icon

Dilema, či zvoliť cirkevnú školu pre deti iného vierovyznania?

2. feb 2025

Dali by ste dieťa na cirkevnú školu ak nechodíte do kostola a ešte je aj iného vierovyznania? (Greko/Rímo)
Ide o to že zo štátnej ZŠ urobili cirkevnú, ale je rovno oproti našej bytovke. Tzn. Žiadne prechádzanie cez cestu, 20sekúnd cesta do školy.
Najbližšiu štátnu ZŠ máme cez 2 veľké križovatky a 3 prechody.
Čo sa deje na cirkevných školách, aký je rozdiel? Sú tie deti tým náboženstvom veľmi obťažované, alebo sa to dá vydržať?
Zaujíma ma hlavne názor tých, čo dali deti do takej školy tiež len z praktického hľadiska.

Strana
z3
lonely66
Odpoveď bola odstránená
fantaghiro21
3. feb 2025

@lonely66 keby si nebola napaprcena,dozvedela by si sa,že ako som písala, nechcem zľahčovať niečo - to znamená že to nenegujem na 100%! a nikoho nehodnotím!Ja som v tej situácii nebola , nepoznám tvoju známu ,nepoznám teba ,nemá právo,ale spomenula som len príklad toho,že kde nie som, nemôžem a neviem mať 200% istotu ..a to je rozdiel( nie,že nemáš veriť svojej znamej!!!

Dala som ti za pravdu,že ak sú takýto riaditelia,čo su,je to hanba....a človeku je z toho mdlo
Ale žiaľ, nie je s tebou racionálna a kľudná debata....
neviem prečo vybuchujes tu prehnane podľa mňa,a to som sa snažila ta chápať a vžiť sa do situácie...
A to sa vždy snažím chápať,byť empatická...Ale uviesť aj príklad
Ak si to chápala ako hodnotenie, zlemsom sa vyjadrila,prepáč...
Ja neviem vôbec ani o akú školu ide...
Je mi to jedno ale ako vidím, koncim,lebo kde zásoba niekti zbytočne vybuchovať,nie je racionálna a pokojná debata

lonely66
Odpoveď bola odstránená
aurora33
3. feb 2025

Autorka, s tvojim postojom radšej rob deťom taxikárku. Urobíš tým obrovskú službu tej cirkevnej škole.

mira0611
3. feb 2025

Ahoj, kamaratkina dcera chodila na cirkevnu a nikdy sa nestazovala, neboli prilis pobozní.
Kazdu hodinu zacinali modlenim,ale ja si myslim, ze svate prijimanie je povinne.

Ja by som skusila, prinajhorsom ju vyberies a das na statnu, ale to, ze len z bytovky vybehne a je hned v skole, to je na nezaplatenie, aj dietatu aj tebe, ale chod sa rovno spytat tam na cirkevnu ZS, ze aky je rozdiel medzi nimi a statnou skolou.

Moj syn chodil do štatnej skoly, v 3.rocniku mal sv.prijimanie, mali vtedy dobru ucitelku nabozenstva. Pekne im vsetko vedela vysvetlit...rad chodil na nabozenstvo+na detsku omsu, dokonca hral aj v betleheme...

V 9.rocniku ta ista ucitelka, uplne jej preplo, neustale len Boh-Jezis a uz ako fanaticka. Vsetko bolo chriechom. Raz sa ho spytala, koho ma najradsej a on povedal mamu, ona nanho tak vyletela, ze nie Boha ma najradsej. On ani na birmovku nesiel.

fantaghiro21
3. feb 2025

@lonely66 nechcem byť ja zlá,ale vybuchujes tu ,necitas pozorne a ešte obviňujes z toho ,čo niekto nenapísal...

Poviem ti úprimne,mala by som ti čo povedať,keď som zažila 4 riaditeľky na cirkevných školách za môjho študijného života na ZŠ a SŠ.Dokopy 13 rokov štúdia ...Mohla by som ti napísať spústu negatív, ktoré som ja ako dieťa , študent prežívala,ale veľa pozitív, ktoré by som ako žiak/študent na štátnej škole nemala.Takze nie, nezastavam sa cirkevných škôl,má veľa proti ale aj za...
Len ja mám pocit,že ty si myslíš,že cirkevná škola je akoby vstupenka do inej dimenzie,kde sa stretnú všetci sväti ľudia,bez žiadneho omylu,...Je tam tá istá vzorka ľudí, ktorých stretás všade ...
Ako malé decko som toto tiež očakávala a bola sklamaná,že to tak nie je..
Ale ako som rástla,chápala som,že cirkevná škola je nie o tom,aby som mala najspravodlivejsich, najdokonalejšich ľudí,ale hlavne o tom duchovnom....

Je prirodzené,že človek chce a chcel pestovať hodnotné vzťahy....
Cirkevná škola podľa mňa pre tých,ako aj ty alebo autorka je úplne zbytočná ....

A a tým náboženstvom,no sťažujú sa možno na lampáreň...
Pokiaľ sa stále bude väčšina hlásiť k veriacim,(aj keď sú nepraktizujuci) ,ten výber asi bude....
Ak by tu prevládal budhizmus a iné náboženstvá,možno o niekoľko rokov uvidíme aj výber z týchto predmetov....

A je to diskutabilné.
Na čo je decku hudobná výchova,keď sa bude venovať medicíne?
Na čo dejepis ,keď drviva väčšina v svojom pracovnom živote dejepis nepoužije.( Ok,rozhľad ,poznanie ,ale aj tak ten rozhľad je mizerný sa mi zdá..)
A čo zemepis,keď si stále niekto myslí,že je zem plocha?..asi aj zbytočne vyučovať trápiť sa ,nemyslíš?

A posledné čo napíšem, cirkevné sviatky, sviatky pracovného pokoja ti neprekážajú?
A je ich celkom dosť...

vikimed
4. feb 2025

@loliki to v krajinách, kde im veriaci nepriniesli písmo nemajú žiadne školy? Nelozia ešte po stromoch ako opice? V takom Japonsku nie sú na tom náhodou vo všetkých merateľných aspektoch životnej úrovne lepšie? Tá viera niektorým zatemnuje zdravý úsudok a zrejme korelácia medzi počtom veriacich a tých, čo veria hoaxom nebude náhodná.

123profil321
4. feb 2025

Chodila som na cirkevnú ZŠ. V prvý a posledný deň školského roka bola svätá omša, taktiež v každý cirkevný sviatok, ktorý padol na pracovný deň a nebol zároveň štátnym, teda nebol dňom pokoja. Na začiatku prvej hodiny a na konci poslednej sme sa modlili, tiež na obede sme sa modlili. Náboženstvo ako predmet bolo povinné. Mali sme kaplnku, do ktorej sme sa mohli ísť hocikedy počas prestávok, alebo pred/po vyučovaní pomodliť. Počas októbra sa polhodinu pred vyučovaním v kaplnke modlil ruženec. V triedach bol okrem štátneho znaku aj kríž, vo vestibule obraz svätej, ktorej meno nesie škola. Inak som nikdy nevnímala, že by sa naša škola líšila od ostatných v meste. Ja som bola práveže rada, že som práve na tejto škole. Inak, ono sa tak nejak ráta s tým, že keď dáš dieťa má cirkevnú ZŠ, pôjde automaticky aj na prijímanie.

Komentáre som čítala len na prvej strane. Tak ako všade a v každej sfére, veľa záleží od ľudí. A keď som videla tvoje komentáre @autorka, nedávaj dieťa na CZŠ. Z teba ide odpor k náboženstvu, z tvojho štýlu vyjadrovania. Musíš počítat s tým, že na CZŠ bude dieťa žiť vierou... Nemôžeš mu všepovať, ako je to zlá škola a je tam len preto, že je to bližšie, nemôžeš mu vštepovať, že cirkev je ľudia v cirkvi sú zlí a pritom hondag na CZŠ. Lebo sa ti ľahko môže stať, že práve tvoje dieťa bude tým rebelom v škole, lebo tom.v ňom nevedomky podporíš...
Nie, nedavaj dieťa na cirkevnú školu preto, že je najbližšie, ale preto, že mu chceš dopriať kresťanskú výchovu...

deedol
4. feb 2025

este jeden argument proti mi napadol, ale ten nesuvisi len s cirkevnymi skolami, ale vseobecne s cirkvou - to vsadepritomne vzbudzovanie pocitu viny a strasenie hriechom a hriesnostou. nechcela by som, aby niekto mojmu synovi hovoril, ze nejake jeho myslienky su zle a hriesne a ak bude robit to alebo tamto, skonci v pekle. ja sama som extremne moralny clovek aj bez viery, z mojho zmyslu pre spravodlivost si rodina a kamarati az utahuju, ale nemam to v sebe preto, ze by ma niekto strasil, ze ak sa previnim, budem zatratena.

lukbe
4. feb 2025

@vikimed Japonsko spominas? Krajina s najvyšším počtom samovrážd. Daj si do súvisu.

loliki
Autor odpoveď zmazal
loliki
4. feb 2025

@vikimed @vikimed Pre vlastnú informovanosť si pozisťuj, kde všade pôsobili kresťanskí misionári a vzdelávali ľudí, zakladali školy, zriaďovali sirotince, nemocnice. Pôsobili aj v Japonsku, aj tam sú kresťanské školy. Zamysli sa aj nad tým, prečo takí múdri Japonci s vysokou životnou úrovňou nevynaložili také úsilie vzdelávať iné národy. Prečo od nich nevyšla iniciatíva naučiť čítať a písať ľudí na území Veľkej Moravy? Už by si mohla vedieť po japonsky, aj tvoja praprababka. Čo dobré urobili pre náš národ, že by som ich mala obdivovať? Tvoj nevďak voči našim dobrodincom ti zatemňuje mozog aj zdravý úsudok.

luckakv
3. nov 2025

@anonym_autor tak ja som chodila na cirkevnú základnú dva posledné ročníky a potom na stredu cirkevnú ďalšie štyri. Pochádzam z veriacej rodiny. Ak porovnám svoju štátnu a cirkevnú základnú, na cirkevnej sa vyžadovalo viac vedomostí ( musela som sa podstatne viac učiť), ale na škodu mi to iste nebolo. Boli sme dobrý kolektív, pomáhali sme si navzájom. Na strednej to bolo v kolektíve zložitejšie, no keď ma preradili do druhej triedy, našla som si kamarátov v pohode. Čo sa týka modlitby, modlili sme sa na základnej na začiatku a konci vyučovania a na hodinách cudzích jazykov v danom jazyku otčenáš. Na strednej na začiatku a konci vyučovania a na jazykoch podľa preferencie učiteľa . Na omše sme chodili na ZŠ i SŠ na začiatku a konci školského roka, v prikázané sviatky a na sviatok patróna školy, prípadne občas počas jednodňovej duchovnej obnovy v adventnte alebo veľkonočnom období ( nie každý rok). Náboženstvo sme mali známkované, ale nič hrozné, skôr nás učili ako mať s Bohom vzťah a nie množstvo teologických faktov. Takže za mňa úplne v pohode, svoje dieťa ak nejaké budem mať by som na cirkevnú školu určite dala.

Strana
z3