Ako učiť samostatnosti 6-ročné dieťa?
Poraďte mi ako učiť dieťa viac samostatnosti.
Máme dcérku 6 ročnú, čoskoro nastúpi do školy a už teraz mám z toho obavy ako to zvládne.
Je to naše vytúžené dieťa a manžel ju odmalicka rozmaznával. Teraz keď mu poviem že je to tvoja výchova že si jej vždy všetko dovolil, tak povie že to není pravda.
Ale je to tak. Odmalička všetky moje nie manžel odvrátil na áno a dovolil jej. Niekedy mám pocit že dcéra ľúbi viac manžela než mňa keď on je dobrý rodič a ja tá zlá.
Len pomaličky sa to naňho sype už aj sám vidí že dcéra je rozmaznana ani jedlo si sama nezoberie musí jej to manžel podať dobre že nie do ruky. Ale vinu si neprizná.
No čo teraz robiť ako to napraviť?
Úplne maličkosti nechce sama sa obliekať obúvať umyť si ruky zuby, nič. Ako ho manžel naučil. Darmo som povedala že nerob to nechaj ju nech robí sama, on nie nie ešte je malá nevie to nepôjde jej to. A teraz neviem čo robiť.
Manžel má od pondelka dovolenku je s ňou sám doma a nezvláda to. Ja ešte chodím do práce, x krát mi volá cez deň že čo má s ňou robiť.
Rozmaznaná - nerozmaznaná, je jedna vec, ale dvojkoľajná výchova sa rodičom vždy vypomstí. Hlavne sa Vy dvaja musíte zhodnúť, nie jeden zakáže a druhý povolí. Najvyšší čas si prečítať niečo o výchove, lebo v puberte si budete trhať vlasy od zúfalstva.
nech s ňou robí to čo doteraz 🤷♀️
a do budúcna? pekne zavádzať výchovu, takú aká mala byť od malička - keď nie je nie aj keď bude princezná plakať a bude urazená…
Nuz ona velmi dobre vie, ako na neho... V skolke sa určite sama obliekala, obuvala, jedla, ale doma vedela, ze jej s tym pomoze, tak to nechala na neho.. a tak, ako zvladla škôlku, zvladne aj školu, ked tam bude sama..
Verim, ze si na neho nahnevana, ale hadam to pochopí tento tyzden, ked je na nu sam..ty si priprav nervy, musite sa v klude o tom porozpravat, tahat za jeden koniec s vychovou, nemoze jeden druhemu podkopať autoritu. Neda sa zmenit o 180 stupnov vychovu hned, chce to pomaly prechod a on nech si teda poradi, je otec, musi to zvladnut aj sam
No ste si zarobili na problem .podobnu skúsenost mam . Nielenže rozmaznanost ,ale vaše dieta bude mat pravdepodobne nulové sebavedomie kedze nic poriadne nerobí. A to moze velmi zle dopadnúť .
Mam to vsetko vysvetlené od psychológa .
Od pondelka nech vsetko robi sama ! Zo zaciatku jej mozes pomoct , potom sama .nereaguj hned ked povie mama,nechvál ju za vsetko. Rob najprv co ty chces ,potom co ona .
Ako pisem mam s tym skúsenosť ja som mala stastie ze moje dieta bolo menšie .
@anonym_autor ved chodila do skolky, nie? Tam ako fungovala?
@anonym_autor ved chodila do skolky, nie? Tam ako fungovala?
@guudy V skolke moze dieta fungovat normalne .aj moja tak bola ….
Akože čo má s ňou robiť? Neoblečie sa nepôjde von, nenaje sa bude hladná, neutrie sa na záchode bude ju štípať zadok. Ocinko len musí dospieť.
@guudy V skolke moze dieta fungovat normalne .aj moja tak bola ….
@biglovemom no ved prave. Aj v skole bude fungovat normalne ;)
@anonym_autor dieťa samostatnosti? Nijako. Nechala by som všetko na manžela, nech žne výsledok svojej výchovy.
@biglovemom no ved prave. Aj v skole bude fungovat normalne ;)
@guudy „ano“ kym nepridu prve problemy . Problemy v spravani . To dieta nema doma istotu ,a ono sa to Skor ci neskor odrzkadli na spravani😉
Skúsila by som pozitívnu motiváciu. Na moju fungovalo, aj ešte funguje dávať +, sama si ich zapisuje keď si zaslúži, robili sme to tak že keď ich mala 15 dostala malú odmenu.
Alebo som ju stopovala, dala som jej napr 10 minút na to aby sa obliekla, alebo niečo upratala....
Hovorila som jej ako je to dobre že už je veľká, s bábatkami a malými deťmi je to hrozne náročné a ona je už moja pomocníčka....
No ste si zarobili na problem .podobnu skúsenost mam . Nielenže rozmaznanost ,ale vaše dieta bude mat pravdepodobne nulové sebavedomie kedze nic poriadne nerobí. A to moze velmi zle dopadnúť .
Mam to vsetko vysvetlené od psychológa .
Od pondelka nech vsetko robi sama ! Zo zaciatku jej mozes pomoct , potom sama .nereaguj hned ked povie mama,nechvál ju za vsetko. Rob najprv co ty chces ,potom co ona .
Ako pisem mam s tym skúsenosť ja som mala stastie ze moje dieta bolo menšie .
@biglovemom prečo od pondelka?
Skúsila by som pozitívnu motiváciu. Na moju fungovalo, aj ešte funguje dávať +, sama si ich zapisuje keď si zaslúži, robili sme to tak že keď ich mala 15 dostala malú odmenu.
Alebo som ju stopovala, dala som jej napr 10 minút na to aby sa obliekla, alebo niečo upratala....
Hovorila som jej ako je to dobre že už je veľká, s bábatkami a malými deťmi je to hrozne náročné a ona je už moja pomocníčka....
@mimikarol no a nebude odmena nebude vysledok . Akurat to sa tym dosiahne .
Odmeny davat za oblecenie sa ? Za nieco co je uplne normalne ? U 6r Dietata ?
@letfenixa chlap nebude doma . S chlapom asi moc nepohne , ale ona moze ta ten cas vela zmenit
My sme mali prve vysledky po Par dnoch.po 2t prisla do skolky a vraveli ze to je ine dieta.
@anonym_autor co robiť? No v prvom rade ju nechať nech si všetko robí sama. A muz? Zdvihla by som mu prvý krát s tým, ze som v praci, aby bol taky dobrý a neobtazoval ma a poradil si laskavo sám. Ma doma 6 rocne dieta a nie 6 mesačného kojenca.
Inak.ako fungovala v skolke? Tam ju kŕmili a obliekali?
@letfenixa zle som citala ospravedlnujem sa … on je s nou doma sam …🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Zle som citala . On je s nou sam doma .
No jedine skusit s chlapom sadnut , a vysvetlit ake nasledky ma jeho konanie .Pogoogli si clanky . Snad chce Dobre svojmu dietatu ,a tymto spravanim robi opak.
A ked bude volat nezdvihat .
Ja si nemyslím, že treba niečo googliť.
Jediné, čo treba, je prestať ju kŕmiť, obliekať, obúvať, jednoducho nechať ju, nech sa obslúži sama. Iste, bude revať a trucovať - veď nechápe, prečo odrazu musí všetko sama. Budete to musieť vydržať a hlavne neustúpiť. Ocko môže začať hneď teraz s pyžamkom a raňajkami.
@guudy „ano“ kym nepridu prve problemy . Problemy v spravani . To dieta nema doma istotu ,a ono sa to Skor ci neskor odrzkadli na spravani😉
@biglovemom tak autorka az tak daleko do buducnosti nepozera, riesi len nastup do skoly ;)
A ten bude zvladnutelny ;)
@biglovemom tak autorka az tak daleko do buducnosti nepozera, riesi len nastup do skoly ;)
@guudy tak ked tak konkretne sa len o nastupe do skoly bavime ,ano bude zvladnutelny , co bude o 2tyzdne ,mesiac ,2 roky uvidi 🤷🏼♀️
@guudy tak ked tak konkretne sa len o nastupe do skoly bavime ,ano bude zvladnutelny , co bude o 2tyzdne ,mesiac ,2 roky uvidi 🤷🏼♀️
@biglovemom presne tak 🙂
@ika02 Čítala som knihy o výchove no s ním to nepohlo sa.
@pralinka86 On to nezvládne povie že malá ho vôbec neposlúcha.
@guudy Tam fungovala normálne aj doma niekedy funguje normálne, len keď je s otcom je taká iná ako keby nič nevedela.
@martul Potom on je z nej nervózny a kričí na ňu keď neposlúcha.
@lienka.7 V škôlke fungovala normálne aj doma niekedy je normálna len keď je s otcom sa zmení jej správanie, lebo vie že pri ňom si to môže dovoliť.
@guudy Samozrejme aj do budúcna chcem aby bola samostatna no teraz máme pred sebou školu tak riešim to.
@ika02 Čítala som knihy o výchove no s ním to nepohlo sa.
@pralinka86 On to nezvládne povie že malá ho vôbec neposlúcha.
@guudy Tam fungovala normálne aj doma niekedy funguje normálne, len keď je s otcom je taká iná ako keby nič nevedela.
@martul Potom on je z nej nervózny a kričí na ňu keď neposlúcha.
@lienka.7 V škôlke fungovala normálne aj doma niekedy je normálna len keď je s otcom sa zmení jej správanie, lebo vie že pri ňom si to môže dovoliť.
@guudy Samozrejme aj do budúcna chcem aby bola samostatna no teraz máme pred sebou školu tak riešim to.
@anonym_autor ale to ty nevyriešiš. Jej cirkusovanie pri ockovi je len ockova kapusta. Ako si ju ocko naučil, tak má. Darmo mu teraz tečú nervy. Musí si ju dať do laty sám. Nie ty. On. Ak jej on zadá 'príkaz', aby sa prezliekla a ona trucuje, musí to doriešiť on, nie ty. Nehovorím o tom, že predškoláčka by mala mať sebaobsluhu zvládnutú aj bez pokynov. Mala by mať zautomatizovaný návyk ráno vstať, prezliecť sa, ísť na wc, umyť sa, upraviť posteľ, najesť sa, atď. Vravíš, že to zvláda. Čiže ona si vyslovene vynucuje pozornosť a obsluhu. Nechala by som ju tak. Ideme von. Nechceš sa prezliekať? ok, ideš v pyžame. Nechceš sa obúvať? ideš bosá. V zápätí by som otvorila dvere a dala jej najavo, že naozaj odchádzame.
@anonym_autor tu je rozdiel medzi benevolentnou vychovou a respektujucou. No nic, sadnut si s manzelom a zacat pomalicky opravovat, co ste pokazili.
@anonym_autor ale to ty nevyriešiš. Jej cirkusovanie pri ockovi je len ockova kapusta. Ako si ju ocko naučil, tak má. Darmo mu teraz tečú nervy. Musí si ju dať do laty sám. Nie ty. On. Ak jej on zadá 'príkaz', aby sa prezliekla a ona trucuje, musí to doriešiť on, nie ty. Nehovorím o tom, že predškoláčka by mala mať sebaobsluhu zvládnutú aj bez pokynov. Mala by mať zautomatizovaný návyk ráno vstať, prezliecť sa, ísť na wc, umyť sa, upraviť posteľ, najesť sa, atď. Vravíš, že to zvláda. Čiže ona si vyslovene vynucuje pozornosť a obsluhu. Nechala by som ju tak. Ideme von. Nechceš sa prezliekať? ok, ideš v pyžame. Nechceš sa obúvať? ideš bosá. V zápätí by som otvorila dvere a dala jej najavo, že naozaj odchádzame.
@nikaeli Ako to má napraviť konkrétne mi to môžeš napísať. Lebo manžel jej povie obleč sa alebo barsco iné no ona sa smeje na ňom a povie mu nie správ to ty.
Prísne a jasne pravidla.
@nikaeli Ako to má napraviť konkrétne mi to môžeš napísať. Lebo manžel jej povie obleč sa alebo barsco iné no ona sa smeje na ňom a povie mu nie správ to ty.
@anonym_autor vyhladajte psychologa, nech vas nasmeruje. Deti su take aki sme my rodicia. Takze ak sa dal do pozicie nulovrho respektu, bohuzial, bude si ho musiet trpezlivo ziskat. Nic nie je stratene. Len musite vediet byt tím a najma zmenit niektore veci, napravit chyby, ale najprv si ich musite uvedomit
@anonym_autor jednoducho to nespraví. Máš 5 minút na to, aby si sa obliekla. Ak sa neoblečieš, ideš von v pyžame. Nastaví budík. Otočí sa a ide robiť niečo iné. O minútu jej pripomenie - máš 4 minúty na to, aby si sa obliekla. Jednoducho musí vytrvať na svojej požiadavke, neustúpiť a splniť fakt, že pôjde von v pyžame. Samozrejme, že bude revať a trucovať, bude to pre ňu šok. Odrazu sa jej život zmení, rodičia prestanú skákať podľa jej predstáv. No nemá 3 roky. Má 6. Ide do školy. Snáď je dosť uvedomelá na to, aby vedela, že ísť von v pyžame je hanba. Keď ty nebudeš môcť a ráno ju bude odprevádzať do školy muž, snáď ju nebude obliekať! môj syn bude druhák. Od 5 rokov si vždy večer chystá kôpku s oblečením, čo si ráno oblečie. Neodpovedala si, ako fungovala v škôlke. Dokáže sa vôbec sama prezliecť, prezuť, umyť? V škole na ňu nikto čakať nebude. Drvivá väčšina škôl má teraz sprísnené pravidlá a rodičia do školy nesmú. My sme takto pred rokom mohli prvý týždeň odprevadiť syna k šatni, pomôcť mu - naučiť ho odomknúť si skrinku a odložiť veci. Do triedy už musel sám. Po týždni rozlúčka pri bráne a ďalej šiel sám. Kto je tam pomôže? ver, že nikto. Prezliecť sa na telesnú cez prestávku, pripraviť si veci ma lavicu, odložiť veci do tašky. Ono sa to nezdá, ale pre prvákov je to obrovská zmena a aj tí šikovní a samostatní sa na začiatku zapotia. Máte mesiac na to, aby ste zamakali. Buďte hlavne dôslední a vytrvalí. A čo najviac v kľude. Máte čo robiť. Ľahké to nebude, ale keď budete postupovať spolu, určite to zvládnete. Motivujte dcérku školou, že to jednoducho musí dokázať sama. Nik tam za ňou nebude hodinu čakať, ani to neurobí namiesto nej.

@anonym_autor na každý telefonat by som mu povedala, že je otec, nech si poradí.