icon

Drzosť, lajdáctvo a ľahostajnosť u školáčky

kllamarka
6. jún 2016

Ahojte, urcite nie som jedina s podobnymi detskymi problemami, ale u nas sa to za posledne 2 roky veeeeelmi nakopilo a tusim to rastie do obludnych rozmerov.
Mame doma uz skoro druhacku na ZS. Ja osobne to vnimam ako velky problem, denno denne je drza, papulnata a celkovo vo vsetkom je lahostajna, nezodpovedna.
Lahostajna a nezodpovedna, naozaj myslim len v ramci pristupu k jej osobnym veciam alebo skole.
Prikladov je trilion, no najcastejsie...je vsetko zabudat. Ale naozaj nemysliet na denno denne veci, rutiny. Vie, ze rano MUSI vstat aby bola na cas v skole. Ale vstava pomaly, niekedy uz s buchnatom po zadku. Celkovo sa suchce von z postele, potom zase dlho ranajkuje, potom oblieka...umyva zuby. No celkovo tieto 3-4 ukony kazdodenne ukony ledva zvlada za hodinu. Potom plus samozrejme cesta do skoly autom.
Ono da sa zovseobecnit..ze teda je taka. Ale ked sa jedna o kazdodenne jednoduche ritualy a cela rodina sa chystame aj do prace..nie je nam vsetko jedno v tom rannom cirkuse s nou. Vstava o 6:15, cesta autom trva 10 min. Myslim, si ze to je dostatok casu pre dieta aby bolo v skole na 8:40.
Ale to by este nebolo teda to najhosie. Trapi ma jej pristup. Jej to je v podstate jedno...ved nieco strati, tak niekto kupi nove.
Niekto ju vzdy zaveze niekam (ma "stastie" zatial..ze ju musim vozit autom do skoly..).
Ked aj nieco si naozaj po dlhej dobre vyprosi..drahsie oblecenie, alebo daku hracku..tak jej je jedno ze to strati. Ze jej to nevadi.
Chapete..jej to nevadi 🙂 Neriesi smutok a hnev a vysvetlovanie, ze nas to stalo nemale peniaze. Jej to je sice teda v momente hadky veeelmi luto, ale nic to nezmeni. Za chvilu vyfuci z hlavy a zabuda, neriesi dalej.
A o veciach denno dennej spotreby ani nehovorim ako si nevazi...to tu dako vzdy pre nu bolo a aj bude zaobstarane (od pier do skoly, obalov, capic..atd atd ved zabudnem, necham nevadi).
No a do tretice, este jej papulovanie. Na vsetko ma odpoved mudrejsiu. Ona vsetko musi robit (rozumejte iba jej skolske veci a jej osobne oblecenie alebo hracky). Minule este na mna splechla, ze ja si sedim na gauci...a ona musi vsetko robit.
Na taku sprostu drzost sa mi zastavil rozum...ani som nevedela co mam povedat.
Nieco jej rozkazeme, co naozaj treba spravit ..tak na vsetko je "ale" "preco" alebo x krat dokola odpoved "ale". K cinu sa dopracujeme az po unavnej hadke a castokrat aj bitke.
Hlavne to explicitne hadanie sa, ze ma nieco spravit, cloveka naozaj unavuje a je podrazdeny este viac. Robime to naozaj skoro pri vsetkom 10x denne. Den za dnom. Rok za rokom.
Musim podotknut, ze sme ju nerozmaznavali. K povinnostiam sme ju viedli uz od utleho skolkarskeho veku..zial ocividne neuspesne.
Trapime sa tymto stylom v podstate od skolky. Ale vtedy nam kazdy hovoril, ze sak je malinka. Ok.
No zlepsenie ziadne, skor naopak zhorsenie.
Nezaberaju tresty. Zakazy. Na vsetko rezignuje..ze ok tak nebudem mat tablet, ani sladke, ani TV..atd atd. Cloveku uz castokrat neostane nic ine len jej zakazat dychat.
Este aj ked ma trest..ten najvacsi..co jej fakt vadi, ze nepojde k babke. Tak sa spamata na chvilu.
Po chvile sa opat nevie ovladat s papulovanim a nepocuva nas 🙂 Jej treba trest pripominat, ze ho vobec ma...kazdu hodinu.
Hlavne nas trapi to odvravanie, hadanie sa s nami za vsetko co ma spravit. Je to neskutocne unavne, psychicky sme K.O. ked banality riesime tymto stylom denne.
Chystam sa nou k psychologovi, ale zaujima ako sa pasujete s podobnymi problemami skolakov 🙂
Dakujem.

lauricka
6. jún 2016

@kllamarka Oh, trochu tazko sa to cita, ale to nie je len o nej, je to o vas, vasej komunikacii, vasom pristupe. Ona na to reaguje. Takto. Zozente si z kniznice knihu Uspesna rodicovska vychova od Gordona. K tomu skuste Respektovat a byt respektovan. A podobne. Musite najprv veci pochopit, inak to budete mat, podla mna, len horsie a horsie a nestastni vsetci, aj to male dieta.

emocka
6. jún 2016

@worker_falcon To ako si prišiel k takému záveru? Teplé miestočká? To čo je. Všetko si sami museli vydrieť. A hlavne vždy mali hranice. Nikdy mi vlasy takto nestáli hore ako tu niektorým mamičkám. Oni vedeli od kiaľ-pokiaľ. A podľa toho sme išli. Výchova, to je vec, s čím sme problém nemali. Je to o dôslednosti.

lubi40
6. jún 2016

@kllamarka asi ti velmi neporadi, len to, ze s detmi sa nevyjednava. Pouziva sa system obohratej platne a hlavne s kludom, ten je zaklad. Ja mam zatial malinke dieta (1t+8mes), ale je dost tvrdohlavy, tak ma asi caka nieco podobne. Ja som citala knihu tusim kazde dieta sa bie naucit pravidla, alebo tak nieco a tam pisali presne, ze nedat sa vyviest z miery, lebo to je vlastne to, co dieta chce-chce pozornost. Ak nedostane pozitivnu (teda pochvalu), tak aj negativna je postacujuca. Skus mozno zmenit pristup, viac pochval, ked nieco urobi dobre (napr; vidis uz tyzden mas toto pero, ak ti vydrzi este tyzden, kupim tie nejake z obrazkom forze, alebo co teraz leti). No a ked bude musiet mat nieco urobit, tak povedz teraz vynes kos-a nedebatuj, ked to neurobi hned, nevadi, ale ked nieco bude chciet ona, tak povedz-uz si vyniesla kos? a daj jej to co potrebuje (podpis ziackej, peniaze do skoly, ...) az ked spravi, co ma. No a bol tam aj priklad so suchtajucimi detmi, vraj velmi zabera, zobrat dieta v pyzame do auta (cize nekricat, nevyckavat, 7.00 sa odchadza, tak v stave v akom dieta je, nalozit do auta). Samozrejme treba do tasky dat veci, nech ma dieta moznost sa oblicet a ked nie, tak nech je v skole v pyzame (este nikto nezomrel na to, ze bol v skole v pyzame, keby aj ).
drzim palce

sissy27
6. jún 2016

@wladka ja za normálnych okolností tiež nie som náchylná na takéto atrakcie, ale tak niektoré deti sú proste ťažší oriešok a netreba zas pri 7 ročnej zachádzať do toho, aké bude mať na ňu nároky o 20 rokov neskôr...

mamamina
6. jún 2016

Aj ju chvális,ci sa na ňu len vkuse stazujes? Odmeňujes nejako snahu?

sissy27
6. jún 2016

@kllamarka neber to v zlom, ale potrebuješ sa aj ty ukľudniť, aj keď viem, že je to veľmi, veľmi ťažké (mne stačilo to kratučké obdobie vzdoru okolo 2. roku, nezabudla som a teda toto verím, že je ešte náročnejšie, keďže je to veľká slečna, ktorá by už mala tieto veci zvládať bez väčších problémov)... ale mám trošku pocit, že sa motáte v začarovanom kruhu - správanie tvojej dcéry a tvoja únava a zlosť (aj keď ako hovorím, je to úplne pochopiteľné)... ale niekto musí z toho kruhu vystúpiť prvý a ako dospelá osoba by si to mala byť ty... idú prázdniny, režim bude kadejako rozhádzaný, ak je možnosť, dajte dcérku k babke, oddýchnite si a potom začnite od nuly... ranný režim aj cez prázdniny, ale skús zaťať zuby aj päste a zvládnuť to bez kriku a nervov... poobede nejaká aktivita za podmienok, že bude spravené to či ono (napr. pomôže vyvešať opranú bielizeň)... proste skúsiť s tou zmenou od seba (stáť si za svojim, ale s kľudom (aspoň navonok)

kllamarka
autor
6. jún 2016

@mamamina Ano samozrejme, aj som to uz tu pisala..ze mame chvilky kedy sa porozpravame, ona sa aj sama vnima, ze co robi zle, ale nevie sa ovladat, resp velmi dobre chape co a preco sa deje.
Ale pridu chvilky a ide si svoje aj napriek nespocetnym slubom o zlepseni.
@sissy27 Ano viem, ze sa musim ukludnit. Tiez si hovorim chvalabohu, ze idu prazdniny.
Zavediem par novych pravidiel, ako prve vlastnu kasicku s peniazmi.
Ked bude v lete menej skolskych povinnosti, problemov, tak sa skusim sustredit viac na "domace povinnosti" a postoj k nim. Dufam, ze pochopi, ze svoje veci si musi spravit bez toho aby druhi na nu cakali a este pomahat druhym.

emilia25
6. jún 2016

Prve nasledky u stredneho nechcel polievku nebude ani druhe bude az do vecere hladny.a ziadny chlebik zo sunkou lebo to je u nas normalne o 5 sa najedia a o 7 veceru len po brblu.budem aj ja musiet byt tvrda a nekompromisna.uz len dlho dlho vydrzat.

sissy27
6. jún 2016

@kllamarka držím palce 🙂

sardinka335
6. jún 2016

A mne tam klasicky chýba otec....nikde ho nespomina pisatelka. U nas manžel vyrieši podstatnu čast problémov. Ked deti mne papuluju, tak moj muz bezne povie, ze ,,to ako sa rozpravaš s mamou,,? Toto hned v zarodku potlačame drzost...Povedat svoj nazor mozu čo si myslia, ale proste slušne. Ostatne nech si necha pre kamošku v druzine. Proste ako rodičia sa doplname a snazime sa jednotne. Nie ze otec niečo dovoli a mama zakaze tak dieta si vyberie čo mu vyhovuje. U nas take klasicke ,,opytaj sa tata,, a tato povie ,,opytaj sa mamy,,, a ked obaja suhlasime tak ok. Moje deti ma x krát navadzaju aby som klamala...ze ,,ved nepovieme to tatovi,, no tak to nieee.....toto tiez nie je dobre, nerobim toNo samozrejme ze nie som v rebričku oblubenosti na prvom mieste ked od detí niečo chcem - aby pomohli, vyniesli smeti, nachystali stol na obed cez vikend a podobne...a ked počúvam čo všetko mozu ine deti len tie moje chudence nemozu....a vraj som hrozna, podla mojej dcery. Ale to je vydieranie...tieto reči, treba sa proti tomu obrniť. Lebo deti jej veku nedomyšlaju dosledky, ziju len pre ten prijemny moment. Kolko krát mi pride s tým, ze Sofkina mama dovoli toto - pozerat Farmu ked davali a neviem čo. No hovorim, ked budeš ty mat deti tak si povieme, či ti budu o 22:30 pozerat telku v 7 rokoch a ráno máš problém vstávat, ledva sa oblečie, učeše a ranajky často nestiha - proste na to nie je čas. ...alebo ako na Sofku mama nikdy nezakriči, nezvýši hlas...no bárs by zvýšila, ked su s mužom v rozvodovom konaní a ťahaju sa o ,,striedavku,, ale tak to moja 7 ročna nevie len vidi to pozlátko ako tam detom praškovy cukor fukaju do zadnice....takze vyčitky mojej dcery aka som hrozna lebo tam je iste lepšie ma uz nevytačaju, uz som jej povedala, moze ist ak si myslí ze niekde to je lepšie...Len nemam na to ,,gule,, povedat jej ze tam otec mamu chytí bezne pod krk a nadava je do ,,kurev,, tak či by taky domov chcela keby sme sa s tatom hadali a bili...

kllamarka
autor
6. jún 2016

@sardinka335 Tak, ze som ho nespomenula, neznamena, ze on neriesi 🙂 Mam dojem, ze sme obaja rovnaki s muzom. Mozno na skodu...
Klasika vynadanie...ako sa rozpravas s mamou (otcom)..atd su bezne. Rano ju bere do skoly, takze rana riesime spolu. Ani nijako nedovolujeme/nezakazujeme rozdielne..v podstate sa to vsetko toci okolo tych istych veci.
To, ze niektore veci dcera spomenie..ze iny maju/alebo dovolia..ma vobec netankuju. To vie, ze ked chce inu maminku, tam su dvere. 🙂

dadis
6. jún 2016

@kllamarka nemyslim, ze to je spravanie, ktore si zasluzi po riti. Ja mam deti 2, kombinacia podobnych vlastnosti v roznom pomere ako u vas 😀 - jeden viac straca, druhy viac frfle, jeden viac zabuda, druhy viac spomaluje. Uz som sa zmierila s tym, ze rano nam to 3 (tato odchadza pred nami) trva 1,15 az 1,30. Viem, ze by to islo skor, ale pochvalim ich, ked vsetko rano prebehne hladko, bez kriku ( v zmysle - len 15 minut rozmysla, ako si obliect gatky s pohladom do ,,blba'' 😍, na 5.te upozornenie si ich oblecie, ze ,,jaaaaj") . Ja si myslim, ze to takto vyzera v 99 % rannych domacnosti. Myslim, ze prilis upriamujes pozornost na jej nedostatky. Zameraj sa rano na nieco pekne, ja som rano zvykla 5minut s detmi hodit rec, len tak si sadnut (skutocne nic ine popri tom nerobit) a porozpravat sa, co nas v ten den caka. Paradoxne to urychlilo ine veci. Co sa tyka stracania veci, poradim ti jednu vec, nekupuj nic tak drahe, aby si toho stratu lutovala. Syn postracal od septembra asi 10 pier, prve dve som kupila ja, neskor si kupoval za svoje a dala som mu sancu, ze v ,,domacej peracnikovej bodovacej hre" vyhral pero (stabilo, pilot). Zatial bez uspechu. Teraz pise reklamnym perom, co mu niekto dal. Nechava ma to kludnou, ja som bola rovnaka, zivot ma naucil, si davat na svoje veci pozor, aj ked nikdy nebudem ako moj muz, ktory v zivote nic nestratil a nezabudol. Dolzeite je, nechat dietatu priestor zistit, ze ma v tom slabinu (bez kriku, vycitiek, trestov) a pomoct mu ju prekonat, ale nasledky si musi znasat sam. Vsetci mame nejake slabiny, da sa s tym pracovat tak, aby clovek nemal pocit, ze je nemozny.

alaguema
6. jún 2016

@kllamarka to je pekné, že sa viete AJ porozprávať. Ale ja som mala na mysli to, aby celková komunikácia a hlavne v tých problémových a vypätých chvíľach, bola stále komunikáciou a nie krikom, alebo bitkou. To už nie je komunikácia, ale konfrontácia. A u niektorých deti platí pravidlo, čím väčší tlak, tým väčší odpor. Hlavne u takýchto pováh. Presne ako píše @dadis - deti ráno obvykle nefungujú po vojensky, každé sa šuchce a motá a treba ich trocha posúriť, aby sa všetko stihlo. U nás chystáme dve deti do škôlky a do školy a máme na to tiež hodinu. Naozaj to ide rýchlejšie, ak seba aj ich naladím ráno dobre, pochválim, alebo aspoň prejavím pochopenie, že sa trebárs nejako veľmi nehrnie do obliekania. Napr. "chápem, že sa ti nechce, ale musíme to stíhať, neboj, čoskoro sú tu prázdniny/výlet/víkend"...proste niečo, na čo sa tešia, namiesto toho, aby som zarevala "okamžite sa obliekaj, lebo ti hodím na riť". 🙂

alaguema
6. jún 2016

@kllamarka ešte doplním...aby sa z takej komunikácie v štýle krik a bitka, u vás nestal štandart, na ktorý ona rezignuje a nebude cesty späť. Respektíve len veľmi ťažko ju už potom budeš presviedčať, že to chceš inak. To nie je o benevolencii, ako to asi niektorí neprávne pochopili, ale o spôsobe, akým vyžaduješ plnenie povinností. Nekompromisne, ale s citom.

maxilou
6. jún 2016

@kllamarka

Ked to vidis ako taky velky problem, navstiv odbornika. Deti musia vediet, kde su ich hranice, ale musia citit, ze su pre svojich rodicov najdolezitejsie stvorenia na svete. Pochvalis ju vobec? Ako spolu travite volny cas? Hned dietatu jednu "hodit", ked sa tvoje ocakavanie odpovedi nezhoduje s realitou je silna kava. Mozno si svojim spravanim len vynucuje pozornost. A podla mna je prilis mala na to, aby sa spravala presne tak, ako to od nej vyzadujes. Je to dieta, ktore pomaly bude len zistovat, ze ma v zivote aj povinnosti a nie je to len o zabave. Vela zdaru ;)

svetluska82
6. jún 2016

@kllamarka vobec ju netrestas ak urobi nieco zle...Ak zabudla projekt a dostala 5 aky to malo dosledok? C*i nic? Podla mna trend dnesnej doby je takmer ziadna vychova...Deti sa sami vychovavaju...Predtym to bola vychova pred TV,,,,,katastrofa....

silvitita
6. jún 2016

@kllamarka
@kllamarka toto je o nej ,je to o jej osobnosti bohužial s tym nič nespraviš bude taka cely život pomala, a na všetko bude mať čas a vysvetlenie v okoli seba ma typy kamaratiek takychto a mqju sa v živote dobre vedia si to zariadiť a manželov maju presny opak vždy je vo vzťahu niekto lenivy a ona je ten typ ktory si bude musieť naj protiklad seba :-> samozrejme že treba stale stať za svojim a mat pravidla ale.... že by sa zmenila ?no .....pochybujem ale v živote sa bude mať určite dobre bude si to vedieť zariadiť :-*

zitaje
6. jún 2016

@kllamarka ahoj, necitala som ostatne prispevky, len ten uvodny.
Podla mna by ste mali cele fungovanie otocit. Nie viac trestov, ale praveze viac pochopenia a prijimania, viac bezpodmienecnej lasky a pozornosti.
Celkovo mam pocit, ze si velmi zakladas na tom, ze ty si sefka a ona poddana, skusila by som to demokratickejsie. Treba urcit hraniece, a tie by mali byt spolocne schvalene. Stratila si pastelky, fixky, noznice, prezuvky, ciapku? OK, pohladame doma nejake nahradne riesenie (stare, male pastelky, fixky ktore uz moc nekreslia, ciapku, ktora je sice nositelna, ale az tak sa jej nepaci atd. - nech ma, ved potrebuje, ale nech jej samotne pouzivanie veci pripomina, ze to ma nahradu za stratene) a dokupit az pri nejakej prilezitosti. Nehresila by som ju za to, ze veci zabuda, straca - len ponukla taketo nahradne riesenie. Ak jej to naozaj nevadi, tak mas po probleme 😀 ak jej to v skutocnosti vadi, a tym pristupom vas len manipuluje, mozno zmeni pristup.
Co sa tyka odvravania, tam by som zas porozmyslala, ci ju moc nedirigujete. Dat jej vacsiu slobodu. A velmi dobre ju pocuvat. Mne moje deti casto otvaraju oci. Splechnu mi take veci, ktore si niekedy ja sama ani neuvedomujem. Od deti sa da velmi vela naucit. Len treba otvorenu mysel.
A co sa tyka veci, izby, tiez by som dala vacsiu slobodu. Ak bude mat neporiadok v izbe, vydrzat a nechat to na nu. S tymto mam osobnu skusenost. Nie sme nejaka strasne poriadkumilovna rodina a mame stale problem s uloznym priestorom, takze mavame v byte veci kade-tade, nemame to ako z casopisu. Moje stredne dieta bolo jeden cas extremne neporiadne. Nechala som ju kvasit v tom 😀 cize napr. spala v posteli, kde mala okrem vankusa a deky aj dalsie dve pyzama, mikinu, plysaka, vystrihnute papierove kone (to si sama vyraba) aj s kadejakymi drobnymi papierovymi odrezkami, plastovych dinosaurov, gumicky do vlasov a ja neviem co este. Po niekolkych dnoch som sa jej pytala, ci jej s tym nemam pomoct. Bola celkom vdacna, ze sme to konecne upratali 😅 . Je to dost dlhy proces, ale medzitym si uvedomila, ze aj jej samej je lepsie, ked ma vo veciach poriadok a nespi na hrackach... co je stokrat lepsie, ako keby posluchla len preto, lebo jej to rodicia prikazali, alebo preto, lebo inak bude potrestana 😉
Aby to nevyzeralo nejak idealne, tiez este nie sme za vodou, ale zlepsuje sa to. Ja si myslim, ze detom prospieva, ak mozu niest zodpovednost za svoje veci.

lucialuca
6. jún 2016

Nečítala som všetky príspevky, ale musím povedať, že som zažila niečo podobné. Síce so synom, ale to je jedno. Odporúčam prečítať si spomínanú literatúru uvedenú v niektorom príspevku a ak si neveríte, zájsť aj za psychologičkou. Nechcem strašiť, ale u nás sa to zhoršovalo jeho vekom. Reči typu byť dôsledná a striktná mi liezli už hore krkom. Zabudla som napísať, že syn ma teraz už skoro 20 ☺ svojské názory mu zostali, čomu som síce rada, ale spätne - bola to fuška. Vystriedali sme niekoľko psychológov. Pomohlo len na chvíľu. Znovu našiel fintu ako vyargumentovať svoje správanie. Vrchol bol, keď mal zaracha (8trieda) a neprisiel domov zo školy. Prišiel si o deviatej ako keby sa nechumelilo. Dostal pár faciek, vresk bol u nás ešte dve hodiny a on nič. Flegmos jak svina. Ziadne tresty na neho nepomahali. Teraz ked sa ho na to pytam, ze preco taky bol (niekedy este je 😁) tak povie, že sombola mäkká. No nepredstavuj si, ze bol nejaky grázel, práveže vôbec. Slušný chalan, ucitelky ho mali radi, vedel si ich omotať...aj mamu 😩 napriek problémom vidim, ze je z neho dobry clovek, tak snad sa mi nieco podarilo vychovat...😁

lucialuca
6. jún 2016

Ozaj ale radu ti dám, psychológovia mi radili dať ho na nejaký šport pod vedením trénera, ktorý bude veľká autorita pre neho. Naučí sa tam byť zodpovedná, prijať prehru a pracovať s výhrou...co je tiež dôležité...držím palce, neboj, bude z nej raz dobrá žena, ktorá sa bude vedieť o seba postarať ☺treba ísť príkladom ako žiť a bude to fajn aj s takýmto "tvrdým" deckom 😁

majoska
6. jún 2016

Necitala som všetky príspevky,ale ja mám doma druhacika, zažívame presne to isté.Rano nechce vstávať, no keď je sobota je hore uz o šiestej a pozerá rozprávky... úlohy každý deň píše s plačom, 100x ho volám k stolu, ani nepočítam koľko pier stratil, zošity nikdy nemá obalené aj keď mu ich každý deň obalujem....inak je veľmi šikovný, hluposti sa naučí raz dva, len neznáša povinnosti.... tiez neviem čo s nim, nepomáha ani prosenie, ani vysvetľovanie, ani tresty...

roamers
7. jún 2016

Pozri si nevychova.cz a hlavne ju nebite, sak to je Tvoje dieta preboha, ako by si reagovala, ak by ju niekto zacal bit? Ona reaguje na Vase podnety. Zacnite u seba.

kofa77
7. jún 2016

ja mam tiez neioc take, v bledomodrom, doslova 🙂 syn, prvak. akurát velmi nestraca veci, kedze ma take, ktore si vybral- farbicky, pero, akurát ceruzky straca.. cert to ber, ale to hundranie, posledne slovo VZDY, komentovanie vsetkeho, plus neochota k spolupraci, ku ktorej ja zavelim. on podla mna vôbec nezachyti tu vlnovi dlzku môjho pokojného hlasu, len ten krik 😀
tazke to je, niekedy to ide po dobrom, niekedy po zlom - to vacsinou.
bit nebijem, skor zakazujem veci, co ma rad, ale aj dnes ma vytocil do biela.
keb som ho nechala, nech robi co chce, tak sedi v pyzame a cuci do plafonu, co aj robi, rano, kym nezacnem kricat.
tak idem precitat vase rady

kllamarka
autor
7. jún 2016

Dakujem za rady, urcite si z toho nieco vezmem 🙂 Este dodam, aby ste si daktore nemysleli, ze ju bijeme alebo co. Ale dostane "vychovny" akorat iba za drze papulovanie a odvravanie. To jedine naozaj nestrpim... To, ze sa suchce alebo straca veci a nici, to sa riesi skor dakym inym zakazom/trestom (aj mojim krikom urcite). Ja nie som za bitky, ze chytim a vytrieskam. Ale dostane jednu ked je na mna vyslovene bezociva. A asi to ma po mne, tiez som obcas dostala 🙂 Inak to so mnou tiez neslo, mama hovorila 🙂

sardinka335
7. jún 2016

@majoska pomaha doslednost.... 😉

Ja ked čítam tieto prispevky. Milé mamy, vy ste sa niektore akoby vzdali vychovy svojich deti...same ako to nejde, ako ,,robim všetko ale nič sa nemení,,. Tak niekde bude chyba. Nedoslednost a pri všetkom vydržíte krátko. Urobit niečo týžden dva nestačí....zvyk sa formuje dlho.
Mna včera na rodičovskom tak vytočila jedna mamička ze az...presne tento prípad - vzdám sa vychovy svojho dietata. Hovorim jej ze mojej dcere jej ,,princezna,, nadava v 1 .ročniku do ,,kráv sprostých,, tak by som bola rada keby sme to nejako poriešili. Ani moja dcera nie je anjel, ale takto sa nerozprava a ani bezne detom pri normalnom rozhovore nehovori ze ,,bud ticho,,. A čo ma to dotyčna mamička? ,,tak ja jej mozem povedat, ale ona si aj tak bude robit ako ona chce,,.
Takze 7 ročne decko si robi čo chce...a čo bude robit v 15tich??? To aj ja mam dovolit mojej dcere aby situáciu riešila ako ona chce? Lebo chcela dotyčnej vrazit...
No, moj další krok poznate....ved ja ju stretnem pred školou... 😀 😀 😀 😀 ked to nepomoze tak nech jej moja dcera aj vlasy vyšklbe...je mi to jedno, ja som to riešiť chcela.

kacena4
7. jún 2016

@kllamarka ahojko prepac nedokazala som docitat tvoj uvodny clanok ani ziadnu odpoved ci radu od manin ale poznam problemove deti a viem, ze tvoja ma nejaky problem. nie ze "problem" ako nechce sa jej, ze drza, papulnata... ale skor mi to pride ako porucha pozornosti alebo nieco podobne co je v mozgu a neovplivnis to proste "choroba" mozes na nu kricat, otlakat, dohovatat, trestat, nic nezmozes. prave naopak zhorsis to do takych rozmerov ze sa odcudzite a bude velmi zle. neviem mozno pisem zle. no jednoznacne ti radim navstivit psychologa, neurologa a zistit kde presne je jej problem a riesit ho s laskou, porozumenim a trpezlivostou. ma len 7r. vies kam sa dopracujes so svojim spravanim voci nej ked bude mat 13-15???!!! bacha na to??!!! ty si rodic ona citlive dieta, ktore si uklada do hlavicky ako sa k nej v detstve spravali a tak sa bude spravat aj ona neskor!
drzim palceky nech vies ako dalej postupovat

sardinka335
7. jún 2016

@kacena4 a odkedy je drze a papulnate dieta ADHD??? Krikom sa naozaj vela dlhodobo nezmoze...ale doslednostou, laskou, budovaním vztahov sa zmoze vela. To je dnes taka moda všetko zvalit na diagnozu.
Aj minule mi v pozičovni šiat pani povedla, ze tam mala deti čo jej skakali po gauči...a matere len kukali lebo dieta ma ADHD...tak asi moze zničiť aj polku obchodu chudatko lebo ma diagozu a nikto nič nemoze ani ovedat. Tak take deti nech nechodia do spoločnosti, ked ich zakonny zastupcovia ich nezvladaju....

worker_falcon
7. jún 2016

@sardinka335 ja len dúfam, že takéto diagnózy nie sú (a nikdy nebudú) na invalidný dôchodok. lebo fakt budeme potrebovať pár miliónov imigrantov, ktorí budú robiť na xyz invalidov a iných "znevýhodnených".

natalym
7. jún 2016

@sardinka335 Môže to byť, aj mňa to napadlo. Aj keď väčšinou platí akí rodičia také deti, ale keď sebareflexia je tak náročná.
Treba s ním určite pracovať, ale hlave zmeniť prístup.

@kllamarka Nedávať neurčité príkazy. Nie: Uprac si izbu! Ale: Ulož si knihy do poličky, poskladaj si veci z postele a pod.
O 14 tej si začneš písať úlohu.
Nebaviť sa ďalej, neriešiť, jasný príkaz. Atď.
Držím palce.

natalym
7. jún 2016

@worker_falcon 😀 😀 😀 😀 Ten z tej témy, čo 6 rokov nerobí, by mal dôvod.