Deti s Aspergerovým syndrómom na základnej škole
Chcela by som za popytat ake mate skusenosti s postojom ucitelou, pripadne co sa vam nestalo ze Vam dieta odmietli prijat do skoly len kvoli diagnoze. Kludne aj mesto v ktorom mate skusenost, my sme z ilavy
Skola ma pravo odmietnut dieta ak nema prostriedky zabezpecit hladky a neruseny ucebny proces pre vsetkych ziakov v triede. Ak dieta potrebuje pedagogickeho asistenta a skola ho nema o dispozicii, dieta prijat nemoze. Nemozes cakat od bezneho ucitela ze sa plnohodnotne postara o 30 deti v triede, a este bude venovat extra cas dietatu so specialnymi potrebami.
@malacibulka dieta praveze nepotrebuje asistenta, ani v skolke ho nemalo 🙂 Pytam sa skor informacne dopredu, ake s tim maju rodicia skusenosti.
my sme nemali nikdy problem so skolou PK, BA
Kamarátkin syn, AS, chodil na normo ZŠ v BA, vyššie IQ, zvládal len 3 hod s asistentom, ktorého zabezpečila škola ale pre všetky integrované deti na 1. stupni. Keď nebol asistent, ani nešiel do školy. Nakoniec v piatom ročníku ho odhlásili zo školy, hľadali alternatívnu, bol im odporúčaný homeschooling. Teraz je na špeciálnej škole, trieda pre autistov, ale ani to nie je žiadna výhra. Učí sa doma, do tej školy chodí len na preskúšanie. Ďalší čo poznám, chodil celý prvý stupeň na normo ZŠ v BA s vlastnou asistentkou (platili rodičia) a po štvrtom ročníku ho dali na Americkú akadémiu. Tam už nepotrebuje asistenta, zvláda to tam a aj škola. Angličtina mu ide oveľa lepšie ako slovenčina.
Ak nepotrebuje asistenta, tak už len dúfať, že naďabíte na ústretovú triednu a aj školu, pretože bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou problémy v správaní, disciplíne, v sociálnej interakcii so spolužiakmi. Možno už po prvom ročníku uvidíte, či je potrebné ho integrovať a ako to bude zvládať. Keď Vám v škôlke povedali, že to bude zvládať, odporučili nástup do školy, tak na nich dajte.
my sa chystame na testy do cppap a podla toho sa zariadime. chceli by sme ho dat do skoly pre nadane deti, v skolke spolupracuje v pohode, len to socialne prostredie je trosku problemove, nevie sa moc aktivne zaclenit medzi deti, ale ked maju anglictinu alebo sa ucia o vesmire, zvieratkach tak exceluje, ucitelky ho chvalia, tak snad to pojde... este uvidime
@lubbie ja tomu verim ze to zvladne, aj v skolke funguje super, ked sa riesia nejaky vymyslacky a problemy tak skor okolo ostatnych deti, nasa si tam robi svoje, pekne pracuje, nestazuju sa na nu. Samozrejme nemozem vediet ako to bude v skole, ale verim tomu ze tiez ok. Skor tak som to myslela, ci ju neodsudia dopredu ked ju prihlasim, žeby ju nechceli vziat kvoli tomu s nejakou vyhovorkou, aj ked zatial nebudeme ziadat integraciu atd
@lubka261 jasne to nikto dopredu nevie. U nas nastup do skolky dramaticky, potom zas uplne v pohode. Ma take svoje muchy samozrejme, ale na druhej strane to aj kopa inych deti, v tej skolke to este tak neni mozno ani vidno kedze tam bezne placu vsetky deti :D uvidime no
Chodte sa dopredu porozprávať s riaditeľkou/riaditeľom školy. Vysvetlite situáciu, aby Vás potom neobviňovali, že ste im to zamlčali. Všetko sa uvidí až s nástupom do školy. AS ešte aj prvý ročník zvládajú, u niektorých sa problémy môžu prejaviť až neskôr. Ale to budete riešiť keď to bude akútne. Treba vyskúšať.
Ak je to Vaša spádová škola, musia vás zobrať.
@anonym och keby si videla tie nase zaciatky v skolke, ja som mala bruchabol kazdy den ked som prenho sla... zakazdym nejaky problem, vycitky co robil, ako neposluchal, mne bolo do placu prve dva roky. teraz uz je to ovela ovela lepsie, preto verim ze to v skole zvladne, urcite bude potrebovat nejaky cas kym si zvykne ale to asi kazde dieta.
@lubbie ano vsak toto je take, ze na jednej strane by to clovek nemusel tam ani davat vediet, a navyse kopec aspergerov sa diagnostikuje az neskor, na druhej strane samej mi to pride netaktne zamlcat. Len dufam ze sa nezachovaji tak ze ju nebudu chciet ani ju nepoznaju, ale snad nie. A navyse ano do spadovej skolky by mala patrit. Urcite sa rokmi nejake problemy sem tam najdu, ale to presne budeme riesit ked to bude 🙈

Záleží aj ako sa ten Asperger u dieťaťa prejavuje. Nie v škole, ale v škôlke mám skúsenosti s deťmi s aspergerom ktoré sú len po sociálnej stránke viac neohrabané a nevedia sa až tak zapojiť do kolektívu ale mám skúsenosti aj s deťmi ktoré sa teda absolútne nevedia sebaregulovať a tam už bol problém síce nie s prijatím ale s vylúčením nakoľko veľmi dieťa narúšalo bežný chod triedy a režim dňa... Najväčšia a najlepšia rada akú viem dať každému rodičovi s takýmto dieťaťom - pre jeho aj vaše dobro, zvážte, na čo vaše dieťa má, úprimne si priznajte v čom má medzery a nedávajte ho niekam integrovať len a len preto, aby vyrastalo v "normálnom" prostredí. Častokrát je priznanie si problému a vyhľadanie špecializovanej školy to najlepšie čo sa pre dieťa dá spraviť