icon

Anglické školstvo

katkanova
22. jan 2013

ahojte, zaujimali by ma vsetky postrehy a skusenosti na tuto temu, ale hlavne skusenosti rodicov starsich deti co uz si tu nejaku tu dobu skoly odkrutili. O co menej sa tu deti naucia oproti slovensku? Je vobec nejaka realna nadej ze dieta skolene tu by sa dostalo na slovensku VS a zvladlo ju? Co si myslite o slovenskych vikendovych skolach? Ma to zmysel, alebo je to zbytocna zataz pre dieta - predsa len – cely tyzden skola a potom zas skola... dakujem za akekolvek prispevky

Strana
z3
aliza
27. jan 2013

@katkanova ahoj. Ja mam dceru v year 3 na zakladnej skole, cize to by bola druhacka na SK, ale mam vela kamosiek, ktorych deti su uz na strednej alebo na vyske. Oni sa tu ucia uplne inak, uplne iny system, viac sa ucia pre zivot, nebifluju sa, neucia naspamat, ucia sa menej, ale vedia to v zivote pouzit, zapamataju si to. Ucia sa zazitkovo, multizmyslovo, cez osobnu skusenost, projekty, vlastny vyskum....ale je toho neporovnatelne menej, ako u nas. Na zakladnych skolach maju hlavne anglictinu, matiku a vedu. Nemaju historiu, geografiu, fyziku, chemiu, biologiu a pod, to az neskor na strednej skole. Ale zalezi aj na tom, aka zakladna skola a v akej oblasti. Tie lepsie mozu mat aj historiu alebo geografiu. A k tej vysokej skole, nejak mi nie je jasne, ako by dieta, ktore cely zivot prezilo v UK a vzdelavalo sa tu, mohlo ist na univerzitu na SK? nemas sancu udrzat taku uroven slovenciny. Aj ked dieta bude hovorit po slovensky, len takzo budes udrziavat pisomnu formu, najma teda gramatiku. Neda sa ucit oba jazyky naraz a na rovnakej urovni, to je moj nazor. Moja dcera hovori po slovensky, ale o gramatike nema ani sajn a ani ju nebudem ucit, ma toho dost v skole a radsej nech si ide zasportovat, ako sa este kazdy den ucit aj slovencinu. O tej slovenskej skole rozmyslam, ak by to dceru bavilo, tak preco nie. Ci to ma zmysel, neviem povedat, kedze sme to este nezazili.

katkanova
autor
28. jan 2013

@aliza asi mam o tej slovencine naivne predstavy 🙂 nejak som si navravala ze ak doma so mnou a surodencom bude komunikovat po slovensky, udrzi sa, ale nevzala som do uvahy moznost ze po par rokoch aj so surodencom budu hovorit mozno po anglicky 🙂 zaujimaju ma tie rozdiely hlavne z dovodu, ze neplanujeme zostat tu navzdy a radi by sme si perspektivne nasli pracu v mojej, alebo priatelovej krajine a sli radsej tam - a uvazujem nad tym aj z hladiska ako by sa adaptovali na taktuto zmenu starsie deti ...

aliza
28. jan 2013

@katkanova no ja som mala s dcerou taky problem, ze nechcela hovorit po slovensky. Do UK sme prisli ked mala 3 roky, cize hovorila iba slovensky. AKo zacala chodit do skolky, postupne vymenila slovencinu za anglictinu. Ja som s nou stale hovorila po slovensky a ona mi odpovedala anglicky. Zlomilo sa to az v 6.rokoch, kedy zacala sama trochu po slovensky a dodnes sa velmi zlepsila, aj ked teda nie je to ono, hovori smiesne, sem tam nesklonuje, pouziva anglicky slovosled a pod. A s bratom hovori po anglicky, cize u nho ide tiez anglictina dopopredia, zachvilu ide do skolky, tak rozpravam s nim aj ja po anglicky, aby mal lepsi start. Dcera na to doplatila, ze sa namiesto ucenia ucila len jazyk. Lebo tazko budes nieco ucit dieta, ktore ti nerozumie, ze ano. Ale maly v pohode rozumie aj slovencine. Ono dieta sa najlepsie uplatni v jazyku, v ktorom studovalo. Ostatne jazyky, ktorymi sa doma hovori, zostavaju len v hovorenej forme. Samozrejme, da sa ucit aj materinsky jazyk, ale muselo by to byt intenzivne, kazdy den a to neviem, ci nejake dieta je ochotne. A odkial mas priatela, ak sa mozem spytat?

katkanova
autor
29. jan 2013

@aliza a ako tvoja dcerka zvladla nastup do skolky s uplne novym jazykom? nas maly hrozne trpi, je tam len 2 dni v tyzdni, hovori velmi vela, je taky komunikativny typ a vidim ze ho to frustruje uz len ked mu nerozumie otec, co uz sa co to po slovensky naucil, viem si predstavit ako to preziva v skolke - aj som uvazovala ci ho odtial nezobrat a skusit to az neskor, ale zas sa bojim ci to neskor nebude to iste pripadne este horsie, co myslis? je tam uz 5 mesiac a ziadne zlepsenie, naopak, v dni ked je v skolke aj doma je potom akoby vystresovany, nervozny, len co sa povie slovo skolka, krivi tvaricku... a priatel je talian 🙂

hanuliq
29. jan 2013

@katkanova moja mala tu chodi do prvej triedy (year one). uz vie citat a pisat. ako domace ulohy maju napr pisat dennik, alebo im zada zaciatok pribehu a oni musia dopisat koniec. minule sa ucili o zamkoch a dostali zadanie ze soi doma musia najst na nete o zamkoch, ake typy su, kto v nich byval atd... mala ma 5 a pol roka. vobec sa nestazuje, patri medzi nejlepsich ziakov v triede. maju toho dost, sama sa divim, lebo u nas 6 rocne deti len zacinaju robit vlnky a ciarky..
mala je spokojna, a vzdy sa tesi do skoly. ma kopec kruzkov, a vzdy sa mi budi rano s usmevom a rozmysla co bude v skole.
raz sme boli s malou na kardiologii lebo mala selest a doktor sa ma pytal ci mi nevadi ze tam bude student. ja ze nie ze nevadi. a pozeram ten mlady bol fakt velmi mlady. tak mi nedalo a som sa ho spytala ci studuje medicinu. a on ze nie ze on ma 16 rokov, ze to maju v ramci biologie.
neviem kto ti povedal, ze dieta co zije tu by nezvladlo vysoku skolu u nas?

roxi
29. jan 2013

@hanuliq no u nás síce robia vlnovky, ale v tomto čase už deti tiež čítajú a píšu a tie vlnovky samozrejme robiť musia, lebo píšu písaným, na rozdiel od anglických škôl, kde sa deti prvý rok učia písať len tlačené písmenká, takže aj to je trošku rozdiel, okrem toho je super, že tvoja dcérka už číta a píše, ale pokiaľ viem, učia sa čítať a písať len základné slovíčka, lebo tak je treba uznať, že v angličtine je náročnejšie učiť sa čítať či písať, keďže to nie je ako v slovenčine, kde logicky, čítaš každé písmenko tak ako sa píše. (moja prečíta v slovenčine už čokoľvek - aj dlhé slová, no v angličtine ak natrafí na slovíčko, s ktorým sa ešte nestretla - teda v písanej forme - tak je stratená). A zas anglické školstvo nie je až tak úžasné, je super, že naučí deti samostatnosti, naučí ich kde vyhľadať info, ale niekedy je potrebné mať nejaké info aj namemorované. Aspoň podľa môjho názoru.

Čo sa týka toho, či by deti vyrastajúce v UK zvládli VŠ u nás, myslím, že určite áno. Nedostatky zo slovenčiny by rýchlo v slovenskom prostredí dobehli, veď je veľa študentov napr. maďarskej národnosti, ktorí prídu z maďarských stredných škôl a zvládnu výšku v slovenčine, nehovorím, že zo začiatku nemajú problémy, mala som pár maďarských spolužiakov, zo začiatku mali trocha problémy - predsa len odborná terminológia im dala zabrať, ale po čase to bolo v pohode.

mihouk
29. jan 2013

@katkanova Ahoj, ja som tiez riesila to iste, ked bol moj syn vo veku toho tvojho. A kedze je dvojazycne dieta, tak sme namiesto skolky zvolili childminder, mala tam max 5 deti, takze sa mu venovala viac menej osobne a dokonca aj jej 16rocny syn. Takze sa stavalo dost casto, ze som mala doma maleho pubertaka. Tam chodi asi rok a ked som ho dala na 2 dni do skolky, tak nebol ziaden problem, uz bol zvyknuty na ludi okolo, ze hovoria anglicky. Mali sme obdobie, ze my sme na neho anglicky nemohli ani ceknut, lebo zuril, teraz je to uz fajn, ale ked chcem vediet co robil v skoke, tak musim sa pytat anglicky.

hanuliq
29. jan 2013

@roxi citat a pisat zakladne slovicka sa ucili v reception class. yeraz v prvom uz pisu normalne. robim s nou ulohy tak viem co robia. cez vianocne prazdniny pisali dennik, stale kazdy tyzden pisu nieco ako pribeh proste normalne veci. kazdy jeden den prinesie zo skoly novu knizku tenku samoRejme ktoru treba v ten den precitat a na druhy den vymenit. viem co a nou robim tak sa ma nesnaz presviedcat o niecom inom. ty mas mozno inu skusenost ja ti ju neberiem.

roxi
29. jan 2013

@hanuliq ja len vravím, že neprečíta všetko, že prečíta len tie slová, ktoré už má naučené a určite neprečíta úplne neznámy text, lebo ty si to napísala štýlom, akoby už vedela čítať a písať úplne všetko, čo sa pri angličtine nedá a napísala si to, akoby prváci na SK nevedeli po polroku prečítať nič a učili sa ešte len čiarky - to si napísala ty , ale pri slovenčine viac menej dokážu prečítať aj neznámy text, lebo ako som už písala, nie je to ako v angline, kde je rozdiel medzi písaním a čítaním slov a za týmto si stojím a super, že robia rôzne projekty, ako si písala o tých hradoch, ale nevrav, že jej s tým nemusíš pomáhať, lebo dieťa v tomto veku ešte nemá slovnú zásobu, aby vedela rozlíšiť typy zámkov a keďže tú slovnú zásobu nepozná, tak ani nevie tie slová prečítať, takže s takýmto typom úloh je potrebné deťom pomôcť a práve pri vypracovávaní tých projektov si rozširujú slovnú zásobu a učia sa nové slovíčka.
Takže ako som už spomenula, u vás píšu tlačeným, u nás písaným, takže ozaj si nemyslím, že sa dá porovnávať prváčik na SK a v anglicku, lebo je v oboch krajinách iný systém výučby a tiež je rozdiel medzi učením sa čítania v slovenčine a angličtine.

hanuliq
29. jan 2013

@roxi moja nechaj to tak lebo zjavne poZnas moju dceru lepsie ako ja 😕
ja som nikdy nepovedala ze jej s ulohami nepomaham. samozrejme Ze ano. aj piatakom sa pomaha s ulohami.

roxi
29. jan 2013

@hanuliq to "moja" si si mohla odpustiť, nie sme kamošky. Ja som ťa ničím neurazila, ani sa ťa ničím nedotkla, len som niektoré tvoje výroky uviedla na pravú mieru, lebo skutočne výrok typu: že v anglicku vedia deti v prvom ročníku plynule čítať a písať (ako to vyznelo z tvojho prvého príspevku v tejto téme) a na SK robia po 5 mesiacoch len čiarky - je hlúposť. Ak na niektorej škole robia, tak potom som zvedavá, na ktorej, rada sa nechám poučiť, lebo zrejme si zbehlejšia a máš lepší prehľad ako ja a to aj čo sa týka škôl na SK.
A nerozumiem, prečo si tu spomenula, že sa tvárim, že poznám tvoju dcéru lepšie ako ty, ale ak nie je génius (ak je, tak blahoželám) tak neverím, že vie prečítať plynule neznámy text v angličtine, ale možno za tie roky čo som mimo UK, už dokážu zázraky a to čo sa predtým učili deti roky, tak ich zrazu vedia naučiť už v prvej triede.

roxi
29. jan 2013

@hanuliq jaj a ešte k tým knižkám, samozrejme, že čítajú knihy (možno sa to zmenilo a majú už aj učebnice a čítanky) ale ja som mala skúsenosť, že sa práve pri čítaní rozprávkových kníh s jednoduchým, opakujúcim sa textom učili slovnú zásobu a postupne ju rozširovali a takým spôsobom sa učili čítať, takže tie knižky sú pre ne nevyhnutné, lebo suplujú naše šlabikáre. (toto ma inak zaujíma - sú nejaké knihy - obdoby našich šlabikárov?)

hanuliq
29. jan 2013

@roxi Dobru noc MOJA

roxi
29. jan 2013

@hanuliq keď niekto nevie obhájiť svoje názory a nedokáže rešpektovať názory iného, tak aspoň sa pokúsi uráziť 😀 , no aj to je prejav určitého IQ 😉
Aj tebe dobrú noc.

katkanova
autor
30. jan 2013

@mihouk tesim sa prvej pozitivnej skusenosti s childminderom 🙂 vzhladom na to ako to nas maly tazko nesie v skolke velmi zvazujem aj tuto moznost, ale vsetci ma odhovaraju - ze su u nich rozne stare deti, ze je na vsetkych len jedna osoba a ked sa zle vyspi, pripadne ochorie ... inac tvoje deticky maju krasne mena ;)

katkanova
autor
30. jan 2013

@hanuliq ja sama mam obavy hlavne kvoli tomu ze sa tu ucia skor prakticky ako teoriu a preto by sa na sksuky na VS musel pripravovat stokrat tak ako slovak, lebo by prave vsetku tu teoriu musel dobehnut - vieme akym stylom sa skusa na slovensku 🙂 no a druhi ma hlavne strasili kvoli jazyku, ze po niekolkych rokoch tu v uk dieta natolko uprednostni anglicinu, ze domaci jazyk velmi upada... aj ked tohoto sa bojim menej

mihouk
30. jan 2013

@katkanova Dakujem. Ja som mala iba jednu childminderku a kedze bola iba jedna, tak nemoze mat velmi vela deti a uz vobec nie deti do 5 rokov. Ja som vlastne nikdy nevedela kolko tam ma deti, lebo mala 4 vlastne a nevedela som sa z nich vysomarit, do toho jej manzel, co sa Maximovi tiez venoval a pritom nemusel. Krpcovi sa tam pacilo a bol spokojny, aj ked zaciatky boli vselijake. Ked sa nam narodila Tilka, tak tam zrazu nechcel chodievat, ale to som uz aj tak rozmyslala nad skolkou. Tilka asi pojde rovno do skolky, lebo ta si uz vytvara socialne vazby pri Maximovi a je ovela zivotaschopnejsia a priebojnejsia.
Ked by si nahodou vyberala childminderku, tak chod kuknut viacej, ja som videla 4 a k niektorym Maxim ani do domu nechcel ist a k tejto isiel hned a nevidela som ho cely cas co som s nou kecala. Tak drzim palce. 🙂

bambicka
30. jan 2013

@mihouk @katkanova ...ja som sa tiez rozhodla pre childminderku...bola nam doporucena, stara sa o 3 male deti a nasa by bola 4. a so starostlivostou jej este pomaha aj jej mama, takze nie je na deti sama...Emily sa tam velmi pacilo, povytahovala vsetky hracky, spravila neporiadok 🙂 a z coho som bola velmi milo prekvapena, ze sa k nej pytala na ruky (a pri tom ma obdobie, ze na ruky pojde iba mamine alebo tatinovy 🙂 ) ...a k tvojej prvej otazke, ohladom Vs, myslim, ze to riesis priiiiilis skoro 😉

aliza
17. feb 2013

@roxi k tomu anglickemu skolstvu, predstav si, ze anglicke skolstvo je na 2.mieste v Europe a na 6. mieste na svete! takze tiez treba davat pozor, co pises. A musim sa zastat @hanuliq, aj moja dcera vo veku jej dcery plynulo citala. poznam deti, co fakt plynulo precitaju neznamy text uz v reception, cize nemaju ani 5. Tu sa zacina s citanim velmi skoro, to dobre vies. neviem, co ta na tom tak poburilo.
K vlnovkam, tu ich robia od 3.rokov v skolke. V 4-5 rokoch sa ucia tlacenym, ale od year 2 (cize 6-7 rocni) sa ucia pisat tym ich pisanym-spajanym, cize to je presne vo veku nasich prvakov. Takze ucia sa aj tu 'pisane' pismo 😉.

aliza
17. feb 2013

@katkanova ahojcek, az teraz som si vsimla, ze si na mna reagovala 😔. Tvoj maly ma rok a 8 mesiacov, ze? to je vek, kedy este celkovo deti tazko nesu odlucenie od matky, nema to nic spolocne so skolkou. Moj maly isiel na jeden den do skolky od 15.mesiacov a plakal mi pol roka, ked som ho tam nechavala. Teraz je starsi, nosim ho do skolky len ked idem cvicit, cize maximalne na 2 hodky a maly neplace, velmi sa tesi. Cize podla mna je to vekom, moj maly bol taky isty a ked som sa ho pytala, ci ideme do skolky, tak tiez razne kyval hlavou, ze nie. A pritom sa mu v skolke velmi pacilo, nebol ziaden problem. A ucitelky co hovoria, ako sa sprava pocas dna? hra sa alebo sa strani deti a pod. To by ti malo dat obraz, ci to maly zvlada alebo nie. Ak ucitelky hovoria, ze je v pohode, tak by som ho zo skolky nebrala. Mne sa osobne childminderka nepaci, dieta by som tam nedala. Je to cudzia osoba, ktora nie je pod kontrolou, moze si s detmi robit, co chce, plus, ako tu kocku pisali, po dome sa pohybuje hocikto, syn, manzel a ktovie, kto iny. V dnesnej zvratenej dobe by som dieta do takehoto prostredia nedala, nikdy nevies, kto sa bude okolo dietata obsmietat. Pre mna su anglani 'cudaci', ako z rise divov 😀, to v dobrom, nemyslim to ako urazku. Ale to je iba moj nazor. V skolke je vzdy vela personalu, takze mas ako taku istotu, ze keby aj jedna ucitelka nekonala spravne, tak snad tie ostatne nejak zasiahnu. A do skolky chodia aj praktikanti, cize zase nepriama kontrola zvonku.

roxi
17. feb 2013

@aliza neviem podľa akého porovnávania sú na 2.mieste a je mi to jedno, ja som porovnávala podľa vlastných skúseností, takže som napísala svoj názor, za ktorým si stojím (a svoj názor ešte hádam napísať môžem 😉 ), ak ty máš pocit, že anglické školstvo je skutočne tak výborné a oveľa lepšie ako naše tak ti tvoj názor neberiem. Ak aj tvoja malá vedela v tom veku teiž plynolo čítať neznámy text, ok, zas len poviem, že som písala z vlastných skúseností z UK a poznala som viac 5-8 ročných detí, ktoré bežný neznámy text prečítať nedokázali, text z knižiek, ktoré dostali v škole áno, tam sa pristavili len pri niektorých slovíčkach, ktoré pre ne boli neznáme a nevedeli ako presne ich čítať, ale akýkoľvek text by neprečítali - toto je ale len a len moja skúsenosť, aby ste sa zas niektoré necítili dotknuté. Deti, s ktorými som sa stretávala chodili do štátnych aj súkromných škôl, ale tak možno neboli z tej správnej vzorky, ktorú by som potrebovala strenúť, aby som mohla s vami súhlasiť.
- to, že tam deti začínajú zo školou skôr je mi známe - ale ďakujem za zdôraznenie, viem aj to, že neskôr sa učia písať aj písaným - nikde som nepísala, že sa to neučia, len som písala, že sa to neučia v prvej triede, čo je pravda a aj chápem, prečo nie sú tým zaťažované v prvom ročníku - myslím, že majú čo robiť pri zvládnutí čítania a písania, lebo ako vieme čítanie aj písanie v angličtine je náročnejšie ako v slovenčine - to som už tiež písala, ale aby si si náhodou nemyslela, že pokladám ang. za ľahšiu v tomto smere, tak pre istotu to zopakujem. 😉

aliza
17. feb 2013

@roxi http://www.bbc.co.uk/news/education-20498356
je to globalne porovnanie, nie niekoho vlastne skusenosti 😉
A este raz, deti sa v UK neucia pisat pisanym neskor, ucia sa to v tom istom veku, ako deti slovenske, len tym, ze sa tu zacina skola skor, tak je to year 2 a na slovensku 1.rocnik, ale deti su v tom istom veku.
A ano, je rozdiel, do akej skoly dieta chodi, najma KDE chodi, v ktorom meste, v ktorej stvrti. Moja dcera chodila do skoly, kde bolo 80% pristahovaleckych deti bez anglictiny a par bielych anglickych asocialov, cize mala som podobny nazor, ako ty a podla toho som sudila cele skolstvo. Nevedeli sme, ako to tu chodi. Dcera je uz v inej skole. Takze treba brat ohlad na to, ze tu to pristahovalectvo je v uplne inych cislach, ako u nas, tu neexistuju osobitne skoly, tu sa integruju aj deti so slabsim mentalnym postihom, s roznymi problemami a pod. Tu este stale su aj negramotne matky! cize sa s detmi vobec neucia. Takze ano, su skoly, ktore nie su dobre a deti zaostavaju. Ale to su len urcite mesta a stvrte, musis vsak brat do uvahy, kolko ma UK obyvatelov. Celkovo je skolstvo dobre, lepsie, ako nase.

aliza
17. feb 2013

len pre zaujimavost, rebricek krajin s najlepsim vzdelanim:
Finland
South Korea
Hong Kong
Japan
Singapore
UK
Netherlands
New Zealand
Switzerland
Canada
Ireland
Denmark
Australia
Poland
Germany
Belgium
USA
Hungary
Slovakia
Russia

roxi
17. feb 2013

@aliza mala som skúsenosti s deťmi v Richmonde a East Sheen - štvrte v Londýne, ak to troška poznáš, tak vieš aké 😉 , tieto zrovna nepatria medzi prisťahalecké, ale ako vidím, darmo tu bude niekto niečo písať, proste ak niekto nezastáva váš názor, tak nemá pravdu, aj keby neviem čo.
Keby u nás chodili deti o rok skôr do školy sú na tom rovnako ako u vás v UK, takže toto by som neporovnávala.
Vy proste chcete počuť, že áno súhlasím, prvák v UK už v decembri plynolo a bez problémov a chýb prečíta Pottera a ak ak s tým niekto nesúhlasí tak ho treba presvedčiť o opaku.

roxi
17. feb 2013

@aliza rebríčky sú pekné, kdesi som tiež čítala, že Košice sú na poprednem mieste už neviem v čom, žeby to tiež bola pravda?
- aj tu na SK sa robia monitory pre porovnanie škôl? Myslíš, že sú ozaj tak presné a dá sa podľa nich porovnávať?

roxi
17. feb 2013

@aliza - teraz veľmi nemám časť ten tvoj rebríček čítať, len som to zbehla, čítala si aj tie komentáre - tie za zdajú byť tiež zaujívamé?

aliza
17. feb 2013

@roxi ja len nechapem, o com sa tu vlastne dotahujeme. To, ze slovenske deti zacinaju neskor neznamena, ze su menej sikovne 😕, to tu nikto predsa nepisal. Islo len o porovnanie dvoch systemov, nie o porovnavanie sikovnosti deti. Samozrejme, ze by to slovenske deti zvladli rovnako, mozno aj lepsie, ale slovensky system je iny a radsej nuti 4-5. rocne deti 2 hodiny poobede lezat, ako ich vzdelavat. A ked sa vyspia, vyzenu deti von na ihrisko az kym nejdu domov a to je vsetko. Ale to nie je chyba deti, nase deti su velmi sikovne a keby mali taky pristup a sposob vzdelavania, ako je v UK, bolo by vzdelanie na SK na 1.mieste! 🤐

aliza
17. feb 2013

@roxi ale to nie je UK monitor! je to globalny monitor, brali sa studijne vysledky zo vsetkych krajin v rozpati 4 rokov. ale tak ver si, comu chces, mne je to v podstate uplne jedno.

roxi
17. feb 2013

@aliza ja som tu už xkrát písala, že systémy sa porovnávať nedajú, nie anglický a slovenský systém, ale asi nikto nečíta príspevky celé. Jediné, voči čomu som mala výhradu a nesúhlasila som, že prvák v UK dokáže prečítať plynule akýkoľvek neznámy text - a nesúhlasila som na základe vlastných skúseností, to je všetko, voči čomu som mala výhrady. Tiež som mala ešte výhradu,ž e prvák na UK vie v decembri už písať, ale prvák na SK robí čiarky, tam som len vysvetľovala, že čiarky robia, lebo prváci na SK píšu hneď aj písaným, takže som len tú maminku poopravila a doplnila info, čím som ale zrejme pobúrila celú komuniku slovákov v UK.

aliza
17. feb 2013

@roxi ale o porovnani anglickeho a slovenskeho skolstva tato tema je 😕, takze nevidim dovod na taketo reakcie. A dve sme ti tu pisali, ze mame skusenost, ze deti vedia v 1.rocniku plynulo citat. Kazda mame svoju skusenost, ale nemusime to takto prezentovat a vyvracat jedna druhej jej skusenost. Ja vobec nemam zaujem sa tu dotahovat, chcem dalej pokracovat v normalnej diskusii o anglickom skolstve 😉,. Tak zakopme vojnovu sekeru a diskutujme dalej 🙂

Strana
z3