Individuálny študijný plán na druhom stupni základnej školy
Ahojte, dcéra má problémy v kolektíve, je v 7. ročníku. Nedá sa z toho dôvodu požiadať o nejaké domáce vzdelávanie, že by šla to školy len na preskúšanie? Školu budeme meniť od septembra aj z toho dôvodu, že každá škola má predsa iné osnovy, že by teraz bolo ťažké nabehnúť ja učivo inej školy. Takže by sa učila doma sama, teda s mojou pomocou. Dá sa to vôbec? Ako postupovať? Ďakujem za kazdu radu
Každá škola má vlastný školský vzdelávací program, ale všetky musia rešpektovať štátny vzdelávací program, takže odchýlky sú minimálne. Najskôr by som skúsila na novej škole možnosť okamžitého prestupu (nečakať do septembra), aby nemala výpadok socializácie.
Pokiaľ by nová škola akceptovala prestup až do ďalšieho ročníka, tak by som oslovila najskôr triednu a prediskutovala možnosť individuálneho študijného plánu. Oficiálne sa to musí riešiť žiadosťou na vedenie školy aj s odôvodnením a potom treba doriešiť detaily s konkrétnymi vyučujúcimi. Ono je to pre učiteľov práca navyše - informovať o preberanom učive a požiadavkách, zostavovať testy, plánovať konzultácie a preskúšanie... Možno by sa dalo v rámci toho individuálneho študijného plánu navštevovať aspoň niektoré predmety s tým, že získa dostatok známok a ostatné predmety budú riešené individuálnou cestou.

Bez preháňania teraz... Naposledy čo sa stal incident na tej škole tak tiež sa jednalo o žiaka ktorý mal individuálny študijný plán lebo mal v škole zlý kolektív a nezapadal tak neviem či je to najlepšie riešenie ju nechať doma a pod. Skôr riešiť situáciu inak lebo toto ju časom bude deptat viac..... Mimo kolektívu žiadni kamaráti.... To nič dobré do budúcna neprinesie si myslím. A tiež si môže vybudovať návyk v dospelosti utekať od problémov čo sa bude týkať škôl ďalej práce a podobne.