No nikdy som si nemyslela, ze ma sokuje nejaka uloha na ZS, ale teda z tohto som magor... ak viete niekto poradit, pripadne tak nejake konkretne linky (na wiki som pozrela, nasla som akurat tak Kurzweila, ale teda postoj nejaky konkretne googlu nie a uz vobec nie co o tom moze riesit 6tacka... )
- Prečítaj si na internete niečo o technologickej singularite. Nájdi informácie, ako sa snaží na ňu pripraviť firma Google.
(konkretne otazka je: 1. Pokús sa vlastnými slovami a maximálne dvoma vetami popísať, ako sa snažia vyriešiť do budúcna tento problém. Pod vysvetlenie pripoj adresu webovej stránky, z ktorej si čerpal.)
Ja som teda pozrela co sa dalo, ale uz si tym hlavu lamem 2 hodiny.. dcera ledva pochopila co to je...
Nemali iba pomocou Google najst rozne postoje k nej?
@ivka225 nie, otazka je presne tak ako som ju dala, skopirovana.
"ako sa snažia vyriešiť do budúcna tento problém" :D
Problem? Nevidim ziadnu moznost ako (v ziadnej blizkej buducnosti) by nejakym sposobom mohla vzniknut umela inteligencia - samorozmyslajuca. Kazdy robot ci akekolvek zariadenie robi len to na co bolo naprogramovane - aj hociaky extra dokonaly robot by potreboval mat program - ze hladaj nejaky najstroj, skus ako by sa dal pouzit, pouzivaj ho. Neexistuje nic co by samo od seba (co ja viem napriklad domaci vysavac ci hociaky najzlozitejsi terajsi stroj ci robot) ze by si sam zmyslel ze ide hladat nejaky nastroj a rozmyslat ako ho pouzit.
Takze to je fest teoreticka otazka. Fakt hladat riesenie problemu ktory nema ako nastat...
@hiro Ale vlastnu rec si vedia vymysliet.
https://www.noviny.sk/zaujimavosti/246530-umela...
@hiro no ono sa to predpoklada na rok 2045 aje to viac ako vysavac teda
https://cs.wikipedia.org/wiki/Technologická_sin...
moje dieta povedalo, ze lahko tomu zabranime, vypneme elektrinu :DDD este je tam druha cast totiz, kde ma ona napisat ako by zabranila vplyvu technologii, aby ju neovladali.... no len zase sci-fi filmy kto ma rad, vie ze tie pocitace riadia aj toto a proste sa nedaju len tak vypnut ale je to fakt taka debata ze clovek moze hocico vymysliet a je to v tej takej neuveritelnej "rovine" ako pred 200 rokmi cesta do vesmiru.
Nie je to ziadna novinka,nepride mi to vhod vobec riesit v 6rocniku... a teda neviem ci mozem vobec napisat ze ano, google sa na to pripravuje a "tesi", ma na to par rokov https://ai.google/ a podporuju Singularity University.. a viac som asi ani nevygooglila...
Fuuha ?? Toto nas caka o rok ? (Moja je teraz 5tacka. ) Taketo sofistikovane temy ? No toto.
Som nevedela ze v 6.rocniku ZS ma dieta zistovat ako sa google pripravuje na technologicku singularitu. Ja by som ani netusila o co ide. By som povedala ze to je tema tak pre SS nejakych IT smerov. A ono uz siestaci maju taketo nieco riesit. Podla mna dost narocna problematika na siestakov.
Dobry den,
Som z domeny umelej inteligencie, pracovala som aj pre Google, mala som cest aj s p. Kurzweillom osobne, ale tuto otazku by som na MK ani vo sne necakala a vobec nie v 6tom rocniku ZS.
Je to filozoficka otazka, singularita sa neda dokazat. Pan Kurzweill ma vela stupencov, ale ludia, ktori realne programuju systemy umelej inteligencie, ho beru s nadhladom…
Rozmyslam ako pomoct dcere. Najjednoduchsie asi takto, nech povie, ze
Je to bod, ktory teoreticky nastane, ak by sa pocitace (systemy, roboty) naucili ucit sa, sami sa zdokonalovat bez zasahu cloveka. Niektori veria, ze stroje ziskaju VEDOMIE.
Google podporuje Singularity University, ano (ja si myslim, ze je to pre PR a HR) a davnejsie kupil napr. firmu DeepMind, ktora riesi umelu inteligenciu a ma oddelenie, ktore riesi bezpecnost (AI safety).
Ja sa stavim, ze pan ucitel/ucitelka citala o projekte LaMDA, tu je pribeh,
https://www.gq.co.za/culture/tech/googles-artif...
https://www.washingtonpost.com/technology/2022/...
Potom napisal na Twitter,
My opinions about LaMDA’s personhood and sentience are based on my religious beliefs.
Drzte sa, fakt ma to mrzi, ak sa dcere tato domena tymto znechuti. Lebo je to krasna veda, aj pracovat v AI je uzasne.
Maria V
@kochova_vlocka ďakujem, mam sto chuti jej tam dat link na tuto diskusiu. Ono je to inak otazka z aplikácie informatiky pre skoly, cize predpokladam, ze to niekto iny vymýšľa. Nemyslim, ze priamo učiteľka ️ ja som s tym dnes stravila takmer cele poobedie, dcera to odmietla aj čítať, ze nebude z toho mat nočné mory
♀️ najradsej by som tam nedala nic. Lebo naozaj NIC co by 11r na nete nasla a pochopila a sama to sformulovala/prepisala o tom nikde nie je.
@beata_k Takze pravda je taka ze komunikacna funkcionalita tychto chatbotov nie je zalozena na nejakom konkretnom jazyku. Podobne funguju krizove preklady napriklad z hebrejciny do slovenciny. Do jazykovych systemov to nik nevlozil. Ale su "samoucitelne" maju program ktory analyzuje texty a hlada zname veci. Tie kombinuje napriklad kde ludia pisu o nejakej veci (niektori po anglicky, niektori hebrejsky, na inej stranke o tej istej teme niekto pise anglicky a iny slovensky). Tieto texty si vedia rozkuskovat, skombinovat a naist suvislosti. A naucia sa prekladat urcite temy z hebrejciny do slovenciny. Kedze to nie je dokonale a texty su rozne prepletene tak niekedy mozes dostat preklad "letisko" na hebrejske slovo "piesok" (ci uplne) - co je zle.
Takze ak je nejaky jeden komunikacny program zalozeny na takychto analyzach a su mu vlozene zaklady anglictiny tak si vie naist hociake ine a pouzit ich. Na druhej strane tiez taky program si najde a ak maju spolu nieco riesit tak casom sa ich algoritmy zosynchronizuju a najdu efektivitu aj na zaklade uplne nezmyselnych ci nahodnych slovach ktore nie su z anglictiny. Ale ako som pisal - to nie je umela inteligencia ale su tak naprogramovane.
Ide o to ze neexistuje nejaky program - ze bud umela inteligencia - vsetko co stroje vedia a aj co sa naucia je na zaklade programu ktory ich k tomu vedie a ten vysledok je ocakavatelny - takze vysavac bude vysavat - a pokial mu clovek neda do programu aby si nasiel v elektro predajni mikrofon a reproduktor, nenamontoval si ho tak to nespravi a nikdy nezacne rozpravat svojou recou.
@dreamss "Je to iba čistá špekulácia a nevieme, či to je možné alebo nie. Je to rovnaké ako:"
- Je možné cestovanie v čase?
cestovanie v case nie je mozne - jednoducho ak by bolo mozne tak by tu uz boli cestovatelia z buducnosti
- Existujú niekde vo vesmíre mimozemšťania?
mimozemstania urcite existuju, je nemozne aby niekde inde na miliardach galaxii s miliardami hviezd a nespocetne planet nevznikol zivot
- Budeme raz žiť večne a naše telo nebude starnúť?
ano zit vecne mozeme, su nesmrtelne organizmy a zvratenie starnutia buniek je tiez dobre preskumane - problem vidim v nasej psychike, nie sme na to stavani a zblaznili by sme sa z toho
- Bude existovať liek na všetky choroby?
ano, vsetky choroby su a budu liecitelne, to je len otazka casu, kedze ale vznikaju nove tak asi budu vzdy existovat dalsie na ktore sa bude hladat liek
- Bude sa dať naše vedomie a spomienky dať do počítača a tým pádom budeme po smrti ďalej žiť v nejakom virtuálnom svete?
nie je problem ulozit spomienky a spravanie cloveka do pocitaca - a ten pocitacovy clovek by bol na nerozoznanie od skutocneho. Ale kedze to bude len vykonavane na zaklade vlozenych dat tak vedomie nebude mat
- Môžeme zmraziť telo, vybrať z neho vedomie, dať ho do počítača a po 50 rokoch telo rozmraziť, vedomie dať naspäť do tela a človek bude pokračovať vo svojom živote?
ak by sa zachovali spomienky po rozmrazeni tak by sa to dalo aj bez vkladania naspat
- Budeme môcť dať všetkým ľudom do mozgu čip a potom budu môcť vsetci ľudia zdieľať všetky myšlienky všetkých ľudí a spoločne pomocou telepatie myslieť?
v tomto nevidim nejaky problem, elektronika sa spaja s mozgom uz teraz
- Budeme sa raz premiestňovať po planéte a aj vo vesmíre rýchlosťou svetla?
tu vidim problem so zrychlenim - nie je problem cestovat rychlostou blizkou rychlosti svetla, problem je ju dosiahnut za dostatocne kratky cas
- Zistíme jedného dňa, čo sa deje s objektmi, ktoré sa strácajú v čiernych dierach?
myslim ze sa tam trhaju na kasu podobnu aka existovala pri vzniku vesmiru
- Je vesmír večný alebo jedného dňa zanikne? Čo bude nasledovať po jeho zániku? Vznikne nový vesmír?
myslim ze vesmir zmrzne ale neviem ci naveky
Tá otázka je trochu nešťastne postavená, ja ju chápem tak, čo robí spoločnosť Google pre to, aby k takej udalosti nedošlo. Odpoved by som čerpala napríklad tu:
https://www.mojandroid.sk/google-nudzovy-vypina...
@kaila1 tiez sme to nakoniec tak napisali, v zmysle, ze podporuje inovácie ale aj kontroluje, aby nedošlo k "neprijemnostiam".
Aj v tom článku o lamde je ich reakcia. Myslím, ze toto je skor taka otazka na "nazor", tu sa nedá presne povedať odpoved z tych zdrojov, ktore mame... Tak sa s tym viac nejdem trápiť
singularita je nieco ako bod nespojitosti, nieco, co nie je evolucnym dosledkom predchadzajuceho vyvoja, nahly zlom... napriklad vo vyvoji zemskej kory je zemetrasenie alebo vybuch sopky prikladom singularity ... tazko povedat, co sa mysli pod technologickou singularitou, urcite by nou bol napriklad zanik internetu alebo masove nasadenie kvantovych pocitacov v jednom okamihu