Dieťa s NKS a osobný asistent v škole

pupava36
12. apr 2022

Ahojte, chcela by som sa opytat ako to je s osobnym asistentom pre dieta s NKS v zakladnej skole. Kto vsetko moze robit tohto asistenta dietatu ked skola nema asistenta??? Moze ho dietatu robit aj babka, dedko atd ci iba rodic??? Samozrejme najradsej by som s dcerou v tej skole sedela ja a robila jej asistenta ale potrebujem aj pracovat a toto mi nikto nezaplati. Existuju nejake davky, alebo pridavky na dieta s NKS?? Viete mi prpsim niekto poradit??
Dakujem

riskoh
12. apr 2022

Asistenta moze robit ten,kto ma pedagogicke vzdelanie,ziada si ho skola na zaklade stavu dietata

pupava36
autor
12. apr 2022

@riskoh mne dnes povedala pani riaditelka v skole ze asistenta moze robit aj napr.rodic ktory nema pedagogicke vzdelanie a povedala ze toho asistenta dcere mozem robit aj ja akurat ze mi nikto za to platit nebude.

pininka1
13. apr 2022

@pupava36 lebo je rozdiel asistent dietata a asistent ucitela na ktoreho dostavaju peniaze na zaklade ziadosti a ten by mal mat pedagogicke vzdelanie, pretoze je tam na pomoc ucitelovi a vsetkym ziakom.co to potrebuju, nie len jednemu. Ty ako rodic mozes byt asistent, aj moja sesterka je tak so synom v skole. Treba pozriet na centre vcasnej intervencie, oni zvyknu mat presne info.

riskoh
13. apr 2022

Treba sa aj na skole pytat,ci by to umoznili

clovekoj
13. apr 2022

Asistent učiteľa - pedagogický asistent, je pedagogickým zamestnancom školy a musí mať aj pedagogické vzdelanie. O neho žiada škola, aj ho platí. Môže byť pridelený viacerým deťom, pomáha tam kde ho viac treba.
Osobný asistent, toho platia rodičia, ale príspevok na asistentka im dáva UPSVaR. Ale pri dieťati, ktoré má "len" NKS, to veľmi neschvália. Treba mať pádne argumenty, aby mu bol pridelený príspevok na osobného asistenta a aj to záleží na koľko percent, na koľko hodín mu ho schvália.
To, že chodí osobný asistent aj do školy s dieťaťom, je tam, sa vraj ticho toleruje, nakoľko osobný asistent nie je na to určený a on nemá byť s dieťaťom v škole. On má pomáhať v sociálnej oblasti dieťaťu, socializácii, pri obslužných činnostiach, sprevádzať ho kam potrebuje a sám to nezvládne a pod.
Z toho dôvodu, je to náročnejšie dosiahnuť, aby mal nárok na príspevok. Ale skúsiť to treba.

pupava36
autor
13. apr 2022

@clovekoj podla vyjadrenia specialneho pedagoga sme dostali papier na asistenta ktory ma byt s dcerou na kazdej vyucovacej hodine, sediet pri nom a pomahat jej. Mam to tak aj v sprave napisane a je tam 100% ucast asistenta s dietatom v triede na kazdej vyucovacej hodine. Riaditelka mi vsak vcera oznamila ze oni takuto moznost nemaju a ze toho asistenta dcere mozem robit ja. Len ja potrebujem byt v praci a nie s nou sediet v skole. Samozrejme by to bolo pre dceru velmi dobre ale bohuzial pracovat musim. Preto som sa aj pytala ze ci moze bud babka alebo dedko s nou sediet v skole. Na ten prispevok sa skusim opytat.

kacena4
13. apr 2022

ahojko, co sa tyka skoly tak to funguje takto. ak je dietatu odporucene z cpppap asistent ucitela, musi do aprila odovzdat cpppap skole specialne tlacivo kde potvrdi ze muodporucaju asistenta. toto tlacivo vie skola poslat na ministerstvo skolsva kde do autusta schvalia ci ho skole pridelia alebo nie ak ano, od septembra moze nastupit a ministerstvo mu bude preplacat naklady na plat. ak neschvalia smola, skola nedostane peniaze a dieta si musi poradit same v skole len s pomocou ucitela. to co ty hovoris osobny asistent sa ziada na socialke a dostavaju ho tazko postihnuty ludia (vozickari, slepci...) a cast prijmu si hradi sam postihnuty. oficialne takyto clovek nemoze byt v skolskom zariadeni a pomahat dietatu, len s pisomnym suhlasom skoly. asistent ucitela musi at min. pedagogicke vzdelanie stredne, a pracuje so vsetkymi detmi ktore to potrebuju nie len s jednym. treba si naucit dieta fungovat v ramci moznosti bez asistenta. drzim palceky

clovekoj
13. apr 2022

@pupava36 Oni dávajú, ak je to potrebné, do odporúčaní aj pomoc asistenta. Ale detí, čo ho potrebujú je mnohonásobne viac, ako pridelených asistentov. Oni to do odporúčaní dávajú aj preto, aby škola mohla o asistenta žiadať, ale financií na asistentov je málo a školy sú radi, ak nejakého dostanú.
Ak by ale škola súhlasila, tak je možné, aby dieťaťu robil asistenta aj niekto iný, kto nie je zamestnanec školy. Ale toto školy robia neradi, nakoľko ide o človeka, ktorý nemá žiaden vzťah so školou a po správnosti, by tam ani nemal byť, nakoľko ak by sa niečo stalo, kto by potom za to zobral zodpovednosť, či už ohľadom BOZ, alebo vo vzťahu k iným deťom.
Samozrejme, sú aj také prípady, že je v škole taká osoba, ktorú pre dieťa zabezpečia rodičia a škola s tým súhlasí, čo poznám aj osobne, ale pomáhajú deťom nie ani tak s učením, ale viac v sociálnej oblasti (dieťa na vozíku, so svalovou dystrofiou a pod.).
Ono by to malo byť aj o tom, že ten asistent, ak má pomáhať dieťaťu s učením, tak by mal byť v tomto aj istý odborník, poznať túto problematiku aj po odbornej stránke a mať skúsenosti, hlavne pri takýchto deťoch.
Ale ak si to odkomunikujete so školou, dovolí vám aby asistenta robil starý rodič dieťaťa a dieťaťu to pomôže, tak nie je problém. Ale je to len a len na rozhodnutí školy. Ak škola s tým nebude súhlasiť, škola nezíska pre dieťa pedagogického asistenta, tak to bude musieť dieťa zvládnuť bez asistenta. Prípadne uvažovať nad školou, kde majú triedu pre deti s NKS.