icon

Deti musia v škole rozprávať o tom, aký mali víkend

18. feb 2021

Ahojte, viete prosím poradiť. Žijeme v zahraničí. Školy tu máme otvorené. (ešte) Každý pondelok musia deti porozprávať, že čo robili cez víkend. Porozprávať do detailov. Prváci rozprávajú a staršie deti musia napísať. Toto odovzdávajú učiteľke. Nie, nie je to na známku. Nechápem na čo ??? Nie je to "zásah" do rodinného života tak trošku? Každý pondelok toto je nutné riešiť? Aký máte vy názor o tomto? Dnes napríklad museli deti hovoriť o svojom želaní. Iba jedno želanie mohli povedať. A učiteľka si to zapisovala. Nie je na tom nič zlé, len načo si to učiteľ zapisuje? Čo hodnotí z týchto príbehov učiteľ?

autor
19. feb 2021

@cookie29 Vrátime sa na Slovensko a bude mať povinné školu doma. Prečo ju mám dať?ebo učiteľka si zapisuje pondelky? V marci máme možnosť navštíviť školu ako rodičia. Vyberiem si pondelok. 😉

6mia6
19. feb 2021

Kedysi bol možno jediný spôsob ako sa dosttlat k info o rodine, dieťa. Dnes si zistia čokoľvek aj bez dieťaťa

autor
19. feb 2021

@6mia6 A ako? Keď nemáš Facebook, či Instagram ...

daisylucky
19. feb 2021

@lilke len myslím, že polovica to ani zďaleka nebude a disneyland som spomenula obrazne.

danim
19. feb 2021

Čo už take tajne môže tvoje dieta povedať ? ( aký ma vek? ).... a možno je ticho ako pena. Porozpravaj sa o tom v klude s učiteľkou.

6mia6
19. feb 2021

Máš Android alebo iphone?

autor
19. feb 2021

@6mia6 A? Učiteľ si bude sťahovať moje údaje?

6mia6
19. feb 2021

Učiteľ nie, tebe ide len o to aby učiteľka tieto veci nevedela? To ťa buď čaká konfrontácia alebo nauč deti mlčať.

megavega
19. feb 2021

@beronsche hej, hej to mi je úplne jasné😉

livuska124
19. feb 2021

Súhlasím tu s viacerými názormi, ale nejdem sa k nim vyjadrovať.... Iba napíšem moju skúsenosť. Ako dieťa som tieto otázky z duše neznášala a absolútne ma deptali. Keďže rodičia sa rozviedli, mama mňa a brata vychovávala sama (výživné smiešne), musela sa sakra obracať, aby sme mali všetky základné veci, takže výlety, ani dovolenky nehrozili (iba výnimočne), Vianoce skromné,... proste boli dôležitejšie iné veci. Učiteľky sa po každých prázdninách, alebo sviatkoch (niektoré aj po víkendoch) pýtali, kto čo dostal, kde bol, ako prežil víkend, alebo prázdniny.. No čom som ja mala hovoriť. Prežila som to ako vždy, nič veľké sa nestalo, bola som doma, alebo pri starkej,... Nikdy som nevedela, čo na to povedať (že som si maľovala omaľovánku, chovala som sliepky, hladkala mačku, bola v obchode...?). Bolo mi to vrcholne trápne, keďže takmer všetci spolužiaci (aspoň podľa vtedajšieho môjho vnímania) mali plno zážitkov, stále nejaké výlety, darčekov kopu (ja som menovala jeden, dva)... Celé mi to bolo veľmi nepríjemné a medzi deťmi to vyvolávalo nie veľmi dobrú atmosféru (áno, závidela som im). Majetnejší sa vyťahovali, predbiehali či už s menovaním zážitkov alebo darčekov, tí zo skromnejších pomerov sme niekedy len mlčky hľadeli, alebo sme povedali čo - to málo, čo sme zažili (a niekdy sme si vyslúžili chichotanie alebo smiech od ostatných - lebo on bol cez víkend v jaskyni na výlete a ja som sa hrala na skrývačku na dvore u starkej). Vždy som si vydýchla, keď tento "výsluch" skončil. Zdalo sa mi nespravodlivé, prečo ostatní "všetko majú", "veľa zažijú," iba ja takmer nič. Aj mame som to vyčítala (ako dieťa) - samozrejme s odstupom času sa na to pozerám inak a rozumiem, prečo sme si to všetko nemohli dovoliť....

autor
19. feb 2021

@6mia6 Aká konfrontácia a začo? Tu je iný systém ako na Slovensku. Ty nemôžeš dieťa odfotiť bez súhlasu rodičia! napr. triedne foto. A opäť ako rodič, nemôžeš konfrontovať učiteľku, že si píše poznámky počas "výpovede" tvojho dieťaťa. Vieš, je to tvrdenie proti tvrdeniu. A tvrdenie dieťaťa je ešte neplatné, keďže je neplnoleté. Moje tvrdenie, že som ju videla, je iné zasa. A my rodičia ju nevidíme, však? Ja nemôžem povedať učiteľke, že prečo ste pani učiteľka hovorili deťom, aby doma mlčali o Ježišovi atď. Kto to povedal? 7 ročné dieťa? Týmto dosiahneš vieš čo asi.

benit
19. feb 2021

Ja som tiez ucitelka, ano mavame ranne kruhy, nie pravidelne a zapaja sa kto chce. Nesledujem rodiny je mi to ukradnute. V dobrom. Ked sa deti vykecaju hned rano, nemaju potrebu rusit svojimi zazitkami vyucovanie. Velmi vela deti rozprava ako travili svoj cas s rodinou pri uplne beznych veciach a tesia sa. Nepotrebuju disneyland, staci im lesik za mestom, clovece alebo pecenie mufin. U babky na dvore s macickami a kozami majj tiez super zazitky. Nikto nikoho nezhadzuje aj tak sa ucia respektovat. Samozrejme, ze chvalenkar sa najde vsade, treba ho usmernit a je po probleme. Nikto nas na nic neskoli, informacie nikam neposielame😉

6mia6
19. feb 2021

@livuska124 samozrejme že z tohoto pohľadu to nie je bohviečo. A je to nepríjemné. Na to tam má byt ten pedagóg.

6mia6
19. feb 2021

Ani tu sa nefotia deti bez súhlasu.
Tak neviem čo chces s tým robiť.

6mia6
19. feb 2021

@benit presne takto si to predstavujem. A zažívajú to moje 3 deti. A zažila som aj ja sama. 👍

danim
19. feb 2021

Ani na Sk nemôžu deti odfotiť ako píšeš. GDPR. Nežijeme tu v praveku, to len vy v zahraničí si myslite, že všetko máte najlepsie... a ups zrazu zapisovacky? A dávaš do pozornosti film Učiteľka..

Ako Vies, že si učiteľka zapisovala? A hlavne “čo” si zapisovala? Možno povinnosti čo musí urobiť, možno si len cmarala...

livuska124
19. feb 2021

@6mia6 áno, no u nás to prebiehalo väčšinou tak, že odpovedať museli všetci, nielen tí, ktorí chceli... ja by som to najradšej ani nepočúvala, ale musela som a ešte aj odpovedať. Teraz sa nad tým pousmejem, ale ako dieťa ma to trápilo. Učiteľky samozrejme napomenuli deti, že nesmejte sa, alebo sa snažila vzbudiť vo mne pocit, že aj moje zážitky sú super, ale veľmi to nepomáhalo 😀

makova333
19. feb 2021

Ludom nevadi co trieskaju do telefonu, ake citlive informacie si medzi sebou odovzdavaju (s rodinou, kamoskami, frajermi, kolegami...), ale vadi im ked decko porozprava co robilo cez vikend. Cudna doba toto.

zuzubb007
19. feb 2021

normálna vec, u nás v škole taktiež po víkende vždy majú detičky debatu čo robili robia to už druhý rok tak, ide o to, či dieťa vie čo robilo a teda akým štýlom to rozpráva, rozvoj reči a viet, absolútne by som sa nad tým nečudovala, iba ak máte deti nonstop doma a nemajú o čom rozprávať 🙂

jana_eyre_2
19. feb 2021

@livuska124 ja som zase neznášala ustne odpovede, všetky oči namna.. a keď to bolo z matiky a ja som ničomu nerozumela, no ako debil som sa cítila.. (a tak ma aj brali) myslím, že veľa ľudi si nájde niečo zo školských cias čo ho frustrovalo a trápilo, ale keďže je to kolektív rôznych ľudí, tak vždy bude niekto nespokojný s tým čo sa tam robi...

danim
19. feb 2021

@jana_eyre_2 teraz sa zas gro píšu testy, ústne ich už ani neskúšajú, čo je škoda... lebo potrebuju do života vedieť sa pohotovo vyjadrovať komunikovať, potom prídu na pohovor a čo budú pýtať test ? ;)

livuska124
19. feb 2021

@jana_eyre_2 jasné, veď preto píšem, že teraz sa už na to pozerám inak.... Ja som takto neznášala hudobnú - spievať pred všetkými s mojim hudobným "hluchom" 😀 to bol trest nielen pre mňa, ale aj pre všetkých, čo ma museli počúvať 😀 😀

danim
19. feb 2021

@makova333 ja inst nemám... ale to presne akoby rôzne foto do mesta na výklady vylepili. Urobili by to? Ale “vesat” na inst tam áno..a pritom je to to iste vlastne....veru divný svet.

ladyvi
19. feb 2021

@jana_eyre_2 myslim, ze odpovede pred tabulou mal rad malokto. Tu sa nehovori nikde o tom, ze mame teraz ofukovat vsetky deti,ja by som skor poukazala na rodicov a aj ucitelov. Aby si viac vsimali tie deti, ktore su vyraznejsie znevyhodnene. A ja by som primarme drzala pri ucitelke, ale keby sa mi cosi nezdalo, alebo mi instinktivne zablikala kontrolka, tak by som to riesila, samozrejme nie za horuca. Mozno zbytocne, mozno nespravne vyhodnotenie situacie, ale vidim, ze spolocnost rodicov ide furt z extremov do extremov. Vsimla som si v diskusiach, ak voci ucitelke ma niekto vyhrady, je to rodic, co sa nudi a ucitelka svata. Ked sa nieco v skole stane, tak potom su komenty, ako si si to mohla nevsimnut a neriesila si to s ucitelkou, vy sa s detmi nerozpravate? A pod.

danim
19. feb 2021

@livuska124 😂hudobna- my sme tak našťastie nemuseli 🙂

danim
19. feb 2021

@ladyvi hlavne ten alibizmus aký vzniká..

autor
19. feb 2021

@6mia6 Tak, keď sa ani na Slovensku nemôže fotiť bez súhlasu rodičov, tak je jedno, či máš, alebo nemáš iphone, Android. Či? Ja som reagovala s tým fotením si súhlasom rodičov k tvojmu komentu iphone, Android.

autor
19. feb 2021

@danim My rodičia, to vieme od detí, že pani učiteľka vždy si píše ... A čo si konkrétne zapisovala, to nikde nepíšem, že to vieme.
To odkiaľ máš, že v zahraničí žijúci Slováci čosi myslia?
Načo to sem ťaháš?

danim
19. feb 2021

Reagovala som na to, že si povedala, že u vás bez súhlasu nemôžu ani triedu odfotiť.
A k tej prvej reakcii- Ok deti povedali, že si píše- a aj realne Vies čo?

beronsche
19. feb 2021

zaujimalo by ma, co si myslite tie, co sa im to zda uplne ze ok, ze kazdy pondelok, povinne (!) musia vsetky deti rozpravat o svojom vikende a tie starsie uz aj pisat, ze co si ucitelka zapisuje...
Nieco, ako: zuzka - lepsi prejav, zlepsena slovna zasoba ako pred tyzdnom, zlepsenie 10%, janko - rovnaky prejav ako pred tyzdnom... atd?
Nad tym by som sa zamyslela... 🙂

Autorka - ako ste na tom s komunikaciou s ucitelkou? Skusila si sa jej opytat, co si zapisuje?
Inak to, ze po preberani citlivej temy v skole, ucitel poziadal deti, aby o tom doma mlcali, uz pisalo aj tu na koni viac mamiciek zijucich v zahranici.. Naposledy som zaznamenala nemecko..