Ako riešiť klamstvá a manipuláciu 10-ročného syna?
Ahojte dámy, prišiel som si po radu (a asi aj vypočutie). Som otec 10 ročného syna, ktorého mám 4 víkedy do mesiaca. Pred tým som mal od jeho 3 rokov striedavku, matka sa presťahovala a nastavili sme si to takto. Takto fungujeme 2 roky, nechcel som mu to komplikovať dlhým dochádzaním do školy odomňa a pod. To len pre info, že nie som "tatko na každý druhý víkend", ale regulérne som sa o neho staral x rokov (plienky, škôlka, potom škola, úlohy, desiate, učenie basničiek...). Dokonca po rozchode, keď si ex našla nového bol viac u mňa ako u nej. Ale to je nepodstatné.
Ako sme prešli na víkendy, dal som mu slub, že si každý víkend užijeme. Nesedíme doma, dám mu na výber čo chce robiť, cestujeme, miluje umenie tak navštevujeme galérie, divadlá... V lete sme stále vonku, futbal, ihriská...kadečo. Proste nenudí sa. Vždy mu dám možnosť rozhodnúť sa. Dokonca keď má program s mamou a kamarátmi, tak mu umožním aby ostal u nej, aj keď to máme súdom dané. Nerobim prieky - máš byť u mňa tak budeš a nepôjdeš na oslavu spoložiaka.
Problém začal relatívne nedávno, že jednak začína využívať "situáciu, že je tu na víkend" a začal klamať. Napríklad minule nedostal čo chcel, začal ma citovo vydierať, že sem nebude chodiť keď ho nechcem, urobil neskutočnú scénu. U ex o mne narozprával bludy ako na neho ziapem, ako sa u mňa nudí a podobne. Nič z toho nie je pravda. Ex ma našťastie pozná, vie aký som a neuverila mu.
Jedná sa mi o to, že toto je pre mňa nová situácia. Viem, už nemá 5, má 10, má "svoj rozum", onedlho tu bude aj puberta... Ako sa prosím zachovať v takejto situácii? Ja si racionálne uvedomujem, že to čo robí - robí aby mal z toho prospech, ale stále je vo mne otec, ktorý sa otaral o neho od malička, menil mu plienky a som z toho smutny. Absolútne neviem ako sa k tomuto postaviť, reagovať, čo mu povedať...
Ak máte s týmto skúsenosti, prosím o rady.
Ďakujem
Tom
vysvetlit mu, ze to, ze k tebe chodi, nie je preto, aby si mu kupoval veci a braval ho na vylety, ale preto, ze si jeho otec a tiez sa o neho staras, rovnako, ako jeho mama.. takze to nie je o tom, ze ked nebudes robit, co on chce, tak k tebe nebude chodit.. ze on nie je tovar, ktory si kupujes.. keby mama nerobila, co chce, tiez k nej 'nebude chodit?' a kam potom pojde? 🙂
ty si to asi myslel dobre, ze chces, ked ho mas len na vikendy, aby ste si to co najviac uzivali, ale uplietol si si tym trochu na seba bic.. sam si sda postavil do tej roly, ako ta teraz syn vnima
ešte chcem podotknúť, že nikdy nebol rozmaznaný, ani jeden z nás sme ho "nerozmaznávali"... nemal vždy čo chcel... všetko v rámci normy
Kazdy vikend je u teba? Takze mama=povinnosti a otec = volno a zábava. No ked si mu roky robil cez vikend animatora voľného casu viac nez otca tak sa cuduj...pokaslal si to, spravil si zo seba lunapark a teraz ked nema to co ocakava-lunapark, sasa a zabavu tak je nespokojny. Byt tebou najdem si s nim jednu chlapsku vikendovu aktivitu- nejaky sport, rybolov, nieco takeho razu co je stabilné, samozrejme s ohladom na jeho a tvoje zaluby, nieco co mu da do života a do toho by som s nim robila aj povinnosti- v sobotu sa s nim napríklad naucila na pondelok, poupratovala s nim a podobne. Aby vedel ue si otec, aby vedel ze od neho vyzadujes zodpovednosť a aby si otca nemylil s animatorom volneho času
@gleep1 prosím prečítaj si to ešte raz čo som písal... S pozrozumením... Citujem: "To len pre info, že nie som "tatko na každý druhý víkend", ale regulérne som sa o neho staral x rokov (plienky, škôlka, potom škola, úlohy, desiate, učenie basničiek...). Dokonca po rozchode, keď si ex našla nového bol viac u mňa ako u nej. Ale to je nepodstatné." Povinnosti má aj tu. robí si aj tu úlohy a podobne. Nie som animátor, len nesedíme doma, lebo to nemám ani ja vo zvyku...
@tomasm_ba ja som si to citala
Ako sme prešli na víkendy, dal som mu slub, že si každý víkend užijeme. Nesedíme doma, dám mu na výber čo chce robiť
Predstav si, deti sa nejake vikendy nudia a nie kaudy víkend robia co chcu. Robil si animatora volneho casu. Viem ue si to myslel dobre, ale toto co sa deje je jediny nasledok takeho pristupu. To je teraz tvoja uloho, dostat sa z ulohy animatora do ulohy otca
@tomasm_ba tak je prirodzene ze vyuziva situaciu rozvedenych rodicov na to aby dosiahol co chce, stale je to dieta. Naozaj treba pevné a laskave hranice- nie nedovolim ti to, preto lebo ta mam rad lebo mi na tebe a tvojom vývoji zalezi. Takto treba povedať, vzdy vysvetlit preco nedovolis, ja normalne svojej 4 rocnej dcere poviem ze viac rozprávky nebude lebo je to zle na mozocek a oci a minule som mala vela prašnej roboty a nechxla som aby sa pri mne motala a uz sama po hodine prisla ze pozera dlho, ze nechce chorý mozocek. Deti prijmu lepsie ak vysvetlis a ak uveria, ze je to naozaj pre ich dobro. Musi tomu ten chlapec uverit, ze mu chceš dobre, ze ti na nom zalezi a prijme ta ako zdravu rozumnu autoritu. Moc si nerozpisoval o co ide, tak ti blizsie neporadim, zajvne si ale chlapec zvykol u teba na nieco nie tak velmi priridzene a ty ako rozumný dospely muz vidis ze sa vyvija a ze takto to uz asi dalej nejde a chlapcovi je to proti srsti. Preto ti radim mat s nim 1 chlapsku vec, co bude, na ktoru sa on moze spolahnit, nieco na co aa bude tesit ale nieco, co nezaberie cely vikend. Rozpravaj sa s nim ako s rozumnou osobou ktora vie pochopit a ked pochopí tak aj prijat...
Klamat a špekulovať bude celu pubertu, to je klasila
inak to podla mna nemate s ex prilis dobre dohodnute, ze ty mas dieta iba na vikendy a ona iba na pracovne dni.. ani jeden z vas nezije s tym dietatom jeho kompletny zivot a ani on nema ani jedneho 'kompletneho rodica'.. to dieta z toho musi mat podla mna trochu zmatok.. ako keby zil dva odlisne zivoty.. sa ani nedivim, ze zacina klamat.. je v podstate lahke klamat, ked rodic o mne pozna iba polovicu pravdy.. a sice pises, ze predtym si sa o neho staral viac, ale to dieta rastie a vyvija sa a on si uz tolko nepamata, co bolo predtym.. deti ziju hlavne 'tu a teraz' ..
@tomasm_ba treba začať vychovávať. Ale obavám sa že keď už začal s týmto tak je neskoro…čochvíľa príde puberta, ak uz nezačala, bude to len horšie. Mala by mu dohovoriť aj matka, z akého dôvodu si vymýšľa takéto veci a aby mu aj povedala ze mu v tomto neverí, aby vedel ze nepochodí týmto stylom.
@tomasm_ba Za mna je ozaj neskutocne super ze s Ex vychadzate a najma ze ti podrzala stranu. Ze ozaj vie ze ste za jedno. Skusil, nevyslo. On to este skusi. Podstatne je vytrvat vo svojom. S citom ale razne. Poviem za seba, mala som rozvedenych rodicov. Najprv zila u mamy potom u otca. Spolu ale viedli nekonecne spory.
Od mala vedena ze sa neklame. Ze proste ak aj bruser ako brno povedat. Ludovo mama chcela odomna aby prestrelim teraz “ak by ma obvinili z niecoho a vsetko svedcilo proti mne, ze ak jej poviem ze som to nebola tak ozaj som nebola a moze mi 1000% verit”
Nikdy som neklamala. Ozaj nie. Prisla puberta prvy vazny frajer - teraz uz manzel. Zaklamala som, doslo sa na to. Nebolo ziadne coromoro. Ale tak brutalne sklamanie v ich ociach ze ver ci nie nikdy viac som nezaklamala.