icon

Čo zaujimavé mali vaše deti doniesť do školy?

tykat
16. okt 2016

Tak sme prave s muzom stiahli sedmicku vinka aby drahe dieta mohlo do skoly priniest postruhanu korkovu zatku na nejaky pokus. 😀 Samozrejme spomenulo si dnes vecer.

A co vy? Ake najdivokejsie poziadavky mali ucitelia na pomocky?

sisaka
17. okt 2016

@stardust i ked by som nevolila take silne slova, v podstate súhlasím, projekt ma robiť dieta samostatne, ak sa vyslovene neuvádza pomoc rodiča, dieta sa ma učiť tvorivosti, schopnosti spracovávať informácie a prezentovať svoje výsledky, spolupráca rodiča je kontraproduktívna, učiteľku nezaujíma ci rodič vie hľadať informácie, ci postaviť z odpadu model veterného mlyna, treba sa prestať "báť zlých známok" co sa take strašne stane, ked z projektu to nebude za 1 ale za 2?

tykat
autor
17. okt 2016

"...dieta sa ma učiť tvorivosti..." no ak školu musí nahradiť rodič tak bohužiaľ musí...lebo zadať termín a tému projektu by som učením fakt nenazývala.

mawka
17. okt 2016

@sisaka nejde o toto, ide o to, ze ucitel zada projekt, ale nepovie tym deckam, co to projekt je a ako by to malo vyzerat, chapes?
ano, ked ucitelka povie: deti, dam vam za ulohu projekt. projekt je toto a toto a mal by obsahovat toto a tamto a po vas chcem toto a hento. a sposob, akym to spravite necham na vas. v poriadku. ale ked ucitelka zada projekt - urobte toto a to je vsetko a decko nevie ako ho ma spravit, pripadne spravi same, ale ucitelka ho zjebe doslova, ze to tak nemalo byt, tak haloooo.
@stardust vsetky deti su sikovne, ale ty si bola nadradena. nie kazdy musi byt hyper mozog a mat dvadsat titulov. niekto musi robit pracu aj ktora znamena "menej". a predstav si, su ludia, ktorych ta "menej" praca aj bavi. tak tu neurazaj ludi, ze si z decak robia cvicene opice.

stardust
17. okt 2016

@sisaka no ved to. Deti sa takto pripravuju do pracovneho zivota. V reale nikoho nezaujimaju znamky, ale co dotycny naozaj vie a ako si vie poradit.

mawka
17. okt 2016

a este by som dodala, kreativne sa da mysliet aj inak nez len vytvaranim nejakeho projektu. niekto ma na to bunky, iny je zase lepsi v inom. a za to, ze rodic dietatu pomoze - no a co? ale zase v niecom inom moze to decko dat dole aj samotneho ucitela.
ja neviem, ale ked za mnou dieta dojde, ze potrebuje pomoc, tak ho neposlem do riti s tym, ze nechcem mat z teba cvicenu opicu, urob si sam. nie som studeny psi cumak. ja sa detom venujem a pomaham im. a komu se nelibi, at mi polibi...

mawka
17. okt 2016

@stardust decko neni dospely, si to uz uvedomte. nemozes po decku chciet vykony ako po dospelom. vam uplne vsetkym uz hrabe? co chcete mat z decak kazda geniov? aky zmysel ma pretazovanie decka? kam sa vsetci ponahlate? potrebujete mat dokaz o tom, ze vase deti su najschopnejsie a aby v zivote sa mali co najlepsie? ale to od toho nezavisi vobec. dieta potrebuje cas na ucenie a nie sa nahanat za vykonom jak na dostihoch.

zrka
17. okt 2016

za čo sú deti hodnotené? Realita: syn vypočíta príklady iným spôsobom, ako ich učiteľka vysvetľovala. nové učivo. Zápis dobrý, odpoveď dobrá, výpočet inak, ale správne. Výsledok? Prečiarknutý príklad cez celú stranu v zošite so zdbom "takto vás to neučím"...Minulý rok, prvý stupeň...Tak sa u nás hodnotí! Česť výnimkám. Skutočne, výnimkám by som aj platy zvýšila 🙂

sisaka
17. okt 2016

@tykat kde je potom tvorivý prvok ak učiteľ povie presne ako ma vyzerať výsledok projektu, kde majú hľadať info, ake materiály použiť a este by im mala nadiktovať, co majú povedať, aby ten, co sa dokáže nabiflit mal za 1.... Pointa projektov je aby dieta na niečo prišlo samo a vedelo povedať k čomu sa dopracovalo. Syn robil nedavno projekt, zase v škole, skupinový, mali postaviť loďku z alobalu ktorá udrží co najviac plastových kociek a nepotopí sa. Cieľom bolo pochopiť "inžiniersky proces" a jeho postupnosť- zadefinovanie problému, hľadanie informácií, brainstorming, návrhy rieseni, nákres prototypu , vytvorenie samotného modelu, testovanie, reflexia, Re-design...pričom sa deti učili samozrejme fyziku, spoluprácu v skupine, cibrili kreativitu...decká takéto veci bavia a je to 100x zaujímavejšie ako opakovanie niečoho, co niekto napísal do učebnice, to, ze to dieta ma väčšiu šancu pochopiť a zapamätať si, ak na tom samé pracovalo nielen pasívne vnímalo info je hádam každému jasne

stardust
17. okt 2016

@mawka chces mi povedat, ze druhacka na ZS nemoze samostatne vytvorit obchod z krabice a zvladnu to len rodicia s dvadsiatimi titulmi? 😀 😀 😀

tykat
autor
17. okt 2016

@sisaka ...čiže ty považuješ za správne ak učiteľka povie druhákom "urobíte projekt na tému ZDRAVÁ VÝŽIVA a donesiete ho o dva týždne"? A nič iné k tomu? btw. v akom obore robíš? ...ja sa s projektami stretávam denne a vzdelávam sa v tejto oblasti nonstop, levo je to potrebné.

sisaka
17. okt 2016

@mawka tak to je chyba učiteľky, otázne je, co takýmito "projektami" chcú docieliť, ak to idu robiť doma rodičia a dieta sa bude len prizerať, ci budú vyrabat s 8 ročnymi deckami nejake nudne PowerPoint prezentácie tak docielia len to, ze decká to nebude baviť a rodičia chytia paniku pri slove projekt...

mawka
17. okt 2016

@stardust si fakt dnes mimo, normalne ta nespoznavam. davas dve na tri.
este raz ti to zopakujem. ucitel chce, aby druhak vytvoril projekt na urovni dospeleho. chore. a mysli si, co chces. a rovnako neni projekt ako projekt, vacsina stoji za prd, nema to vahu a ucitel vykaze cinnost.
stojim si za svojim, decko sedi v skole 5-7 hodin, pride domov, robi ulohy, uci sa na dalsi den a este musi robit projekty. je toto normalne? nie, nie je, aby decko nad ucenim travilo denne 10 hodin cas. ale ak to niektorym rodicom vyhovuje, ze nemaju na decko nervy a nechcu sa mu venovat, ved spravi si same, juchuchuuu, sak nemusim pri nom byt ani mu pomoct, mam svaty pokoj, ze? no tak nech sa paci, aj tak sa da.
je mi uplne jedno, ci decko spravi nejaky super projekt, ale ked je inak nepouzitelne v zivote, tak to je smutne 😉
my sme fungovali bez projektov a sme tu. zvladli sme aj nove predmety po revolucii, zvladli sme hocico. nevidim dovod, aby sa decka pretazovali od prvej triedy, lebo ideme na kvantitu, predvedieme sa, co vsetko to dieta zvlada... ale kvalita ta tam.
ale dobre, vychladnime uplne, pretazujme decka, nechavajme ich same nech sa morduju, sak sa pripravuju na pracu, ktoru budu riesit tak o 20 rokov a hlavne, aby nemuseli ako cvicene opice montovat auta na linke. suuuuuper uplne 😀 😀 😀 😀

mawka
17. okt 2016

@tykat no presne o tom tu hovorim. neni projekt ako projekt a zial, vo vacsine pripadov je to zadanie, ktore so skutocnym projektom nema nic. a vela ucitelov samych nevie, co je projekt. a sak vycucajme si z prstu, co vlastne chce. a ked aj je decko kreativne, ako som pisala, ho zdrbe, lebo ona si to predstavovala inak. takze zbytocne a cele zle. a reakcia dietata? tak naco som sa s tym babral, ked sa jej to aj tak nepaci? no presne pre toto maju aj decka aj rodicia na slovo projekt alergiu.

sisaka
17. okt 2016

@tykat učiteľka len tak tresne z ničoho nič projekt zdravá výživa? 1. Na projekt je to podľa mna veľmi abstraktne 2. Tiež je to veľmi široká oblasť, zvlášť pre druhákov. 3. Nie som zvyknutá na to, aby učiteľka len tak niečo tresla, projekt ma byt premyslený a učiteľka musí vediet co ním sleduje, 4. taktiež dieta ma byt v škole aktívne a ked nerozumie zadaniu ma sa pýtať....5. u nas by projekt znel napr. vypracuj zdravý jedálny lístok na tyzden pre svoju rodinu.
Ty nemôžeš porovnávať projekt dospelého človeka s 18 rokmi studia a 10 rokmi praxe a 8 ročného dieťaťa, ktore sa učí spoznávať svet, učí sa spracovávať informácie a používať kreativitu aj v iných nezvyčajných oblastiach, dieta nepotrebuje do hĺbky naštudovať daný problem, ani nemusí ísť do modelárskeho obchodu nakúpiť nevyhnutný "stavebný materiál" ci si dať spraviť model renomovanej architekt. firme. Očividne tu nielen učiteľky ale ani rodičia netušia na kieho tie projekty deti robia

mawka
17. okt 2016

@sisaka nie, netusia. mas pravdu. lebo ja si tiez projekt predstavujem uplne inak 😀 taky, aky si spominala ty, tomu hovorim projekt. a predpokladam, ze to nerobili zo dna na den. a este k tomu timovy projekt, ano, toto zmysel ma. ale zadat nieco a bez toho, aby ucitel sam vedel, preco to zadava.... ze co to tym detom ma vlastne dat a sam nevie ako by to malo vyzerat, pripadne celkovo co tym sleduje... ved katastrofa

katka253111
17. okt 2016

Nuz...nestiham popri krpcovi citat vsetky prispevky o projektoch, takze z mojej strany len tolko - ja ucim na 2.stupni ZS, takze netusim,ake projekty zadavaju ucitelia na prvom (ale nemam pocit, ze by napr.moje kolegyne zadavali detom na doma nejake projekty a uz toboz nie tazko splnitelne)... ja osobne robievam s detmi projekty v skole - ano, hlavne aj kvoli tomu, ze chcem vidiet ich pracu, nie pracu ich sikovnych rodicov - ak chce rodic dostat za projekt jednotku, nech sa sam prihlasi do skoly... detom sa vzdy projekt vysvetli... zial, najdu sa aj pripady, kedy nepocuvaju, robia nieco ine, nezapisu si terminy a potom to tak vyzera, ze sa zobudia den vopred (niektori ani vtedy)... podmienkou projektov u mna je aj ich prezentacia... osobne nie som za odovzdanie nejakeho nacmaraneho, narychlo zbuchaneho papiera... 🙂

A co sa tyka tych pomocok na vv, ano, je lepsie ked je to vsetko v skole od zaciatku roka a nestava sa potom, ze by sa na nieco zabudalo 🙂 na 2.stupni je to uz niekedy problem...

A ja osobne nemam problem aj sama zohnat pomocky, niekedy som to robila aj na ukor vlastneho vrecka... to uz vsak asi nebude hrozit 🙂

mawka
17. okt 2016

@katka253111 ano, ale ze rodic prilepi sekundakom nieco dietatu do projektu este neznamena, ze ho robil cely. pripadne ked sme raz pouzili horkovzdusnu pistol. proste su veci, kore si decka navrhnu same, ze takto by to chceli, robia na tom a potom potrebuju helfnut s niecim, ok.
urcite by som nenechal druhacku s ostrym nozom rezat do kartonu. alebo ked sa ma spytala na nazor, aka farba sa hodi, pricom mi dala na vyber z toho, co si vybrala. alebo sa ma spytala ci to lepsie bude drzat horizontalne alebo vertikalne. ako toto je snad normalne, ze ked dieta pride za rodicom a ziada ho o radu a nazor, tak mu rodic poradi. ci?
aj kamos, sme sa nedavno o tom bavili, studoval STU, dostavali zadania a uz bol velky chlap, studoval to, ale tiez si pytal radu od otca, kolkokrat na tych zadaniach robili spolu a tak sa chalan naucil aj vela noveho a ma cerveny diplom aj karieru vo fachu. a nikto sa za neho neucil.

tykat
autor
17. okt 2016

@sisaka ...ano presne takto to treskne, a co s tym ma dieta (rodic) urobit?

Téma nie je vôbec zlá ale chce to systém, postup. Tak si s deckom sadnem a pokecáme o zdravej výžive, kukneme nejaké weby, obrázky, povieme si čo je zdravé čo nie...povieme si že každá doba má svoje "strašiaky" aj "zaručenezdravé" jedlá. Potom si povieme čo by asi tak mal ten projekt povedať ľuďom/spolužiakom, čo by sa mu asi tak páčilo keby sa dozvedel on. No a potom sadne k internetu a hľadá. Pýta sa mňa. Pýta sa či sa my stravujeme zdravo, hovoríme či sa naozaj vždy stravujeme OK. No a potom zoberie napr. výkres (ak to robí na výkresy) a urobí si prvú stránku (farebne veľký nadpis, k tomu dá nejaký výstižný obrázok), potom si zoberie ďalšie výkresy a na každý si poznačí (prilepí papierik) čo na ňom bude. Hľadá v časopisoch, vystrihuje, píše alebo tlačí informácie, lepí, učí sa to, skúša to povedať nám doma...Atď atď...a ak niekto tomuto postupu hovorí "cvičená opica" (ako som tu postrehla) alebo "robenie projektu za dieťa" tak je úplne mimo.

Lenže toto čo ja robím ako rodič by mal urobiť učiteľ, od toho je platený. Ja to robím vo voľnom čase a chcem aby dieťa vedelo samostatne robiť projekty a vedelo ich odprezentovať a tým sa prezentovať aj samé (toto má byť cieľ aj v škole). Lenže v škole je asi cieľom 20 vyzbieraných výkresov a odfajknuté "splnené". Lebo inak to nechápem.

A to že to ja robím takto znamená že nás to stojí kopec času. Niektoré mamy už rezignovali, v piatok večer vystrihnú obrázky, napíšu text. Deti to prepíšu, nalepia, naučia sa naspamäť a dostanú jednotky. A víkend majú voľný.

zrka
17. okt 2016

@tykat pekne pravdivo napísané.

mawka
17. okt 2016

@tykat presne tak.

mawka
17. okt 2016

a uplne najhorsie je, ked maju byt vsetky decka rovnake. vsetky rovnako tvorive, vsetky vo vsetkom super. pritom jedno je viac tvorive, ine menej. ale to neznamena, ze sa budu mat v zivote zle. kreativec kreativcom aj zostane. ale ked druhy na to nema bunky a vynika v niecom, kde ani projekty nebude treba, tak naco to silit. tlacime si decka do vsetkeho a bez rozmyslu. takto to nefunguje. tam radsej nech maju posilnene predmety a riadne sa ucia nez robit nieco, co nema zmysel. a ked uz nieco robit maju, tak nech to je nieco poriadne. a nie len polepeny papier vystrizkami.

tykat
autor
17. okt 2016

No a teraz syn došiel, že majú projekt na hudobnú "Môj obľúbený slovenský spevák" plus termín. To je všetko čo k tomu dostali.
To bude tiež lahôdka a časovo poriadne náročná.

natalym
17. okt 2016

@tykat A čo je na tom časovo náročné???

tykat
autor
17. okt 2016

@natalym tak najprv nejakého nájsť, ani my ani syn cielene hudbu nepočúvame...potom si ujasniť čo by o ňom chcel vedieť, potom nájsť nejaké pesničky a a vybrať si jednu z ktorej napíše slová a naučí sa ju, potom nájsť nejaké fotky a fakty, k tomu nejaké zaujímavosti, potom si to rozvrhnúť, napísať, nakresliť, nalepiť, naučiť sa to prezentovať...no pár hodín to zaberie, nie? cez týždeň to vôbec nestíha, takže cez víkend...

Ale ak by som to robila za neho tak v piatok večer to zbúchame hravo 😀

sissy27
17. okt 2016

@katka253111 tu ide o celoročný projekt z literatúry - povinné čítanie, každý mesiac jedna kniha podľa vlastného výberu na určitú tému 🙂 mne osobne sa projekt ako taký páči, som za všetkými 10 aby deti viac čítali, len proste májovú tému nedomyslela do detailov... A moje dieťa punktičkárske nedovolí, aby som si za obľúbenú knihu vybrala niečo, čo ňou reálne nie je 😀 takže bude to zábavička, asi sa spýtam, či nemôžem byť prítomná na hodine 😀

zrka
17. okt 2016

Mne na projektoch vadí to, že viac menej sa veci k "projektu" hľadajú na internete. Tak ja mám nervy, nech idú radšej von, nech idú na ihrisko, nech nech nech...len nie na mobile a internete. No a ono to škola tak funguje, všetko je na webe 🙂 A pomimo práce nad projektom si tajne prezerajú svoje záležitosti 🙂) Blbé projekty, máloktorý stojí naozaj za to, že to decku aj niečo dá...A to si dobre pamatám, že aká som bola z toho vyhúkaná keď mali robiť "projekt" v druhom ročníku, nevedeli ani ceknúť že čo majú robiť a ja tiež, že čo si pod tým pani učiteľka predstavuje...Teraz už z toho žiadnu vedu nerobím. Je to proste to isté, čo sme aj my mávali v škole za úlohy s tým rozdielom, že nebol internet...

zrka
17. okt 2016

@sissy27 prečo sú to neni referáty ale projekty? Som asi mimo už...všeeetko je projekt.

natalym
17. okt 2016

@tykat No vidíš, moje decká majú prehľad v tomto, ani by som nevedela, že majú takú úlohu. Preto som to nechápala čo píšeš.

mawka
17. okt 2016

@natalym teba nezaujimaju, co v skole robia a co maju na ulohy? mna to zaujima, preto viem o vsetkom. a zaujima ma to aj pri siedmakovi a bude ma to zaujimat aj ked bude na strednej.

tykat
autor
17. okt 2016

@natalym v čom majú prehľad?