Hrozí nám internátna škola len v 7. rokoch
Dobry večer, chcem sa spýtať mamín postihnutých detí , ktore musia byť od pondelka do piatka na internáte ,ako to zvládajú, či to dieťa zmenilo že je v týždni bez rodiny, nám to hrozí od septembra 2016 a uz teraz mi to nedá spávať. Syn je môj jediný, uz nemám deti a príde mi nevhodné ho odložiť, aj keď mi to okolie radí, že mu to len pomôže, ale ja si myslím že tak malé dieťa má byť s mamou.
Ja si to vobec neviem predstavit....je mi jasne,ze su mamicky,ktore proste nemaju na vyber....moj syn je kardiak,nastupuje do skolky a uz z toho mam velke obavy,nervy,stresy....neviem si predstavit,ze by som ho mala dat na tyzdnovky....neodsudzujem samozrejme,ty najlepsie vies,aka je situacia.....to je len moj pocit 😃
Keby si bola svojím synom, chcela by si tam ísť? Asi nie, ak máš možnosť nedať ho tam, nerob to.
Podľa mna veľmi vela zavisí od "postihnutia" dieťatka, od rôznych okolnosti, napr benefity, ktoré mu škola prinesie, sociálna vyspelosť dieťaťa, možnosť vzdelávať sa, ....
Samozrejme, ze je to aj stres pre celu rodinu, ale je tam asi viacej faktorov, ktoré ovplyvňujú celu situáciu + fakt, ze je to tvoje jedine dieťa
Držím palce, aby ste zo obaja dobre zvládli a hlavne ty si sa správne rozhodla
PS: moja známa ma dieťa, ktoré od 5tich rokov chodilo do internátnej školy, nebolo to easey, ale bolo v tom viac pozitív ako negatív, proste jeho zdravotný stav to vyžadoval
@janasim otazka znie : mas alternativu, ze by na internat nemusel ist?? Ak nie, tak ho ednoducho musis dat - pre jeho dobro.... Zaciatok bude tazky, ale dieta si zvykne - aj vychovavatelky su uz dobre specializovane a maju skusenosti, kedze to nebude prve ani posledne dieta v tomto veku na internate.. A dieta to nezmeni, skor bude samostatnejsie v ramci svojho postihnutia ako rovesnici vyrastajuci doma..
Ved práve ide o tie benefity. ... Ta škola je šitá na jeho diagnózu, druhá možnosť je u nás v meste bývalá ,,osobitná škola ".:(
@janasim možno budes prekvapená ako dobre to syn zvládne, obzvlášť ak je špecializácia školy priamo na jeho problém
Určite sú tam aj nejake dni na ukážky pre rodičov, vodí ako den otvorených dverí a možno na konikovi nájdeš skupinku mamiciek, ktoré tam majú svoje deti
V "osobitnej" škole môže byt v triede s deťmi, ktoré môžu mat rozdielne dgn a nemusí tam až tak napredovať ako v škole, ktorá je špecializovaná
Ale jasne, všetko ma svoje pre a proti
Najhoršie je ze keď by tam bol v tom týždni, nemôžem mu zavolať a spýtať sa ho ako sa ma,aký mal deň, čo si papal,čo deti, čo ste robili,.....pretože on nerozpráva a ma stredný stupeň MR
@janasim ako daleko je od vas ta internatna skola? Nie je moznost tam nosit dieta denne, aby tam nemuselo ostat na noc? A ta osobitna skola u vas ja taka zla alternativa? Myslis ze tam ho nic nenaucia?
@janasim moj syn nastupuje do specialnej skolky, tiez ma poruchu reci. Je to interntna skolka, ale kedze byvame blizko, budeme dochadzat denne, nenecham ho tam na cely tyzden. Mozno by ste sa mohli aj kvôli tej skole prestahovat...
Je to 35km,zvazovala som vozit, lenze ráno na ôsmu, potom ísť domov a O dvanástej po nho a hneď otočiť auto domov.Robím na polovičný úväzok nočné ,takže by sa to dalo ale on dlho nevydrží v aute sedieť, je nervózny ,stačí keď je trochu hladný a uz by bol stres, začne vtedy vyskat a vystrajat, proste neviem odhadnúť či by to zvládal, plus neviem tankovanie či by mi vyšlo.
@janasim pozri sa do budúcnosti ..... On sa v tej škole naučí vela pre seba, bude samostatnejši a určite zvládne aj viac sebaobsluznych veci
Okrem toho, ak by sa vyskytol problém, vždy ho môžeš odtiaľ vziať a preložiť do "osobitnej" u vás v meste
Je zvyknutý byt len s tebou, alebo aj s inými ľudmi. Ak je s inými vydrží OK, alebo je to pre neho stres a záťaž? Chodi aj do MS? Ma rad spoločnosť a deti?
Áno zvažovala som aj presťahovať sa ale v mojej práci u nas mi koli synovi vyhoveli, umožnili robiť len v noci, mam výhody a som samozivitel, inde by sa mi vykaslali na moje poziadavky,ako ja potrebujem robiť.
@janasim my budeme dochadzat 18 km, auto nemame, takze vlakom...tiez to asi nebude ideal. Mozno by ste to mohli odskusat parkat sa previezt ze co on na to, vychytat muchy, najest sa pred cestou, do auta trebárs namontovat nejaky prehravac kde sa daju pozerat rozprávky...asi moznosti su, ale treba si to vsteko prejst hlavou...myslim ze by si mala rozhodnut podla svojho materinského instinktu, ty vies njlepsie co potrebuje tvoje dieta...ja si to napríklad predstavit neviem, ze by som ho poslala prec, ani za cenu ze by mal mozno kvalitnejsie vzdelanie...
@janasim treba zvážiť všetko, lebo na jednej strane ako rodič je to pre teba malé dieťa a že by mal byť na internáte nie je najlepšia predstava. ale na druhej strane možno by urobil pokrok a školáci majú plno voľna, voľné víkendy, kopa sviatkov, jesenné, vianočné, jarné, veľkonočné a 2 mesačné letné prázdniny takže keby ste si ho brávali neboli by ste s ním málo a nevyrastal by bez vás.
a 35 km nie je veľa, nedalo by sa aj že by ste ho napríklad v utorok alebo stredu prišli pozrieť aspoň na začiatku, vedeli by ste ako sa má a aj on by vás videl
ja by som ak sa dá to skúsila napríklad na ten rok-tých 10 mesiacov a potom by som sa rozhodla že čo dalej, či je to pre neho prínos a je tam spokojný a rozvíja sa alebo je to zbytočné
Ja som jeho tlmočník,ja mu všetko rozumiem, sme na seba na viazaný. Chodí u nas do Špecial.MŠ,tam je všetko OK .Pýta sa cikat aj kakat tak že ukáže rukou,a vie povedať ciko a kako. Kŕmit ho ešte treba.Pred spaním sa mu každý večer pichaju injekcie a to neviem či by bola vychovávateľka ochotná robiť
Skúšala som sa tam odviezť na obed v tej špičke, a katastrofa :( Zlá premavka, veľmi sa to natiahlo. U nas v osobitnej mi vadia rómski spoluobčania, ktorým nič neni a do osobitky chodia len zato že sú nevychovani a ne prispôsobivi.
@janasim tak to chapem tvoje obavy ho nedat do osobitnej...tazka situacia. Rozpravka na tablete v aute by ho nezamestnala?
@marionmarion zalezi velmi od postihnutia, ci sa "oplati " vzdelanie, a je dolezite mysliet siroko Perspektivne ...priklad z reality: moja sestra ma nezvratne vazne postihnutie, v ramci kt. Sa naucila byt viac - menej samostatna.. Ale posudkova komisia na sk je BOJ, nechcu totizto postihnutia uznavat!!! Teraz ma maturitu a pracuje, dokaze vyzit z toho , co zarobi, i ked samostatna zdaleka nie je... A rodicom tiez nebolo dvakrat jedno, ked isla ako 7 rocna na internat...
Ja mam čas si to ešte premyslieť, ale uvažujem u nas osobitnú a raz za týždeň k nám domov súkromne učiteľku za peniaze ktoré by som kvázi ušetrila na benzín za dochádzku mimo mesta.Ku kamarátkinmu takto chodí raz za týždeň jedna učiteľka a že vraj mu to dá veľa
@janasim a s kým je malý, keď si v práci? Nebolo by možné sa presťahovať a malý by ostával doma A odchádzala by si len ty do práce? Je to o cestu hore - dole menej, ako by bolo pri vodení škola - domov + domov-škola. Možno by sa našiel aj nejaký šikovný spoj, aby to nebolo také nákladné na benzín. Inak sa prikláňam k verzii, ktorá je pre syna viac perspektívna do ďalšieho života, aj keď je to rozhodne ťažké.
@vevesh neda sa vopred odhadnut, ktora skola kam posunie tvoje dieta a neda sa vyhlasit ze ta a henta skola ho urcite lepsie pripravi do zivota. Ak ma byt dieta v skole nestastne, rozhodene, uzkostne, nestoji mi to za to a urcite ho tam davat nebudem. Dat dieta do internátnej skoly ked 6 rokov zilo iba s mamou je podla mna pre to dieta brutal stres. Ono si tam zvyne, ano ale za aku cenu. Nielen na perspektivu treba mysliet ale aj na prezivanie dietata, zvlast u deti co nevedia samostatne komunikovat...
@marionmarion Tak z jeho diagnózy vyplýva tak či tak doživotná opatera, je tam vrodená genetická chyba, nemá 22.chromozóm, teda jeho časť. Ale môže ešte rozprávať, začína opakovať slová.
@marionmarion no kedze toto mame za sebou, spatne zakladna specializovana skola bola super (samozrejme nevyhoda internat) , ale sestra sa naucila komunikovat a rozpravat , socializovala sa, osamostatnila sa v ramci moznosti... Zacinala na klasickej zakladnej, Kde i ked bol dohodnuty speci Plan vzdelavania, 15 deti v triede (za komunizmu!), chceli z nej urobit debila.... Osobitna bola o nicom, kedze tam bola kvoli svojmu postihnutiu iba trpena (nebol personal, kt. By vedel ako zaobchadzat a ucit deti jej postihnutia), takze specialka bola pre vyvoj dobra.... Stredna - to bolo ine kafe - ale to uz sa rozhodovala sama, Kde chce ist (taktiez menila skoly, ale tentoraz isla prec zo "svojej specializovanej " na inu...)

nemam postihnute dieta, ale n tom ani nezalezi...ty sama citis ze ho nemas davat prec a citis to spravne. Dieta sa situacii prisposobi,lebo nema na vyber, ono si na tom internate zvykne...ale to neznamena ze bude spokojne a stastne. Deti maju byt pri mame, pri rodine, to je to co potrebuju...urcite by som ho nikam neposielala...