icon

Čo robiť, ak dieťa neprijmú na žiadnu školu?

27. jan 2025

Ahojte. Ja sa len zamyslam. Dcera ide v septembri do prvej triedy. Mam vyhliadnute dve skoly kde by som chcela dat prihlasky ale ani jedna z nich nie je spadova.. na spadovu ju davat nechcem (nedam ani prihlasku), nie je to bohvieaka skola. Ale otazka, moze sa stat, ze by ju ani na jednu z tych dvoch skol nevzali a napriek tomu ju poslali na spadovu?

nikaeli
27. jan 2025

Áno môže. Každá škola je spádová a prioritne prijíma deti zo svojho 'obvodu'. Ak naplnia kapacitu spádovými deťmi, pre vás už miesto neostane.

Plus ty ju na vašu spádovú školu prihlásiť musíš, aj keď ju chceš dať na inú.

autor
27. jan 2025

@nikaeli praveze co viem,tak nie je povinne davat prihlasku na spadovu skolu

autor
27. jan 2025

@nikaeli a jedna z tych dvoch skol nie je spadova pre nikoho.

luliu
27. jan 2025

Áno, môže sa stat, že ju neprijmú, to je dôvod dať prihlášku aj na spádovú. Či čo plánuješ robiť, ak by ju neprijali, tam kam chces ty

autor
27. jan 2025

@luliu neviem, ved mozno dam na spadovu. Preto sa snazim ziskat info uz teraz.. bojim sa len toho ze ju automaticky zapisu potom na spadovu a neprijmu ani na jednu z tych dvoch.. rozumies ako to myslim

januska12323
27. jan 2025

Prihlášok môžeš podať koľko chceš a môžu prijať aj na všetky, potom si vyberieš kam pôjde. V spádovej má prednosť nie nutnosť chodiť.

nikaeli
27. jan 2025

Tak máš nesprávne informácie 🤷🏻‍♀️
Spádové školy sú preto spádové, že zaručia miesto každému školopovinnému dieťaťu.

evkamotka
28. jan 2025

Nedavaj prihlasku aj na spadovu, lebo automaticky dieťa vezmu tam.
Ak dieta nevezmu na nespadovu, zavolas na spadovu a dohodnes sa s riaditelkou

yoxinka
28. jan 2025

Prihlášku na spádovú pekne daj, lebo ak ti dieťa na nespádovú nevezmú, pôjde tam. Ak dieťa na nespádovú vezmú, na spádovú dáš info, že dieťa chodí na inú školu (ja osobne som poslala mail riaditeľovi, že dieťa nastúpi na školu xy, tuším aj nespádova škola posielala do spádovej školy info, že dieťa chodí k nim, alebo mi dávali nejaké potvrdenie). Pokiaľ sú tvoje nespádové možnosti nejaké super vychytené školy vo väčšom meste, rátaj s tým, že tam dieťa nedostaneš. Prednosť majú deti zo spádovej oblasti, potom súrodenci a až niekde úplbe na konci sú random deti odvšadiaľ. My sme v tvojej situácii boli dvakrát, nikde mi na mnou vybranej škole neustúpili, riaditelia proste nemali miesto. V oboch prípadoch som to riešila súkromnou školou. V jednom prípade bola súkromná škola veľký omyl a po roku som dieťa presúvala do štátnej školy, do ktorej som pôvodne dieťa chcela dať, išlo o prestup a už sme v tom mieste mali trvalý pobyt, tak nám ho vzali.

natalka13
28. jan 2025

Moze sa stat ze ju nevezmu na nespadovu skolu. Neposlu ju na spadovu, to budes musiet urobit ty ak nevyberies inu skolu.

maris5
28. jan 2025

U nas nechcel dat na spadovu skolu skoro nikto deti pre jej zle hodnotenia a problemy, ktore tam maju.
Dali sme 2 prihlasky v ramci mestskej casti. Obe nas neprijali a volali z uradu, ze mame dat prihlasku na spadovu skolu. V zakone sa nepise o spadovej skole, ale spadovej oblasti (ci tak nejako) cize v ramci mestskej casti resp. mesta. Prihlasku sme nepodali ale dali odvolanie na skolu kam sme chceli prioritne dieta umiestnit. Neskor sme sa dozvedeli, ze spadova skola mala naplnenost necelej jednej triedy z 3, preto vsetkym na inych skolach odmietli prihlasky, aby rodicov donutili podat prihlasku na spadovu skolu.
Ak by nas nevzali do tej skoly kde by sme chceli, mestska cast nas musi niekam umiestnit a prihajhorsom by sme skoncili v tej spadovej aj bez prihlasky.
Na odvolanie nas zobrali aj kopu dalsich deti cca 1 celu triedu.

vevesh
28. jan 2025

No a este sa moze stat, ak je silny rocnik, ze ani na spadovu ju neprijmu pre nedostatok miesta a budes musiet chodit/ vozit tam, kam ti urci mesto....🫣🙃

luliu
28. jan 2025

@nikaeli nemusí dať prihlášku na spádovú, taká povinnosť nie je.

autor
28. jan 2025

@yoxinka ak by sa jednalo o spadovu oblast tak tie dve skoly kde chcem dat prihlasky mam k domu blizsie ako spadovu. Spadova je na nedalekom sidlisku kde je kvantum deti a naplnenost bude.. dalsia je vyberova na prijimacky (ano,viem,nemusi sa tam dostat) a ta dalsia je mensia skola kde viem ze ma take ulice v "spade" kde nie je vela deti. A je to zaroven zs s ms, kde by som zaroven umiestnila do skolky aj mladsie dieta..

pribinak
28. jan 2025

@nikaeli nie je pravda. Ak sa naplní kapacita spádovej školy, tak potom VÚC určí školu kde bude chcidit

yoxinka
28. jan 2025

Ja na tvojom mieste by som dala prihlášku všade, kde chceš a podľa toho, kde by dieťa vzali/nevzali sa potom rozhodovala.

natalka13
28. jan 2025

@pribinak presne tak, prednostne pravo prijatia maju prihlasene spadove deti.
ak sa kapacita naplni, dodatocnu ziadost nemusi riaditel potvrdit.

natalka13
28. jan 2025

@pribinak presne tak, prednostne pravo prijatia maju prihlasene spadove deti.
ak sa kapacita naplni, dodatocnu ziadost nemusi riaditel potvrdit.

evkamotka
28. jan 2025

@pribinak asi nie vuc, pre zakladne skoly je zriadovatel obec

bosorkabb
2. feb 2025

U nás v meste nie je šanca na inú ako spadovu. Mesto určilo spádove školy a ostatné dieťa neprijmu. Máme kopec detí a školy sú plné. Treba si zistiť ako to máte u vás.
Idu prvé spádove deti, potom súrodenci, deti zamestnancov až potom zvyšok.