icon

Autizmus a zaradenie do normálnych základných škôl

martus4183
8. jún 2022

Mamičky prosím o radu detičiek autistov, ktorý nevstevuju normálne ZŠ ako to zvládajú detičky? Prosím ozvite sa moc mi pomôžete ďakujem

kacena4
8. jún 2022

su deti bez problemov IQ maju na to aby zvladli svojim sposobom ucivo a su deti ktore to emocionalne nedavaju, lebo neboli naucene "prisposobovat sa" kolektivu a rezimu v skole

vladi4444
8. jún 2022

@martus4183 Je to vysoko individuálne. Záleží od množstva faktorov, či ide o vysokofunkcneho autistu, AS, intelekt ale aj povahy, keďže každé dieťa je iné, personálne a materiálne zabezpečenie školy.. Boli deti, čo to zvládali, boli také, čo nie. Je potrebný asistent. Ťažko sa to generalizuje. Integráciu dieťaťa s autizmom s mentálnym postihnutím neodporúčame, v špeciálnej škole sú pre neho naozaj veľmi priaznivé podmienky na rozvoj. Držím palce 🙂

martus4183
autor
8. jún 2022

@vladi4444 môj syn má 7 rokov, vie písať, čítať, počítať, učí sa bolo mi povedané mechanicky, nemá hysterické záchvaty, vie sam papať, obliecť sa, od 3 rokov vynikal v zemepise a v cudzích jazykoch, komunikuje plynuje sem tam sa zasekne treba mu zopakovať viac krát. Poslúcha na slovo je veľmi poslušný. Jediný jeho problém je hlasné zvuky, krik učiteľky. Prvý ročník zvládol krásne aspoň celý rok nám tak hovorili bez problémov. Teraz dva týždeň pred prázdninami sa nám škola vyjadrila ze patrí k autistom do mesta 30km vzdialeného od nás, do školy kde chodia ťažký autisti, mentálne postihnuté detičky atď on tam ale nepatrí naozaj

luccija
8. jún 2022

@martus4183 prečo sa ta

luccija
8. jún 2022

@martus4183 sa tak vyjadrili?Chod s ním k psychologické, neurológovi niekam asi chodíte a žiadaj posudok a

luccija
8. jún 2022

@martus4183 posudok a radu čo ďalej.Sorry mám pokazeny displej...nedaj sa odbiť, a

dahra
8. jún 2022

@martus4183 - možno by bolo fajn ho vidieť na hodine. Z mojej skúsenosti takto šikovní autisti sú špecifickí v kolektíve, opravujú deti, vyžadujú rituály, majú túžbu stále odpovedať na každú otázku, oni by potrebovali skôr individuálny prístup. Ale asi v našej krajine sa stále snažia ich dať z triedy preč, pretože inak ako v triedach sa deti v štátnych ZŠ neučia. Aspoň pokiaľ viem.

martus4183
autor
8. jún 2022

@luccija ideme so sasa centrum uvidíme ako tam dopadneme, zajtra mame stretnutie s našou riaditeľkou a príde aj psychológ aj môjho syna asistent

martus4183
autor
8. jún 2022

@dahra ja som ochotná mu robiť asistenta vzdať sa práce, len problém je ten ze neviem načo ma môj syn nárok a ja ako jeho rodič co môžem žiadať od školy pre neho

michaela329
8. jún 2022

@martus4183 to je veľmi individuálne. Určite bude potrebovať asistenta. My máme druháka v malej triede 13 detí a funguje to tam pekne a chlapec napreduje v rámci možností. Neviem si ho však predstaviť v triede s 20 a viac deťmi kvôli jeho plachosti. Ak je aj mentálne postihnutie a je v blízkosti špeciálna škola, je určite vhodnejšia. Kamarátka tak má syna a jemu tam hodne pomohli a posunuli ho vpred, v skupine je ich len 8.

tehulka2011
8. jún 2022

@martus4183 a homeschooling si nezvazovala? Alebo platit mu malu sukromnu triedu, kde je iba par deti, viem ze taketo skupiny existuju.

martus4183
autor
8. jún 2022

@michaela329 špeciálna škola je miešaná s ťažkými autistami a mentálne postihnutými tam ho nedám určite, iná v blízkosti nieje

martus4183
autor
8. jún 2022

@tehulka2011 to počujem prvý krat

martus4183
autor
8. jún 2022

@michaela329 a hluk deti, zvonček hlasný nič mu nevadí???

akvi
8. jún 2022

@martus4183 jednoznacne domace vzdelvanie alebo komunitna skola alebo kombinacia - par dni doma, par v komunitnej skolicke. Bude to coraz horsie vo vyssich rocnikoch a klasicka skola nie je vodne prostredie ani pre neurotypicke deti, nie este pre deti "ine".. Ak chces viac info o domacom vzdelavani,napis mi kludne spravu, vysvetlim ti, co a ako ak napises aj odkial si, mozno budem vediet aj o nejakej komuntnej skole v blizkosti..

michaela329
9. jún 2022

@martus4183 to je škoda, kamarátka ho ma v súkromnej, už od škôlky. Majú síce len 1.stupeň,ale je to obrovská pomoc. Zvonček nášmu chlapcovi nevadí, dokonca tento rok absolvoval aj deň detí s nami a veľmi sa tešil z aktivít - to by napríklad minulý rok ešte možné nebolo.

fekiacovakamila
12. jan 2023

@akvi zdravim, viete mi povedat viac o tom domacom vzdelani, komunitnej skole? my sme zo Zvolena a neviem kam mam dat do skoly syna autistu.dakujem

akvi
12. jan 2023

@fekiacovakamila pisem sukromnu spravu

tatinka
6. feb 2025

Ahojte...dievcata neviem si už rady. Syn má pas ma nastupit do skoly tento rok,takze budú mu robit testy na asistenta,lenze problém je,že on na testoch nespolupracuje. Napríklad na psychol.sedenii mal z obrázkov vyriešiť co patri medzi hracky a co medzi nástroje a vyčariť hracky jednou farbou,nástroje inou, lenze on nic ( vie to lebo cestou domov v aute som sa ho to pytala,ze co je napriklad sraubovak?povedal nastroj,s ktor.sa da nieco robit, co je babika,plysovy medvedik?hracka. Preco si to nepovedal u psychologicky? Lebo som nechcel...mal jej ukazat a povedat písmená,ktoré pozná,on ze žiadne a popritom pozna trištvrte u abecedy. ..a tak dalej. Takže psychologicka povedala,ze tým pádom nevie povedať ci ma alebo nemá mental.postich,lebo ze nevie rozlisit,ci nou zadané úlohy robit nevie,alebo len nechce....baby,prosím ak by ste s tým mali skusenost a vedeli poradiť,ako dosiahnuť,aby spolupracoval na testoch...nerobi to len pri tejto psychologicke,robí to aj pri inej,takže zmena nepomôže....budem vďačná za každú radu💖

fekiacovakamila
6. feb 2025

@tatinka Zdravim, moj syn to tiez robil ze nespolupracoval na testoch, ked sa mu nechce nespolupracuje,. my sme ho dali na normalnu zs, medzi normalne deti a teraz je uz druhak, uci sa vyborne, sem tam ma problem vydrzat na hodine, ale ucitelia sa prisposobili situacii. tak skus bezohladu na to co ti iny vravia dat ho tiez na obycajnu skolu, je sikovny, vie abecedu to je super.aj ine veci. a postupne zacne spolupracovat, lebo ho to bude urcite bavit, tak ako mojho syna. drzim palce

fekiacovakamila
6. feb 2025

@tatinka nam psychiatricka radila zle. nasli sme zs na ktoru ho vzali aj s PAS. spravili sme po svojom a nelutujeme

tatinka
6. feb 2025

@fekiacovakamila u nas psychiatrická povedala,ze jej mam natočiť videa co r9bi,co vie,lebo u nej tiez nespolupracuje,dokonca aj k3d sa ho niečo opýta,odpovie akoby zmenen.hlasom a minule sa ešte pytala na veci mňa,on mi s3del na kolenách a kým vypísala papiere,tak on sa so mnou normaln3 zmysluplne a v súvetia rozpraval, tak to aj poznačila v zavere do papierov,ze s matkou viedol uplne funkčnú k9munikaciu v rozviť.vetach. ...
Takže aj keby mu napísali do testov ze ma ment.postih.mozem ho skúsiť dat na bežnú základnú?samozrejme s asistentom ,kedze ma aj poruchu pozornosti....
Lebo ja už som na prasky,ze nespolupracuje a neukáže nič,čo vie a potom sa bojim toho posudku,aby mu to viac neuškodilo...

tatinka
6. feb 2025

@fekiacovakamila moc ti ďakujem,trochu si ma ukludnila

fekiacovakamila
9. feb 2025

@tatinka ahoj, nam taketo testy nerobila nasa psychiatricka, my zme boli na testoch v Poltari, tam mu spravili co bolo treba. ale ked sa s tebou rozprava, pozna abecedu, nemoze mat mentalne postihnutie. poruchu pozornosti a ine dalsie sem tam, nalady ma aj moj syn, musi brat lieky na ukludnenie a to mi akceptuju v skole, lebo sa uci dobre, a v niektorych predmetoch lepsie ako iny. a tvoj ma kolko rokov? mal aj odklad?

tatinka
10. feb 2025

@fekiacovakamila moj ma 6 a pol roka,ano mal odklad. Ja som presv.,ze on mentálne postihnutie nema,uz mi to povedalo viacero ludi, co pracuju s detmi s pas s mental.post.ale aj bez toho...problém je,že on nechce pracovať s psychologickou.a ta povedala,ze nevie potom vyhodnotiť,ci úlohu nesplní,lebo nechce,alebo nevie a ze tým padom nemoze zaručiť,ako mu ukážu tie testy vysledok...ked sa ho na tie úlohy pýtam ja uz mimo sedenia,odpovie mi na vela z nich ( netvrdim,že vie vsetky ) a ked sa opýtam,preco to nepovedal aj pani psychol.povie mi,že nechce jej odpovedať ...takže on si uvedomuje,ze ma odpovedať,ale sa rozhodne,že jej odpovedať nechce...

fekiacovakamila
4. mar 2025

@tatinka skus zmenit psychiatricku. vyhladaj nejake centrum co sa specializuje na deti s Pas. my chodievame do Poltara. sme zo zvolena takze to mame ako tak najblizsie, a tam nam dobre poradili. tiez s nikym nechcel spolupracovat ale s nimi zacal.