Dieťa v škole nechtiac poškodilo učiteľke notebook
Bezkonfliktné, skôr tiché dieťa sa potke v škole o kábel a stiahne učiteľke notebook, nechtiac.Ako postupovať? Poistku nemáme a ona ho chce opraviť.
zabezpečiť pravidelnú kontrolu priestorov školy, jej vybavenia, inštalácií, zariadení,
prevedenia a na zistené nedostatky, ktoré môţu ohroziť bezpečnosť a zdravie ziakov
okamţite upozorňovať a zaistiť ich odstránenie,
- venovať osobitnú pozornosť prevedeniu komunikácii a pomocných konštrukcií (podlahy,
schody, zábradlia), skleneným výplniam (dvere, okná), elektrickej inštalácii, športoviskám
a ich vybaveniu (telocvične, náradie, vonkajšie dráhy a i.),
A este za seba doplnim, nikdy by som nenechala kabel k hocicomu, tak aby sa musel prekracovat.
@wena ja tiež nechápem tie jednoznačne na strane učiteľky... Prepáč ale nie všetky učiteľky sú anjeli a teda každá jedna by mala prechádzať cez bozp - ja ho robím každý rok ako obyčajný zamestnanec a ešte špeciálny kurz pre riadiacich pracovníkov... Predpokladám že aj učiteľky majú okrem normálu aj niečo špeciálne (ja tam mam ako zorganizovať požiarny poplach, zabezpečiť pracovisko etc....)
Všetky pracovné veci majú byť riadne poistené, špeciálne v takomto prostredí... Úprimne - mam 3 deti a keď zehlim a mam kábel natiahnutý tak mam oči na stopkách a decká majú zákaz chodiť miestom kde je kábel, keď robím s notebookom tak bud v inej miestnosti alebo na stole bez kabla... Opäť, ak by sa u nás v práci niečo takéto stalo tak ja môžem žalovať toho druhého za ohrozenie môjho zdravia, jeho notebook ma nezaujima(aj keby mal na tom kábli pripevnený kabriolet a ten sa mu rozpadne). Pani píše ze deti sa nenahanali, neporusovali školský poriadok, len učiteľka nedodržala zásady bezpečnosti...takže skúsme byť objektívni (iné je keby sa deti blaznili a rozbili okno ci nejakú pomôcku)
Inak mne deti chodia na súkromnú školu a učiteľky vôbec nemajú comp na každej hodine, a keď už tak určite nie na kábli... Co takto pracovať s tabletom keď s notebookom neviem?
A teda ta hláška o deťoch v škôlke co by sa nudili keby učiteľky nemali notebook je ako z iného sveta:( ja som vyslovene hľadala škôlku kde nie je TV ani nič podobné - na pozeranie mali TV miestnosť kde chodili tak 1-2x do mesiaca a určite nie na masu a medveďa ci spievankovo:( ( inak hudba sa dá púšťať aj z mobilu pripojeného na jednoduchý Bluetooth reproduktor(moje deti majú za 20 euro a úplne stačí)
@sorciera24 prečo nepoužívas tablet ci si nestiahneš aplikáciu do mobilu? Ak ide naozaj len o zapisovanie známok tak fakt nechápem tu potrebu mat notebook...
Inak este doplnim, ze ak skola vyzaduje pouzivanie notebooku, tak by na to mala vytvorit podmienky, ucitelka to predsa moze konzultovat s vedenim, ze nie je bezpecne, aby deti prekracovali kabel. Ak tak urobila, tak zodpovednost je na skole, skola vytvara pracovne prostredie pre ucitelku a pre ziaka. Ak tak neurobila, je to jej zodpovednost.
moje deti chodia do škôlky a pokiaľ by sa niečo take stalo u nas tak mi zavola učiteľka že dieťa sa podklo na kabli,aby som sa nehnevala,ale žiadne zaplaťiť opravu,je to o učiteľoch,krabičku na mobil mala mať na inom mieste a nie tam kde je kabel,ja nedržim stranku deti,maju to ťažke aj učiteľia,moje deti vedia že s takymi vecami ako je pani učiťeľka zla a kriči u mna nepochodia,ale v tom to pripade,ked sa stane že prepadne na kabli,a zhodi nechtiac niečo....ja som z toho prekvapena,ale tak poznam pani učiteľku ktora nemôže rozdychať take veci,ako niekto oblieka značkove veci,dokonca nema tu drzosť povedať že pozera na štitky odkiaľ su tie veci,z akej značky,našťastie je z inej dediny a ani neuči u nas vo škôlke,
Tak mamičky zase buďte trochu aj reálne. Žiadnej škole by neprešiel nákup tabletov pre učiteľov.....Notebook, PC ok , ale tablet určite nie......Učitelia pracujú len s pomôckami ktoré majú k dispozícii. Ak je hold k dispozícii práve len notebook ktorý funguje s káblom, tak učiteľka keď ho potrebuje musí použiť ten. Nie každá škola má k dispozícii zdroje na nákup novej výpočtovej techniky, takže sa využíva to čo je k dispozícii....Ale hádzať vinu len na školu a učiteľku mi tiež príde scestné....Jasne učiteľka mala zabezpečiť výdaj mobilov mimo dosahu kábla, ale dieťa hádam nebolo slepé, žeby kábel nevidelo....
@dai pretoze pocitac mam skolsky, ja nemam tablet, ani taky mobil...vsetci mame pocitace zo skoly, preco by som mala pouzivat svoj&?.....a nie, nejde len o zapis hodin ci znamok, ako som pisala, prezentujem, robime s interaktivnou tabulou, pustam ukazky....velmi sa na to aktualne kladie doraz......
@akvi a kristina 2412 ale ved ja som povedala, že treba komunikovať s učitelkou a zistiť si podrobnosti...ok, kabel visel nad zemou, bol nebezpečne, tak tomu prisposobim dohodu o nahrade škody... ak si to rodina dovolit nemoze, tak sa tiez da dohodnut... zovseobecnovanie tu bolo tiez okamzite naznacene, v zmysle "co hladal notebook v triede na vyucovani"... celkovo su rodicia v dnesnej dobe ovela mennej objektivni a sebekriticki, ako to bolo ked sme my chodili do skoly. Ano, doba sa zmenila, ano, treba byt asertivny a nenechat si skakat po hlave.... a ano, moze byt nespravny postoj aj zo strany skoly v niektorych pripadoch, ale vsetko je to vzdy o komunikacii a o forme ako sa snazime veci riesit. Autorka prispevku napisala na uvod par strohych viet ako problem (ziadne podrobnosti) a strhla sa tu debata. Az postupne doplnila trochu dalsich info ako to vlastne bolo, ked uz boli vasne rozputane. Ale aj tak sme sa nedozvedeli popis situacie zo strany ucitelky ako to ona vnima. Nejdem obhajovat nikoho, ani ucitelku, lebo kabel by naozaj nemal byt 20 cm nad zemou, ale nevideli sme kde presne a ako bol ten notebook na stole umiestnený, ci ten kabel nebol nad zemou tam, kde dieta nemalo čo robit... toto nevieme... Tu sa radsej ani nezapojit do debaty, lebo ak ma clovek iny nazor a nebodaj sympatizuje s druhou stranou, uz je zle 🙂
@mogaa tomu nerozumiem🙂 tablet stojí 100 euro notebook najmenej 400... Čiže notebook môžu ale tablet nie? Ak je už potrebné používať takéto veci ako to ze nie sú poistené... Ú nás deti nosia drahé veci len na vlastnú zodpovednosť - škola za ich poškodenie nezodpovedá... Prečo ma teda dieťa zodpovedať za školské veci na ktoré nemá dosah? Škola môže vrámci zrps majetok poistiť... Inak na tablety sa u nás ideme napr. Skladať my rodicia...
@sorciera24 ale ty co sa rozculujes? Si najprv poriadne precitaj prispevok. To mozem aj ja povedat, ze zase jedna z uciteliek, co nevie citat s porozumenim. Pisem, ze viem, ze teraz je vsetko online a ze toto je vadna doba. Nehovorim na ucitelov pol slova a nikoho neurazam, tak ma neurazaj ani ty. To, ze je ale taka doba, nic nemeni na tom, ze je to podla mna chore.
@mogaa maš pravdu,učiteľka pracuje z možnosťami ake ma,ale ten chlapec ked aj vydel ten kabel,tak sa nechtiac potkol,aj ked nieje slepy,dobre stalo sa ale nečakam peniaze za opravu od matky,a ved ten chlapec sa mohol potknuť tak že nemusel spadnuť počitač,ale mohol sa udrieť o niečo on,a prisť k urazu,
@sorciera24 ak to škola od vás vyžaduje a je to jej majetok, musí to byť poistené! Inak to všetko co si popísala spustíš aj cez ten 100 eurovy tablet plus cez sieť nahodené software...
@sorciera24 ešte by ma zaujímalo - aký máš ty názor na túto situáciu? Fakt to vidíš tak ze je to vína žiaka? Čisto ľudský sa pýtam, lebo teda zakon sa obávam že v tomto prípade (ak je všetko tak ako popisuje zakladateľka) by bol na strane rodiča a žiaka...
No ja som prekvapena,ze ucitelka umiestnila krabicu do ktorej deti ukladali mobily na take miesto ku ktoremu nebol zabezpeceny bezpecny pristup.Ja som si ista ,ze v triede by sa isto naslo bezpenejsie miesto.Tym padom ona,ucitelka,svojim vyberom umiestnenia tejto krabice ohrozila bezpecie deti aj techniky.A technikou nemyslim len jej laptop,ale aj mobily deti.Tym padom by som neprispievala na opravu pc,verim,ze ani ona by neprispela na opravu,v pripade poskodenia mobilu dietata.
pani ucitelka by nechcela inspektorat prace???
@mogaa Kludne su aj skolske tablety a notebooky. A natiahnut predlzovacku a prilepit ju lepiacou paskou popri stene, aby nezavadzala nie je zas tak tazke ani financne narocne. Osobne si myslim, ze skolsky notebook a popis situacie, by to mala zaplatit skola a byt rada, ze rodica sa niekde nestazuju ako je mozne, ze deti zakopavaju o kable.
Musia mať positku, neexistuje... Ja som dospelá a predsa som na kurze presne rovnako školiteľov notebook rozbila... Hanbila som sa ako pes a ponúkla náhradu škody a vraj"neblaznite, je to poistené"... Neverím, že ZŠ kde sa učia deti poistku nemá....
@dai ano, ved skola ma nejaku poistku,a le vzdy je tam aj nejaka spoluzodpovednost.....preto pisem, ze to moze byt len blba nahoda dakedy.....
myslim si o tom to, ze ak naozaj neviem ako to bolo, nemozem riesit......a nie, to, ze dieta nieco povie, nemusi byt vzdy pravda, ...ist za ucitelkou a presetrit......ano, zabezbepcujes bezpecnost, ale prsote blba nahoda.....ak je to osetrene poistkou, ok...ak nie, mne teraz ako rodicovi sa zd fer ist pol na pol..... ked tvoje dieta niekomu rozbije aj ked len nahodou mobil, tiez mu ho mozno zapaltis....proste, vzdy sa da dohdnut....ale nemslim si, ze je fer aby platil len jeden....ale ako pisem, najpv presetrit vobec veci okolo toho
Asi ma tu ukamenujete, ale ja by som v prípade, ak to bolo tak, ako písala autorka neplatila nič. A to som tiež učiteľka, tak mi nemusíte vysvetľovať, v akých podmienkach sa učí a ako je všetko ťažké. Keby sa vám stalo napríklad v banke, kde tiež potrebujú počítače, notebooky, že majú po zemi káble, vy si to nevšimnete, zhodíte, poškodíte, tiež by ste nahradili škodu?To dieťa je v tom nevinne, p.uc. je ta, čo má vzdelanie, ráno jej odovzdávate dieťa a predpokladáte, že sa on postará, naučí ho, nie že si dieťa ešte vďaka nej zarobí.ako som písala vyššie, podľa mňa káble na zemi nemali byť, ak si to nevie zabezpečiť, učiť sa dá aj bez notebooku.. však snáď vie zaujať a naučiť aj bez techniky.. podľa mňa môže byť šťastná, že sa nikomu nič nestalo, inak by mala iné opletačky a ani by ju nenapadlo niečo pýtať. Keby to dieťa spravilo úmyselne, nepoviem, vtedy by som zaplatila, takto nie, iba ak by to bola nejaká moja kamoška.
Ešte k tomu dodám, že učiteľ by mal byť schopný predpokladať, kde je nejaké potenciálne nebezpečenstvo, mal by zabezpečiť bezpečnosť detí. Keď videla, že ma kábel vysoko, mala učiť bez notebooku. Takto porušila bezpečnosť, ohrozila deti, treba rozmýšľať, nielen trepať o nízkom plate a zlých podmienkach.
Ucim na VS, teda pracujem s dospelymi ludmi, ale nenechala by som visiet ziaden kabel-ani kvoli bezpecnosti studentov, ani svojej-lebo povedzme si uprimne, aj dospely moze zakopnut. Na prvom stupni je to este horsie, lebo to su fakt male deti a je uplne jedno, ci si to dieta islo zobrat mobil, alebo by islo zobrat nieco ine. Takze za spadnutie notebooku je zodpovedna ucitelka.
@dskjhfdlkdjhl presne, sú to malé deti, tam treba byť ešte opatrnejší
@erika12345 tiež si to tak myslím. A ak sa to naozaj stalo ako bolo popísané tak sa naskytá jediná otázka. Prečo bol kábel vo výške nad zemou (osobne by som sa bála ze sa oň môže ktosi vrátane mňa potknut aj keby len leží ma zemi) a ďalšia otázka kto je za ten kábel zodpovedný?? A tu sa naskytá odpoveď na otázku kto ma hradiť škodu. Si myslím ja. Matka dieťaťa môže uhradiť časť ale nezabudla by som ešte pripomenúť ze budem trvať na odstránení takého kábla a najmä len byť šťastní že sa nikomu nič nestalo!
Keby som bola učiteľka tak by som zohnala predlžovacku a ešte ju aj nalepila páskou o zem. A nebrala by som si na triko zranenie dieťaťa, vlastného a možno ešte viac ich cudzích za ktorích m a m v mojej prítomnosti snáď určitú zodpovednosť....
@blondyblond problém učiteľky nie váš ani
@erika12345 v podstate ucitelka moze byt rada, ze si tam este nikto nerozbil hlavu.

@blondyblond No tak ak by som chcela byt velmi ustretova s ohladom na dieta, kt. musi do skoly chodit, tak by som bola ochotna zaplatit polovicu opravy. Este by som si od skoly vyziadala smernicu BOZP a vyjadrenie technika BOZP, ci je v poriadku aby deti v triede prekracovali kabel. Tu je vynatok z jednej skolskej smernice, najdenej na internete:
Škola je povinná :
sústavne zabezpečovať bezpečné a zdraviu nezávadné podmienky v škole a pri výkone
mimoškolských činností, na tento účel najmä :
- zabezpečiť vhodné prevedenie, usporiadanie a vybavenie priestorov určených pre pobyt
a pohyb ziakov,