalosť..ja by som asi v prvom rade dala pocítiť dieťaťu, že sa mi môže so všetkým zdôveriť, že stojím pri ňom a vyriešime to. Ale popravde by som mala asi takú zlosť, že by som najradsej nabehla do triedy a toho spratka vytahala za uši (viem, nediplomatické)

pribinak
1. dec 2023

Stretko s triednou a riaditeľom skoly, žiadať konkrétne opatrenia, zapojiť psychológa a stretnutie s rodičmi toho “anjelika”

ariannazara
1. dec 2023

Kľudne chod netreba sa báť. Učitelia dávajú od všetkého ruky preč, dopadne to zle.
Ja by som nečakala. Ale zas ja som taky tip ze ja idem a nemám problém s nikým sa vyhadat 😁

autor
1. dec 2023

@ariannazara u nas konkrétne sa to našťastie nedeje. Zamýšľam sa len nad tým, pretože švagriná to akurát riešila (musela to zobrať do vlastných rúk, keďže škola nevyriešila nič) a do toho sa stala tá udalosť..a ja som práveže tiež taký typ, čiže asi by som nabehla do triedy a dotyčný/dotyčná by to veľmi oľutovali 😅😅😅

mikadooo
1. dec 2023

Dobre by som si to preverila skôr než čokoľvek podniknem. Neviem z akého zdroja máš informáciu, že to dieťa je šikanované. A potom by som podnikla príslušné kroky v škole, závisí ale od veku dieťaťa a od iných faktorov. Napr. ja mám pocit, že máme fajn triednych, tak tam by stačilo stretnutie s triednym a vysvetlenie ako sa veci majú a ten by už v triede priamo zakročil a myslím, že by bolo po probléme.

sasitimi17
1. dec 2023

Tak záleží od toho aká je triedna učka a riaditeľka, či by sa snažili to vyriešiť, alebo by sa tvárili že nič sa stále nedeje. Pokiaľ by oni nepomohli sama by som si počkala to dieťa a normálne kľudne by som riešila aký je problém s ním aj s mojim dieťaťom naraz. Keď by nešlo po dobrom tak by videlo moju zlú stránku a v živote by sa už na moje dieťa nepozrelo 🤣

ariannazara
1. dec 2023

@sasitimi17 mne muž hovoril ze on sa raz smial jednému dievčatu a ze raz ho jej otec odychatil a mu povedal ze také máš veľké uši ale jak ce za nich vytaham ta uvidíš jaké budeš mat🤣🤣🤣🤣🤣 odvtedy nanu ani nepozrel😂

sasitimi17
1. dec 2023

@ariannazara vidíš takže zaberá to🤣

doriiis
1. dec 2023

Podľa môjho názoru za smrť toho 15 ročného chlapca môžu všetci rovnako....škola,učitelia,spolužiaci,spoločnosť a áno aj rodičia.Sucitim s nimi,ale aj na nich by trebalo smerovať pár otazok

mirkava
1. dec 2023

Išla by som za triednou čo najskôr. Opísala jej situáciu, ak by nepomohlo za riaditeľom, za rodičmi dieťaťa ktoré šikanuje... treba riešiť rýchlo

barborachors
1. dec 2023

@sasitimi17 keď som mala šesť rokov sme robili zle jednému dievčatku. Dostali sme vykrstene od jeho babky a okamžite sme s tym sekli. A pamätám sa aj ze sme sa jej poriadne báli. Doma sme rodicom nepovedali radsej lebo by sme dostali aj od nich....
Ale to bola ina doba, ked sa ešte starší ľudia rešpektovali. Inak medzi detmi to bolo divoké. Tam ziaden rešpekt nebol, dokonca sme mali spoluziaka ktorý bol strasne zlý (riesila ho aj policia).

danielahamar
1. dec 2023

Za mňa vždy upozorňujem najprv samotné deti, ak nepomáha nástupe učiteľ, dohovor. Ak nepomáha sedíme s rodičmi, v jednom prípade len pred učiteľkou, v druhom prípade pred riaditelkou. V jednom prípade nepomohlo nič a už končili ZŠ tak sa to neriešilo už a v druhom prípade zo sikanistu sa stal nakoniec chlapec, kt. začali šikanovania iný a s mojim ešte chcel byť aj kamoš.

suzy2508
1. dec 2023

Ako rodič by som využila najprv oficiálne cesty - stretnutie s triednym, nechať si podpísať papier o stretnutí, záznam o šikane, následne znova sa informovať na krokoch, ktoré podnikli, opatrenia, aby sa to už nekonalo. Ak zlyhá ofiko cesta, sama by som si toho sopliaka odchytila.
No a teraz Vám to trošku predostriem z môjho pohľadu - ako pedagóga. Všetci si o nás v poslednej dobe kvôli tomuto incidentu otierajú ústa, avšak v spoločnosti sa nevie, že pokiaľ nie je snaha rodičov šikanátora o spoluprácu a nápravu, reálne nemôžete nič. Vy nemôžete to dieťa ani nechať sa porozprávať so školským psychológom bez toho, aby ste mali podpísaný papier od rodiča. Strašne si to všetko ľahko predstavujete, ale my fakt nemáme veľa pák na to, aby sa šikana riešila. Max môžeš decko postrašiť, vyhroziť sa, pokúsiť sa o zmier, ale reálne opatrenia okrem zníženej známky zo správania nevieme učiniť. A povedzme si pravdu, v dnešnej dobe si decká z dvojky zo správania nerobia nič. Proste treba nejaký konkrétny mechanizmus vymyslieť a uviesť do praxe, aby škola disponovala účinným opatrením voči problémovým žiakom a šikanátorom, pretože učitelia majú veľakrát ruky zviazané, hoci by snaha niečo riešiť bola.

cimage
1. dec 2023

My sme mali super triednu, ktora vzdy vsetko vyriesila aj bez rodicov. Ja som tiez bola za nou a hned to poriesila. Ked som mala problem s ucitelkou, teda ona so mnou, tak to riesila mama a ucitelka hned bola milsia aj ked to bolo v 9ne, aspon mi dala pokoj.

klementinka58
1. dec 2023

@suzy2508 mozte este nahlasit na kuratelu, ze je dlhodobo problemove a oni zacnu sledovat rodinu robit s rodinou pohovor a ak ani to nepomoze kuratela moze umiestnit dieta u nas v diagnostickom centre na pobyt kde sa zisti pricina a nasledne je korekcia spravania

sheila121
Odpoveď bola odstránená
renab
1. dec 2023

Ja som zacala v skole a ked som nepochodila, pisala som zriadovatelovi, kopiu zaslala na skolsku inspekciu a ministerstvo skolstva. A potom prisla na rad policia. Zrazu sa dalo riesit vsetko.

tibor79
1. dec 2023

Najskôr dohovor s dieťaťom. Ak by "nedokázal vystrčiť rožky" a brániť sa, potom triedna, riaditeľ a išlo by to.....garantujem, že by sa vec nezastavila.

isis234
1. dec 2023

@barborachors my sme zas boli dobrá partia, bolo veselo,,, ale nikomu sme sa nesmiali,, ak mal niekto z inej triedy na niekoho poznámku, tak sme zakročili, vynadali sme mu, Nerobil to Pred učiteľmi sme mali rešpekt aj staršími ľuďmi.
Ako píšeš, doma sme nič nepovedali, aby sme neschytali

simca06022011
1. dec 2023

nemate usmernenie za skoly? s dietaotm sa treba v klude porozpravat, zistit co kto ako.. a ist za ucitelom, tirednou a riesit. Vsetko spisat. A potom podla reakcie zo skoly a navrnutych rieseni, by som pokracovala

suzy2508
1. dec 2023

@klementinka58 ďakujem pekne za tip, toto som už tiež riešila a nevybavila som nič. Dieťa s diagnózou ohrozovalo spolužiakov, boli naň stále sťažnosti, robilo spolužiakom zle, ale nespravila kuratela nič, nakoľko malo psychiatrickú diagnózu. Aspoň ten vďak rodičov ostatných detí v triede ma potešil, že bola snaha niečo vyriešiť.

klementinka58
1. dec 2023

@suzy2508 ano niekedy to zalezi do velke j miery od kurately a ich ochoty, niektori pracovnici idu do toho a ini zas maju na haku
pri psychiatrickych dg sa dava lvs ak dieta robi zle a nebodaj ohrozuje spoluziakov ale ako som spominala vyssie nie kazdy pracovnik kurately riesi

suzy2508
1. dec 2023

@klementinka58 a to je ale problém celej tejto mašinérie. Niekedy sa fakt nedá vybaviť nič a trpí celá trieda kvôli jednotlivcovi alebo v prípade šikany šikanované dieťa. Systém je veľmi zle nastavený, chýbajú páky, konkrétne postupy na riešenie, pokiaľ prevencia zlyhá.

klementinka58
1. dec 2023

@suzy2508 paky su, len ako pisem niektori pracovnici kurately neresia. Mohla by som ti teraz vymenovat konkretne pobocky, ktore to maju na haku a pobocky ktore situaciu riesia a dieta umiestnia na "prevychovu". Nie kazdemu kuratorovi sa chce spisovat papiere, davat na sud a pod....Ale zas su aj velmi ochotni poniektori. Je to o ludoch hlavne.

sense
1. dec 2023

Napr u nás na skole bolo jasné povedane ze sikanu akúkoľvek tolerovat nebudú a ako oni učitelia a tak aj my rodicia mame deťom vstepivat, ze ak im ró i niekto zle bezdôvodne nie je to hanba povedať a nie je to zalovanie. A deti sa nemusia báť prísť za učiteľom alebo za dovernickou na skole alebo ako to správne nazvať.je to nejaká sociálna pracovníčka. A viem ze v minulej triede dcéry sa niečo podobné riesilo. A učiteľ rázne povedal ze sa to tolerovat nebude, ze to zatiaľ ostane v triede, dotyčná osoba sa musela poškodenej písomne ospravedlniť a ze ak sa to zopakuje bude to riešené s rodičmi a s vedením školy. (nežijeme ale na svk)

annm81
1. dec 2023

Nebola som v takej situácii, tak len "čo by bolo keby". V prvom rade by som si sadla s dieťaťom a získala od neho čo najviac informácií, vrátane toho, ako si riešenie predstavuje dieťa samotné. Samozrejme by som ho uistila, že situáciu vyriešime. Následne by som kontaktovala učiteľku s tým, či a aké informácie o šikane má a požiadala ju o riešenie - ideálne so zapojením rodičov dieťaťa, ktoré šikanuje. Ak učiteľka nebude spolupracovať, obrátila by som sa prostredníctvom oficiálneho listu na riaditeľa a žiadala o stretnutie riaditeľ +učiteľ+rodič šikanátora+ ja. Všetky tieto kroky by som ale robila s maximálnou objektivitou (teda predpokladám, že veci nemusia byť 100% tak, ako mi to podalo vlastné dieťa, ale tiež neverím automaticky všetko druhej strane). Ak by tieto kroky zlyhali, odchytila by som si cudzie dieťa a dôrazne by som ho upozornila, aby sa držalo od môjho dieťaťa ďalej (priznávam "dôsledné upozornenie" je eufemizmus pre vyhrážky).

anetka34
2. dec 2023

My sme tiež nabehli do školy keď sme zaistili šikanu v triede. A to boli naozaj tvrdé a škaredé nadávky na dennom poriadku a zosmiešňovanie.
Triedna aj mala najskôr záujem to riešiť. Ale keď sa to dozvedeli rodičia tých prevažne dievčat, ktoré šikanovali, hneď to začali riešiť, že čo sme si dovolili na ich dieťa. Pritom tam boli priame dôkazy aj v messengeri. Škaredé hulvatske nadávky hodné tretej cenovej a nie 13 ročného dievčaťa. Ešte mama tej dievčiny sa tvárila ako keby to bol úplne normálny slovník.
Rodičia boli samozrejme sponzori školy, takže sa to zamietlo pod koberec. A ja som dieťa zobrala preč zo školy. A teraz som rada. Potom bolo v normálnom kolektíve.
A učiteľke a riaditeľke som povedala, že ho neberiem kvôli šikane ale kvôli tomu, že to zamietli pod koberec.
Nechcem si ani predstaviť keby sa niečo stalo. Teraz keď sa stal tento prípad s 15 ročným chalanom, znova sa mi vrátili tie hrozné spomienky aj po rokoch a ľutujem, že neboli potrestaní zodpovední. Učiteľka sa mi viackrát potom ozvala, že ju to mrzí. Ale tiež vtedy nespravila nič. A sklopila uši, keď prišli rodičia tých dievčat.

autor
2. dec 2023

@anetka34 tak toto keby sa stane môjmu dieťaťu a keby vidím, že rodičia tých hlupani co šikanujú sú rovnako debilni, tak asi by som si na tie hviezdy pockala a dopadli by tak, že by im ani najlepsi make up nepomohol. Ani plastika. Keď to nejde po dobrom, pôjde to po zlom, ale jednoducho to pôjde 🙂

Strana
z2