Bilingválne gymnázium Sučany
Dobrý deň, rada by som sa chcela niečo dozvedieť o gymnáziu v Sučanoch. Či je tam možné sa dostať aj bez olympiád, aké možností škola ponúka - počas štúdia a po skončený školy, niečo o prijímacich pohovoroch a škole. Ďakujeem 🙂
@monajsl
A aby som doplnila - a aj bez problemov vystudovali tie VS a nebol medzi nami a absolventami beznych gymplov ziadny vedomostny rozdiel v nas neprospech, skor sme patrili k tym lepsie pripravenym a pocas studia aj lepsie prospievajucim. (ja teda mozem hovorit za medicinu😉)
A intrak je v pohode. Podla mna je to skola kenej stresujuca ako bezny gympel😉.
@monajsl inak, internát vlastný nemajú. Deti bývajú v Martine a dochádzajú, alebo sú na privátoch.
Ja som maturovala na gymnáziu v Banskej Stiavnici, bilingvaly vtedy neboli, toto bola skola pripravujúca na zahraničné školy a mali sme 10 hodín NJ a 6 hodín AJ, vyštudovala som potom jazyky. A intrak bol super. Mne dal do života veľa, osamostatnila som sa v 17 rokoch a na VS už nebol problém s bývaním mimo rodičov.
@monajsl teraz som sa pozrela, bolo cez 480 uchádzačov, neviem, koľkých prijali, ale je problém sa tam dostať.
Žiaci sa tam tisnú. Ak sa tam už dostal, treba ísť. Z PD sa do MT dostanete aj busom aj vlakom, potom do Sučian ide priamy bus.Je to síce dlhšie, ale je tam veľa študentov z rôznych kútov Slovenska a študujú. A možno ani nejako veľa tam nebudete chodiť.
A internát? Vy poznáte syna, zase na internáte si tí študenti môžu pomáhať, nemusí to byť stres.
Známej dcéra išla na internát( v RK), mesiac boli plačlivé telefonáty, ale po mesiaci sa už našli kamošky a všetko v pohode. Ten začiatok potrebuje čas na adaptáciu. Ale dnes nie je problém byť v kontakte s niekým.
Je to aj dosť finančne náročné, ale detaily neviem. Viem, že je vysoká úspešnosť na VŠ.
@monajsl
Ja som isla na internat ako cerstvo 14 rocna a nepamatam si, ze by som zazila nejake tazke chvile. Navzajom sme si pomohli, starsi nas nasmerovali. Rada na tie casy spominam. Akurat ked som isla na VS, tak ma uz internatny zivot otravoval a uzila som si ho podstatne menej ako ludia co prisli z domu🙂.
@monajsl tie spoje som teraz pozerala, napr.11.20, 11.50, pred časom dochádzala kolegyňa z PD do Mt každý deň. Len neviem, aké by vám vyhovovali, to rodičko býva zvyčajne popoludní, bolo by dobré pozrieť aj spätné spoje.
Keď váš syn vravel, že to bolo jednoduché, musí byť dobrá hlava.
Porozmýšľajte, máte čas do zápisu, ak by ste nenastúpili, s radosťou nastúpia ďalší. Viem to, lebo poznám veľa žiakov, ktorí sa tam chceli dostať, ale nespravili prijímačky a boli šikovní.
A Sučany sú kľudné miesto.
A keď chodievam vlakom, tak stretávam žiakov, čo chodia na PD domov v piatok.
kamarátka chodila na daný gympel, no cca 10 rokov dozadu. počas školy sa jej podarilo ísť na erasmus na rok do thajska, získala grant, v thajsku strávila aj druhý rok. spravila si tam maturitu, po príchode na svk si dorobila aj maturitu zo svk. zobrali ju na harvard, oxford, cambridge....nakoniec sa rozhodla pre prahu. len kvôli tomu, aby bola konečne bližšie pri rodine, lebo v thajsku bola ako 16 a 17 ročná (chodila domov na vianoce a v lete). nemala problém sa zamestnať v zahraničí. bilingválny gympel je vstup do sveta. a aj keď chce niekto zostať na svk...teraz...nikdy nevie čo ho postretne v živote. a možno do sveta odíde. a keby aj nie.....otvoria sa mu veľké možnosti uplatnenia sa aj na svk, bude perfektne ovládať jazyk 🙂
@bafka myslím si, že tam mali byt rodičia menej sebeckí a tvoju kamarátku podporiť a “ukecat” na Oxford, či iné top univerzity, vybrať si Prahu je riaden step down, to je úplne iný level a iné možnosti, nemohla by som sa prizerať, keby to urobila dcéra/syn.
Dieťa treba vždy podporiť - či už ide o vzdelanie, šport, umenie - všetko so sebou prináša aj sebazaprenie, vybočenie z komfortnej zóny, testovanie svojich limitov, rodič je tu aby dieťaťu pomohol dosiahnuť jeho potenciál a rozvinúť svoj talent, kamarátka je určite veľmi inteligentná a takto zahodiť svoju šancu ... skôr odradzujúci ako povzbudzujúci príbeh
@sisaka rodičia ju posielali preč, ale ona sama nechcela. mne hovorili jej rodičia, nech jej dohovorím, snažila som sa, ale ONA nechcela ísť! tak keď neviete celý príbeh, neútočte tu takto na tých rodičov. viete, jedno je inteligencia a potenciál, druhá vec je, že ako 14ročná bývala 250km od rodičov, nedalo sa jej chodiť domov na každý víkend. išla si za svojím cieľom, dostala sa na erasmus do thajska, keď prišla na vianoce, na týždeň, musela ísť ešte do školy porobiť nejaké skúšky slovenské, v lete mala zas skúšky, či môže ísť ďalej so spolužiakmi, alebo pôjde "opakovať" ročník. v thajsku bola ako 16 a 17 ročná a áno, dalo jej to veľmi veľa, bol to jej sen, vedela bravúrne jazyk, vedela sa sama o seba postarať, videla kus sveta. ale to nie je všetko. pre niekoho nie je ľahké byť celý čas mimo rodiny. medzitým jej zomrela babka aj dedko a ona odtiaľ nemala ani možnosť prísť na svk na pohreb....toto sú veci, ktoré človekom otrasú. preto sa mohli rodičia aj na hlavu postaviť a ona o zahraničí ani počuť. prihlášky si tam dala, len aby spravila rodičom radosť. bola šťastná aj v prahe, chodila každý mesiac domov a videla som na nej, že je šťastnejšia, ako predtým. pre ňu je viac rodina, ako kariéra. okúsila svet veľmi mladá a kto to nezažil, asi to ani nikdy nepochopí. z prahy začala robiť v nemecku, potom vo švajčiarsku a nikde nemala problém sa zamestnať.
a prečo by tu mali znieť len mega super povzbudzujúce príbehy? každá stránka má aj druhú stranu. a vôbec, čo je na tomto odradzajúce?!
@sisaka
Jeden z mojich spoluziakov isiel na Harvard. Bohuzial, stastnejsieho cloveka to z neho neurobilo. Zaraba vynikajuco, ma lukrativne miesto, ale osobny zivot ma menej stastny (jeho slova) ako menej ambiciozni spoluziaci.
Tiez ma rodicia posielali studovat do sveta. Odmietla som, z mnohych pricin. A dodnes som so svojim rozhodnutim spokojna. Nie som stavana na zivot v zahranici a nastastie som si to vcas uvedomila🙂. A zrejme rovnako si to uvedomila aj dievcina, o ktorej pise
@bafka .
Ja som mala možnosť prežiť 1 rok v USA, na študijnom pobyte. Dalo mi to veľmi veľa, ale pokiaľ človek nie je na odlúčenie od rodiny psychicky pripravený, je to náročné.
@monajsl ahoj áno študenti majú problém pri prijímacích skúškach na slovenských vysokých školách ,lebo napríklad v chémii po slovensky ny naty istý ....atď... ale v anglickom jazyku samozrejme nie a tak je to aj v biológii , fyzike atď ....čiže nie vedomosti ale paradox neznalosť slovenského jazyka
@shobi a také veci ako ZRPŠ príspevok?
Neviem, pán riaditeľ nás na pretestovaní pripravoval na to, že je to drahšie, ako bežná škola.
Inak, dcéra nakoniec chodí na normálne gymnázium a tiež sme platili v 1. ročníku exkurziu do UK nejakých 400€ (ale len poznávačka), to bolo úplne dobrovoľné.
V 2. ročníku mali lyžiarsky, doplácali sme 100€ k štátnej dotácii, keďže išli s ubytovaním do Jasnej, ale tak za týždňovú lyžovačku v Jasnej aj tak super cena a v 3. ročníku KOŽAZ v Taliansku týždeň a to si už presne nepamätám sumu, lebo sme to platili na viackrát. Ale majú odtiaľ úžasné zážitky, aj veľa videli, takže neľutujem ani euro.
@shobi
Z nasho rocnika nik nemal problem na prijimackach na slovenske VS. Ani z rocnika pod a nad nami. Kto sa kam hlasil, tam sa dostal. Na prvy krat. V poslednom rocniku sme mali hodiny zamerane na dopilovanie slovenskej nomenklatury a realii, podla toho, kto si ake predmety vybral.
Zaujimave je, ze len par ludi islo studovat jazyky, anglictinu snad len jeden, zvysok si vybral pravo, medicinu, ekonomiu...
@monajsl ak je študent naozaj dobrý, dá sa vybaviť štipendium. Neter študuje v UK, má stipko aj študentskú pôžičku, aj pracuje. Dalsi moji žiaci v USA za univerzitu športujú a majú tiež vysoké stipko. Ale na gymnáziu tvrdo pracovali, aby sa tam dostali, boli top žiaci a k tomu robili vrcholovo šport.
Všetko sa dá, ak sa chce. Sú to absolventi bežných 4- alebo 8-ročných gymnázií.
Ja len nerozumiem, že sa niekto trápi na ťažkej strednej škole a nakoniec skončí na nejakej slovenskej VS, kde z jazyka zabudne aj to, čo vedel. Lebo ak jazyk nepoužíva, ide to dolu vodou.

@hettinka áno, je to presne tak.