Integrácia v škole
Moj syn je druhak na zakladnej skole.ma adhd porucha spravania a dysortografia.na odporucanie od pedosychologa na integraciu skola to odmietla a navrhuje ustavne liecenie.po konzultacii s psychiatrickou povedala ze v ziadnom pripade liecenie ze to je najhorsie pre dieta co by sme teraz urobili.ja uz neviem ci salej.moze skola odmietnut integraciu?
Mne to už príde ako boj s veternými mlynmi.... ☹
So stúpaním životnej úrovne by napríklad mohla stúpať aj úroveň vzdelania detí s poruchami, ale nevyzerá to tak......resp.kto má šťastie na školu, alebo ešte lepšie učiteľa, tak ten prístup ešte získa, kto nemá šťastie, nijakou silou nedosiahne v danej škole, aby dieťa bolo vzdelávané a bolo k nemu pristupované na základe jeho schopností a potrieb. Je to do plaču.
A riešia to tak-že doporučia dieťa do liečebne, aby nemuseli riešiť, že sa nespráva ako jedna z ovečiek v stáde.......
U nás tretí rok doporučujú dcére asistenta, zo školy chodí a zo 6 viet s vybraným slovom má 6 zle-čiže akurát si tam upevňuje nesprávne návyky na hodine.......niekedy z 10 príkladov z matiky má dobrý len prvý, ostatných 9 na ...., že úplne zle....... pani triedna učiteľka má názor, že jej je lepšie bez asistenta, tak ho proste nedostane a nedostane a ne. Integrácia sa čiastočne dodržuje, no.
ale na tom záleží len mne asi, aby do školy chodila sa aj niečo naučiť, a nie len zohriať, najesť, a poslúžiť niekomu ako obeť šikany.
S integráciou na Sk je veľká bieda. moju dcéru mali integrovať v bežnej MŠ v mieste bydliska a riaditeľka Mš mi povedala, že prečo by mala, že ona má zdravých detí dosť - prečo by mala brať nejaké dieťa s hendikepom....
Ale už ZŠ u nás bežne má takéto deti v triede - viem to podľa toho, že s dcérou chodia asi 3 chalani.... Maminky si to chvália.... asi veľa závisí od riaditeľky....
Naša škola takéto deti neodmieta, prispôsobujeme tomu všetko podľa odporúčaní psychologičky. V každej triede, v ktorej učím, mám integrovaného žiaka. Je to každopádne zvláštny postoj p.riad.
@jarusmischo ano je som s toho smutna.akoby toe deticky nemali pravo na nic
@jarusmischo presne tak. Vsetko zavisi od riaditela skoly. Mojho syna tiez nechceli do jednej skoly prijat a nasli sme si druhu skolu s ustretovou riaditelkou, pre ktoru bol moj syn vyzva a snazi sa ako vie. A s asistentmi je to bieda. Syn je druhak a uz dvakrat nam kraj zamietol asistenta. Zrejme potrebujeme este dalsie diagnozy. Pretoze teraz mame "len" vysokofunkcny autizmus a ADHD.
@lucindao
Ak som to správne pochopila, Vášmu synovi bola diagnostikovaná porucha pozornosti spojená s hyperaktiviotou, plus poruchy správania a vývinová porucha učenia - dysortografia - čiže porucha v osvojovaní si gramatických pravidiel, či už v ústnom, alebo písomnom prejave. Opýtam sa - intelekt dieťaťa je v norme ? Ak áno, dieťa sa nemôže vzdelávať v špeciálnej škole. Optimálne by však bolo vzdelávanie v Základnej škole pre deti so špecifickými vývinovými poruchami učenia( jedna taká je v Martine, nakoľko by bolo dieťa zaradené do edukačného procesu pod vedením špeciálnych pedagógov, ktorí vedia, ako k takémuto dieťaťu pristupovať.
Myslím si však, že najväčší problém sú poruchy správania, ktoré spolu s ADHD robia v triede s 25 žiakmi aj integrované vzdelávanie prakticky nezvládnuteľné. Viete...integrácia je krásna myšlienka, v určitých prípadoch celkom pekne realizovateľná, ale nie je možné uplatňovať je bez výhrad a plošne (aj Češi, ktorí ju uzákonili to rýchlo pochopia). Nie pre pokoj učiteľa, ako to mnohé vnímame, ale pre konkrétne dieťa a pre všetky ostatné deti v triede.
Napíšem tak, ako to v skutočnosti vyzerá . Skúste teda zatvoriť oči a predstavte si - cca 25 aktívnych a neposedných žiakov v triede, nahustené učivo, ktoré nedáva deťom priestor pre poriadne osvojenie si vedomostí, , učiteľka, ktorá nevie, kde jej hlava stojí... A do toho dieťa, ktoré by malo mať úľavy v písaní diktátov, ktorému by mali byť písané poznámky, dieťa, ktoré je šikovné, ale neposedí a nedokáže sa sústrediť dostatočne dlhý čas na to, aby učivo vysvetľované rýchlym tempom dokázalo pochopiť. Okrem toho sa v dôsledku dysortografie nedokáže správne vyjadrovať ani ústnym prejavom, ani písomnou formou. Ako sa asi cíti ? Intaktné (zdravé) deti si v súčasnej dobe veľmi servítku nedávajú servítku pred pusu a určite neraz na jeho adresu utrúsia pár nelichotivých slov. Učiteľka - nech sa snaží akokoľvek,nech je akýkoľvek kvalitný pedagóg, kým nemá špeciálnopedagogické vzdelanie, nemá dostatok skúseností, ale čo je hlavné nemá dostatok času na to, aby mu vysvetlila učivo takým spôsobom a takým tempom, aké potrebuje. Dieťa je nervózne, pretože jednoducho nevie, čo od neho chcú, prečo to od neho chcú, je netrpezlivé, nekľudné, podráždené.... V triede stúpa napätie aj na strane žiakov, a aj zo strany pedagóga, pretože nestíha vysvetliť triede to, čo jej prikazuje plán, nestihne žiakov vyskúšať , ani zopakovať učivo. A ani IVVP nie je patent na úspech, ako si m,nohí myslia. Integriované dieťa je čoraz nervóznejšie, je mu dlho, prekáža mu ruch v triede a jeho správanie začína byť nezvládnuteľné - vykrikuje, začína byť agresívne, pobehuje po triede....pri diagnostikovaných poruchách správania je to normálne. Rovnako ako vulgárne vyjadrovanie. V triede to vrie... v lepšom prípade dieťa vezme asistent (ktorý ani nemusí byť pedagóg, ako ho zoberú z úradu práce) prejsť sa na chodbu. V každom prípade sa 26 nešťastných účastníkov edukačného procesu teší už iba na zvonček. A takto to ide 5 dní v týždni, desať mesiacov...
A teraz zatvorte oči opäť - dieťa sedí v triede spolu s piatimi spolužiakmi. Špeciálny pedagóg má pripravený plán hodiny, kde sa striedajú viaceré činnosti, učivo preberajú pomaly, majú dostatok priestoru na fixáciu látky, majú vhodné pomôcky a namiesto 6 hodín 5. Dieťa nie je pod tlakom, v strese a nikto sa na jeho chybách nesmeje. V relaxačných chvíľkach sa môže odreagovať a tak aj svoje problematické správanie dokáže aspoň trošku korigovať. A čo je hlavné - dostáva možnosť zažiť pocit úspech...
Vžite sa do duše spomínaného dieťaťa - kde by ste boli šťastnejší ?
@abeata kde okrem Martina je tá skvelá škola s piatimi spolužiakkmi, špeciálnym pedagógom, učivo pomaly...fixácia.... to znie úplne ako nebo pre ADHD či dysporuchy učenia.....Je úplne zjavné, že práve v tej škole by deti s poruchami sa naučili NAJVIAC, boli NAJSPOKOJNEJŠIE, ich sebavedomie by sa dostávalo do nádejných hodnôt.....neurotické prejavy by pomaly mizli......
Len kde na Slovensku sú také školy?
@abeata ano. Takto by to malo byt. Ale realita taka nie je. Nie su vytvorene podmienky pre tieto deti. V Martine sice ano. Ale ja tiez byvam v okresnom meste a tu taka trieda chyba. Takze nam rodicom neostava nic ine, len bojovat za svoje deti. A stat tiez vela nerobi, aby taketo triedy vznikali. A osobne si myslim, ze by sa dobre uzivili. Ja osobne som vecny optimista a verim, ze sa aj tymto smerom pohnu lady. Otazka je, ci to sa toho doziju aj nase deti. To pochybujem.
@lucindao ...ešte pár slov...Som učiteľ a vychovávateľ v špeciálnej škol, takže viem prečo to hovorím. Problém nie je v tom, že niekto upiera dieťaťu právo byť vzdelávané v bežnej základnej škole . Vždy, ale naozaj vždy je potrebné pozrieť sa na to z pohľadu dieťaťa a zhodnotiť diagnózy a problémy z nich vyplývajúce.
ADHD má viacero stupňov a variabilné prejavy, no napriek tomu, že schopnosti dieťaťa značne limituje, dokáže sa správnym prístupom integrovane vzdelávať, bez toho, aby zrútil celý vyučovací proces. No vývinové poruchy učenia dokážu dieťaťu tak obmedziť možnosti osvojovania si vedomostí, že bez špeciálneho prístupu nedosiahne ani z ďaleka takú úroveň vedomostí, ako je intelektovo schopný.
Úplne iná situácia je pri poruchách správania...tam už často ide o bezpečnosť samotného dieťaťa, ako aj jeho spolužiakov. Niekedy je aj samotný psychológ, či rodič šokovaný, keď je v priamom prenose svedkom toho, ako sa dieťa správa počas pobytu v škole...
@yukki myslím, že napríklad v BA na Dolinského je jednou zo zložiek školy aj trieda pre deti s vývinovými poruchami učenia...určite je tých možností viac...a chápem každého rodiča, ktorí si nevedia predstaviť napríklad internátne vzdelávanie dieťaťa. Viem...to čo som napísala je hodné irónie, pretože školstvo na slovensku je naozaj v zúfalom stave. No tu ide o komplexné diagnózy, ktoré uviedla autorka témy a bežná ZŠ je naozaj pri takejto kombinácii pre dieťa trápením...
@abeata súhlasím s tým, že bežná Zš a integrovanie dieťaťa v nej pri tejto kombinácii je trápením.
Ale nežijeme všetci v Bratislave, Martine....
Upozorňujem ale aj na to, že sú také kraje.....kde aj v normálnej ZŠ sú na dennom poriadku blchy, vši, svrab, žltačka, násilie, krádeže......a to sa snažia do tejto školy dostať a udržať v nej všetky deti, ktoré aj síce niektoré ročníky opakujúc tam nejako aspoň do tej šiestej triedy vydržia...a tie ostatné idú do špeciálnej ZŠ-možno nie sú hendikepované intelektom oproti tým z normoZš, ale sociálnym prostredím z ktorého pochádzajú..... (pričom sociálne prostredie aj tých v normálnej základke je už na úrovni koliby s kobercom namiesto dverí a preglejkou namiesto okennej tabuľky, čo teda potom tie detičky v špecke....)
Kam by si v tom prípade dala svoje dieťa? Aj keď...možno by sa v špecke naučilo viac......kam by si ho dala?
Ja napríklad osobne najradšej do DOBREJ, čistunkej špecky s tými benefitmi, ktoré opisuješ....kľudne aj ako variant A hoci tam nespadá......a verím, že by sa naučila viac za tých 9 rokov, ako v bežnej ZŠ o 26 žiakoch v triede......a nehanbila by som sa za to, že tam chodí. Ale taká tu nie je, nie je nikde nablízku........nikde, kde by sa dalo dochádzať za zachovania hoci zníženej kvality života ale s prežitím....
Často neostáva iné, len bojovať za to, aby to dieťa bolo tolerované a vzdelávané v normálnej zeeške, a toto tu maminy rozoberajú, že akými prostriedkami je to možné...
@zuz02 Správny názor. problémom je zákonný nezmysel, pri ktorom dieťa s normointelektom nesmie byť vzdelávané v špeciálnej škole. Tam by nebol problém vytvoriť pre pre normointelektových "dyskárov" optimálne podmienky. Len rodičia často odmietajú vzdelávať dieťa v špeciálnej škole aj vtedy, keď sú intelektom pod normou, pretože sa stále nezbavili predsudkov o špeciálnych školách...Namiesto toho, aby dieťaťu zabezpečili pokojné vzdelávanie sa v systéme špeciálneho školstva, odkiaľ v rámci svojich schopností odídu ako sebavedomí a samostatní ľudia, často s výučným listom, trvajú na integrácii...neuvedomujúc si, že aj tak sa budú môcť ísť ďalej vzdelávať iba do odborných učilíšť...
Viac možností má však každá jedna základná škola, ktorá môže zriadiť pre deti, ktoré to potrebujú, špeciálnu triedu so špeciálnymi pomôckami, upraveným prostredím, redukovaným počtom žiakov a špeciálnym pedagógom. len...to by museli chcieť... ☹
@abeata V Martine?Bývam 10 km od Mt, ale kde je tá škola prosím? Myslíte špeciálnu ZŠ? Však tá je v každom okresnom meste...
@lucindao majú už niekoho integrovaného v triede? peniaze dostávajú od vuc predpokladám ~ale je otázne či dosť na to aby sa zaplatil asistent~ a ak tam už je a nechcú ho. ...koľko je detí v triede~ koľko problematických~ nehovorím integrovanych~ možno je to skrátka pre nich neúnosné. ..
@bonaqa2013
Súkromná základná škola pre žiakov s vývinovými poruchami učenia, Súkromné centrum špeciálnopedagogického poradenstva
Š. Furdeka
036 01 Martin
@bonaqa2013 tam je vraj aj taká pre deti s poruchami učenia a pozornosti......spýtaj sa v martinskkej skupinkke možno....alebo v ADHD skupinke
Pretoze na hodine vykrikoval.bol hlucnejsi.vsetko vedel vsade bol.neobsedi ba mieste.a toho je viac
@abeata možno by to vyriešili asistenti.....keďže taká reforma aby v každom meste (nie okresnom, v každom! lebo takých detí je stále viac a sú tu TERAZ) bola škola pre deti s poruchami učenia nie je v aktuálnom časovom rozpätí možná........tak možno asistenti, financovaní trebar aj nejako napolovicu mestom (školou) napolovicu rodičom mohli byť riešením. Taký asistent, keby v tých nižších ročníkoch ostával v kolektíve aj počas prestávok, by možno dokázal aj vydobyť pre tých pár hendikepovaných detí znesiteľné postavenie, tiež by im (mu) dokázal pomôcť so sústredením sa na hodine.......... Myslím, že je to zatiaľ pohotovejšie riešenie a ľahšie legislatívne ošetriteľné.......ale samozrejme zriaďovanie tried (škôl) pre deti s poruchami pozornosti a učenia........do budúcnosti.

@lucindao presne ako písala alenah31. Celý postup sedí. Pokiaľ si dobre pamätám ešte kým som išla na MD, tak spádová škola nemôže odmietnuť integrovať a ani neprijať žiako so ŠVVP a to ani vtedy ak nemá vytvorené podmienky na jeho vzdelávanie. Tým myslím napr.asistenta učiteľa. Treba za to bojovat a nenechať sa odstaviť. Samozrejme žiadne ústavné liečenie neprichádza do úvahy. Držím palce