Čo by malo dieťa vedieť pred nástupom do školy?
Čo je dobré dieťa naučiť pred nástupom do školy v 6r.?
Čo by som mala dieťa naučiť a na čo ho pripraviť aby som mu uľahčila štart?
Tu je to pekne zhrnuté
Z tych vedomostnych veci - ovela dolezitejsie, ako napriklad "napocitat do 10", je chapat pocetnost, aspon do 5. Cize ak povies dietatu, dones mi tri ceruzky, tak to vie spravit. Je uplne jedno, ci vie "odrecitovat" cisla do 10. Vela ludi nechape, ze vediet "vymenovat cisla za sebou", je vlastne len basnicka naucena naspamat. Ale realne pochopenie poctu, to uz vela deti nevie a dospeli potom nechapu, ze im nejde v skole matematika, lebo ved uz v skolke vedel napocitat do 100.. Cize precvicovat nie "napocitaj do 10", ale vyslovene, dones 5 jablcok, daj z nich styri do taniera a jedno odnes ockovi. Spravodlivo podel cukriky sebe a bratovi.. Toto su presne "ulohy", ktore treba trenovat.. a potom take, ze zoradit nieco podla velkosti, vediet, kde je vpredu, kde je vzadu, hned pred, hned za... vsetko to robit v prirodzenosti, netreba to robit nasilu, ze vyslovene, ideme trenovat, ale v beznych cinnostiach.. Co sa tyka citania a pisania - opat, nie je dolezite, aby dieta vedelo nejake pismena alebo napisat meno. To je opat len mechanicky naucene nieco, vacsinou bez pochopenia toho. Ovela prinosnejsie je trenovat sluchove vnimanie reci. Rytmizovanie napriklad je dnes velmi podcenovana zalezitost.. Ale nie je nic lepsie, ako ucit dieta jednoduche rymovacky a idealne spojene s pohybom, pri ktorych "citi" slabiky. Alebo vytlieskavanie slov. Kedysi sa deti velmi vela hrali rozne hry, kde presne toto bolo, tlieskanie do rytmu a k tomu nejaka "basnicka".. Alebo vypocitavanky, tie su uplne idealne.. No a potom take veci, ako co pocujes na zaciatku slova, na konci slova a pod.. K pisaniu - uvolnovanie ruky - to je asi najdolezitejsie. Mnoho deti drzi ceruzku v krci. Je to az neuveritelne, ked to sledujem.. Takze miesto mucenia, aby dieta kreslilo pekne ciary a nevychadzalo z obrysov v omalovanke, je lepsie snazit sa o to, aby ruka bola volna, uvolnena a to treba zacat od velkych pohybov - napriklad kreslit mokrou spongiou na tabulu, alebo prstovymi farbami na velky papier. Dostavat sa k drobnym pohybom typu navliekanie koralok alebo trhanie papiera a lepenie na vykres..
@akvi dobre si to zhrnula.. inak pre mňa je zvláštne si predstaviť, že deti niečo z toho nevedia, alebo nedokážu. .. veď to sú všetko také prirodzené veci, ktoré vyplyvaju z každodenných situácii... Aj môj 4 ročný syn už dokáže napríklad vytlieskavat slabiky. Teda, on nevie, že slabikuje, ale ten proces, tá činnosť je pre mňa taká samozrejmá, že si neviem predstaviť, že to niekto nedokáže .. je to fakt zaujímavé..
Prípravu absolvuje v škôlke, keby niečo nevedel určite ti povedia.
@jesenzima by si sa divila, ale dnes je to obrovsky problem. Deti sa uz totiz nehravaju take tie prirodzene intuitivne hry, kde slabikovanie, tlieskanie, poskakovanie do rytmu a pod., boli prirodzenou sucastou kazdodennych hier. Mna riadne s--u aj niektore ucitelky v skolkach, ked nutia predksolakov vypisovat pracovne listy, miesto toho, aby sa s nimi hrali taketo hry. Ja ked som ucila prvakov, tak rodicia mali na mna nervy, ze tri mesiace sme sa nenaucili ziadne pismeno a mali malo vypisane v pracakoch. Lenze tie deti som potrebovala pripravit na citanie. Ako chceme od dietata, ktore nedokaze vytlieskat slovo a nedokaze identifikovat zvuk na zaciatku slova, aby ho vedelo precitat.. V momente, ako dieta pochopi princip, tak uz mu je jedno, ci cita slabiku ma alebo slabiku la.. Proste chape princip a ide to samo.. takze deti, ktore su dobre pripravene po sluchovej stranke, tak sa citat naucia za par dni, ked si zapamataju vsetky pismenka.. Dokonca ani to netreba, aby vedeli, staci, ze vedia vacsinu pismen a slovo precitaju, pretoze si ho domyslia.. Clovek necita po pisemanch, ale pozrie sa na slovo a vie.. A toto sa udeje vtedy, ak deti maju jasno presne v tych slabikach, rytme reci a pod..
Napisat svoje meno palickovym pismom.
Ratat do 10.
Vediet farby. Tvary.
Kratku basnicku/pesnicku.
Zaviazat snurky-dcera sa to ucila den pred zapisom a veru aj to "skusali".

Kazde dieta je ine prípravu maju v skolke ;)
Zaklad je ako sa vola poprípade vediet kde byva
Pocitat možno do 5 do 10
Niektoré pismenka
Zaklad napísať svoje meno
Vypracovať pracovne listy
Pomenovať geom.tvary a take zakladne veci co určite ovlada Pomenovať veci okolo seba ;)