icon

Ako zvládnuť výzvy s jedenásťročným synom?

21. nov 2025

Dobrý večer maminky starších detí prosím o radu.
PS zufala matka 🙏

autor
21. nov 2025

Môj 11 ročný syn bol celý prvý stupeň pomalé dieťa. Teraz je to kus lepšie,naozaj je vidieť pokrok,ale čo sa týka prezliekania tam je to už také na hrane.
Pán učiteľ telocviku sa mi dnes na neho sťažoval,že lietal po šatni bez trička.
Spomenul aj iné situácie ale najmä to prečo je učiteľ rozhorčený, majú decká nástup a on pravidelne prichádza posledný,dve minúty mešká ale že večne posledný.

Alebo iná vec. Poznámka za vyrušovanie aj po upozornení a tieto poznámky sú na hocijakom predmete rôzni učitelia.
Chvíľu bol aj kľud a teraz opäť.
Som už roky v kontakte so školskou psych. a tá sa mi do telefónu vyjadrila citujem ...,,ja vám neviem poradiť čo s ním, budete to mať v živote veľmi ťažké. Konec citácie.
Viete baby, ja som to pripisovala aj tomu,že bol predčasne narodený, resuscitovany atď. Boli sme v sledovaní cppap a špeciálna pedagogička nenašla žiadne adhd ani add, skrátka bez dg. IQ nadpriemer Bol mu len odporučený individuálny prístup. Má za sebou okolo 50 sedení biofeedback.
Špeciálna pedagogička sa vyjadrila,že má veľmi dobré srdiečko, inak je to zdravý chlapec.....
Už mi je doplaču z tých poznámok, dohovaram mu a o týždeň príde ďalšia poznámka
Už dostal aj papier od triednej pokarhanie 😞

anonym_674ea1
21. nov 2025

A viedla si ho ako rodič alebo spolu s manželom ku aktivite? Išli ste mu príkladom? Či si to nechala iba na psychológoch? čo s nám robíš doma? Nacvičujete prezliekanie, reakcie v čase, určitú rýchlosť apd? Aké cvičenia doma robíte?

zabka79
21. nov 2025
@anonym_autor

Môj 11 ročný syn bol celý prvý stupeň pomalé dieťa. Teraz je to kus lepšie,naozaj je vidieť pokrok,ale čo sa týka prezliekania tam je to už také na hrane.
Spomenul aj iné situácie ale najmä to prečo je učiteľ rozhorčený, majú decká nástup a on pravidelne prichádza posledný,dve minúty mešká ale že večne posledný.

Alebo iná vec. Poznámka za vyrušovanie aj po upozornení a tieto poznámky sú na hocijakom predmete rôzni učitelia.
Som už roky v kontakte so školskou psych. a tá sa mi do telefónu vyjadrila citujem ...,,ja vám neviem poradiť čo s ním, budete to mať v živote veľmi ťažké. Konec citácie.
Viete baby, ja som to pripisovala aj tomu,že bol predčasne narodený, resuscitovany atď. Boli sme v sledovaní cppap a špeciálna pedagogička nenašla žiadne adhd ani add, skrátka bez dg. IQ nadpriemer Bol mu len odporučený individuálny prístup. Má za sebou okolo 50 sedení biofeedback.
Špeciálna pedagogička sa vyjadrila,že má veľmi dobré srdiečko, inak je to zdravý chlapec.....

@anonym_autor skusala si diagnostiku PAS? To bezna psychologicka ani specialna pedagogicka nevie neriesi. Su na to specialne centra. Mozno ma aspergera ti maju vysoke IQ ale inak v praxi pomalsi a nesustredeny. S tymito detmi sa musi inak, nie klasicky...

autor
21. nov 2025
@anonym_674ea1

A viedla si ho ako rodič alebo spolu s manželom ku aktivite? Išli ste mu príkladom? Či si to nechala iba na psychológoch? čo s nám robíš doma? Nacvičujete prezliekanie, reakcie v čase, určitú rýchlosť apd? Aké cvičenia doma robíte?

@anonym_674ea1 prezliekanie na čas sme nacvičovali počas škôlky a prvého, druhého ročníka zš. Ako mám ovplyvniť to, že po šatni pred tsv pobehuje bez trička a robí šaškoviny?

autor
21. nov 2025
@zabka79

@anonym_autor skusala si diagnostiku PAS? To bezna psychologicka ani specialna pedagogicka nevie neriesi. Su na to specialne centra. Mozno ma aspergera ti maju vysoke IQ ale inak v praxi pomalsi a nesustredeny. S tymito detmi sa musi inak, nie klasicky...

@zabka79 to sme neskúšali ani nám nikto neodporučil, nevedela som o tom, že to nie je v kompetencii poradenského centra

anonym_674ea1
21. nov 2025
@anonym_674ea1

@anonym_674ea1 pýtala si sa ho, prečo pobehoval bez trička? Mala som za to, že diagnóza PAS prebehla už.

anonym_c27ad3
21. nov 2025
@anonym_autor

@zabka79 to sme neskúšali ani nám nikto neodporučil, nevedela som o tom, že to nie je v kompetencii poradenského centra

@anonym_autor určite ho daj diagnostikovať klinickej psychologičke.

autor
21. nov 2025
@anonym_674ea1

@anonym_674ea1 pýtala si sa ho, prečo pobehoval bez trička? Mala som za to, že diagnóza PAS prebehla už.

@anonym_674ea1 áno pýtala, povedal mi úplne niečo iné a učiteľ telocviku mi povedal úplne iné.
Syn povedal, že už si akurát to tričko išiel dávať keď v tom mu otvorili dvere.
Učiteľ sa ma pýtal či má nejaký problém s tým prezliekať sa pred ostatnými.
Mne syn nič také nehovoril, že by sa hanbil prezliekať alebo čo

zabka79
21. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to oni vobec nevedia, je to test ados 2, nie je to zase take narocne a nemusis tam chodit 100x...iba diagnostika....

autor
21. nov 2025
@zabka79

@anonym_autor to oni vobec nevedia, je to test ados 2, nie je to zase take narocne a nemusis tam chodit 100x...iba diagnostika....

@zabka79 vieš ako sa pristupuje k takým deťom?

amdornik
21. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor za čo konkrétne má pokarhanie od triednej?

zabka79
21. nov 2025
@anonym_autor

@zabka79 vieš ako sa pristupuje k takým deťom?

@anonym_autor ak bude mat PAS zakladne info dostanes potom uz len studovat knihy , pripadne prednasky a skusit sa vcitit do jeho koze. Zalezi na tom kde sa v tom spektre pohybuje. Je tam vela znakov jeden ma a druhy nemusi...alebo ma vsetky....

marsmykkok
21. nov 2025

Neviem či treba hľadať za všetkým diagnózu okamžite a ak teda normálne funguje-teda zvládol škôlku, zvláda školu nenálepkovala by som ho. Proste je pomalší, sú takí ľudia, napríklad aj moja mama je celý život taká že jej všetko dlho trvá. Ja som opačný extrém zase, veľmi rýchla, až tak že to skôr veci komplikuje. Dnes je rýchla doba, bude to mať ťažšie v práci, preto by som skôr namiesto nálepkovania napríklad autizmom skôr do budúcna riešila jeho kariérne smerovanie kde to že je pomalší nebude prekážať. A poznámky proste neriešiť, vieš aký je, ber to len ako taký oznam a nerob si s tým ťažkú hlavu, maximálne nejako sa snaž teda podporovať ho v tom aby bol trocha rýchlejší, ale asi nikdy nebude tak rýchly ako väčšina ľudí.

autor
21. nov 2025
@amdornik

@anonym_autor za čo konkrétne má pokarhanie od triednej?

@amdornik za vyrušovanie na hodinách

autor
21. nov 2025
@zabka79

@anonym_autor ak bude mat PAS zakladne info dostanes potom uz len studovat knihy , pripadne prednasky a skusit sa vcitit do jeho koze. Zalezi na tom kde sa v tom spektre pohybuje. Je tam vela znakov jeden ma a druhy nemusi...alebo ma vsetky....

@zabka79 kamoška má syna čo majú dg asperger a keď si porovnam čo mi hovorila tak môj syn z toho nemá ani jedno. To, že je pomalší nič neznamená. Keď som ja bola decko tak si pamätám vyrušovačov v triede ale to boli ďaleko závažnejšie veci čo robili. Aj sa bili, čakali na niekoho aby ho pobili, vulgárne sa vyjadrovali a boli večne za to u riaditeľa. Babka mi zas vraví, že chlapci vždy boli viac vymyselnejší a nemám to riešiť

evienmk
21. nov 2025

Ahoj, keď má poznámky za vyrušovanie, to tiež nie je dobré. Nie je on napr. taký triedny šašo? Rád púta na seba pozornosť?
Asi by som mu dohovorila, lebo to nie je dobrá cesta.
Možno má problém sústrediť sa.

kacena4
21. nov 2025

to co popisujes je v rozpore s tym za co ma poznamky, pises ze je pomaly a zarove ze ma poznamky za vyrusovanie a to je velky rozdiel za pomalost asi poznamku nedostal skor na nevhodne spravanie... treba pedopsychiatricke vysetrenie ci tam naozaj nie je adhd (toto neriesi psycholog v cpp) ak budete vediet na com ste budete vediet zvolit spravny pristup k nemu. z toho co pises nemam pocit ze by to mal byt PAS neviem preco ti odporucaju diagnostiku vyssie... v kazdom pripade evidentne si na hodinach robi co chce a nepocuva a nerespektuje ucitela, treba nastavit pravidla a hranice a ak ich prestupi aj nasledok za to, aby si uvedomoval svoje spravanie. v zivote sa bude musiet vediet spravat primerane svojej pracovneej pozicii a tiez rodinnemu zivotu drzim palcky

namornicka
21. nov 2025

Ako sa syn uci? Pises, ze mu kedysi vyslo, ze ma intelekt nadpriemer. Ja si skor myslim, ze ten nastup na telesnej ma na haku, tak sa oblieka svojim tempom. A ze vyrusuje? Asi ani ta skola nie je pre neho priorita. Ako pristupuje k veciam na ktorych mu zalezi? Sport, zaluby? Tiez to flaka, suchce sa, nestiha?

althejka
22. nov 2025

No,u nas na skole poznamky rozdavaju uplne kazdemu a za vsetky koniny. Dievcata chlapci, obcas riadne unikaty. Ja som bola stale posledna. V jedeni, obliekani, zlomilo sa to na strednej 😃 muza cakavame pri vytahu uz 20 rokov a tiez bol predcasniak. Lietanie po aatni bez tricka, co ja viem, chalani a jedenast, zacinaju sa predvadzat jasit,puberta ide ..

tiika
22. nov 2025

@anonym_autor odporučili vam individuálny prístup a v škole idu štandardné pravidla pre všetkých žiakov, preto tie poznámky. Mna by teda netrápili, resp. sú len informáciou, v com ma syn rezervy. Takze by som si z nich zobrala to, že treba posilniť sústredenie, zistiť dôvod vyrusovania a hľadať iné spôsoby, čo by mohol robiť, ak sa nudí, potrebuje niekomu niečo povedať..

zabka79
23. nov 2025
@anonym_autor

@zabka79 kamoška má syna čo majú dg asperger a keď si porovnam čo mi hovorila tak môj syn z toho nemá ani jedno. To, že je pomalší nič neznamená. Keď som ja bola decko tak si pamätám vyrušovačov v triede ale to boli ďaleko závažnejšie veci čo robili. Aj sa bili, čakali na niekoho aby ho pobili, vulgárne sa vyjadrovali a boli večne za to u riaditeľa. Babka mi zas vraví, že chlapci vždy boli viac vymyselnejší a nemám to riešiť

@anonym_autor nemusi byt autista....je to iba moznost a znova pripomeniem ze niekto ma malo znakov niekto vela....pozri si test na internete pre PAS ten napovie a nemusis nikam chodit ked sa to ti na syna nehodi...este dodam ze vsetky babky /rozujlmej osoby starsie/ neveria na autizmus ani adhd....a podobne...

jurly
23. nov 2025

@anonym_autor co otec. Podiela sa na vychove?

anonym_21d070
23. nov 2025

11r? hubovu polievku o tom, ci nevie co ma robit a nech sa zacne spravat. Dosta nepoznamku za to ze pride niekam neskoro, nestihne, robi somariny = bude doma trest a moze sa o zem hodit. NIk nebude na neho vyckvaat kym si pobeha po satni, ani sa pohrajka. Je to uz velky chalan. Psychologicky a podla mna aj skolska, podla mna dokazu usmernit aj vyucujucich, ze co je vo veci, ma mat individualny pristup = tak tak treba v urcitych momentoch aj pristupovat a nepoznamkovat hned za vsetko a pokarzhanie sa mi nechce verit = muselo sa nieco vazne stat... ale ak nenasli poruchu, moze byt mlady pan len trosku rozmaznanuskany? nic v zlom samozrejme;) ja ked prisla poznamka kazda jedna, bolo ich ale malo, vzdy som to do podrobna s dcerou (a to bola mladsia) presla = usmernila ju, ako sa ma v takych pripadoch spravat a ze vyrusovat nemaju, a rovnkao sme preberali aj poznamky inych v triede, lebo dcera casto prisla rozhorcena, kto dostal/nedostal a co sa v tej divocine dialo. Cassto sa predavadzaju deti/chalani pocas vyucka. A ja nie som ziadna tutuli mutuli mama, rovno jej poviem, ze toto nebolo ok, a tu to mooozno ucitelka aj prehnala, a moze sa jej to zdat nespravodlive, ale ked vedia ze je nervozna vzdy, tak ju nemaju vytacat. Velmi dolezity skill do zivota podla mna, naucit sa kedy "drzat hubu a krok" a kedy a s kym co riesit. Nespravodlivosti napr u nich potom riesila triedna a s detmi to prebrala na triendickych hodinach a tak.
inak poznam kopec deti spomalenych, dokonca jedneho velmi blizkeho mladeho muza, fakt motacik to bol cele detstvto ale uzasne inteligentny, perfektny v skole v uceni, ale proste "ini", mama na neho musela davat pozor, vzdy hovorila, ze on sa zamysli a hadam aj pod atuo by vbehol.. aktualne je to dospely chalan na VS, perfektne sa uci, cestuje, uz je aj samostatny a vsetko.. proste to bola faza motacikovania sa :DD tiez s nim pochodili kadejake poradne a vsetko...

akvi
23. nov 2025

@anonym_autor môže byť hypersenzitivny a preto má v škole problém sa sústrediť. Vyrušuje ho množstvo vnemov. Ako je to doma? Koľko vydrží pri jednej činnosti? Píšeš, že je predčasne narodený - môže to súvisieť s celkovou zrelostou nervovej sústavy. On môže mať 11 rokov, ale sústredenie na úrovni 8 ročného. Učitelia by mali mať snahu pomôcť mu v sústredení, nie ho drbať zakaždým a písať poznámky. To mu nijako nepomôže. Ja napríklad som deti, ktoré neboli schopné sa včas obliecť na TV, brala zo spoločných šatní a prezliekali sa osamote, aby sa nerozptylovali v šatni, v ktorej je ďalších X hučiacich detí. Vždy to pomohlo. Učiteľ má hľadať cestu, spôsob, nie "žalovať" rodičom, čo ako rodič môže spraviť, keď na vyučovanie nemá žiadny dosah?? Ja nechápem učiteľov, ktorí sa uchyľujú k poznámkam, tým vlastne dávajú najavo, že nezvládajú svoju profesiu. Šla by som si pohovoriť s tými, ktorí tie poznámky pravidelne dávajú. A veľmi slušne sa opýtala, čo s tým máš ty spraviť. Nech poradia, skúste hľadať cestu. Možno si uvedomia, že sú to v prvom rade oni, ktorí majú na to dosah, ty môžeš urobiť x vecí, ktoré si už aj spravila, ale naozaj neovplyvnis, ako sa syn správa v škole.