icon

Ako riešiť problém dcéry, ktorá neje desiatu?

didamt
7. okt 2024

Ahojte ženy.
Už som zúfalá zo svojej dcéry. Neustále vyhadzuje desiatu.
Skryje ju kamkoľvek v dome, v aute, často ju nájdem medzi oblečením, v botníku, len tak za hračkami. Dcéra bude mať 11 rokov, je biedny jedák od malička. Pýtala som sa jej čo by na desiatu chcela, vyhoveli sme a aj tak to robí. Zvažovala som už aj psychologickú poradňu. Máte, mali ste podobný problém ? Trvá to u nás už 2-3 roky, keď sa jej opýtam, či desiatu zjedla, prisahá že áno. Už ma to nebaví riešiť dokola :( Som z toho zúfalá.

Strana
z7
kasssiopea
8. okt 2024

@didamt Hneváš sa na nevyžiadané rady, že prispievateľky riešia večeru a Ty chceš rady ohľadom desiaty a citujem : "Téma sa týka desiaty. Bodka", lenže všetky sa tu snažia, aby si pochopila jednu zásadnú vec a síce - nie, nemusí zjesť desiatu, je v poriadku, ak neje kým príde domov ALE doma by mala zjesť niečo výživné, čím si ten nedostatok vitamínov/energie/bielkovín vynahradí.

Sama v úvode diskusie píšeš, že si bola zlá, lebo už nevieš, ako na to, píšeš "skrýva, lebo sa hnevám, že nezje".. Sama vieš, že jedlo skrýva preto, aby mala kľud.

Ja nerozumiem tomu, prečo niekto absolútne ignoruje schopnosť empatie. Píšeš, že večer nebudeš jesť teplé jedlo, lebo Ti je ťažko. Tak si predstav, že Ťa manžel núti jesť každý večer plnohodnotné jedlo, len preto, lebo ON to považuje za hlavné jedlo dňa. A keď nezješ, bude na Teba zlý, tak, ako Ty na dcéru. Každý jeden deň, lebo ON je presvedčený, že sa to tak má.. už vieš, pod akým tlakom je Tvoje dieťa? A to len preto, lebo podľa Teba je desiata dôležitá a podľa Teba by mala v škole jesť. Aj keď nechce. Aj keď jej nechutí.
Priznám sa, nerozumiem Tvojej fóbii z absencie desiaty. Môj starší syn v škole skoro neobeduje, lebo to je naozaj iba výnimočne chutné (takmer nikdy), je tam prihlásený, aby si dal aspoň niečo málo keď má 7 hodín a je už hladný. Niekedy polievka. Inokedy mäso, niekedy iba príloha a šalát. A tiež som nebola nadšená, že platím obed a aj tak sa nenaje ale chápem, že je absurdné aby som ho nútila jesť niečo, čo chutné nie je. A tak varím. Áno, varím každý deň. Netvrdím, že ma ten nekonečný kolobeh nakupovania, vláčenia tašiek z obchodu a každodenného varenia a spratávania riadov napĺňa nevýslovným šťastím. Ale človek si musí stanoviť priority a ak je pre Teba samotnú priorita zdravo sa stravovať, nerozumiem, prečo pre Teba nie je priorita aby sa dostatočne a zdravo najedla Tvoja dcéra - aspoň na neskorý obed alebo večeru. Veď navariť niečo zdravé neznamená, že som v kuchyni denne 4 hodiny..

Píšeš, že nezje žiadne ovocie ale možno ste len neskúsili také, ktoré jej zachutí. Keď zje brokolicu, nejaké ovocie sa určite nájde, ktoré jej príde na chuť, aj keď to bude melón.. Tiež si myslím, že tým bojovaním so stravou už v sebe môže mať k jedeniu vytvorený naozaj nezdravý vzťah, moji chlapci tiež odmietali kadečo, ale ja som sa s tým nejak veľmi nezapodievala, dohoda bola - mala som snahu pripraviť jedlo, tak ho aspoň ochutnaj. Keď Ti to nebude chutiť, nemusíš pokračovať v jedení ale ochutnaj, možno zistíš, že je to dobré. Stalo sa, že zjedli lyžičku a povedali nie, stačí, nechutí, ale ja som to akceptovala a nenútila som do jedla. Ako píšem, jasné, že vnútorne ma to občas rozladilo, že som si dala námahu a bolo to zbytočné, lebo nezjedia, ale hneď som si predstavila, že by mňa niekto nútil zjesť držky a hneď ma prešla akákoľvek myšlienka ich do jedenia nútiť..
Tiež som sa rozčuľovala, keď mi syn takmer 3 mesiace každú desiatu doniesol domov (bolo to minulý rok), ale skôr ma mrzelo plytvanie jedlom a tak sme sa dohodli, že ak nemá čas v škole (lebo to tvrdil), doje desiatu doma a čo som varila si dá na večeru. Ale základ je, že ja som vyselektovala, čo v tom danom období chcú jesť a chutí im, takže pripravujem, čo zjedia a nebazírujem na tom, že každý deň musí byť niečo iné. Ak majú obľúbené zrovna niečo viac, kľudne im to urobím aj 3x do týždňa (tým myslím desiatu, nie hlavné jedlo dňa)
.

Čo sa týka pitia, syn mal tiež obdobie, že iné ako sladké nevypil. Zriedenú šťavu, osladený čaj, sirupovú vodu s citrónom. Že je to nezdravé? Že najlepšia je voda? Áno je, ale pil a to je dôležitejšie ako to, že do seba dá nejaký sacharid. Neriešila som to. Už asi tri roky pije zas len vodu a čaj - nesladený. Ono občas účel svätí prostriedky a áno, jesť mäso 2x denne kvôli tráviacemu traktu nie je najideálnejšie ale určite lepšie ako by mala zostať hladná.

A že vysvetluješ? Že s ňou plačeš? Och až mi je úzko keď to čítam a predstavím si, že by mama so mnou plakala a vysvetlovala, že musím zjesť jaternicu.. A chápem, nechceš aby jedla jaternicu ale ona sa cíti presne tak, niekto plače a núti ju jesť, čo alebo kedy nechce. To je pre mňa jaternica. Pre Teba plač manžela pri večeri aby si zjedla polievku, kačku a dezert.. rozumieš tomu..? Veď to dieťa musí byť v hroznej úzkosti z tej Tvojej posadnutosti desiatovaním.

A posledná vec (je to dlhé viem ale aj tak sa snažím len o hlavné myšlienky), nechápeš tie farebné boxíky so všeličím. Ako je možné, že to dieťa zje (skúsila si?) Ale ono to väčsinou dieťa nezje celé.. ale má možnosť a viaceré varianty a zje aspoň niečo. Ja tiež kombinujem pečivo s niečím, každý deň iné ovocie (jablko, hrozno, čučoriedky, melón), inú zeleninu (mrkva, brokolica, farebné papriky, uhorka), občas nakrájam cheddar alebo parmezán (tie jediné syry zje), tofu a pridám občas aj sladké ale požiadam, najskôr desiata, potom sladké. Samozrejme, že nevymetie všetko z toho desiatovníka, ale ak zje dva kusy jablka, jeden kus mrkvy, zakryzne do brokolice, je to lepšie ako nič, no nie..? O to pri boxoch ide, o rozmanitosť, aby si dieťa mohlo vybrať, na čo má chuť.

Vieš úprimne povedané, ak by ho čakal rožok v mikroténovom sáčku, tiež by ho nelákalo to čo i len vytiahnuť to z tašky..
A áno, ja by som dala synovi aj teplé jedlo na desiatu keby som vedela, že zje. A áno, ja by som bola ochotná variť pre pol človeka, ak by som vedela, že zje..
Dostala si veľmi veľa dobrých rád ale najdôležitejšia, ktorú som zachytila bola, aby si s dieťaťom prestala bojovať. Po prúde sa práva ľahšie ako proti nemu..

mamina7070
8. okt 2024

@didamt ma podvahu objednajte sa psychologicke poruchy prijmu potravy nie su sranda

simca06022011
8. okt 2024

@kasssiopea tiez nechápem autorku. Ja napr vôbec neveceriam. Som dokonca na diéte a ledva obetujem, neoplatilo by sa mi variť. Ale mam dieťa a navarím jej, keďže viem, že to potrebuje. Nebudem ju chovat rozkami a chlebom keď viem ze to nezje ( to je konkrétne prípad ktorý sa nám roky dial = moje dieťa nejedlo takmer žiadne pečivo, natretý chleba/rožok by nezjedla. Kúsok pečiva zje povinne ako prílohu k jedlu - napr vajíčkam. Zje toast) a mala som ju nechať hladnu alebo čakať kým jej bude zle z toho a pchať ju na silu. Proste rodič niekedy sa musí prispôsobiť. V niečo. Na drih3j strane neexistuje, ze navarím a neokostuje. Neexistuje. Proste musí inak som minimálne urazena 😂
A tlačiť na dieťa a nútiť ju desiatovat roky robiť cirkus kvôli jedlu je podľa mňa cesta k problémom so stravou. Ale k psychológovi by mala ísť najskôr iba mama.

anickaaa6aaa
8. okt 2024

@kasssiopea veľmi pekne si to napísala...

hanka_se
8. okt 2024

@kasssiopea perfektne napisane. Ja mam dceru naopak velku jedacku (ma 10,5r., 143cm a cca 28-29kg), ale prilohy (ryza, zemiaky, cestovina, chlieb... to jej rastie na tanieri), ale maso, vajcia, ovocie a zeleninu priam na tony. Ranajky, desiatu, obed - vsetko vzdy zjedene a vecer vyzaduje varene jedlo. Kazdy den, da si polievku a druhe na veceru. A ano varim kazdy, resp. kazdy druhy den, lebo aj ja si nosim obedy do prace. Najhorsie pre nas utorok,streda a stvrtok, kedze to z kruzkov prideme okolo 18:30, ale aj tak varim. Viem, ze to robim pre rodinu a to je dolezite. Ano, niekedy to riesime kebabom, ciganskou alebo pizzou, ked sa mi vazne nechce 🙂
@autorka drzim palce, aby ste s dcerkou nasli spolocnu rec, urcite ju nieco vnutorne trapi (presla som si tym s dcerkou, netykalo sa to sice nejedenia ale ineho a kedze bola malicka, bala sa priznat, co je vo veci....)

akvi
8. okt 2024

@kasssiopea uplny suhlas. Tiez to takto vnimam, ale mam pocit, ze autorka je zacyklena v kruhu "desiata musi byt" a vsetky ostatne rady prehliada. Vobec to tu uz nie je o desiate, ale o boji, ktory autorka vedie.. Kym to ona neuvidi, tak kazda rada marna..

kp7333
8. okt 2024

@akvi tvrdohlave deti maju tvrdohlavych rodicov

kaca222
Autor odpoveď zmazal
kaca222
23. feb 2025

Podľa mňa si jej nadávala, keď ju nezjedla, a preto to schováva. Nie je to tak?
Ja som bol tiež totálny nejedák, na obed v škole som zjedla len ryžu alebo cestoviny, aj to len tie časti, čo neboli namočené v omáčke. Doma ma nútili do jedla, čo im mám doteraz za zlé.
Avšak mama mi nikdy nenadávala za nezjedenú desiatu, tak som nemala dôvod ju schovávať.
Podľa mňa to je jedine vysvetlenie prečo to necháva všade možne poschovávané, že vie, že dostane vynadané

marca12
23. feb 2025

@didamt Robila som to aj ja ako dieta. Tiez som bola slaby jedak a desiate mi vobec nesli dolu krkom. Skryvala som ju preto,lebo vzdy bol cirkus,bitka za nedojedenu desiatu. Dcera asi citi strach a preto ju skryva. Nestacilo by jej oblubene ovocie alebo zelenina na desiatu?

didamt
autor
23. feb 2025

@marca12 ovocie ani zeleninu cerstvu ona neje. Problem sme uz vyriesili.

elanor
23. feb 2025

schovava to preto, lebo ju jednak nutis jest na silu, a jednak asi robis sceny ked to nezje. Asi bud kricis, alebo nadavas, alebo neviem, co, ale proste sa ta boji.
A v tej jej malej hlave sa to ulozilo - nezjem, matka to zisti, bude bengal, tak to radsej schovam a bude pokoj. Akurat, ze jej este nedocvaklo, ze ked najdes to schovane, tak bude bengal x-krat horsi.
Bo si asi vzdy mysli, ze sa to nenajde, a bude proste klud.

V prvom rade sa musis ukludnit ty. Vela sa s nou rozpravat a vysvetlovat. Ale v klude. Aby z teba citila klud a podporu v kazdej situacii. Ze sa na teba moze obratit, ked bude mat problem, aky kolvek problem.

Zatial z teba ma strach a citi z teba kopku nervev, preto sa schovava.

samik88
23. feb 2025

@didamt ahoj,ako sa to vyriešilo?
Ja len k tomu napíšem moju vlastnú skúsenosť a trošku sa ťa aj zastanem. Tiež som ako dieťa veľmi málo jedla a aj schovávala desiaty ,s ktorými sa mamina trápila. A bolo to presne preto,že som mala výčitky a bolo mi jej ľúto,lebo od malička somnou bojovala s jedlom ,naháňala ma s lyžičkou aby aspoň niečo domňa dostala. Ja som len proste nechcela jesť ,jedlo bolo asi vtedy môj úhlavný nepriateľ 😅 . Ale veľa detí je takých. Takže to vôbec nemusí byť tak ako ti tu vačšina písala,že sa ťa dcéra bojí. Možno ju to len mrzí. Ja som dokonca istý čas dávala tú desiatu jednému bezdomovcovi 🙈 . Mamina doteraz o tom nevie. Ale zdalo sa mi to lepšie akoby mala niekde splesnivieť.
Btw.teraz sa mi to vracia pri synovi ,tiež doňho neviem nič dostať a tiež je na hranici v tabuľke. Tiež by jedol len jogurty,rožok a rezeň ,občas cestoviny ,suchú ryžu. A strašne málo toho zje. Verím,že v puberte sa to zmení 🙈

zuzanaam
23. feb 2025

@didamt nevyhadzovala, ale nejedla, tak prestala nosiť. Problém vyriešený. Ráno sa poriadne najedla a potom na obed.

didamt
autor
23. feb 2025

@samik88 prestala som jej desiatu davat. Nosi v taske ovocnu kapsicku, maly baleny croissant a brejky kakao. Ked ma chut da si, ak nie tak nie. Ani ja obedy v skole uz moc nechodi, ma malo casu zjest, skoro nikdy nezje polievku. Takto doma viem ze zje oba chody.

Strana
z7