Ako zistiť úspešnosť základných škôl?
Ahojte 🙂 prosím Vás, vedeli by ste ma navigovat? Vyberam ZŠ pre prvacku a chcela by som si pozrieť nejaký prehľad, aku má ZŠ úspešnosť napríklad na olympiádach alebo aká je co sa týka športových aktivít, pripadne monitor alebo koľko žiakov išlo na 8. ročne gymnazium atd.. viete čo mám na mysli? Nejak sa neviem k ničomu pregooglit, pretože neviem aký výraz mam použiť na to co chcem 😅 konkrétna ZŠ na jej stránke nemá absolútne nič aktuálne, čo ma tiež trosku zaráža. budem rada ak ma nasmerujete. Dakujem vopred veľmi pekne ❤️
Na rebríček INEKO sa nespoliehaj, radšej sa pýtaj na skúsenosti rodičov so školou, s prístupom k žiakom, komunikácia s rodičmi a pod.
@sandra49 ideálny je deň otvorených dverí, aspoň na prvý dojem. Ak neponúkajú, skús sa im ozvať.
A potom vaše predstavy, čo od školy ako rodičia očakávate. Či skôr akademické vedomosti a výkon alebo voľnejší prístup, zameranie na sociálne zručnosti do života v rôznorodom kolektíve detí alebo aj nejaký alternatívnejší prístup.
A hlavne dochádzanie - bude dieťa chodiť peši, busom, bude ho treba voziť ?
Ineko hodnotí hlavne vedomosti žiakov a výsledky, klíma školy sa odtiaľ vyčítať nedá.
Držím palce !
@patka06 fb nemám a tu na mk nieje skupina. Ledva som tu myslím minulý rok nasla maminku ktorej dieťa tam chodí a to som skúšala viac krát aj osloviť podľa profilu. Učiteľky v škôlke tvrdia, že to je dobra škola, ale tak to je taka nejasná info keďže 90% deti zo skolky idú do tej školy ale s vyuč.jazykom maďarským.
@behulka deň otvorených dverí bude dúfam, tam určite pôjdeme. Vieš, pred par rokmi mi išlo o ten voľnejšie prístup a vtedy som pozerala aj alternatívne školy ale ako mala rastie, tak ma záujem učiť sa, zaujímajú ju fakty a pýta sa aj veci ktoré mam problém vysvetliť a musím googlit, vyslovene baží po informáciách ktoré niesu len také všeobecne. Ťažko v tomto veku nejak skatulkovat dieťa aké bude lebo predsa bude mat len 6 rokov. Táto škola je v Gabčíkove a nasla som k nej na stránke ineko takéto hodnotenie. Mame to 15-20 minút autom, žiadne zápchy a idú tam aj dve deti zo skolky. Ďalšia alternatíva je bratislava, lenže my s mužom pracujeme z domu a keď muž ide tak ide za klientami a nieje to na pravidelnej báze. Keby ju mam nosiť tak by to bolo minimálne 45 minút ráno pretože na ten smer sú zápchy a tak isto, možno aj viac poobede domov. Ak rodicia pracujú v Bratislave tak sa nemusia točiť domov ale ja by som sa musela. Z tejto našej dedinskej škôlky idú deri bud do BA pretože tam pracujú rodicia a sú Slováci alebo do Gabčíkova do maďarskej školy, pretože sú madarsky hovoriaci a nedochadzaju do BA za prácou, skôr smer dunajska streda. Takýto prípad ako je náš v škôlke nebol posledné roky, učiteľky vravia ze ved dobrá je ta škola ale nevieme ako slovenská ale maďarská je dobra tak určite bude aj slovenská.. takže takáto je naša situácia..
@behulka ešte je jedna možnosť, Rusovce, to je medzi nami a Bratislavou. Veľa detí od nás z dediny tam chodilo a chodi, lenže pred par rokmi zmenili podmienky prijatia, lebo je na tu školu veľký nával a nemá takú kapacitu, že musí mať dieťa trvalý pobyt v Rusovciach. Nemáme tam nikoho a keby ju tam chceme dat, museli by sme zohnať niekoho, kto bude ochotný dat k nemu dcerke trvalý pobyt, známi to tak urobili a dieťa im chodí tam. Ta škola ma veľmi dobre hodnotenie v tom Ineku. Časovo by to bolo cca 30-35 minút aj ráno aj poobede.
z pohladu ineko nic moc, ALE ---- je velmi neseriozne hodnotit skolu na zaklade monitoru v devine --- nikdy nevies ake deti sa tam zrovna stretli. Ked som bola mimo skolstva, a decka sli do orvej triedy, pozerala som ineko aj ja ;) ale teda 21 percentil fakt nic moc ;) no robim uz v skolstve - a niektori deviataci proste nerobia, nepohnes s nimi. Vsetko na salame. Rodicia - ziadna vychova. Takze ako inak to ineko ma vyzerat? mozes mat sebelepsich ucitelov, ale ked decko nechce a pubertak sa do toho ani nepozrie a skolu prespi..... je to utrpenie tam ucit.
spadovu skoku mas v gabcikove a mas ju 15 min autom? dobre tomu rozumiem?
autobusove spoje mas do akej skoly dobre? ono robit detom taxik nic moc, treba aby casom chodili aj samotne....
@kaktusik007 určite máš pravdu, deti v puberte niektoré už školu nedávajú, ale pozerala som aj roky späť a niektoré roky malé krásne silné a iné zase úplne slabé.. ja len vidím to, že dieťa v rovnakej triede ma celkom iné vedomosti napríklad v tých Rusovciach a celkom iné na dedine na strednom Slovensku, poznáme živý príklad. Napríklad aj tie olympiády, áno dieťa je 3. Ale uspesnost oproti inej škole je napríklad len 30%..
Gabcikovo mame 15-20 minút autom a chldi jeden autobus ráno a jeden poobede myslím ze okolo 14, takže neskôr by toto bolo fajn, ak tie autobusy nezrusia, ale to by tam potom nechodilo nič a to asi tiež tak nemôže byť. Smer BA idú autobusy skoro ráno 2, aj cesta je oveľa dlhšia a poobede tiež nejaké 2 ale až neskôr o 4 a 5.. a áno spadova škola je gabcikovo.
@sandra49 najlepšia by mala byť tá najbližšia, v ideálnom svete, no hlavne aby dieťa a vy ste boli spokojní 🙂
Nedávno som k tomuto Ineko hodnoteniu čítala dosť trefný článok (autor svoje dieťa denne vozí 30 km do školy v meste a 30 späť, pričom v dedine majú školu s omnoho lepším hodnotením). Ak by ťa zaujímalo:
https://www.facebook.com/HipsJuraj/posts/pfbid0...
@kaktusik007 za nižšou úspešnosťou v sjl môže byť to, že slovenčina nie je ich materinský jazyk.
@behulka veru v ideálnom svete aby človek niekoľko hodín necestoval, lebo to je fakt onicom..ďakujem precitam si🙂
Inak s tým jazykom máš možno aj pravdu, možno do tej školy nechodia celkom tak slovenský hovoriace deti, niekedy je problém už aj to, keď sa v rodine rozpráva dvojjazyčne, mala som takých spolužiakov aj na základnej aj na strednej a teda slovenčina im nešla.
@behulka ano, suhlasim, slovencina moze byt tymto skreslena.
@sandra49 ano, rozdiely su brutalne. Aj u nas v meste, plus ja robim v skole na dedine mimo okres a ked to porovnam - nemam slov. ale to by bolo na dlho.
ak vahas nad gabcikovom, lebo ineko slabe ----- chod na stranku nucem, najdi si testy z monitoru T9 pre jednotlive roky, a sprav si ich ty. Ono tie testy su pisane s umyslom nachytat a dokazat, co vsetko nevies. Obzvlast slovencina. Niektore roky su velmi tazke, niektore nie. Proste si najdi na to cas a sorav si tie testy - a porovnaj so skolou. Ano, deviataci sa na monitor cielene pripravuju - ale ty si dospela a predpokladam ze mas aj stredne vzdelanie - takze v tomto ste si kvit ;) ja osobne by som silno zvazila skolu, ktorej deviataci dosiahli v teste 53%, ak ja by som v nom mala 90. Ale, ak by som ja v teste mala 70%, brala by som ze jej uroven je cca adekvatna mojej a bola by som s takou skolou ok.
len teda tu este zvaz tu slovencinu --- teoria slovenskeho jazyka je celkom zahul aj pre native speakra ;)
@kaktusik007 a prečo sú také rozdiely podľa teba? Véd osnovy sú rovnaké pre všetky školy, je to o učiteľoch alebo o záujme žiakoch?
Ja osobne som chodila do dedinskej školy, boli sme všetci v jednej triede od 1.-4. Ročníka a základnú som dávala ľavou zadnou, teda až do momentu keď sa mi smiali, ze som bifloska a tým ze som chcela zapadnúť som z jednotiek bez námahy a zdĺhavé učenia prešla na 3ky. Toto si vycitam celý život, lebo sa mi zatvorili dvere na stredné školy.😏 rodicia to takmer nepredychali. Ale čas sa vratit nedá..
Áno ten monitor je tak zvláštne stavaný, že vlastne ani moc neodzrkadluje pravé vedomosti žiaka ale to ako sa vie vynájsť. Aspoň ja som to takto vnímala. A ďakujem za tip, ja si to urobim😅 nevedela som, že sa to dá takto online.
Ja som bola úplne rozhodnutá pre školu v Gabčíkove, pretože tam tak na deti netlacia, netlacia na výkon a deti popri skole môžu mať aj detstvo. A toto sa mi páči. Ja zas dcerku nechcem zavalit školou a krúžkami aby nemala žiadny voľný čas a to detstvo, ktoré tak rychlo prejde.. je vo hviezdach co z nej bude a to, ze teraz nasáva ako špongia neznamená, že to tak bude aj o par rokov..
@sandra49 pokiaľ je dieťa nadané a dostáva na škole podporu, myslím si, že bude napredovať bez ohľadu na spolužiakov.
Tu na dedine ambicióznejší rodičia preradia deti do škôl do mesta alebo idú z osmičky na bilingválne gymko. Keď takto z 30 detí odíde 10 najlepších, výsledky z testovania sú aké sú.
@sandra49 osnovy praveze rovnake nie su ;) teda vzdelavacie programy. Je statny, ramcovy, ale kazda skola si ho v ramci istych moznosti vie upravit. Dat ine hodiny, ine predmety dokonca. Obzvlast teraz, ked sa nabieha na skolu 21 storocia ;)
a potom mas predmety jednotlive --- ministerstvo zverejnilo minimalne standardy - teda co skola MUSI prebrat. Avsak stretavam sa s tym, ze ucitelia castokrat nad minimalny standard nejdu - co je potom celkom pruser, ked taky jednotkar pride na gympel a zusti ze z fyziky ci chemie vie polovicu oproti svojim spoluziakom 🤷🏼♀️
@behulka to si výstižne napísala, ono to aj v praxi zrejme takto funguje a potom su výsledky aké sú.. ešte ma napadlo ze vlastne v tom Gabčíkove boli posledné roky Ukrajinci, lebo práve tam bola veľká ubytovňa a tie deti chodili do školy, cize ten jazyk je zrejmé na mieste s tým hodnotením. Ale ďakujem naozaj lebo teda nebudem vymyslat a pôjde do školy tam, to bol od začiatku plán a nebudem ho meniť a prevracat nám život naruby. 🙂
@kaktusik007 nevedela som ze to s osnovami takto funguje, veľmi pekne ďakujem sa vysvetlenie. Doteraz som sa týmto vôbec nezaoberala, takže prehľad nemám. A tu školu 21.storocia myslíš co? Zachytila som, že sa má prejsť na nejaký nový vyučovací systém, a to som sa teda od našej dr dozvedela na preventívne nedávno, ale ešte som si o tom nastupovala, tak ak by si bola ochotná v skratke mi to nejak vysvetliť, budem ti povdacna. 🙂
S tým gymnázium sa to stalo aj nám, teda muzovej dcére, čistá jednotkarka, jej mama chcela aby išla na 8 ročne gymnázium ale teda skúšky neurobila a bola dosť pod čiarou, takže mi nešlo do hlavy prečo, ved je čistá jednotkarka, aj keď s vedomosťami sme videli, že to nieje také super aby išla na gymnázium a nie až tak rada sa tej skole venuje, od prvého ročníka revala nad domácimi úlohami a nebola ochotna učiť sa nad rámec toho conje v zošite a co od nich chcela učiteľka. Teraz na pol roka strašne orevala, ze jej hrozila 2ka z matiky, ale jej ta matika nejde tak ľahko, ona je skôr na jazyky, no ale nakoniec jej dala jednotku takže ma v 7. Ročníku samé jednotky na pol roka. A vysvitlo, že keďže je mama učiteľka na gympli, musí mať samé jednotky. Pritom sme jej vraveli, že nemusí, že aj to bude v poriadku, pretože je výborná v cudzom jazyku a to je jej silna stranka.
@sandra49 tak sa vola teraz nechcem pisat ze reforma, ale tak to nazvali... v podstate ide o akesi akoby upratanie veci, skola sa ide delit na tri cykly - a je uz na skole kde co bude ucit... Ono to vyzera celkom fajn, ale sialene bude napriklad stahovanie - lebo sa moze stat ze to, co sa dieta bude ucit v druhej triede v skole X, ked sa prestahuje do skoly Y, bude sa to tam ucit v tretej triede opat. Lebo tak je to postavene, ze co ma vediet ziak na konci cyklu a nik neriesi deti co vymenia skoly uprostred.
ono teraz je taky paradox -- za mojich cias mali doucovanie ti, co nevedeli. Dnes maju doucovanie ti, co vedia - aby vedeli viac a spravili lepsie prijimacky. Ten naval deti je obrovsky.
@sandra49 veď presne preto, že "deti v puberte niektoré už školu nedávajú", sa deje toto "ale pozerala som aj roky späť a niektoré roky malé krásne silné a iné zase úplne slabé.. " Ak učí jeden a ten istý učiteľ paralelku, tak môže mať veľké rozdiely medzi triedami na 1 škole. Nie je to učiteľom, je to žiakmi.
s tym prehlasovanim na falosne adresy, by som bola opatrna. U nas sa do pol roka vedelo kto prehlasil deti a bolo tam velmi chladne prijatie zo strany spadovych rodicov. To vies, tvoje dieta si hovie v triede a susedin spadovy syn dochadza do inej skoly, pretoze sa na neho nedostalo miesto.
Zo skusenosti v nasej triede ti mozem napisat par zaujimavych veci 🙂 Jedna je, ze deti ktore dochadzali z daleka boli od 4 rocnika po skonceni druziny vykorenene z kolektivu. Po skole sa spadove deti navstevovali, stretavaju sa vonku, chodia so psom pretoze byvaju blizko. Dieta ktore je 35 minut autom - nikoho zo spoluziakov nestretava. Cim su deti starsie, tym viac je to citit. Deti ktore najlepsie skoruju vo vzdelavani su bud spadove alebo o 1 spadovu oblast vedla. Mala dochadzkova vzdialenost. Pokial ma skola narocny studijny program - tak bez rozdielu nadania dietata, je potreba cas na ulohy, ucenie a projekty. A to, ze dieta vstava o 5:40 alebo o 6:00 a chodi domov dalsich 30/40minut sa jednoducho prejavi. V 5 rocniku boli pisomky na 1/4 a 1/2 rok uz narocne - 3 strany A4 matika/jazyk + anglictina a vlastiveda v priebehu jedneho tyzdna. A bol to zahul aj pre deti ktore vstavali o 7.00 a boli uz o 13.30 doma. Musis pocitat ze okrem tych pisomiek maju kruzky a mimoskolske aktivity. Chapem, ze chces pre svoje dieta dobre vzdelanie - ale skus sa zobrat do uvahy aj na to, ze zakladna skola je velka cast detstva kde sa buduju priatelstva, socialne vazby a je tam priestor mimoskolske aktivity. Dieta 35-40 minut bude o velku cast tychto benefitov ukratene.
@kittykat22 dochádzať 30 - 40 minút do školy je bežná realita slovenského vidieka. Aj čakať po vyučovaní hodinu na bus. Škola nie je v každej dedine. Niekde ani v každej tretej.
@sandra49 podľa mňa je v prvej triede podstatná hlavne učiteľka. No rozumiem tomu, že vyberať školu podľa učiteľky je takmer nemožné. Nad domácim vzdelávaním v nejakej mini skupine si neuvažovala (ak niečo také v okolí máte) ?
@kaktusik007 dakujem ti veľmi pekne, ja si to radšej cele dostudujem jak to bude nech som v obraze 😅🙈
@kittykat22 tak s tým prehlasovanim adresy ja vôbec stotoznena niesom a ani tam nemame nikoho, iné by bolo keby mi tam bývajú rodicia, či svokrovci. A áno deti, ktoré vela dochádzajú sú vycerpane, susedka sa tak teraz odsťahovala, ale malý bol často hotový.. 2x do týždňa chodili domov o pol 8 a keď sa mal ešte učiť tak amen tma..a ze teraz perfektne fungujú.. aj viacej rodičov poznám ktorí hovoria, že proste chodia o 7 domov lebo krúžky, nakúpiť, učiť sa atď a tie deti su hrozne vyčerpané..a nielen deti. S tými sociálnymi väzbami je to to iste a videla som to, malý jej bol nešťastný, že v lete nemohol byť so spolužiakmi na ihrisku alebo po skole lebo proste nie každí den sa dá zostať v tej Bratialave.
@behulka veru určite je podstatná učiteľka ale tak to človek naozaj nevie ovplyvniť.. uvažovali sme nad domácim vzdelávaním, lenže z malej sa vyklula extrovertka a riaditeľka tvrdí, že ma ešte aj takú vodcovsku povahu..keď je dlho doma tak je na nervy a pýta si sama ten sociálny kontakt..len keď bola mladšia takáto nebola a myslela som si, že ani nebude, my obaja s mužom introverti..ale zmenilo sa to takže ona by bola nešťastná bez kolektívu..a co sa týka výučby ja by som to asi nedala. Muž by sa tomu nemohol popri práci venovať a pre mňa by to bolo náročné, nemám potrebné vzdelanie a schopnosti aby som mohla vzdelávať niekoho ďalšieho.. takže tuto možnosť sme už vylúčili. Ale tak mi napadá, že keď sa dieťa chce učiť tak sa bude ci škola bude taka alebo onaka..to sa aj tak ukáže až neskôr ako k učeniu bude pristupovať.. to, že ja mám z nej teraz pocit, že je ako špongia a do školy sa strašne teší, neznamená, že jej to vydrží.. možno aj snou bude učenie peklo, že sa ešte zmení.. ťažko povedať.. len je to taka vec, že rodič chce pre to dieťa to najlepšie, ale často nevieme, čo je najlepšie..

Agentúra INEKO asi 2 týždne dozadu zverejňovali rebríček úspešnosti škol