Domáce vzdelávanie dieťaťa so špeciálnymi výchovno - vzdelávacími potrebami
Otváram novú tému, ktorá sa týka domáceho vzdelávania detí so špeciálno výchovno-vzdelávacími potrebami, ďalej ( ŠVVP). Sú tu matky, ktoré uvažujú o domácom vzdelávaní svojho dieťaťa s diagnózou alebo tie, ktoré tento druh vzdelávania praktizujú? Bola by som rada keby sme spoločne diskutovali, vymieňali si navzájom rady skúsenosti, pozitíva ako aj negatíva, prípadne vytvorili priestor aj pre stretnutia s našimi deťmi.
@mummy01 aha, dakujem za vysvetlenie, nas sa potom tyka ta druha moznost 🙂
@alzbetka74 my sme z okresu Nové Zámky ..... uvidime, čo bude, ako som už písala, ešte to mame ďaleko, prehryzieme sa týmto školským rokom, od septembra bude hadam lepšie, nižšia chorobnosť a hadam aj reč naskočí. vhodnejšia by bola škôlka pre deti s NKS, ale ta je v okresnom meste a to mam od ruky. snažim sa vybaviť aspon intenzivne sedenia u logo - doteraz to bolo 1x mesačne, od sept. by som chcela 1x do týždna.
@elisadavinci aha,jasne...pokial mate dobreho logopeda,tak urcite rozmyslas velmi dobre a tiez by som to zintenzivnila najskor 2x do tyzdna a potom 1x ako pises.No skolka pre deti s NKS je na Slovensku zazrak...My tu mame v Ziline elokovane pracovisko v Mojsovej lucke,co je odnoz skoly pre deti s NKS v Jamniku.Ale tam beru deti az do nulteho rocnika.
Maminy, na buduci tyzden v piatok mam stretnutie s pani riaditelkou v specialnej skole, kam ideme od septembra a chcem jej v piatok aj predlozit ziadost o domace vzdelavanie. A potrebujem od Vas teraz poradit, hlavne od tych, co to uz robia 🙂 .
Chcem ist za nou uz v piatok s napisanou ziadostou a premyslam, na aky dovod domaceho vzdelavania bude pocut a bude jej usiam mily 🙂 ?? Cim najlepsie argumentovat, aby to preslo.. ?? Budem vzdacna za kazdu radu, dakujem 🙂
Ahojte chcem poprosiť o radu moj 13ročny syn mi odmieta chodit do skoly sťahovali sme takze prechadzal na druhu skolu zo zaciatku prvý polrok nemal problem zo skolou sem tam sa stalo ze nesiel no teraz nechodi uz dva mesiace ze vraj sa mu spoluziaci posmievali riešilo sa to aj v skole no nechce mu tam chodit a nechce ist ani druhu skolu chodime aj k psychologicke boli sme aj u psychiatra berie lahsie tabletky ze vraj sa nezaadaptoval do noveho kolektivu no nepomahaju ani tabletky aj chce ist do skoly no nevie sa sam do toho odhodlat dohovaram mu pekne no nic nepomaha doktorka ho chce dat hospitalizovat na detsku psychiatrucke oddelenie no tam ho ja nechcem dat uz teraz nie som spokojna ze ocham donho tabletky a bojim sa ze tam ho napchaju este viac chcela bi som prenho radsej individualne ucenie no nato mi povedaka ze to nieje riesenie tak neviem co mam robit aj tak bi mi tam syn nesiel a pobedala ze tak dojde prenho rzpcka no myslim si ze to je este horsie na jeho psychiku nakolko je este aj pubertalnom veku prosim ak mate niekto nieco taketo za sebu alebo tiez nieco take riesite poradte mi dakujem
@sonikred a ty by si prenho co chcela? Co by chcel on? Rozpravali ste sa o tom?Ma nejaku diagnozu na zaklade ktorej sa moze vzdelavat doma? Zvladli by ste vzdelavanie doma?
Ak vidis DV ako cestu ktora by vam obom vyhovovala tak sa nenechaj zneistit okolim. Totiz,ak sa na to das,rataj s tym ze ta takmer nikto nepochopi. Preto o tom musite byt so synom naozaj presvedceny ze to chcete obaja.
@alzbetka74 dcerke diagnostikovali AS v styroch rokoch.
Ahoj on nema ziadnu diagnostiku no nechce mi ist do tej skoly citi sa trápne tam ist berie aj tabletky no nepomoze mu ani to aj sa odhodla ze pojde no ked pride ktomu ze ma ist tak nejde on bi súhlasil tiez s individuálnym ucenim no to nam musi odporucit psychiatricka ale ona ho chce dat hospitalizovat no pochybujem ze to pomoze a bojim sa ze tam ho napchaju este viac s tabletkami som v takej situácii ze uz ozaj neviem ako mam postupovat dalej.
Mali ste uz niektora z mamiciek hospitalizované dieta na psychiatrickom oddeleni ak hej prosim napiste ako to tam prebieha a ci to pomohlo moj bi tam mal ist kvoli skole ma trinast rokov dakujem za vsetky rady a kto moze vsetko odporucit na DV.
@mummy01 ahoj on nema ziadnu diagnostiku no potom vsetkom mu je uz trápne ist do tej skoly nevie sa tam odhodlat ist a to berie aj tabletky na stres aby to tak neprezival no nepomaha mu ani to doktorka ho chce dat hospitalizovat no neviem ci to pomoze a kolko tabletiek tam doňho napchaju on bi suhlasil stym individuálnym ucenim no to nam musi niekto odporucit a jeho psychoska to nechce ze to nieje riesenie tak neviem co bude dalej ale aj byva dost casto chori ma chronicky zapal mandli takze dost casto je doma teraz uz tiahne treti tyzden doma a tretie antibiotika a do toho mu davam este tie lahke antidepresiva
@sonikred , nedaj go na psychiatriu. presne ako pises, napchaju do neho tabletky. neskusala si inu psychologicku? alebo skusit este inu skolu? ste z mesta ci dediny? ak sa ma chlapec vratit do kolektivu, kde sa mu smiali, necudujem sa ze nechce chodit do skoly. urcite stoj pri nom. si jeho istota. a co otec chlapca?
@januarova ahoj tiez si to myslim ze ho napchaju tam tabletkami skusim este nejaku druhu najst no je to dost tazke nakolko davaju moc neskoro terminy sme z dediny a druha skola je v meste no mame zle spoje tam no ti je najhoršie ze on nechce ist ani do druhej skoly proste sa to v nom bloklo a tabletky mu sice davam no nepomoze mu ani to aj chce ist do skoly ni citi sa trápne pred spoluziakmi ze budu nanho pozerat otec syna sa o to nezaujima nakolko nezijeme spolu sice vie o tom no jeho riesenie bolo take ze sak on si ho zobere k sebe a bude chodit tam do skoly kde chodil predtym no syn k nemu nechce ist a nechce ani tam chodit do skoly a tam bi nebola ziadna starosť onho musim skusit nejake ine riesenie ja bi som chcela to individualne ucenie len kym bi ho toto neprešlo nakolko je este aj v pubertalnom stave on sice vie pochopit a chape uplne ze co mu hovorím pretoze sa o tom rozpravame no proste sa nevie do tej skoly nakopnut
@sonikred, no zablokoval sa. a lieky mu urcite nepomozu. podla mna aj zbytocne mu davas tie co berie. smutne, ze niektori ti lekari to riesia tak tvrdo, neludsky. chlapec potrebuje pochopenie, povzbudenie. ja mam so sebou skusenost, ked som bola na strednej skole, tak som velmi nezapadla do kolektivu. nerobili mi sice zle, ale mala som par skaredych prihod. a velmi zle som to niesla. mama bola so mnou u psychologicky, nastastie sme natrafili na taku ludsku, milu. ta mi velmi pomohla, ze sa mi trochu zvysilo sebavedomie. chlapec by mozno potreboval pomoct tiez zdvihnut sebavedomie. ze aj napriek tomu ze nezapadol do kolektivu, tak je urcite super chalan. a kamaratov ma nejakých? nema ti kto s nim pomoct? myslim tak psychicky jemu pomoct. povzbudit ho a tak. ide do tazkeho veku a este ked aj otec je ktomu taky lahostajny...
@mummy01 a ako sa postupuje na tej ceskej skole no vies mne to povedala aj ich skolska vychovna poradkyna ze je este ta možnosť individuálne učenie no ze musi nam to schvalit psychiatricka ze uz mali take prípady na škole a vies daky link alebo stranku na tu cesku skolu a je to mozne tu na slovensku
@januarova on tiez chodi k psychologicke do zamkov je tiez moc prijemna aj ho povzbudí aj jej povie ze pojde do skoly no opak je iny ona nas tiez odporucila ze nech vyhladame psychiatricku pomoc ze to potrebuje na to lieky lebo ze tam je blok tiez si myslim ze to je zbytocne pchat donho tabletky no zas ho nemozem nechar doma len tak bezddvovodne potom mu to mema kto ospravedlnit a posedenie u psychologicky byva tak cca dvakrat do mesiaca podla toho ako ma volne po prvom sedeni u psychologicky mi na druhy den isiel pekne do skoly no zacali sa ho hned vypytovat spoluziaci ze preco nechce chodit do skoly a už mu to bolo trapne a potom mi zas nesiel proste neviem uz vobec ako mam postupovat pri nom hej ma tu aj kamaratov aj ked nie vela aj oni mu hovorili aby isiel do skoly no nepomaha nic a doma ho nemozem nechat a cakat furt len na termin u psychologicky pretoze mu tam budu nabiehat neospravedlnene hodiny a bojím sa ze to bude riesit sicialka a nechcem aby ho zobrali prec odo mňa a jeho otec to je tazky oriesok on su nevie svoj zivot usporiadat takze svojmu synovi bi nepomohol v tomto on bi daval vinu aj tak na mňa ze ja zato mozem zatoze som od neho odisla a tak no nevie sa pozrieť na seba ze moze on zato no neviem ako budem dalej postupovat je to tazke s nim proste sa zatal no niekedy si myslim.ze vyuziva moju dobrotu no ma len mna aspon v tomto
Ahojte prosim vas mate niekto skusenosti s individuálnym ucenim ale v ceskej skole budem vdacna za kazdu info dakujem
@sonikred dieta je oficialne zapisane na nejakej zakladnej skole v Ceskej republike a tam v ramci danej skoly poziada o domace vzdelavanie. Co robit by ti mozno poradili v skupine o domacom vzdelavani, tu je odkaz: https://www.modrykonik.sk/group/8263/detail/

@maminaadriana ak ziadas o klasicke domace vzdelavanie tak potrebujes ucitelku ktora "dohliada". Ak ziadas o individualne vzdelavanie dietata so specialnymi potrebami a mas odporucenie od lekara tak ucitelku nepotrebujes lebo minimalne raz za tyzden na 2hodiny musis s dietatom do skoly kde na vzdelavanie dohliada ucitelka.