icon

Geografia na základnej škole

mimanr
9. feb 2022

Mozno zvlastna otazka, ale aj vase deti skusaju na geografii zo zakreslovania povrchovych jednotiek (vrchy, niziny, nahorne plosiny,puste) a nielen tie zname...a vodstva jednotlivych kontinentov do slepej mapy? Rozhodne to nepovazujem za zakladne vzdelanie....mate iny nazor?

mimanr
autor
9. feb 2022

ok,dakujem vsetkym, uz su tu zbytocne prudke reakcie, co mi vadi, a ze pomaly nechcem, aby sa mi dieta nieco ucilo, ci ho skusali..j.a som sa ani nestazovala, ani nikoho nekritizovala, nehanila skolsky system ani ucitelov, len sa spytala na nazor. Jednoducho povazujem takyto podrobny obsah za vhodnejsi skor na SS, vacsina deti si z tohto kvanta info zo ZS aj tak vela nezapamata...ESTE RAZ DAKUJEM ZA VSETKY REAKCIE, dali ma do obrazu ,ako to vnimate vy...UZ NEMUSITE KOMENTOVAT. 😉 Pekny vecer🌷

didi2102
9. feb 2022

@mimanr my sme mali celý svet,museli sme štáty zakreslovat,rieky,pohoria atď atď každý kontinent podrobne,potom sme dostali na konci roka cely svet a napr 50roznych veci sme mali vyznačiť na slepej mape,geo sme mali ozaj náročnú,nik to neriešil , ako si každý učiteľ určí, neubudlo zo mňa

diewcatqoo
9. feb 2022

@vejapa76 ahoj, nie som si ista, ci som ten spravny clovek na rady pri vybere vysky 🙂 ak vyberate este len strednu, tak ak ho bavia tieto predmety a je v nich dobry, nech ide na gymnazium a casom sa sam rozhodne, co s vyskou.
Za seba mozem povedat, ze som pri vybere strednej skoly absolutne netusila, akym smerom sa chcem dalej v zivote uberat, cize nemala som vybranu ziadnu VS, kde by som potencialne rada sla studovat. To som si vybrala az na strednej. A vybrala som si zle 🙂 vybrala som si geografiu v kombinacii s jazykom a nedokoncila som. Potom som presla na iny odbor.
Myslim, ze na vybery vysokej skoly ma este cas a gymplom nic nepokazite.

vejapa76
9. feb 2022

@diewcatqoo ďakujem za odpoveď. VŠ neriešim, len ma zaujala tvoja odpoveď autorke že si študovala geografiu. Zaujíma ma stredná. Čo sa týka geografie, on je ako encyklopédia ( s hanbou priznávam že moje vedomosti nie sú ani polovičné od jeho ) a geografia ho veľmi baví. Len ma teda nenapadá škola a uplatnenie v obore 🤔. Gymnázium nechce aj keď mu to triedna odporúča. Skúsim ho ešte spracovať lebo má dobrý všeobecný prehľad tak aj ja vidím gympel ako naj voľbu. Vďaka

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kim2028
9. feb 2022

@mimanr Záleží asi od učiteľa. Skôr skúšali to štýlom, že niečo sa malo hovoriť o učebnej látke a potom ukazovať na normálnej nástennej mape. U nás toto sa nevyžadovalo ani na gymnáziu nieto na základnej škole... Podľa mňa je to tiež strata času...

kinderzwillinge
9. feb 2022

Mna by uprimne zaujimalo, kolke z vas co ste sa tu zapojili, by ste dokazali spravne dokreslit do slepej mapy Slovenska 😀 Tipujem 30%

simsalabim
9. feb 2022

@kinderzwillinge ale tu nejde o to, co dokazeme teraz… teraz by som nevedela napisat skoro ziaden chemicky vzorec. Ale jed som chodila do skoly, tak ano…

1ryba
Odpoveď bola odstránená
terina25
9. feb 2022

@mimanr som rovnakeho nazoru. Je to nezmysel. Taketo nieco som ja mala ovladat na prijimacky na VS a nie na ZS. Absolutne nepodstatne a nepotrebne veci

luccija
9. feb 2022

@vejapa76 prečo nechce gymnázium?tie predmety, ktoré píšeš, že ho bavia sú ideál na štúdium gymnázia.Ak je technicky typ a ide mu matematika, fyzika tak veľké plus a môže si vybrať či elektrotechnickú počítačové odbory, stavebnú, strojnícku čokoľvek tech.zamerania.A geografia zostane hobby🙂

kinderzwillinge
9. feb 2022

@simsalabim Chemicke vzorce su ti podla mna v realnom zivote na dve veci, pokial si nesla studovat chemiu a jej zameranie. Ale urcit, kde sa nachadza ktore mesto /aspon zhruba/ patri k vseobecnemu prehladu krajiny, v ktorej zijem. Rovnako aspon tusit, ze Taliansko nemam hladat v Afrike 😀

mikadooo
9. feb 2022

@mimanr a koľkatáčka je? Lebo moja je piatačka, geo má prvý rok a zatiaľ až takéto veci nemuseli vedieť.

zuzliq
9. feb 2022

@mimanr ja to za normálne nepovažujem.

vejapa76
9. feb 2022

@luccija on chce byť psychológ, v tom ma jasno. Len strednú ...chcela som aby sa vybral IT smerom, to nechce. Gymnázium, nechce. Je to škoda lebo tie predmety čo som menovala mu fakt idú. Všeobecný prehľad tiež perfektný. Snáď sa ešte spamätá. Nechcem ho do ničoho tlačiť ale veľa veľa rozprávame a argumentujem.

simsalabim
9. feb 2022

@kinderzwillinge ved ano. Ja s tebou suhlasim 🙂 Len som nadviazala na to, co si pisala - ze iba tak 30% z tych, co tu pisu, by vedeli dokreslit mapu Slovenska. Vtedy vedeli (mozno), teraz nie, lebo to nepotrebuju/nepovazuju za dolezite.

kinderzwillinge
9. feb 2022

@simsalabim Ja som sa nad tymto zamyslela preto, ze tu bola pred casom tema, kde sa slecna/pani pytala, kde na vychode ma kupit byt a druha slecna/pani jej napisala, ze v Skalici je super 🙈😂
Zapojila sa aj @viestta s otazkou, kedy prestahovali Skalicu na vychod 😂

ibrunova
9. feb 2022

@vejapa76 tak jedine gympel

vejapa76
9. feb 2022

@ibrunova super by bolo bilingválne, keďže AJ mu tiež ide. Skúsim ešte pohovoriť s ním.

ibrunova
9. feb 2022

@vejapa76 napríklad 😃👍

lilke
9. feb 2022

@vejapa76 napr. bilingválne orientované na prírodné vedy je Gamča. A nie na matiku, maticke sú iné triedy

mimanr
autor
9. feb 2022

@mikadooo 6.rocnik

viestta
Odpoveď bola odstránená
zuzlaka
10. feb 2022

@mimanr viem presne o čom hovoríš. Ako nie je to niečo čo im podľa mňa k niečomu bude, no skôr si myslím, že to je orientované na ako takú orientáciu a raz ak sa učia kde sa daná vec nachádza, tak by to proste mali vedieť aj približne zakresliť

saraxyz
10. feb 2022

@mimanr súhlasím s Tebou. A myslím si, že v drvivej väčšine prípadov je to "zbytočné". Mne osobne by sa páčilo, keby sa to inou formou učilo. Takou, aby deti zaujalo učivo a zapamätali by si. Ja ako dieťa som sa naučila, mala dobrú známku a v tú chvíľu to z hlavy odišlo. Aký to teda malo význam ? Pamätám si ale na jednu hodinu, keď prišiel jeden pán a hovoril nám o Afrike, o púšti (doniesol aj saharsky piesomk vo fľaši) a to bola z môjho pohľadu plnohodnotná hodina. 😉Teraz, keď ma niečo zaujme, vyhladam si informácie, ktoré potrebujem, či už ide o dejiny, alebo geografiu. V živote sa ma nikto neopýtal (a to mám dosť rokov) čo sa ťaží v xxx krajine, aké je tam podnebie a bla bla.

diewcatqoo
11. feb 2022

@viestta vediet v dospelosti vyratat trojclenku, urcit vo vete podmet a prisudok a mat znalost o tom, ze ameriku objavil Kolumbus (co je uz dnes vyvratene), to snad patri k zakladnym znalostiam, ktore by mal ovladat kazdy dospely clovek. Ak tomu tak nie je, je to dost na hanbu...
Aj ked verim, ze tych ludi, co to neovladaju, je mnoho. Nedavno som mala na pohovore cloveka, absolventa VS, ktory netusil, co je trojclenka.

simsalabim
11. feb 2022

@diewcatqoo ani ja som donedavna netusila, co to je trojclenka... lebo sme to tak v skole nevolali. Ale ked mi to znama ukazala, ze co to je, tak uz som vedela.

viestta
Odpoveď bola odstránená
kinderzwillinge
11. feb 2022

@diewcatqoo Mna zaujima, ci ten clovek na pohovore potreboval k svojej praci vediet, co je trojclenka 🙂

diewcatqoo
11. feb 2022

@kinderzwillinge ano, k tomu pracovnemu miestu sme chceli cloveka, co dokaze pocitat s percentami. Tam sa absolutne nechytal, tak som sa mu snazila ukazat, ze sa to da vyratat cez trojclenku, co som si donedavna myslela, ze toto snad musi vediet kazdy. Ale tam tiez nic 🤷‍♀️