icon

Hodnotenie integrovaných detí na základnej škole

darkabarka23
23. sep 2013

Milé mamičky,chcem a vás opýtať na vaše skúsenosti s hodnotením na ZŠ,ak máte integrované dieťa v triede medzi deťmi,ktoré integrované nie sú.Mám dcérku v 6.ročníku ZŠ,od začiatku sme mali problémy s učením,ale ku psychologičke sme sa dostali až minulý rok,kde teda sme dospeli k diagnóze porucha učenia,pozornosti,sústredenia a diagnóza znela integrácia v triede.Dcérka je momentálne riadne hodnotená,a už od začiatku máme veľmi zlé známky z matematiky.Mám obavu,aby dcérka nemusela opakovať ročník.Veľmi veľa sa jej venujem,a snažím sa jej pomôcť,matematické operácie sú však pre ňu nepochopiteľné a ťažko zvládateľné,preto sa ja vás pýtam,či majú vaše deti s integráciou hodnotenie upravené k tejto diagnóze,nakoľko u nás to tak zatiaľ nie je,a teda ak to má byť inak,rada by som to v škole riešila.

darkabarka23
autor
1. okt 2013

@danielami no ja som si tiež myslela,že tú alžírsku násobilku dcéra nepochopí,a bola som prekvapená,že jej to ide,keď klasickú násobilku nechápe,a toto pochopila. 😉 No s mojou máme presne rovnaké problémy.Inak tá psychologička na škole vám nepomôže ak nemáte papier z psychologického centra,od psychologičky.Ja som tam začala chodiť vlani,lebo dcéra začala mať hrozné výsledky v škole,a bála som sa,aby nemusela opakovať ročník,lebo som videla,že jednoducho sa učiť nevie,a toto mi poradila jedna známa,že možno má poruchy učenia.A psychologička v centre ju vyšetrila a povedala,že máme právo na integráciu v škole,a na individuálny učebný plán v škole.Ale ani to som nevedela,že ja musím sama požiadať o integráciu,aj to som sa dozvedela až tu na fóre a zajtra som dohodnutá so špeciálnou psychologičkou na škole,že idem za ňou,a dohodneme,čo ďalej.Moja má už tri pätorky z matematiky od začiatku roka. ☹ Aj s vašou diagnózou určite máte túto možnosť,len to tiež treba vybehať.Moja má už tiež kopu zákazov a nestíhame sa všetko učiť,keďže jej všetko hrozne trvá ☹ .tiež ma zajtra čaká rodičovské a tiež to bude hrúza.Myslím,že sme s tými našimi deťmi na tom rovnako.Aj dnes sme počítali to isté,čo každý deň,strašne dlho to trvalo,už sme iné ani nestihli,a chyby stále rovnaké ☹ .

darkabarka23
autor
2. okt 2013

@igiana ahoj,no bola som dnes v škole vybavovať tú individuálnu integráciu pre dcéru,špec.pedagogička mi kázala ešte priniesť papiere od neurologičky,aj vraj vypracuje individuálny plán,s ktorým ma oboznámi,ktorý podpíšem,že sním súhlasím,a s týmto plánom oboznámi všetkých vyučujúcich.Tak uvidím,čo konkrétne v pláne bude,ale ja by som sa šla na tvojom mieste spýtať,či tvoja dcérka ide naozaj podľa toho individuálneho plánu,ak sa ti to nezdá.

hagarka
13. nov 2013

Ahojte, mám syna siedmaka, problémy so školou od prvej triedy. Momentálne je druhý rok integrovaný z matematiky(čo je náš naj problém), SJ, AJ a NJ.....síce nebadám nejaké veľké rozdiely ako ked nebol, ale aspoň nemôže prepadnúť, i ked našťastie prepad mu z ničoho ešte nwhrozil....na konci . ročníka sme skončili s jednou (matematika, a trojky (SJ,AJ, Fyzika a Dejepis). Každodenne sa hodiny moríme s učením, nakoľko má aj poruchy sústredenia.....Pre mňa sú naj dni ked sa nejde do školy....už som z toho na nervy....ved čo vám budem hovoriť, poznáte to.......

brumkaaa
18. mar 2014

@kozinkova .....dobrý deň, mala by som na vás otázočku. Chcela by som sa opýtať, že ak má dieťa papier a je integrované a má nejaké výhody v učení na základnej škole, či tento papier ide ďalej s ním na strednú školu a podobne? Či to škola niekde posiela? Píše sa to niekde kde je možné to zistiť? Je možné tento papier stiahnuť ak nebudeme chcieť mať úľavy, vydajú nám ho do rúk? ďakujem vám za čas a odpoveď....

kozinkova
18. mar 2014

Ahoj,integrácia sa značí v triednom výkaze,píše sa tam aj prípadné slovné hodnotenie,výkaz ide z dieťaťom zo školy na školu(ak prestúpi alebo sa presťahuje....)to čo sa tam napíše sa nevymazáva,ani sa to nedá stiahnuť,je to písomný záznam a je to majetok školy,myslím že nahliadnúť doň,by Vám tr. mohla dovoliť. ejAko je to ha strednej nie som si celkom istá ale idem dnes na poradňu môžem sa popýtať...

brumkaaa
19. mar 2014

@kozinkova ak by sa podarilo niečo viac zistiť bola by som len rada a moc vďačná....pekný deň prajem

taminuska
27. mar 2014

Predpokladám, že integrácia sa dá zrušiť na základe žiadosti rodiča. Samozrejme písomnou formou. Usudzujem tak podľa toho, že škola môže požiadať o zrušenie integrácie, ak žiak nepracuje, nepripravuje sa...Integrácia je dobrovoľná, poradňa odporúča, rodič žiada, riaditeľ schvaľuje, takže predpokladám, že rovnakým spôsobom - teda žiadosťou sa dá integrácia zrušiť. Keď ide dieťa na strednú školu, na prihláške je tiež uvedené, že ide o dieťa s poruchami a predpokladám ( nepracujem na sš, takže je to len domnienka ) - ak má byť dieťa integrované na sš, treba o integráciu požiadať...nie všetky školy prijímajú deti s poruchami učenia, napr. zdravotná ( neviem, či úplne všetky odbory ) nevezme nikoho s dyslexiou, dyskalkúliou, ale to je - malo by byť - uvedené v kritériách na prijatie na stránkach jednotl. škôl...

somjankad
27. mar 2014

@darkabarka23 od nas skola ziadala okrem posudku od specialneho pedagoga aj posudok od psychologa... a pomohlo to, tiez je 6.-ale ma diagnostikovane AS

janka2501
2. apr 2014

ja som musela dceru prelozit na inu zs, lebo vobec nbrali na vedomie co ma napisane v papieroch, hoci ju zaclenili na integraciu, ale ziadna nebola, dcera mi chodila domov s nervamy,a odmietala sa ucit, tak som ju prelozila do zs kde sa ucitelia venuju takymto detickam, momentalne je v 5 rocniku, a je spokojna. 🙂

danielahamar
9. máj 2014

@taminuska takže keby mi chcel byť doktorom, tak nebude môcť študovať takú školu - máme dyslexiu, tiež sme integrovaný až teraz druhý polrok 5ročníka, ale má zas dobrú pamäť, tak si to vyrovnáva a zatial máme samé jednotky 🙂

existuje nejaký zoznam škôl, kto. neprijímajú s poruchami učenia? 😕

mata2
12. máj 2014

ahojte,
syn je piatak,ma tazku dyslexiu,neviete mi niektora poradit,ci je mozne dosiahnut uplne oslobodenie od AJ?
od druheho cudzieho jazyka bude uplne oslobodeny,ale v PPP mi tvrdia,ze ak by ho uplne solobodili od AJ,tak po skonceni ZS ho neprijmu ani len na ucnovku...

renca3
13. máj 2014

@taminuska to sa mi nezda, ze skoly maju taketo kriteria pri prijati. ved je to diskriminacia. deti s dyslexiou maju casto vysoky intelekt.

nikawero12
13. máj 2014

@renca3 ja síce so strednou školou nemám nič spoločné, ale mne to diskriminačné nepripadá, práve naopak -je podľa mňa logické, že ak je žiak napríklad dyskalkulik, tak nemá čo robiť napríklad na matematickom gymnáziu. Alebo žiaci, ktorí idú na učiteľské smery by nemali trpieť dysgrafiou, dysortografiou - ved ako chcú učiť deti, ked samy nevedia poriadne písať.

kubovaterka32
30. jún 2014

@darkabarka23 Nebojte sa ja mám presne tento istý problém z bratom je len prvák má problemy s čítaním a nedokáže sa sústrediť . Chodí aj ku psychologičke a v škole má asistentku ktorá mu pomáha . Mamina sa dohodla s jeho triednou učitelkou že bude opakovať ročník že aby nemusel v 5 . ročníku opakovať .

monulienka866
20. aug 2014

ahojte maminky moj syn nastupuje do 3.rocnika a ma byt integrovany ma disgrafiu diskalkuliu dislexiu velmi sa toho bojim ako to zvladneme potrebuje vela casu na ucenie a ja fakt uz nevladzem niekedy chcem sa spytat maju taketo deticky narok na nieco od statu?alebo ja ako mama nemozem sa zamestnat na riadnych 8 hodin a na smeny ked stale ma maly potrebuje a treba sa mu venovat nemate niektora stym skusenost?moja lekarka mi vravela ze sa mam ist spytat na socialku ale neviem nechcem tam zas traposit nejak a zasa ani sa nechcem vyhybat praci pracujem na 4h zatial denne ale na plny uvezok si viem tazko predstavit pri tychto diagnozach synovych este ktomu je aj malo priebojny skor utiahnuty nema vela kamaratov a stale chce byt so mnou dakujem za kazdu radu maminky ☹

jarka8426
25. aug 2014

Dobrý deň
Mám tiež syna ktorý ma individuálny prístup na škole a v papieroch má napísané všetky predmety no hlavne cudzí jazyk a matematika, tieto papiere ma až po ukončenie strednej školy a bohužiaľ aj napriek týmto papierom prepadol v ôsmom ročníku z anglického a matematiky..Učil sa celé prázdniny a dnes robil reparát z matematiky a prepadol..Poraďte mi prosím či sa s týmto dá niečo robiť pretože robil také isté testy ako nezačlenené detí a tieto všetky prešli a on jediný nie...Pri tom si myslím že mu mohli pomôcť čo sa týka postupnosti ...Som z toho smutná, lebo môj syn sa každý deň učil :(

lucia31
31. aug 2014

@jarka,napis mi ,prosim,do IP,aku ma presnu dg tvoj syn,poradim ti....

lucia31
31. aug 2014
haramiova
31. aug 2014

Prosim viete niekto podať info, že či deti ktore su integrovane tak ako je to s Monitorom v 9. ročniku? V papieroch od psych. máme uvedene, že sa ma pisať v upravenej forme ale v škole som sa dozvedela, že integrovane deti pišu to iste čo ostatne, jedina vyhoda je v tom že ma o 30 minut dlhši čas.

annazozelenehodomu1
31. aug 2014

@haramiova je to tak, integrovaní žiaci píšu z matematiky a SJL ten istý Monitor len majú dlhší čas na vypracovanie. Mali sme takého žiaka minulý rok.

haramiova
1. sep 2014

@annazozelenehodomu1 dakujem za odpoved a aj ich hodnotia z toho ako normálnych žiakov?

nikawero12
1. sep 2014

@haramiova áno, aj integrovaných žiakov hodnotia podľa tých istých kritérií ako normálnych žiakov

haramiova
1. sep 2014

@nikawero12 jaj ☹ no to je uplne zbytočna potom ta integracia. Kedže integrovaných cele roky hodnotia inak z určitého predmetu a potom na monitore už hodnotia ako normálneho..... musim sa popýtať psychologičky na to....

nikawero12
1. sep 2014

@haramiova psychologicka ti v tomto velmi nepomôze, lebo Monitor je štátom daný test a sú tam presne stanovené podmienky testovania a hodnotenia. Psychológovia ani učitelia nemôžu do neho zasahovať - nemôžu meniť obsah, ani ho redukovať.

annazozelenehodomu1
1. sep 2014

@haramiova Integrácia je podľa mňa tiež zbytočná v podstate. Ešte si zisti ako to je zo strednou školou na, ktorú chce ísť.

csicsike
22. okt 2014

Ahojte,mohol by mi niekto poradiť?Mám dcérku 4.Začiatkom roka 2014 mi ju integrovali.Teraz zase povedala učitelka,že to treba obnoviť.Len sa bojím,lebo máme problémy zo školou-učitelmi či to nie je pasca na nejaké papiere,že nech to podpíšeme.Má niekto stým skusenosti,či je to pravda že to treba dať obnoviť?Dakujem

yukki
23. okt 2014

@csicsike no ja myslím, že oni musia každý rok vytvoriť Individuálny výchovno-výučbový program pre integrované dieťa (kde sú ukotvené spôsoby výučby, správania sa k dieťaťu, skúšania, úľavy atď) a rodič ho musí podpísať

zuzana76
31. okt 2014

@renca3 no mne sa to zase zda normalne to obmedzenie, ved co ak bude lekar, alebo zdravotna sestra, zle si nieco precita a poda pacientovi zly liek? ved sa nemoze stale aj v zamestnani vyhovarat na dislexiu. Ja som mala spoluziacku s epilepsiou a tiez mala obmedzeny vyber stredných skol, nemohla napr ist robit vôbec so ziadnymi strojmi.

renca3
1. nov 2014

@zuzana76 - ak tu skolu dostuduje s dobrym prospechom, tak by nemal v zamestnani robit chyby. a porovnavat dyslexiu s epilepsiou je trochu od veci. predstav si, ze su aj lekari odbornici dyslektici a ani o tom nevies. len to studium si vydreli na medicine.

renca3
1. nov 2014

@zuzana76 a este som k tomu chcela dodat, ze obvykle sa na taketo skoly deti s dys nehlasia, lebo samotne prijimacky su pre ne narocne. ale preco by to mali mat zakazane? ved ked prejdu prijimackami, nech studuju.