Ako vysvetliť dcére, že nemusí veriť všetkému?
Baby, neviem ako vysvetliť dcére , že nemusi všetkému veriť , mám 8 ročnú dcéru , bývame v takom ,neviem ako to napísať rezidenčnom bývaní ( možno zle píšem ,to je jedno ,) proste u nás na ulici sa hrajú len deti od nás..no a máme susedu , a má veľmi odlišné názory od našich ...
Je za domacu školu, čo je v poriadku, je to ok.ma iný názor ,lenže ona našu dcéru huška proti škole , že to je zbytočne, veď ona nevie ani mali násobilka a žije atď.že všetko čo sa v škole naučí ,je nanič ..potom zas mala príde s tým že Ježiš neexistuje , sme kresťania aj keď nechodíme do kostola , mala chodí na cirkevnú školu, a ona jej rozpráva že Ježiš neexistuje,nech tomu neverí 🤷 môj muž má už tlak 200 keď počuje ,že zas jej niečo povedala..rozmýšľam že sa so susedou už porozprávam .Čo by ste vy robili ? Či nič?
Ja beriem že sme iné , aj ja ,aj ona , ale prečo podsúva svoje názory 8 ročnému dieťaťu ,ona má 4 ročne ..
@viestta áno už som rozbehnutá sa s ňou porozprávať ale aj malej vysvetľujem , že nemusí si všetky názory ,brat od druhých
@letfenixa je tu nová ,ani sa nepoznáme poriadne , 2 krát som ju videla ..
Suseda je riadne mimo. Môžem sice súhlasiť s jej tvrdeniami, ale na čo to podsuva malému dieťaťu, ktoré na to nemôže mať ešte vlastný úsudok? A za ďalšie, ak pre neho nie je šanca to zmeniť?
Normalne jej povedz, ved slušne bez problémov, ale teda povedala by som jej aj to, že je dobre mimo, keď stará koza nevie co sa patrí a nemá úsudok, ze co malé decko s tým tak spraví a ma v hlave len guláš z toho...
@letfenixa zato otalam ,ale musím ja viem
Sla by som za nou, ze nech sa trosku kroti, predsa je to 8r dieta. Ale zasa tvoje dieta sa bude cely zivot stretavat s inymi nazormi ale od tohoto ste tu vy, aby ste to dietatu vysvetlili. Ako to uz ona vezme, je tiez na nej, bude to jej zivot a jej nazory sa budu este roky formovat.
ak ste teda pevne stotozneni s vasimi nazormi nebudete mat problem byt pre vase dieta presvedcivi
@hederamonstera ja rozumiem aj tomu domoskolactvu , a je to v poriadku,že chce učiť dieta doma ,ale ja som za školu , vieš ja jej tiež nehovorim,že malý sa nevie zápojit, že má takmer 5 rokov a nevie rozprávať a že sa nevie hrať ...je to jej dieťa ak jej to nevadí je to v poriadku, mne by to vadilo
Počkať, dospela žena hučí do tvojej malej dcéry? Dobre tomu rozumiem?
Ak je to tak, čo ešte potrebuješ, aby si sa s ňou porozprávala?
A ešte "hodis" riešenie na dcéru - nech ona neverí.. veď to je fajn, učiť dieťa, že nemusí veriť všetkému, ale tu nie je tvoj primárny problém dôverčivosť malého dieťaťa, ale sibnuta suseda.
Nechápem, prečo ešte otalas.
Dcéru nauč byť aj asertivnou. Vidíš sama, aké to je, ak asertivny niekto nevie byť, hoci ide o jeho dieťa.
@beronsche áno dospelá žena , áno musím sa s ňou porozprávať,viem , je tu nová ,nechcela som sa s ňou pohnevať
@hederamonstera ale musíš uznať, že tu ide o značnú nevyrovnanosť. Dospelá, presvedčivá žena verzus malé dieťa.
Toto nie je prirodzená situácia, v ktorej sa dieťa učí, ako sa postaviť inému názoru...
Zasa nemusis hrat suboj, kto je lepsi okej? A snizovat sa na jej uroven. Ja som za domskolactvo, neznasam statne skolstvo ale nikdy by som si nedovolila huckat dospelych, nieto deti. Suseda je trosku menej rozumna a netolerantna, len asi nabehla na inu vlnu a citi sa byt lepsia. (Uz len to ze zpochybnuje jezisa hovori o tom a to hovorim ako neveriaca (ale ja neverim cirkvi, nie nabozenstvu)
Ide len o to ako to podate svojej dcere, o nic viac.
Prepáč, nechcem sa ťa dotknúť, ale naozaj viac ber ohľad na vlastnú rodinu, ako cudziu ženu.
Konfrontuj ju slušne, vecne, než výčitiek. Pomenuj, s čím ty nesúhlasis, aby sa dialo, ale bez útoku na jej osobu.
@beronsche vsak preto som napisala prvu vetu. Ale nemusi na nu hned ist utocne, proste ju niekedy stretnem a poviem “hej jozka, prosim ta, viem ze mas iny nazor ale radsej si o tom pokecaj s nami ako s mojou dcerou, lebo ju to velmi myli”
@hederamonstera ja hovorím že rozumiem domoskolactvu a obdivujem ženy ktoré to vedia , ja som za školu ale chápem že aj to je cesta...a nesúťažim s ňou..ale tak pýtala som sa niečo jej malého , a ona mi povedala že on ešte nevie rozprávať , že ona na neho netlačí , bude mať 5 rokov , no tak to je v štýle ,že veď nemusí lebo ona sama nevie násobilku 🤷
Budem to musieť poriešiť , lebo mala mi chodí domov s takými perlami ,že nechápem
Normalne ja by som dietatu vysvetlila primerane veku, ze su ludia ktori na veci maju rozne nazory a ze ty (vy rodicia) chcete pre nu len to najlepsie aby mala to najlepsie detstvo a buducnost, ze chodi do skoly aby bola mudra a nasla si kamaratov lebo keby sa ucila doma by prisla o zabavu s kamaratmi v skole lebo by ich nemala a ani nepoznala atd. 8rocne dieta ked mu to vysvetlis tak ma mentalnu kapacitu aby to pochopilo.
@nynia áno my pozitívne motivujeme malú k škole, za známky nehresime, učiteľku má super, je tam rada
@letfenixa áno máš pravdu
Asi som staromodna, ale za nasich cias nas ucili nerozpravat sa s cudzimi ludmi. V podstate ju vobec nepoznate, teda ma zaujima preco vase dieta vedie rozhovory s cudzou osobou? A este o takychto veciach, to sa stihli za par minut na ulici? Stacilo by malej vysvetlit, ze nemusi pocuvat kazdu hlupost, co jej kto zacne rozpravat, a uz vobec nie neznamu susedu, staci pozdravit a ak suseda zacne s recami, prosto povedat "teta, nehnevajte sa, nemam cas" a odist za kamaratkami alebo domov. Bude jej to dobre aj keby sa jej prihovoril niekto iny cudzi, nech vie ako ma reagovat, vsak stat sa moze hocico.
Susede by som ale pri najblizsom stretnuti povedala len tolko, ze si nezelam, aby mojmu dietatu robila prednasky o svojich osobnych nazoroch.
@kandelabra mala ide hneď po škole ,naučí sa ide von , tak ona je veľa vonku, chvalabohu je to dieťa ,ako za starých čias , nebaví ju televízor, internet, mobil hoc ho má...ale najradšej je vonku , tak u nás kde sme uzavretá spoločnosť býva chvíľku aj sama .. samozrejme ju kontrolujem každých 5 minút
Susuda bude asi trochu mimo systemova a vobec jej nedochadza, ze by mohla skodit. Povie co ju napadne a uplne neuvazuje, ze z toho mozete byt v smrti. Nez sa uplne vytocite a zacnete po nej ziapat tak by bolo dobre za nou zajst, nech si urcite nazory necha pre seba pretoze dceru vediete urcitym smerom a boli by ste radi keby to respektovala. Ze vy pre nu spravite to iste.
@kandelabra vieš čo toto som jej aj hovorila , micka nebaví sa s tetou o takýchto veciach , ale tak ona je komunikatívna, to má po mne...len teta sa opýta kam chodí do školy ,mala povie že na cirkevnú a už to ide. .
@kittykat22 nech je mimo systémová, aj to chápem , aj chápem že to jej vec , je to jej dieťa ale nech moju nehucka proti škole do ktorej chodí a malej násobilka ,ktorú nebude v živote potrebovať 🙈
Mila autorka, blbej suseda zial vysvetlíš len "rečou jej kmena".
Niečo na sposodob - tvoj syn nemôže za svoju neschopnu mater. Ty dávaš nevyžiadanej rozumy našej dcere - co tak radšej pozrieť pravde do očí a prestať zanedbávať vlastného syna?
To, ze neriesis jeho nerozprávali, totiz zanedbavanie je. Žiješ vo svojej bubline a veríš svojej uzastnosti. Pravdou však je, že chlapec uz mohol chodiť aspom na logopediu a tým by so mu pomohla! Nie natlačené na neho = neakkceptovanie faktu, že u neho nieje niečo v poriadku! Domskolactvo môže byť super za dobré stanovených podmienok!
Avšak tvoje dieta ma zrejme nejaký problém, ktorý ty neriešiš. Preto chces asi vyučovať doma, aby si realne problemy ďalej odkladali!
Takže ries si láskavo radsej svoje problémy, mas ich viac než dosť! Našu dceru z toho vynechajte avsvoje geniálne názory si odloz prevsvoje dieta! Škoda, že hlupáci sa považujú za múdrych ako ty, absolutne ti chyba sebareflexia. Svoju "dôležitost" a rozumy prezentuj dospelým, ale na to nemáš odvahu, však? Ty totiz viac skúseností ako 8 rocna a veľmi rýchlo ta územia. A tak si hladkas ego pri 8 rocnej, krásne, len čo je pravda 😏.
Skus jej niečo podobné povedať, ved ona si rozmysli, s kým bude ako hovorit potom.
Nepáči sa mi ze hucka tvoju dceru proti viere v ktorej ju vychovavas. Razantne by som zakročila. Ako pisu ostatne.
ja ta chapem. Ale ona to nerobi aby vam ublizovala a robila zle. Podla mna jej to nedochadza. Chod za nou a porozpravaj sa s nou.
@kittykat22 a prečo to robí? Prečo povie dieťaťu, napr.že Ježiš neexistuje? Či tomu tá žena verí, či nie, nemá právo jej to vôbec hovoriť
Ak je to tak ako píšeš, ľutujem jej dieťa, pretože vďaka takej hlúpej osobe vyrastie len ďalšia hlúpa osoba. Nie je to na Slovensku tak, že keď chcem praktizovať domáce vyučovanie, musím mať vysokoškolské vzdelanie v oblasti pedagogiky? Nerozumiem ako ho chce vyučovať doma, či si nájde súkromného učiteľa na každý deň?
K tvojej otázke, určite to nenechaj tak a povedz jej, že si nepraješ, aby dcére rozprávala o svojich názoroch, nech si ich nechá pre seba a svoju rodinu.

Nerozmysla ale sa s nou porozpravaj. Razne jej vysvetli, ze si ma svoje nazory nechat pre seba a vychovata svoje dieta nie tvoje. Ked nepomoze, tak jej to vysvetlit doraznejsie.