icon

Ide sa v pondelok do školy?

4. dec 2020
snezienka33
Odpoveď bola odstránená
nevenka
5. dec 2020

@bimbambim no a este k tomu testovaniu, resp. netestovaniu mladsich. Ja som prvaka dala otestovat pri tom celoplosnom. Lebo mne je tiez nelogicke, ze ich nechali chodit do kolektivu len tak, akoby sa to tam nemohlo sirit. Jasne, ze mohlo a boli pripady, ked iba to dieta bolo pozitivne a ostatni doma nie. A ti starsi, ked boli doma a mali distancne, tak naco ich "museli" testovat? Akoze toto suhlasim, ze je uplne mimo.
Jasne, ze teraz otestujem a nakazim sa zajtra a uz je mi ten test prd platny, ale pretestovanim kolektivov v urcitych casovych intervaloch, podla mna, moze pomoct SKOR odhalit urcity pocet pozitivnych a ich izolovanim znizit rychlost sirenia. Nejde o to, odchytit kazdeho pozitivneho, ale kym by sa cakalo na prejavy, tak prejdu aj 2-3 tyzdne a len sa to bude nekontrolovane sirit.
A cielom celoplosneho bolo presne toto a nie zrazit to na nulu, to je naivne, ked aspon trosku clovek pozna mechanizmy rozmnozovania virusov a matematiku.
Ja sa nehadam a nechcem hadat, tiez by som bola radsej, keby sme toto nemuseli riesit. Kazdy sa na to pozera svojou vlastnou optikou, kazdy ma ine podmienky doma, skusenosti...
Ja za seba poviem, ze najradsej by som bola, keby si vecer lahnem spat a rano sa zobudim a zistim, ze toto cele bola len jedna velka sprosta nocna mora...

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
nevenka
5. dec 2020

@snezienka33 no tak ked chcu, tak chcu, je to ich volba. Sukromna. A nasledky si ponesu osobne. K tomu co ine povedat? Tu ale ide o verejne zdravie a robit sa nieco musi. Keby sa nerobilo nic, ludia nadavaju, ked sa zatvarali hranice, tiez sa nadavalo, ze co sa neotvaraju. A ked sa otvorilo, vsetko uvolnilo a zacalo sa to sirit masivne, tak zas sme proti opatreniam. Zahodit ruska, netestovat, nechat to tak. Predstavte si, keby to Matovic spravil, dobre, mam na haku celu krajinu, chcete sa tu premorit, necham Vas, nech sa paci...Uz by bol dobry??? Ja sa len tak zo zvedavosti pytam, co ma robit? Ked ma byt aj vlk syty, aj ovca cela. Uprimne ma to zaujima, co by sa ludom konecne pacilo...🤔 Ja som za seba napisala, co by sa pacilo mne, bohuzial, nie to ta nocna mora...ale realita...A nie, nevyzivam sa v testovani, ruskach a karantenach a neviem v com. Ide mi to na nervy. Ako kazdemu...

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
simonah73
5. dec 2020

@snezienka33 ja napr nemam problem s ruskami, aj ked mozno to je aj preto, ze ho nosim minimalne, kedze pracujem z domu a nosim ho len ked idem mladsiu odprevadit do skoly alebo do obchodu. osobne mam velky problem s testovanim. nebola som na ziadnom antigenovom, pretoze tym testom jednoducho neverim, ale aby sa nepovedalo, aj ked som presne vedela ako ten test dopadne, boli sme den pred prvym testovanim na pcr testoch, ktore som zaplatila pre muza, starsiu dceru aj napriek tomu, ze sa nikam nechystala a aj mne. mladsiu dceru som povedala, ze objednam v momente keby niekto z nas troch bol pozitivny, co sa samozrejme nestalo. nastastie druhe kolo uz u nas nebolo, ale to som hovorila, ze nepojdeme nikam, kym nestanovili podmienky. a tak isto ani zdrave dieta nedam testovat, kedze sedi cely cas doma na riti a mladsia chodi do skoly len s potvrdenym papierom o bezinfekcnosti.

nevenka
5. dec 2020

@eluveitie31 tak streptokoky a stafylokoky, pokial nejde o tie super rezistentne voci ATB, tak ich vieme celkom uspesne liecit, deti su dokonca proti haemofilovym infekciam ockovane...Mama mala minule vo vytere 3 bakterie a nikto iny ich nedostal. Pokial priamo neoliznem po nej lyzicu a tak. Ale aerosolove sirenie je trosku ina vec. Virusy, hlavne tieto respiracne, su trosku ina kava. Alebo take osypky, s reprodukcnym cislom 18...HIV, zltacku a podobne chutovky clovek dostane ovela tazsie, ako ked na neho niekto v obchode kychne. Takej tehotnej napriklad ale vysetruju aj toto, aj dalsie ine protilatky. To sa neda tak celkom porovnat. Bakterie s virusmi uz vobec nie...
A este poznamka ku chripke. Ked clovek ma realne chripku, pravu chripku, nie nejaky iny virus, tak zarucene na treti den lezi s horuckami v posteli a nebeha pomedzi ludi. Lebo prava chripka tiez nie je sranda, nie je o "soplik"...soplik je vacsinou sposobeny bud obycajnym prechladnutim alebo menej nebezpecnym virusom. Takze max. tak 2-3 dni inkubacna doba chripky a za ten cas rozhodne nakazi mensie mnozstvo ludi ako pri bezpriznakovom covide, ked ani nevieme, ze ho mame a sme infekcni aj 2 tyzdne.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
nevenka
5. dec 2020

@snezienka33 A potom co? 😅...pride zachranca - princ na bielom koni, ten z jari? Co prvy zatvaral krajinu pri 6 nakazenych a mimochodom, tiez chcel plosne testovat? Juuuj, aka romantika by to bola 🙏😅

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
snezienka33
Odpoveď bola odstránená
nevenka
5. dec 2020

@snezienka33 Toto ale je ten zelany vysledok!!! Islo o SPOMALENIE, ZACHOVANIE TRENDU, to sa neda uz zrazit na nulu, matematicky to proste nejde! Ostat na rovnakej urovni, aby to nebolo 2-3-4x viac kazdym tyzdnom, len pre priklad. Nerozumiete, co znamena reproukcne cislo virusu a co je v matematike exponencialny rast. Preto tvrdite, co tvrdite.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
5. dec 2020

@ljzozv
@nevenka úplne všetko ôk, ale nie za podmienok ako boli na sk, dobrovoľne je dobrovoľné. Bolo to podľa teba dobrovoľne? Ja som sama bola svedkom totálne kozmickej situácie v istej nemenovanej inštitúcií, kde išiel človek platiť, predtým 10 min čakal, potom sa rozprával, dával údaje a keď išiel platiť, bum, aj certifikat😂😂😂😂to bolo akože tragikimicke. No každopádne nevadí. Co sa da robiť, dnes som bola na sk a pozerala som, že to snáď nie je možné, vsetci vonku ruská na ústach, vonku??? Kde nie je veľa ľudí. Hmm, tak sme boli jediní bez. A ano, keď si ľudia dajú kávu, dajú aj zarobiť niekomu okrem iného. A vieš čo, včera som aj ja sedela na káve vnútri a nebola som jediná, SBS chodil okolo a nič... A ja dúfam, že dotyčná osoba mala aspoň aký taky obrat.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
nevenka
5. dec 2020

@snezienka33 a mozem ja vari za to? Ktokolvek bude vo vlade, bude to mat tazke, lebo ludia budu nespokojni tak ci tak...Ja za seba mozem povedat, ze budem dodrziavat opatrenia bez ohladu na to, kto v tej vlade bude. V Taliansku uz maju iste, ze na Vianoce nebudu moct vycestovat mimo svojho bydliska. Asi su tiez s tym "spokojni" a ani Matovica tam nemaju...Vsade nieco je a vsade su ludia nespokojni a budu.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
bimbambim
5. dec 2020

Robim s ľuďmi a veľa ľudí mi vraví,že radšej by pristáli na tvrdý lockdown.Vsak keď to vedeli dať v marci keď bolo toho malo tak prečo nedať teraz keď je toho veľa? A cez leto keď sa všetko otvorilo zrazu nik nepomyslel ,že je nejaká korona to už ľuďom nevadilo že idem tam idem sem v septembri sa neriešilo že čo ideme s deťmi robiť po lete normálne nastúpili do školy a prvý stupeň sa učí doteraz.Preco nie je problém na prvom stupni? A s druhým sa robí veľké hallo? Či veľké deti si nevedia umyť ruky? Rusko mali hneď od začiatku roka v škole prvý stupeň boli bez rúška v čom je rozdiel ? Ešte by som pochopila stredne školy dochádzajú z iných miest ale základné školy? Dcéra nevynechala ani raz v škole sú netestovaný a bez problémov sa vyučujú v škole.Do októbra aj syn ani raz nemali zatvorenu triedu učí sa z domu a ma byť testovaný? A teraz čo jedno dieťa bude otestované a druhé nie? A bolo že stačí že sa jeden rodič otestuje aby mohlo nastúpit do školy? A prečo netestovali v septembri po prázdninách keď sa chodilo kade tade? Alebo prečo sa netestovali detí čo sa učia v skupinkách na druhom stupni? A aby to malo dáky význam to testovanie tak to by muselo byť ozaj každý týždeň aby bol posun vpred ale to možné nie je lebo sú ľudia ktorí cez víkend aj robia ani zdravotaci nebudú stále k dispozícii.O.k testovalo s a tri víkendy a znížilo sa to len na chvíľu akú funkciu to splnilo? Prešlo pár dní a zacalo to stúpať pretože na ľudia kašľu však rúško načo umyť ruky načo.Hlavne že deti v školách sedia v ruskach dezinfikujú im ruky merajú teplotu a dospelý ide do obchodu s rúškom na brade dezinfekcia by sa načo použila.Hlavne že si to zliznu deti

nevenka
5. dec 2020

@maciatkolulu ved dobre, ja si zvazim rizika a prinos, aj Vy si zvazite. Ked som tehotna a mam to za par, tak naozaj nebudem riskovat, ze ma nevysetria alebo vezmu dieta alebo si ho nakazim. Naozaj mi to za tu kavu nestoji, je to proste tak. Ale potom vidim kamosku, psychicky na dne, ktora sa len dnom a nocou modli za svojho muza, aby sa vratil zdravy domov. Takze ked vidim toto, naozaj na tu kavu nepojdem, lebo "cert nikdy nespi". Proste si zvazim, co je pre mna v momentalnej situacii najdolezitejsie. A preto, v zaujme verejneho zdravia sa veci posudzuju inak ako ich posudzuje jednotlivec. Preto tie opatrenia nemozu nikdy vyhovovat vsetkym, z principu to nejde. A ja za to nemozem.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
lulu_
Autor odpoveď zmazal
maciatkolulu
5. dec 2020

@nevenka to je ôk, opäť, aj taliansko, aj my tu v AT budeme kvázi zatvorení na Vianoce, Rakúsko nebude púšťať dnu nikoho a môžeš mať testov koľko chceš. Inak zvláštne, čo? Ze zrazu test neakceptuje, ale rovno karanténa a patdenna, potom test a potom sa môže vyliezť. Prečo v AT nemusí byť vonku rusko? Prečo je testovanie nepovinné? Prečo sa to zvládalo aj počas tvrdého lock? Prečo vie jedno mladé ucho akým kurz je vystupovať a predstaviteľ štátu a aj tak vyzerať, vyjadrovať sa a obliekať? A to nemá dokončení vs...

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
nevenka
5. dec 2020

@bimbambim no ved ano, ja s vacsinou suhlasim, no my sme teda v karantene veru boli kvoli synovi. Volala riaditelka, 9-ty den od posledneho kontaktu v triede, ze chalan z triedy je pozitivny a ideme do karanteny. Takze de facto sme v karantene boli 1 den. Ostatne dni chodili normalne do skoly, lebo nevedeli, ze je pozitivny. Lutujem tie male deti, ze to musia znasat. Presne hore som pisala, ze bola hovadina testovat tie starsie, ked ich nechali doma. To bolo uplne zbytocne. Keby to bolo lepsie premyslene, s tym suhlasim, aby to malo logiku a zmysel. A malo sa to presne riesit v lete, ako pises, nie vsetko uvolnit a ludia ako hrrrrrr, korona je prec...no nebola prec...😑

nevenka
5. dec 2020

@maciatkolulu Ale ved ja nepisem, ze sa zastavam Matovica, ale vsade je nieco...tiez si myslim, ze nejaka karantena 5 dnova je malo, ta inkubacna doba je ina a tiez sa tam kluckuje, aby bol vlk syty a ovca cela. Nezastavam sa toho, to vopred napisem, ale jedine, co ucinkuje je take nieco, ako urobili v Cine. Ale v demokratickych krajinach to proste neurobis. Ale z hladiska biologie to je jedine riesenie, ako sa to urobilo aj pri SARS a MERS. To bolo lokalne a prakticky sa tie virusy potlacili. Na celosvetovej urovni toto spravit je cista naivita, to uz nepojde. Len to udrziavat tak, aby vsetko po celom svete neskolabovalo uplne.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
5. dec 2020

@nevenka 5 dní karantena, test a keď je negatívny si "voľná" to ma podla mňa väčšiu logiku. Ako, že niekto je s niekym nakazený, da sa na druhý deň otestovať a hurá som negatívny a pritom to ten test nezachytil.... Jasne, ze všade je niečo, ale pardon, aby vonku, kde nikde nikto som mala rusko, to je už cez. Je mi ľúto malých podnikateľov na sk. Veľmi. Lebo jasne, ze zdravie je naj, ale....

bimbambim
5. dec 2020

@nevenka tak áno keby to malo nejakú logiku len mne ako osobe vadí ,že k nám pristupujú ako k neschopným ľuďom.Keby to bolo inak podané tak nemám problém s testom.Len všetko je to je hr hr.Napriklad vedeli ,že do 30.11 sú druhé stupne zatvorené tak prečo nič neriešili trebárs o dva týždne skôr tie školy? Však podľa mňa by sa našlo nejaké riešenie trebárs by sa testovalo u pediatricky však keď si vie zavolať na preventívnu prehliadku dieťa tak by si zavolala aj na test.Alebo ja konkrétne by som radšej išla na test k môjmu obvodakovi.Neviem trebárs vyradiť dáke hodiny v dní alebo predĺžiť o hodinu viac kým je takáto situácia že by boli dlhšue v robote a by nas objednali.A keď budem mať podozrenie tak sa objednám inde.Nemam problém dodržiavať že rúško ruky odstup ale keď vidím ,že iný to majú na háku že si vždy pomyslím či som taká sprostá ja alebo ten človek.V robote prejde mi toľko ľudí a nájdu sa taký že ešte mňa doglbu že ako vážne to beriem keď ich upozorním že má mať rúško a ruky.Vsak to moje deti vedia už automaticky dcéra pred odchodom do školy mi vždy vravi nezabudni mi zvesiť rúško.V škole čaká kým jej nepremeraju teplotu čakám aj ja však môže sa stať ,že mi ju zvrtnú späť.To že človek si teraz vobec nie je istý či nie je chorý.A to u nás si dávam záležať ,aby deti mi nechodili choré nikde a keď sú po chorobe ešte ich nechám ešte aspoň deň dva navyše doma aj napriek tomu,že doktorka vravi že môžu ísť do školy.len mne je už ľúto tých detí že už sú toľko doma a koľko krát samé však rodičia v práci.rozmyslat či sa prihlásilo či si zohrial obed .Keby aspoň tie obedy dáko mali vymyslené. A vadí mi že strašne delia tie deti prvý stupeň v pohode a z druhého sa idú posrat.Vsak keď ide prevažne dobre prvý stupeň tak prečo by nemohol aj druhý? Tak keby sa niečo vyskytlo v triede tak o.k zatvoríme triedu berem ale takto sa navážať do deti je choré.A nielen matovicove deti chcú ísť do škole ale aj to moje chce ísť a to je čo povedať od puberťák.

ljzozv
5. dec 2020

@maciatkolulu ja proti rúšku fakt nič nemám, vďaka nemu som asi nenakazila maminku, hoci som s ňou celý deň bola.
Keď vonku nie sú ľudia, aj ja dávam rúško dole, rovnako ak sú ďaleko. To nevidím zmysel ho mať, aké medzi ľuďmi a hlavne cudzími vždy ho mám správne nasadené a mám ich niekoľko vždy so sebou.
U nás nemôže urobiť tvrdý lockdown , lebo naša krajina to už nedá a to si veľmi dobre uvedomuje.
Na druhú stranu aky zmysel má karanténa, keď zásobovanie má výnimku, pracovníci ministerstva vnútra majú výnimku... A tak ďalej.

ljzozv
5. dec 2020

@bimbambim neriešia nič vopred, mám pocit, že to všetko riešia za pochodu...
Jedna strana to hádže na druhú...
Jeden podkopáva druhého...
Ale nikto nič vlastne nepovedal...
Nikto vlastne nepovedal nič za... Nikto nič proti...ach...