Ako prekonať strach u 8-ročného dieťaťa?
ahojte, nestretol sa prosim niekto s niečim takýmto?
Malá ma 8 rokov. A ma strach ze niekde ju necháme. Napr dnes, mala akademiu, prišla som po skončení pre nu a ona plakala, bala sa ze nikto pre nu nepríde. Takisto, aj napr uz v škôlke mala strach ze pre nu nikto nepríde. Ked maju nieco v skole tak hned rieši kto pride pre nu pride, a co ak nepríde nikto.
Nikdy sa nestalo zeby sme ju niekde nechali , nikdy sa nestratila.
Cez tyzden som isla doobeda k dr, a hned stresovala ze kto pre nu príde. Tak vravim ze pride babka ak nebudem stíhať, a hned ze co ak zabudne...a stale toto dokola....
Pri tom je rozumná, obľúbená..no s tymto neviem co urobit. Dakujem
Nepomohlo by v tomto pripade, keby mala moznost vas kontaktovat kedykolvek?
Tiež som mala tento problém ako dieťa, ale mňa naozaj zabudli ako dieťa v jednom obch.dome a raz na Slavíne, chytila som tam hroznú paniku..istý čas som sa bála aj doma, že mi rodičia odídu a už sa nevrátia, takto som raz zburcovala susedku, že neviem ich nájsť a oni len pracovali na záhrade a nepovedali mi to...postupom času som z toho vyrástla...ale aj teraz ako dospelú ma niekedy chytí strach, ak som v cudzej krajine že sa tam stratím, preto by som nikdy nešla na dovolenku sama a celkovo ani nerada cestujem...samozrejme to som ja, tvoja dcérka má len také úzkostlivé obdobie, buďte pri nej, buďte tam pre ňu a hlavne nezľahčujte jej pocity.
@bubi1121 Mozno si zacala uvedomovat nieco, co predtym nie, alebo aj mohla vidiet nieco v nejakom filme.
Ja by som s nou zacala rozoberat situaciu, ked by naozaj nikto neprisiel. Ze coho by sa najviac bala, o com si mysli, ze by to nezvladla, co moze v takom pripade ona sama urobit. Mat v rukave zalozny plan a vedomie, ze v 8 rokoch uz nie je bezmocna a neschopna konat, by ju mohlo trochu upokojit.
@bubi1121 ak to trva uz roky, zdroj problemu by som hladala v obdobi kedy to zacalo..ak ona sama nikdy neostala zabudnuta,opustena (chap tak, ze hoc len za rohom no chytila paniku ze je opustena), tak bud to videla v telke/na nete, lebo pocula niekoho rozpravat nejaku taku prihodu a pod. Zafixovalo sa jej to a prilis vela a casto nad tym premyslala az sa jej vytvorila fobia..ak to trva roky a neviete co stym, skus psychologa..tiez mohla ako mala nieco zle pochopit,,napriklad, ked niekoho pocula povedat, ze muz opustil svoju zenu a deti a ona to mohla pochopit tak, ze nejake dieta ostalo same (,rozvody a rozchody su dnes bezne a isto mate vo svojom okoli tiez taketo pripady)...deti si vysvetluju veci po svojom
@bubi1121 súhlasím s komentárom vyššie. Hľadajte príčinu kde a kedy to začalo. Spúšťač môže byť aj taky detail že povieš- áno, prídem pre teba prvá...A ona tam sedí do 16:30. Úplne stačí aj to ze povieš ze prídeš prvá a prídeš tretia. Deti takéto vyjadrenia berú príliš vážne a veľmi rýchlo prestanú rodičom veriť.
Ona ti totiž nedôveruje a to je oveľa väčší problém ako len to, že sa bojí že pre ňu neprídeš.
Mali sme nieco podobne, a syn ma aj ine strachy ktore uz riesime s psychologyckou. Ale k vasmu problemu, mojmu synovi velmi pomohlo ked som mu dala na ruku hodinky a ukazala mu o kolkej pre neho pridem.
@bubi1121 na to pomôže mobil, alebo Smart hodinky. Nestrasil ju niekto v škôlke, že rodičia po ňu neprídu? Našej to robil jeden chlapec. Ja som jej povedala, že ju milujeme a nikdy by sme ju nikde nenechali a ani sa to nesmie. Hneď by volali policajtov, že ostalo dieťa samé.
Tiež mamka toho chlapca mu dohovorila a našu tiež ubezpečila, že určite po ňu vždy prídeme.
Teraz už he piatacka, chodieva aj sama a vždy mi volá z mobilu kde je. Je cítiť, že ten mobil alebo hodinky keď mala sú jej veľkou oporou...aj ja som kľudná.

@bubi1121 skús jej podrobne racionálne vysvetliť, ako by sa taká situácia riešila. Že by vám učiteľka volala, ze ty by si volala babke a pod. Vysvetli jej, že ju nemôžeš len tak niekde nechať (učiteľka by vás kontaktovala, má na vás čísla, vašu adresu...). A ze ju ľúbite a určite by ste ju niekde len tak nenechali, lebo by vám chýbala.