icon

Inklúzia na školách

cipogoat
17. júl 2025

Zdravím vás, zaujíma ma váš úprimný názor na inklúziu na školách či už pre deti s mentálnym alebo fyzickým postihnutím.

Strana
z2
frantisska
23. júl 2025

Podľa mňa je to cesta, lebo tie deti raz vyrastú w tiež nebudú všetci autisti spolu pracovať v jednej fabrike. U nás zatiaľ funguje iba na papieri a stojí to veľa úsilia a chce to veľa personálu, ktorý na školách chýba a bez toho presne, trpia všetky deti, zial

xsuzannex
23. júl 2025

Ja by som bolazato keby sa vytvorili skoly pre deti so svvp.. xy deti je teraz na domacom vzdelavani co nepomaha ani im ani rodicom.. sama mam dieta s pas, je normalne vzdelavatelny, normointelekt, len ma svoje specifika. Inym detom zle nerobi a napriek tomu ho nikde nechceli. Ani v specialnej lebo tam u nas beru len s ment.postihom a do normalnej triedy sa nedalo lebo nie su asistenti.. takze by som rada pocula ako by ste dalej postupovali lebo ja som bola zufala ked mal nastupit do prvej triedy.jednak ma dieta pravo na vzdelanie a jednak vsade kde pridete len pocuvate ako toto dieta nie je pre nas, nevezmeme to, neda sa, skuste inde .
Ja sa preto pytam preco kazde (aspon) okresne mesto nema skolu pre taketo deti a dalej kazda klasicka skola nema jednu dve triedy pre deti so svvp ale normointelektom.. nemuseli by sme sa tu hrat na inkluziu, ktora na slovensku nefunguje a obe strany su nespokojne..

nikaeli
23. júl 2025
@xsuzannex

Ja by som bolazato keby sa vytvorili skoly pre deti so svvp.. xy deti je teraz na domacom vzdelavani co nepomaha ani im ani rodicom.. sama mam dieta s pas, je normalne vzdelavatelny, normointelekt, len ma svoje specifika. Inym detom zle nerobi a napriek tomu ho nikde nechceli. Ani v specialnej lebo tam u nas beru len s ment.postihom a do normalnej triedy sa nedalo lebo nie su asistenti.. takze by som rada pocula ako by ste dalej postupovali lebo ja som bola zufala ked mal nastupit do prvej triedy.jednak ma dieta pravo na vzdelanie a jednak vsade kde pridete len pocuvate ako toto dieta nie je pre nas, nevezmeme to, neda sa, skuste inde .
Ja sa preto pytam preco kazde (aspon) okresne mesto nema skolu pre taketo deti a dalej kazda klasicka skola nema jednu dve triedy pre deti so svvp ale normointelektom.. nemuseli by sme sa tu hrat na inkluziu, ktora na slovensku nefunguje a obe strany su nespokojne..

@xsuzannex my sme napr. špeciálna škola - zastrešujeme deti od MŠ až po PrŠ - v MŠ máme aj deti s normointelektom (s PAS) a presne pre to, čo spomínaš, sme vytvorili ZŠ pre žiakov s PAS - čiže súčasťou našej špeciálnej školy je základná škola, kde sa v triedach venujeme iba deťom s PAS s normointelektom. Skúste vy ako rodičia tlačiť na zriaďovateľov.

fineta
23. júl 2025

Negatívne. Z pohľadu samotného žiaka, z pohľadu rodičov, z pohľadu učiteľov, ktorí neštudovali špeciálnu pedagogiku a riešia situácie štýlom "pokus - omyl", z pohľadu spolužiakov.. celé zle. Teda celé nie, škola dostáva na takého žiaka väčšiu dotáciu. Ale nie všetko je fajn prepočítavať na €.

xsuzannex
23. júl 2025
@nikaeli

@xsuzannex my sme napr. špeciálna škola - zastrešujeme deti od MŠ až po PrŠ - v MŠ máme aj deti s normointelektom (s PAS) a presne pre to, čo spomínaš, sme vytvorili ZŠ pre žiakov s PAS - čiže súčasťou našej špeciálnej školy je základná škola, kde sa v triedach venujeme iba deťom s PAS s normointelektom. Skúste vy ako rodičia tlačiť na zriaďovateľov.

@nikaeli ja konkretne som tam sedela 3x.. lenze pani na nasom skolskom urade od stola tvrdi ze miesta je dost,tk je uplna blbost a sme velke mesto.. cokolvek tu chcel nieco niekto urobit, zamietli to.. tu sa proste neda

nikaeli
23. júl 2025
@xsuzannex

@nikaeli ja konkretne som tam sedela 3x.. lenze pani na nasom skolskom urade od stola tvrdi ze miesta je dost,tk je uplna blbost a sme velke mesto.. cokolvek tu chcel nieco niekto urobit, zamietli to.. tu sa proste neda

@xsuzannex škoda.. u nás sú dve špec.ZŠ a obe už zriadili ZŠ pre žiakov s PAS s normointelektom, plus máme súkromnú školu pre žiakov s PAS. Ale je pravda, že iniciatíva vyšla od nás, od školy.

margotka17
23. júl 2025

@cipogoat ak má pohybový problém a používa vozíček, škola by mala byť tomu prispôsobená vstup do budovy, jedalen, trieda, WC... Ak má mentálne postihnutie, mali by mať adekvátnu kvalifikáciu učiteľa pre týchto žiakov. Potom už len stačí ochota, tolerancia, ústretovosť a učenie môže byť pre všetkých zúčastnených veľkým prínosom.

anonym_ec9bfc
23. júl 2025
@margotka17

@cipogoat ak má pohybový problém a používa vozíček, škola by mala byť tomu prispôsobená vstup do budovy, jedalen, trieda, WC... Ak má mentálne postihnutie, mali by mať adekvátnu kvalifikáciu učiteľa pre týchto žiakov. Potom už len stačí ochota, tolerancia, ústretovosť a učenie môže byť pre všetkých zúčastnených veľkým prínosom.

@margotka17 Mentálne postihnutí patria do ústavu, nie do normálnej školy. Chúďatá deti, že toto musíš znášať! Toto je úplný úpadok školstva, napchať takéto decká medzí zdravé. Aj ty by si si vzala do práce niekoho s podpriemerným IQ, kto ťa tam bude zabávať, vyrušovať, slintať, vydávať zvuky ako zviera... Veď takémuto o žiadne vzdelávanie nejde, aj tak z neho nič nikdy nebude, akurát, čo znemožní štúdium zdravým deťom a zbytočne bude unavovať učiteľku. Tá má učiť a nie starať sa o takého prípady, na to sú sociálny pracovníci alebo rodičia, ktorí na takéto deti berú celý život peniaze od štátu.

1mina
23. júl 2025
@xsuzannex

@xsuzannex a ako ste to nakoniec vyriešili, kam chodí dieťa ? Ja sa obávam presne tohoto, že do špeciálnej nebude môcť podľa mňa by mu mohli zmerať normointelekt neviem, a v normálnej to zas nebude dávať 🙈

xsuzannex
24. júl 2025
@1mina

@xsuzannex a ako ste to nakoniec vyriešili, kam chodí dieťa ? Ja sa obávam presne tohoto, že do špeciálnej nebude môcť podľa mňa by mu mohli zmerať normointelekt neviem, a v normálnej to zas nebude dávať 🙈

@1mina v ramci skolky kde chodil bola pani riaditelka taka super ze zriadila samostatnu triedu na homeschooling a dala nam pani ucitelku. Boli tam styria chalani.. ale teraz sa muselk zrusit aj to ale nastastie co mame v meste sukr.zs pre deti s autizmom tak ho uz ako tretiaka vezmu tam. V case ked mal byt prvak neotvarali prvy rocnik kvoli kapacitnym dovodom.

luccija
8. aug 2025

@cipogoat inluzia u nás neexistuje iba paskvil hráme sa, že ju máme.Nie su asistenti, nie su spec.pedagogovia a také dieťa trpí, lebo mu celá trieda dáva najavo, že ich brzdí, vyrušuje atď...ľutujem učiteľky, ktoré ich majú v triede.Ja si myslím a bola som mesiac na praxi v takej triede, ale bola to špeciálna trieda bolo tam aj dieťa s dmo, aspergeri, autisti, neurologické problémy iného typu, že tie deti majú patriť medzi seberovnych.Ine tempo pre celú triedu, iný prístup učiteľov voči všetkým.Ale samozrejme takých škôl je málo táto bola súkromná za dosť veľa peňazí, ale tak má vyzerať škola kde sa deti cítia dobre.
Ja viem, že každý kto má také dieťa chce, aby nebolo vyclenované, ale často to nie je preňho prínos.Jednofucho normou deti aspergerom nerozumejú a tak či tak sa vyčleňuju.Moja dcéra má jedného na gymnáziu a je samorost aj sa snaží zapadnúť, ale jeho témam nikto nerozumie má nevyspytatelne reakcie vie byť agresívny plus berie lieky a často zaspí na hodine.Urcite si nájde miesto v živote, ale musí byť ťažké vedieť, že ho medzi seba neberú a nemá sa s kým porozprsvat

Strana
z2