icon

Ako pretvoriť báseň na povesť?

11. okt 2025

Domáca úloha z literatúry 6 ročník
Ahojte, syn dostal zadanie DÚ a teda nerozumie tomu a ani ja. Je tu prosím nejaká pani učiteľka, ktorá tomu rozumie?

DÚ znie:
Báseň pretvoriť na povesť v prozaickej podobe.

Ďakujem.

Strana
z2
sorciera24
11. okt 2025

@anonym_autor však obbsah básne pretvori do prózy, neversovaneho príbehu....zadanie je jasne, čomu nerozumie?

anonym_de1b23
11. okt 2025

@anonym_autor ulohy nie su povinne, stazuj sa ucitelke

slavomira236
11. okt 2025

@anonym_autor zo zadanie je jasne co ma robit. Naco je to dobre netusim.

biba_18
11. okt 2025

@slavomira236 je to dobré na to, aby sa žiak naučil čítať s porozumením. v tejto rodine je to očividne problém 😒 mala by na tom popracovať ako žiak tak aj mamička…

sorciera24
11. okt 2025
@slavomira236

@anonym_autor zo zadanie je jasne co ma robit. Naco je to dobre netusim.

@slavomira236 tvorivosť, rozvoj štylistiky (dospeli jedinci dnes maju problem vyskladať zmysluplnu vetu), rozsirovanie slovnej zásoby (tiež velky problem u dnesnych deti, kde je SZ vyrazne oslabena)....rodicia toto fakt nechcu podporovat? ja ako rodič teda ano

lukbe
11. okt 2025

Co je tu nejasne? Napísať podľa basne príbeh. Pozrieť si znaky povesti. Nejaké historické jadro by tam malo byť.

petronelag
11. okt 2025
@lukbe

Co je tu nejasne? Napísať podľa basne príbeh. Pozrieť si znaky povesti. Nejaké historické jadro by tam malo byť.

@lukbe Môže to mať aj nejaké historické jadro alebo z toho môže vyplývať nejaké ponaučenie (ako napr. povesť o Svätoplukových prútoch).

lukbe
11. okt 2025
@petronelag

@lukbe Môže to mať aj nejaké historické jadro alebo z toho môže vyplývať nejaké ponaučenie (ako napr. povesť o Svätoplukových prútoch).

@petronelag ponaučenie nie je znak povesti.

maury
12. okt 2025

Takéto úlohy som ja mala najradšej. Priestor pre predstavivosť a fantáziu. Povesť spracúva historickú tematiku voľne, v rozpore s historickou skutočnosťou, s pútavým dejom. V súčasnosti je termín takmer výlučne vyhradený pre oblasť ľudovej slovesnosti. V minulosti sa ako "prostonárodná povesť" označovala ľudová rozprávka.
Základnou rozličnosťou je, že povesť má reálny základ, napríklad nejaké územie, je krátka a má jednoduchý dej.

bobabooobiii
12. okt 2025
@anonym_de1b23

@anonym_de1b23 to je názor teda. Ozaj, obdivujem učiteľov, ktorí sa musia ešte zaoberať takýmito rodičmi.
Ostatné odpovede sú správne. Jednoducho z rýmovačky urobiť rozprávku. A básnička má určite historickú tému.

anonym_de1b23
12. okt 2025
@bobabooobiii

@anonym_de1b23 to je názor teda. Ozaj, obdivujem učiteľov, ktorí sa musia ešte zaoberať takýmito rodičmi.
Ostatné odpovede sú správne. Jednoducho z rýmovačky urobiť rozprávku. A básnička má určite historickú tému.

@bobabooobiii Kde mas teda napisane, ze ulohy su povinne? Tebe tiez tvoj zamestnavatel manazuje volny cas po praci ulohami bez zaplatenia?

martin96321
12. okt 2025
@anonym_de1b23

@bobabooobiii Kde mas teda napisane, ze ulohy su povinne? Tebe tiez tvoj zamestnavatel manazuje volny cas po praci ulohami bez zaplatenia?

@anonym_de1b23 Nikde nenas napisane,ze su povinne. Ucitelka ho necha prepadnut a nikde nieje napisane,ze to nemoze urobit. Ine je ak posle ulohu o siestej vecer a napise,ze do siedmej ma byt poslana. To som sa uz ozval aj ja

pietra
12. okt 2025
@anonym_de1b23

@anonym_de1b23 a kde máš napísané, že úlohy povinné nie sú? Úlohy sú súčasťou domácej prípravy na vyučovanie a tá v metodických pokynoch na hodnotenie žiakov spomenutá je

katrin21
12. okt 2025

Vytvorte podla deja basnicky rozpravanie,pribeh, viazuci sa k nejakej osobe,miestu... to su znaky povesti. Povest je rozpravanie, vieme aj priblizme kedy sa stalo , alebo kde sa stalo..viaze sa k hradu, osobe ( kral a pod.), takze asi aj ta basnicka ma jasne definovane o com je. V podstate mate zmenit versovane dielo na prerozpravanie pribehu.

pietra
12. okt 2025

@anonym_autor táto úloha by mala byť zameraná na to, či žiak ovláda rozdiel medzi poéziou a prózou, či vie samostatne pracovať s textom. Veršovaný text preveď na neveršovaný, ako keby si rozprávala príbeh. Ešte je dôležité, aká báseň to je, pretože niekedy je nutné niektoré veci pozmeniť, napr. záver.

anonym_b9de17
12. okt 2025

V tejto dobe sa trápiš? Zadaj gemini alebo chatu a máš. Len to po nich skontroluj.

wayway
Autor odpoveď zmazal
biba_18
12. okt 2025

@anonym_b9de17 nie je sa čomu čudovať že ľudia otupievavajú…

guiseppinka
12. okt 2025
@biba_18

@anonym_b9de17 nie je sa čomu čudovať že ľudia otupievavajú…

@biba_18 suhlasim. Mna raz ujo uplne prekvapil, ked chcel odo mna autoatlas a pozeral si cestu a siel stylom aha, cize tu, na kruhaci 2.vyjazd, potom dalsi kruhac 3 vyjazd... mne ked niekto len vysvetluje cestu, tak sa pri druhom odboceni stracam🙈

tyriss
12. okt 2025
@anonym_de1b23

@anonym_de1b23 pretoze skola a zamestnanie su totozne veci, ze? 😂😂 rozumieme mal/a si problem s robenim domacich uloh, tak tu prskas nezmysly.

dia219
12. okt 2025
@anonym_de1b23

@anonym_de1b23 prečo to je napísané takým spôsobom akoby deti dostávali plat za to že chodia do školy ?

moonlight1210
12. okt 2025
@anonym_de1b23

@anonym_de1b23 asi nechapes, ze ulohy po skole su na upevnenie uciva zo skoly pri samostatnej praci. Lebo 45 minut nestaci. Z toho kolkokrat pre rozne ine veci ostane ledva 30 a z toho sa na dalsich 10 minut zabavia pri niektorom ziakovi, co to nie a nie pochopit.

Dieta ma pouzit to, co sa naucilo v skole, a premyslanim nad tym to uplatnit v praxi (v domacej ulohe). Pochopit aj samostatne, ako to funguje. Nespoliehat sa na barlicky.
Chybou je, ak rodic pomaha tak, ze sa toho chopi a urobi to za dieta, aby to mal z krku a mal pokoj. A este nadava, ze naco im davaju ulohy.
Toto nepochopene “naco” sa potom vlecie s clovekom cely zivot.
Naco toto, naco hento. A zrazu je v polovici veci uplne lavy.

A co sa tyka zamestnania - ty sa kontinualne nezaujimas o zmeny vo vedomostiach v tvojim zamestnani? Uz sa nevzdelavas?
Poslednym junom v poslednom rocniku sa skoncil tvoj zaujem o dalsie vedomosti?
Muselo by to prist prikazom?

moonlight1210
12. okt 2025
@anonym_b9de17

V tejto dobe sa trápiš? Zadaj gemini alebo chatu a máš. Len to po nich skontroluj.

@anonym_b9de17 a ked mu raz vezmu tie programy, tak urobi co? Rozplace sa pred sefom, ze to sam od seba neda?

anonym_b9de17
12. okt 2025

Aj tak to s ním musí robiť matka, lebo nerozumie. Siestak by si už mal vedieť pomôcť sám. A žijeme technológiami, tak ich treba využiť...

elizabeta56
12. okt 2025

Zadanie je jasné aj podľa mňa. A k niektorým iným komentárom tu: dnešná spoločnosť často pristupuje k škole a vzdelávaniu ako k nejakému nutnému zlu, pritom je to privilégium. Deti sa môžu vzdelávať viac-menej zadarmo a aj to sa po niektorým rodičom nepáči, lebo musia s deťmi robiť domáce úlohy. V mnohých krajinách je vzdelanie veľkým luxusom a tu sa rodičia oháňajú právami detí v školách typu, netreba robiť úlohy, netreba učiť to a to. Mnohí sa tvária, akoby zjedli múdrosť sveta, diktujú školám čo majú a nemajú robiť, pritom doma by dieťa vzdelávať nedokázali, alebo by to pre to dieťa dopadlo vedomostne dosť zle. Totižto aj tie úlohy, ktoré sa nám zdajú zbytočné deťom rozvíjajú určité kompetencie, z ktorých môžu neskôr v živote ťažiť a len hlupák povie, že niečo z toho je zbytočné.

moonlight1210
12. okt 2025
@anonym_b9de17

Aj tak to s ním musí robiť matka, lebo nerozumie. Siestak by si už mal vedieť pomôcť sám. A žijeme technológiami, tak ich treba využiť...

@anonym_b9de17 pouzit technologie na vypomoc v tom, co uz ovladas, len sa tym nechces zdrzovat, kym robis dalsie (potrebne) veci, je ok. Pouzi ich, nech urobia tie medzikroky za teba za ten cas.
To pracuju technologie pre teba.

Pouzit ju na urobenie niecoho, comu sama nerozumies a nevies skontrolovat logiku (spravnost) vysledku, len sa spoliehas, ze to je (asi) spravne - to je chyba.
To “sluzis” technologiam ty, lebo nemas nad nimi kontrolu.

bobabooobiii
12. okt 2025
@anonym_de1b23

@anonym_de1b23 škoda reči, čistá revolucionárka, poďme proti systému 😂. Maj sa a veľa šťastia v živote.

babygirl1995
13. okt 2025
@anonym_de1b23

@anonym_de1b23 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 ty si hotový. Rada nad zlato

viera012345
13. okt 2025

@anonym_autor Majú určenú báseň, alebo si môžu voľne vybrať?

johanka21
13. okt 2025

@anonym_autor Opísať báseň vlastnými slovami, resp. urobiť z básne sloh... Aspoň tak to chápem ja.

Strana
z2