icon

Dá sa dieťa prihlásiť do školy v EÚ na krátkodobé štúdium?

cuculik1
17. jún 2024

Ahojte. Len tak uvažujem... tak ako kedysi " kolotočiari" prihlasovali deti do škol len na krátko, kým boli v danom meste, dá sa to realizovať aj naopak? Ak by sme šli niekam v rámci eu ( uvažujem španielsky hovoriace krajiny) na mesačný pobyt, dá sa dieťa prihlásiť na mesačný pobyt v ZŠ škole? Spojiť tak príjemné
s užitočným. V škole na SK by sme požiadali o individuálne vzdelávanie....na dlhšie neuvažujem, nemôžem si todovoliť z práce....mate niekto skúsenosť?

ivka225
17. jún 2024

@cuculik1 my sme takto boli viackrát v Španielsku na jeden až 3 mesiace a nebol nejaký problém… Treba to najprv dohodnúť na škole, a pred nástupom ešte ísť v príslušnom meste na niečo ako školský odbor mestského úradu, tam iba dajú súhlasnú pečiatku a to je všetko.

To ale určite závisí od konkrétneho štátu, som si istá, že na Slovensku by to takéto ľahké nebolo.

olimuc
17. jún 2024

Da … v ES ma vzdy nejaka skola povinne volne miesto, aby mohli zobrat “pristahovalcov” v strede roka. Treba sa prihlasit na pobyt a oni ta nasmeruju, do skoly kt ma volne miesta. Oni su na kocovnikov zvyknuti. Jedine co sa Ti moze stat, ze publica nebude mat miesto ale poslu ta do concertado … ca 300€ za mesiac (aspon v CAT)

lucik194
17. jún 2024

treba este podotknut , ze kam sa chystate..... lebo nie vsade bude “zaklad” spanielcina....
treba ratat , ze maju uzakonene viacere jazyky a proste volne miesto bude v katalansky hovoriacej zakladke

cuculik1
autor
17. jún 2024

@ivka225 @olimuc...uvazovala som skor o ostrove ako su kanarske....alebo niekde blizko pobrezia....teda staci mi si vybrat skolu a skusit ivh pisomne kontaktovat ci by nieco take bolo mozne a potom sa spojit s miestnym skolskym urafom? Alebo najprv kontaktovat urad a cakat co miodpisu a nasledbe vyberat skolu, resp. Cakat ci minejaku pridelia? Myslela som, ze by som podla lokality kde by sme ostali kontaktovala skolu....ale neviem sa v tom orientovat.....dakujem zakazdu radu....

cuculik1
autor
17. jún 2024

@olimuc neda sa to aj bez prihlasenia na pobyt? Ja by som to vyslovene planovala len ako dovolenku na mesiac pocas skolskeho roka a deti by som rada zaclenila do spanielsky hovoriaceho kolektivu ...🤔

minilla
17. jún 2024

Ak len na mesiac, oplati sa ti radsej pozriet sukromne international/bilingvalne skoly za poplatok.

amelie2017
17. jún 2024

Ak to chces len na mesiac, tak maximalne sukromna skola. Ak by si chcela do statnej, dieta musi mat NIE, empadronamiento- trvaly pobyt v danom meste a ratat s tym, ze mnohe mesta nemaju na verejnych skolach kapacity, aj tych, co sa prestahuju na stalo musia presmerovavat na concertado- polosukromne. Navyse, vie dieta po spanielsky? Lebo ak nie, tak tvojim prijemne uzotocnym skomplikujes pracu ucitelom, ktori uz aj tak musia neraz bojovat s polkou triedy, ktora vie len zaklady, spomalis tempo ostatnym ziakom..

sheila121
Odpoveď bola odstránená
kristiii
18. jún 2024

@sheila121 však píše, že chce ísť počas školského roka

sheila121
Odpoveď bola odstránená
portret7
18. jún 2024

@cuculik1 toto je vhodne riesit jazykovými pobytmi v zahraničí. Sú rôzne agentúry, rôzne dĺžky.

cuculik1
autor
18. jún 2024

@sheila121 neplanujem cez prazdniny

cuculik1
autor
18. jún 2024

@portret7 na jazykovy pobytsu este mali....