icon

Ako zvládnuť záchvaty hnevu u 7-ročného dieťaťa?

15. jan 2025

Ako riešiť extrémne výbuchy hnevu u 7 ročného dieťaťa. Aspoň zatiaľ, kým sa dostaneme k psychologicke. Dnes mal 1,5h záchvat hnevu ani neviem prečo vlastne. V tom záchvate hovorí také veci ako že nás zabije, že sme svine.. proste niečo neskutočné. Nezaberá objatie, nezaberá pekne slovo, nezaberajú vyhrážky, nezaberá absolútne nič len zapchat si uši a vyčkať kým to "prehrmí". Neskôr mu je to ľúto, ospravelnuje sa , plače že nechcel, že nás ľúbi ale počas toho amoku .. to je niečo neskutočné. Momentálne som mu za trest zablokovala všetko čo rád v TV pozerá, zobrala obľúbené hračky s tým , že to dostane až po 7 dňoch. A ak bude počas tých 7 dnoch doma alebo v škole zlý tak od znova 7 dní. A keď po 7 dňoch budu sa zase na neho sťažovať zase mu zoberiem na 7 dní. Ja neviem si rady. Asi sa chcem len opýtať, kto mal takéto dieťa a ako to ďalej s ním išlo. Keď sa ukľudní dá sa s ním baviť v pohode lenže on je extrémne náročný v škole musi mať asistentku, keď sa mu niečo nedarí všetko hádže o zem .. hneď vybuchne v zlosť. Keď sa neurobí hneď čo si zmyslí zase amok a zlosť a "vycápať" naozaj nepomomaha on je ako posadnutý diablom v tej chvíli. Akože uuuplne zúfalstvo 😔 veľmi by mi pomohlo si prečítať že aj niekto iný má takéto dieťa lebo ja asi skončím na praskoch

alissa1222
15. jan 2025

Akože ak by mi povedal že som svina asi by som nevydržala a jednu strelila..a to sim neni za bitie deti.

autor
15. jan 2025

Len dodám že on úplne od malička mal takéto záchvaty .. pamätám ako 1 ročnemu sa mu prevratil vláčik a kričal 1 hodinu Non stop kým sa konečne ukludil. A toto sa opakovalo s hocičím. Ako bábätko v noci vôbec nespaval, veľmi náročné dieťa .. potreboval stále len hojdat .. každú pol hodinu bol hore. V škôlke to bol horor tiež 🫣

autor
15. jan 2025

@alissa1222 všetko sme vyskúšali , všetko. Nezaberá absolútne nič. Môžem ho aj prizabit naozaj. V tej chvíli sa len skryť a čakať kým to prejde

autor
15. jan 2025

@alissa1222 jedine čo som ešte nevyskusala je drbnut ho pod studenú sprchu. Ale najbližšie to mám v pláne

kacena4
15. jan 2025

prepac vy mate 7r dieta ktore ma od mala zachvaty zlosti (extremne) predpokladam ze tam budu aj ine problemy ako zachvaty... a ty sa pytas v 7r. co robit?? kde ste boli doteraz? mozno je autista. moj syn bol takto isto narocny zachvaty trvali tak ako u vas aj hodinu. vtedy bol schopny zdemolovat nabytok ci ublizit nam do krvi... a ano je autista. ale casom sme ho naucili na rezim. velmi mi pomohla kniha vychova ditete s aspergerovym syndromem. su tam postupy ako predchadzat zachvatom, co robit ked pride ako postupovat ako davat "tresty". za mna 7 dni trvajuci trest pre 7 rocne dieta je eeeeextremne dlha doba. u nas pomohli 24 hod. tresty ked prekrocil hranicu, tu sme si vopred stanovili a napisali na tabulu a nebrala by som mu vsetko naraz hracky pc tv... staci jedna vec hracka je pre dieta naucny material takze tie by som moc nezatrhavala. dieta s hrou uci... ak ma zachvat chodte do inej miestnosti aby nemal divakov "mozno" skonci skor, mozno sa vyplace a bude mu lepsie. urcite by som nedovolila vulgarne nadavky. predstav si ze ich bude pouzivat v skole, tam su nastavene spolocenske pravidla a tie treba dodrziavat. takze si ich nastavte aj doma a za porusenie nasleduje "trest" v podobe odnatia niecoho co ma rad. a predstav si ze bude mat 14-16r. ako sa bude spravat potom??!! co si dovoli??!! skuste si aj vy ako rodicia nastavit zrkadlo, ze preco sa dieta takto sprava, nieco ho muselo vyprovokovat a urcite to nieco je, len to treba zistit a predchádzať tomu. drzim palceky

autor
15. jan 2025

@kacena4 boli sme u psychológa no ten autizmus vylúčil. To nás poslali zo škôlky. S tým že je len náročný a potreboval by asistenta, no lenze toho sa nám do škôlky zohnať nepodarilo. Ďalšie sedenia s ním sme nemali, len nám dal písomné vyjadrenie. Akože on nič nerozbija ani nás nebije (dúfam že toto sa nestane) len kričí ako siréna a nadáva .. a úplne sa nevie ovládnuť ako kopne do niečoho, hodí niečo ale vidím že premýšľa aby niečo nerozbil cenné. Lebo keď aj niečo chytí vtedy do rúk ako napríklad môj telefón tak ho položí späť a radšej si kopne do sedačky. Hm rozmýšľam, o iných problémoch neviem , proste jeho vytoci maličkosť a už sa to stupňuje. Inak je šikovný, snaživý.. len tieto výbuchy. Doma máme usporiadanu rodinu, nehadame sa , nekricime po sebe ako jasné stane sa sem tam ale máme s mužom pekný vzťah. Vidí to aj on že sa ľúbime atď. Chcem mu pomôcť. Ako keby nedokázal ovládnuť svoje emócie mi to príde že príde na neho hnev a vybuchne ako casovana bomba

zabka79
15. jan 2025

Chlapec ma problem, nieco za tym bude, zachvaty zurivosti su volanie o pomoc, pozri sa mu do tvare ked vyvadza co tam vidis? Asi je nestastny ze? a nevie co s tym. Myslis ze ho yo bavi? Ty ako rodic to musis vymysliet. Chapem tvoje zufalstvo ale studena sprcha je tyranie. Moze mat z toho traumu neblbni. Chod za inym detskym psychologom, zo skusenosti viem ze sama to nedas...alebo si aspon kup knihu o vychove....este stoji za zamyslenie vztahy v rodine ty a manzel....

micusa2222
15. jan 2025

akonáhle dieťa potrebuje asistenta, tak určite nie je v poriadku...treba pomoc psychológa, odborníka...určite by som to neriešila na MK...

letfenixa
15. jan 2025

Asistenta nemá len tak, musí mať nejakú diagnózu.

vreckovka2
15. jan 2025

A naucila si ho emocie ovladat? Ukazali ste mu, co ma robit, ked na neho pride hnev? Ukazali ste mu ako sa vyrovnavat s frustraciou, ked sa mu nieco nepodari? Nacvicili ste to s nim? Tym, ze ho budes trestat, alebo sa budes snazit emociu zastavit studenou sprchou, ho nenaucis sa s nou vysporiadat. Odporucam navstevu psychologa a popros, nech ti vysvetli ako na to. Ked uz clovek chyti amok, je narocne sa ovladat. Vtedy mozog neberie ziadne argumenty. To uz len cakat kym odoznie. Stale je to dieta s nevyzretym mozgom. Moze to byt tym, ze ste to nepodchytili, ked bol malicky. Ci to je, alebo nie je diagnozou ukaze cas a odbornici.

taisu
15. jan 2025

U nás presne tak vyzeralo ADHD. Odkedy berie lieky na sústredenie výbuchy úplne zmizli. Nehovorím, že z neho stalo bezproblemne dieťa, ale do takého extrému už nikdy ne dochadza. Takze smer cppap a psychiater co najskor

vakatko
15. jan 2025

Čo jedáva? Má výživnú stravu? Má dostatok spánku?
Pozri si info Strava pri ADHD, ako strava a nedostatok minerálov, vitamínov, spánku... dokážu ovplyvniť správanie. Skúste magnézium pre deti, medovkový čaj..

veverickav
15. jan 2025

Neverim, ze si sa uspokojila s jednym zapisom od jedneho psychologa, ze je ok a potrebuje asistenta. Na 100% ma diagnozu od malicka, pretoze toto normalne nie je. Ak hej, nepytala by si sa ostatnych mam. Skoda, ze si to nepodchytila ked bol mladsi, u viacerych odbornikov. Hned by som s nim chodila po vysetreniach... zatial vas nebije.

deedol
17. jan 2025

chod k inemu psychologovi. moj mal take obdobie vzdoru posunute do vyssieho veku, ze ine deti uz koncili a on este len zacinal (okolo 3-5r), ale postupne toho bolo menej a menej a teraz ma 6 a uz sa celkom slusne ovlada. ale my ako rodicia tiez na sebe pracujeme, mali sme dve konzultacie s psychologickou, davame pozor na spustace (unava, hlad, prestimulovanie, prilis dlho jedna aktivita atd. atd.). on si to spred tych par rokov pamata a aj sam povie, ze predtym som robil to a to (napr nas chcel bit/hryzt, pripadne hadzal hracky) a teraz uz to nerobim. treba s tym pracovat, nie vzdy to prejde samo.

moin2009
19. jan 2025

Hračky by som.nerusila ale tv, počítač ci mobil ak má dovolené tak úplne a na dlhsie- naucit sa fungovat bez. Viac chodiť do prírody, pozrieť sa na stravu a príjem cukru. Nie je preťažené že ma napr intenzívny program cez týždeň, veľa krúžkov? Za mňa len úplne laicky co viem ze ma na deti vplyv

darca85
19. jan 2025

Ja riešim niečo podobne , bola som v piatok u psychologicky využila som bezplatne rodinne poradenstvo u nás v meste . Tiež mi povedala dcéra že som hlupana a že nás všetkých nenávidí. Psychologickými dala pár typov ako to riešiť . Prvé čo povedala je že mám mat na pamäti čo nevlastním to nemôžem nikomu dat takze v prvom rade mám byt ja kludna , ďalšie je istota a zázemie treba rozprávať s dieťaťom v jeho úrovni sedieť s ním na gauči v jeho izbe kde má pocit istoty a potom pomenovať emócie. Vidím že sa hneváš , chceš mi povedať prečo ? Mozem ti nejako pomôcť , chceš aby som tu bola s tebou? Mám odísť? vždy rozprávať v prvej osobe ja sa hnevam , mne by sa nepáčilo , ja som smutná nikdy nepoukazovat na dieťa a neporovnával. Tak asi v skratke . Do budúcna odporučila filialnu terapiu alebo terapia hrou a mne dychové cvičenia