icon

Bežná škola verzus škola pre nadané deti

babulkovo
18. feb 2021

Chcela by som otvoriť diskusiu na tému, kam zapísať dieťa s vysokým nadanim (vysoký až extrémny nadpriemer podla Wechslerovej škály). Aké sú Vaše skúsenosti? Je lepsie pokusit sa začleniť do bežnej ZŠ, alebo radšej do špecializovanej? Dieťa uz sčita a odčíta akékoľvek čísla, číta 2-3 slabične slová, je spoločenské a nekonfliktne. Budem rada za Vaše skúsenosti 🙂

dskjhfdlkdjhl
18. feb 2021

@simsalabim mozno som sa zle vyjadrila, ale myslela som to tak, ze v beznej triede su deti sikovne, priemerne, aj tie uplne nesikovne a v triede pre nadane deti je to predsa len (malo by byt) trochu ine.

simsalabim
18. feb 2021

@dskjhfdlkdjhl to ano, ale aj tam mas deti, ktore su na nieco menej a na nieco viac sikovne. Nas sused bol z tych vynimocnych, ktori boli dobri vo vsetko, ale napr. jeho spominany spoluziak, super matematik, mal este v 3. ci 4.? (uz si nepamatam) problem s citanim... Proste aj tam mas nejake rozlozenie vedomosti. A v realnom zivote si kazdy z nas vybera ludi, ktori su na podobnej mentalnej urovni, aspon ja mam taky pocit.... a skor ci neskor tie deti su k tomu smerovane tiez, aj z obycajnej skoly, ked idu na 8 rocne gymnazium.
Ja mam stale pred ocami mojho spoluziaka, ktory v hlbokom sociku bol "zazracne dieta". V skole - hoci vyberovej - sa neskutocne nudil a prepracoval sa k triednemu sasovi, robi hrozne sprostosti, aby mu ucitelia venovali pozornost (napr. chodi l do skoly kanalmi. Pred domom vosiel do jedneho a pred skolou vysiel). Kolkokrat mu ucitelia dohovarali, ze "tvoja uboha mama, ved si siel do prvej triedy ako zazracne dieta a ty teraz robis to a to..." Prejavovalo sa to u neho v spravani, fakt robil sprostosti, ale znamky mal dobre. Chodila som s nim aj na gymnazium, tam to uz vzdal uplne a bol stvorkar. V nezmysloch pokracoval..... Nastastie sa z letargie prebral v maturitnom rocniku, trochu zamakal, v pohode zmaturoval, skoncil VS a teraz je v zivote uspesny. Mam pocit, ze jeho ZS uplne zomlela, skola mu nedala moznost rozvijat talent - asi sa myslelo, ze vo vyberovej jazykovej skole to bude OK, ale darmo, ked on sa nudil a bol daleko daleko pred ostatnymi. Ucitelia v triede 36 deti (socik!) nemali moznost sa mu venovat individualne.

dskjhfdlkdjhl
18. feb 2021

@simsalabim este raz, ja nemam nic proti tomu, ze si tam niekto svoje dieta da. My sme to urobili inak, sme s tym spokojni a nepotrebujem o tom pisat litanie. Ako som uz pisala, su deti, ktore by to na beznej skole nezvladli, nase to zvladli, neuskodilo im to nijako. Ja som len napisala zakladatelke svoju skusenost, so svojimi detmi. Neobhajujem klasicku skolu, ani nehanim skoly pre nadane deti.

simsalabim
18. feb 2021

@dskjhfdlkdjhl ja rozumiem a som rada, ze vy ste s tym spokojni. Prepac, ak si mala pocit, ze ti vnucujem nejaky nazor. Ja som iba chcela povedat, ze ludia sa casto vyjadruju v zmysle "nech si zvykne na obycajny svet" a to je dovod, preco dieta daju do obycajnej ZS. Ibaze aj tie sikovnejsie deti na obycajnej ZS su castokrat nie na spadovej skole, ale na nejakej "lepsej" alebo ich rodicia rychlo pretlacia na 8 rocny gympel. Co sa mne zda v podstate podobne tomu, ked niekto svoje sikovne dieta da do skoly pre mimoriadne nadane deti. Preco nedaju dieta na spadovu ZS? Preco ho nenechaju na ZS az do 9ky? Ved to je realny svet... ci?

dskjhfdlkdjhl
18. feb 2021

@simsalabim starsia dcera chodila najskor do uplne obycajnej ZS, ale potom chcela ist do jazykovej triedy (lebo jej kamoska tam isla), tak sa vlastne vdaka tomu dostala na ZS, ktora u nas patri medzi tie najlepsie. Zhodou okolnosti sme sa potom stahovali (a samozrejme aj lokalitu sme vyberali tak, aby nemusela menit skolu, alebo aby to nemala velmi daleko), takze mladsia potom isla na tu istu ZS. Takze ano, da sa povedat, ze nechodili na uplne bezne ZS, ale osobne nemam dojem, ze by sa tam robilo nieco inak ako som to zazila ja kedysi v minulom storoci. Na osemrocne gymnazium sme nedotlacili ani jednu, ja som dokonca velmi vahala (pri starsej), lebo som s takym typom skoly nemala skusenost (moja generacia taku moznost nemala), ale isla na prijimacky, vzali ju a je tam maximalne spokojna. Pri mladsej som uz obavy nemala. Ale, keby ony dve nechceli, tak by na to osemrocne gymnazium nesli. Je sice pravda, ze casto tam rodicia deti dotlacia, ale to uz je ich problem-ani ma v podstate nezaujima, preco to robia.

simsalabim
18. feb 2021

@dskjhfdlkdjhl no a prave tie prijimacky selektuju deti uplne rovnako ako to, cim deti prejdu pred tym, ako ich prijmu do skoly pre mimoriadne nadane deti.... lebo oni tam nevezmu dieta iba preto, ze to rodic chce, takze ja osobne nevidim v tej selekcii rozdiel. Aj ta aj druha skola si deti VYBERAJU. Ktore? No tie sikovnejsie, ktore podla ich kriterii “na to maju”. Takze ten argument, ze dieta sa ma naucit fungovat v realnom svete - a preto sa skola pre mimoriadne nadane deti hned zatrati - sa mne osobne prave preto nezda. Lebo ten vyber je vsade okolo nas. Iba tolko som chcela. Nie je to nic osobne 😉

dskjhfdlkdjhl
18. feb 2021

@simsalabim ale ja nikde nepisem, ze tam nejdu tie sikovnejsie deti, ale idu tam neskor. Ono, casto niekto moze ako predskolak vyzerat, ze je nadany a je to len vysledok premotivovanych rodicov, v tej piatej triede je to uz tak prirodzene vyselektovane, navyse aj tie gymnazia maju rozne zamerania. Ale znovu, ja sa staram v prvom rade o svoje deti, tam sme sa rozhodli tak, ako sme sa rozhodli a sme spokojni, v tomto duchu som napisala aj moj prvy prispevok. Ak ma niekto inu skusenost, tak tiez mohol zakladatelke poradit a je na nej, ktorou cestou sa vyberie.

dskjhfdlkdjhl
18. feb 2021

@simsalabim a ja som nikde skolu pre nadane deti nezatratila, len som napisala, ze my sme isli inou cestou.

meluela
18. feb 2021

@babulkovo a co tak nieco uplne mimo - maly kolektiv komunitnej alebo lesnej skoly - tam by si mala aj "normalne" deti a zaroven individualny pristup, ze by sa mohla rozvijat podla jej zaujmu a potrieb plus priucanie praktickym zdrucnostiam. Popozeraj co tam mate v mieste bydliska k dispozicii, zajdi na stretnutie s tymi ludmi ci by vam to sedelo.

simsalabim
18. feb 2021

@dskjhfdlkdjhl nemyslim si, ze ak vie dieta v 4 rokoch citat, je to vysledok premotivovanych rodicov. Ani to, ak psychologicke vysetrenie ukaze IQ 147, ako bolo u nasho suseda vo veku 5 rokov. Skola pri mimoriadne nadane deti IQ testy vyzaduje a robi si aj vlastne prijimacky. A aj pocas studia, niektore deti zo skoly vyraduju. Presne ako pises, deti sa prirodzene vyselektuju same... len teda niektore skor a niektore v tej 5.triede. A prepac, asi zle reagujem na teba, musela som si to zle pozriet, asi si to nepovedala ty - ospravedlnujem sa- ale celkove mam z tejto diskusie dojem, ze ludia su proti tymto skolam, pricom mne sa to zda logicke ich podporovat. Celkom neviem pochopit, preco ludia tuto skolu zatracuju, lebo vyber deti na “sikovnejsie” a nie sa deje prakticky stale. Len konkretne tento vyber sa zda byt ludom proti srsti.

dskjhfdlkdjhl
18. feb 2021

@simsalabim Pozri, ja proti tymto skolam nemam nic, dokonca, ked som koncila VS, tak ma Laznibatova volala, aby som isla k nej ucit. Nesla som, ale nie preto, ze by sa mi to nepacilo, mala som lepsiu ponuku. Ale pri svojich detoch som sa rozhodla inak a ako som uz pisala, nelutujem. A ani si nemyslim, ze by po nejakej stranke boli na tom lepsie, keby boli isli do skoly pre nadane deti. Na druhej strane, ak rodicia sami nedokazu rozvijat nadanie svojich deti, tak je lepsie, ak to nechaju na skolu. U nas tento problem nebol.

matenka
18. feb 2021

@lucik194 neviem, nad tymto sme nejako nepremyslali, ona sa rozhodla pre hronca a my sme to zobrali ako fakt

kofa77
18. feb 2021

ja sa stotoznuje s nazorom, ze IQ okolo 130-135 klasicka skola, ale treba overovat, popytat sa na uroven skoly, vyssei ako 135 pre nadane deti. ale zas -zalezi od ucitelov. syn chodi do klasickej, s rozsirenymi jazykmi. on to ma v trubke vsetko, do hlavy mu to ide hned, spokojny je, mam zname, ktore ale so "speckami" spokojne neboli a deti brali prec.

je tam velmi vela faktorov, isla by som pozriet tie skoly a dala by som na svoju intuiciu

kofa77
18. feb 2021

inak ma zaujala ta Wechslerova skala, ja neviem, aky test roobil syn, ale robil ho, kurnik sopa 4 hodiny v kuse ako cerstvo 6 rocny, vysiel vyzmykany jak handra, to bolo prvy a poslednykrat, co som ho dakde tahala

meluela
18. feb 2021

@kofa77 wechsler by sa mal rozkladat na 2-3 sedenia, nemal by sa robit naraz

lucik194
18. feb 2021

@matenka jaska lenze na gamci je priamo maticka trieda a v podstate celomaticky gympel

babulkovo
autor
18. feb 2021

@kofa77 minuly rok sme mali wechslerove tiež 3 hodiny vkuse kvôli tomu, že ako nastúpila pandemia, vsetko sa zavrelo a nahnali nás do súkromného CPPPaP. A prejavilo sa to na zhoršených výsledkoch ku koncu testu. Sami to v posudku priznali. Tento rok štátne CPPPaP a pekne rozdelené na 2 časti. Výsledky o stupen vyššie.

matenka
18. feb 2021

@lucik194 dakujem za tip, pozriem sa na to

lucik194
19. feb 2021

@matenka hlavne co je dobre, kedze oni tu maticku triedu maju nie cez prijimacky ale cez talentovky (aspon doteraz to tak bolo) tak to ma akoby este jeden pokus navyse.... pretoze talentovky sa nezaratavaju ako prijimacky, moze ist na dvoje prijimacky (na hronca a este niekde) a k tomu este aj na talentovky (na gamcu),

matenka
19. feb 2021

@lucik194 jaj, to neviem ci este stihame, talentovky sa uz prihlasovali

renab
1. mar 2021

Pri dcere sme to neriesili, bola v obycajnej ZS. Pri starsom synovi sme sa isli pozriet do skoly pre nadane deti a usudili sme, ze to, co by potreboval, mu nedaju ani tam, takze tato moznost tiez nepresla a isiel do klasickej zs. U najmladsieho sme zvolili integraciu v zs, ktora s tym uz mala iste skusenosti. Potom nasledovalo u vsetkych 8 rocne gymnazium.

loliki
1. mar 2021

@babulkovo Všetky deti sa už rok učia viac-menej doma dištančne. Snažia sa 1-4, aby chodili do školy, ale keď príde vlna korony k vám, budú doma. Teraz to máš úplne jedno do akej školy svoje dieťa dáš, asi sa s ním budeš učievať doma. Ak už vie základy, nie je to na škodu. Či ho to bude baviť a či to budeš Ty zvládať to je iná otázka.

lilke
1. mar 2021

@matenka ak vám ide o matiku, radšej gamca. Syn je vynikajúci v matike, stiahli sme ho z teplickej, aj keď v najlepšej skupine, ale nerozvijalo ho to dostatočne, viac mu dali všelijaké súťaže. Uprednostnil Hronca pred Gamcou. Jazyky super, ale prírodné vedy, ktoré sú unho prím, nič moc. Dcéra na Gamci, nie je v matickej, ale vo všeobecnej. Matika, fyzika, informatika omnoho lepšia, aj všeobecná trieda má matiku posilnenu.

lilke
1. mar 2021

@simsalabim tvoj spolužiak mi pripomenul babičkino rozprávanie o strýcovi. Vysoko inteligentný. Tiež katastrofa správanie, babička pomaly každý týždeň na koberčeku u riaditeľa. V škole sa nudil, spolužiačke pred sebou odstrihol vrkoč. Doma vyrazené okná, hasiči, robil chemické pokusy. Na školu kaslal, ešte aj na gympli. Až na medicíne sa našiel. Stal sa z neho top onkológ v Česku.

matenka
2. mar 2021

@lilke dakujem za tip, uz sme predbezne pridali gamcu, este sa mi paci ze tam treba cppp testy, my mame, ale stare, takze ideme opat

egiginka
5. apr 2021

@babulkovo ... velmi zalezi od toho, ake skoly mate blizko. A hlavne ucitelov. Aj klasika/ malotriedka vie byt ok!, pokial ucitel vie s nadanym dietatom pracovat. Pokial mu napriklad je umoznene studovat nejake predmety s vyssie triedou, alebo prosto ten vyucbovy system dokaze ucitel pre integrovaneho ziaka postavit tak, aby napredoval a nenudil sa. ... Skola pre nadane deti, alebo Aprogen, akebo nejaka " vyberova" trieda hned nezarucuje, ze musi vediet s badanymi pracovat. Avsak v mnohych triedach, skolach su naozaj ucitelia, niekde aj 2 ucitelia, ktori maju skusenosti s takymito ziakmi, ( co v klasike casto nie, alebo dokonca si zamienaju prejavy nadanosti s neposlusnostou, lenivostou, cim dieta stahuju dole). A v nadanych skolach aj ten program, sposob vyucby je trochu inak.postaveny, ina rychlost, hlbsie vedimosti, viac priestoru na argumentaciu.... my sme sa s takymto dietatom rozhodli ist cestou skol pre nadane deti. Pretoze, klasicka ZS soadovab, co bola nasa " poistka", tak aj z CPPPap sme dostali odporucanie, ze ta skola ma vela deti v triede a aj ked je to narocnejsia ZS, tak nevedia dobre pracovat s nadanymi, ze tam psycholigocka dostala pocit, ze by dcera, by zacala opakovat a prisposobovat sa vacsine, nakolko je velni socialna a to by ju tahalo dole. A tak sme sli do nadanej skoly a nelutujem. Avsak my sme mali aj nadane skoly blizko. Ono keby dom mala do takej skoly vozit cez celu Bratislavu, tak urcite by som hladala inu skolu. Avsak bola by to skola, kde by som mala pocit, ze to dieta dostane nejaku podporu od riaditela a ucitela.

darja12
9. apr 2021

@dskjhfdlkdjhl my sme akurát pred rozhodnutím, či dať integrovať do bežnej (aprogen sme vylúčili, aj keď bol odporčený v cppap) alebo tým, že nepožiadame ani o integrácu a prepláva bez toho v bežnej triede. Čiže ani Vaše dcéry neboli integrované? Proste to učiteľky nevedeli?

dskjhfdlkdjhl
9. apr 2021

@darja12 nie, my sme nic neriesili. Nastastie obe deti nemali problemy s disciplinou, takze v skole fungovali bez problemov. Rozvijali sme ich doma, na kruzkoch. O nic neprisli, obe su uz na 8-rocnom gymnaziu a su spokojne.
Ale teda chodili do takej ZS, ktora je dost narocna, ale ziaden specialny pristup.

darja12
16. apr 2021

@simsalabim trefné.. veľa rodičov, ak má možnosť (2 autá v rodine, rodičia šoféri, práca po ceste do lepšej školy) dávajú svoje deti do lepších škôl a nie do spádovej, ak sa neradí zrovna medzi tie lepšie.

darja12
16. apr 2021

@dskjhfdlkdjhl ale išli ste cestou výberovej školy a nie bežnej, je to rozdiel.. vo výberových sú tiež zastúpené nadané deti, ktorých rodičia nechceli riešiť špeciálne triedy Aprogen.. V týchto triedach určite nie sú žiadni podpriemerní študenti, možno ani priemerní, skôr vyšší priemer a tak ďalej.. Takže ja súhlasím so simsalabim, že vaše dcéry neokúsili tú bežnú populáciu, o ktorej píšete, ale okúsili vyšší štandard minimálne.