Ako riešiť neprijatie dieťaťa na základnú školu?
Nakolko v obci nemame statnu skolu iba cirkevnu kde nemusia brat deti s trvalym pobytom tak som synceka prihlasila aj na dalsie tri skoly. Syncek bude mat v juli 6 rokov. Podla uciteliek, psychologicky aj logopedicky je riadne na skolu pripraveny. Na zapisoch ho chvalili aky je sikovny a aj tak ho nikde nezobrali. Vacsinou z kapacitnych dôvodov. Spádovú školu uz zial nemáme. Obec ma viac ako 3tis. obyvatelov a kapacity okolitych obci nestacia. Okres BA. Ako mam postupovat ked ho nikde nezoberu ani po odvolaniach?
@zuzanaete tak v tej jednej triede bude 30 prvakov za mojich cias uplne normalna vec dokonca sme mali vyucovanie na striedaxku doobeda a poobede ked nebolomiesto pre tolko deti
@kulumulu123 isteže, aj ucitelov si vyčarujú na doobedie a poobedie
@tajfa musíte mať spádovú školu. Ale spádová škola nie je povinná zobrať, ak jej to neumožňujú kapacitné dôvody. Ale vtedy je zriaďovateľ povinný situáciu vyriešiť a dieťa do niektorej školy umiestniť. Len to teda nemusí byť najbližšia škola.
@kulumulu123 nemôže byť v triede prvákov 30 detí, ani keby to bol ochotný riaditeľ urobiť. Jednoducho sú nejaké maximálne počty detí, pre prvý stupeň 25 detí.
Tak nas bolo 34 na zakladke a maly je teraz tretiak a je ich 29 a maju 3 triedy.
@kulumulu123 30 do 1 triedy nedaju.
@klip0 spadova skola podla trvaleho pibytu ta jednoducho musi prijat, ine skoly nemusia ale mozu
@kulumulu123 ale nemusí. Môže odmietnuť ak je plný stav. Steny nenafuknu a učiteľov nenaklonuju. Ľahko si to predstavujes, ale keď raz nieje miesto, tak nieje
@janocka kokos a to už čo je,že obec nemá žiadnu školu,ale teda nespadovu,cirkevnú hej....nepochopitelne
@klip0 tak potom to ma za pivinnost riesit zriadovatel nech sa obrati na neho
@maciatkolulu aj pre mna je to nepochopitelne, ze obec ma len cirkevnu skolu. Mozno tam v mi ulosti bola skola ale pre nedostatok deti ju zavreli, potom sa z toho stala cirkevna a funguje dodnes. V Devine je jefina skola a aj to sukromna. Asi tam tiez bola v minulosti skola a zrusili ju. Miestne deti vraj maju zlavu z pollatku za skolne, mestska cast nejak prispeiva. To mi vravela jedna znama pred par rokmi.
Kazda obec musi mat nejaku spadovu skolu. Svokrovci byvaju na dedine na strednom Slovensku, nie ue v tej dedine skola, ale spadova je v susednej dedine. Kedze skolska dochadzka je povinna, musi existovat vsade rajonizacia skol a dieta musia prijat. Ked nie v śadovej skole, tak v inej skole v ramci mesta/mestskej casti
@kulumulu123 prepáč ale vyjadrujes sa len aby si sa vyjadrila a nevieš ako to je. Môže to byť potom zavadzajuce, pre osoby ktoré chcú zistiť v tomto fóre ako to je. Zriaďovateľ čoho ? Školy ? A ktorej ?
Rieši to potom VUC ako tu už bolo v komentároch vysvetlené
@klip0 ak mas ten pocit tak nech pani sedi doma a caka co bude 🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@kulumulu123 čo ? 😂
@klip0 ja som iba napisla ze spadova skola je povinna prijat dieta podla trvaleho pibytu v pripade ze nie je pivinny toto riesit uriadovatel a najst skolu kde dieta prijmu kedze je POVINNA skolska dochadzka. Ty pises ze pisem bludy a nevyznam sa v tom tak som zi odpisala ze ak mas pocit ze sa v tom nevyznam a pisem bludy tak nech pani sedi doma a caka na zazrak 😇
@klip0 zriadovatel sorry pisem jednou rukou do mobilu za pochodu
@kulumulu123 rieši to VUC a nie zriaďovateľ
@klip0 rieis to obec ak ide o zakladnu skolu a nie VUC

@janocka V druhej časti obce sa plánuje výstavba ďalšej školy, ale už to sľubujú roky a bohvie, kedy to bude. Ešte dlhšie sľubujú telocvičňu, ktorú miestna škola nemá a tiež skutek utek. 😒