icon

Je deviaty ročník základnej školy prínosom?

luba555
3. dec 2016

Ahojte, aký je váš názor na deviaty ročník ZS? Ja som chodila 8 rokov a bola som rada,keď som nastúpila na strednú Učivo bolo pre mňa zaujímavejšie. A potom som sa ponáhľala do zahraničia pracovať. Žiadne prázdniny sonechcela. Vraj je 9.ročník prínosom pre sociálne slabšie rodiny, ale ja v tom pre nich vidím skôr záťaž. Aký je váš názor?
PSinak ľutujem, že som nešla na VŠ.

sisaka
3. dec 2016

Ja som rada, ze som ročník, ktorý este nechodil do 9. Ked niekto nevie na akú školu v 14. nemyslím si, ze ho osvieti a v 15. ma zrazu jasno. Podľa mna to bolo kedysi lepšie v čase, ked sme sa stavali dospelými sme končili jednu etapu - detstvo, školu. Vstupovali sme do sveta dospelých, začínali pracovať, ci začali študovať na vysokých školách. Dnes rodičia nemaju páky na to, aby deti prinútili učiť sa, ci skončiť strednú školu, ked 18 rokov maju v 2-3 triede ( niektori rodicia radi umelo "predlzuju" detstvo, k 18 rocnym sa na druhej strane spravaju ako k deckam, nie dospelym - ved su to stale studenti strednej skoly a nemaju nic ine na starosti Len chodit do skoly.
Dcerin kamarat z detstva zo Slovenska rovnako stary, este derie lavice v 3. rocniku strednej skoly, uplne zavisly na rodicoch, dcera studuje uz na Univerzite, pracuje popri skole a Je uplne samostatna, nemenila by som a ani dcera.

hettinka
3. dec 2016

@sisaka ty myslíš, že to je vec rodiča, či 18-ročný dospelý človek skončí alebo neskončí strednú školu??? Ja myslím, že to hlavne dotyčný mladý muž alebo mladá slečna by sa mali zaujímať o to, či skončia školu a nie aby sa o toto starali rodičia.
Aj predtým, ked nebol 9. ročník. mali spolužiaci 18 rokov už v priebehu roka, takže tiež už rodičia "nemali páky" ... a hlavne, rodičia nemajú páky vtedy, ak si dieťa poriadne nevychovajú, kým je malé. V 17 - 18 - 19 rokoch je už neskoro čokoľvek riešiť, tam už tá výchova buď je, alebo nie je... Ked sa decko chce vykašľať na školu, urobí to aj deň pred maturitou, stalo sa ked som ja bola gymnazistka, že 3 chalani cez akademický týžden utiekli z domu a školu nedorobili ... a vtedy ani 9-ka nebola.

Ja skor vnímam ako problém, že decká akonáhle majú 18 rokov, si hned robia vodičáky, mamičky a oteckovia nakúpia drahé autá a už sa vyvážajú do školy ako polobohovia. A potom potrebujú strašne drahé mobily a oblečenie, tak behajú namiesto do školy do roboty, kde ich radi zamestnajú, lebo im daju 2€ na hodinu a nemusia platiť vysoké odvody ,... systémová chyba. Mali by mať dovolené pracovať len cez prázdniny a víkendy.

persica
Odpoveď bola odstránená
marsmykkok
3. dec 2016

Ja som chodila 9 rokov, vždy som bola zrelšia ako moji spolužiaci, ale čo som pozorovala, fakt veľa z nich mentálne dozrelo koncom ôsmeho-začiatkom deviateho ročníka a tak teda už vedeli aj skôr čo chcú robiť v živote, neboli to deti alebo bláznivý pubertiaci ako v siedmej-ôsmej triede. Takže podľa mňa to zmysel má pre žiaka, že si skôr vie vybrať vhodnú školu, nie len čo mu vyberú rodičia. Problém je skôr s úzkostlivými matkami, ktorým sa deti narodia často aj tak že im nevychádzajú roky a začiatkom prvého ročníka majú 7 a oni im aj tak ešte odložia povinnú školskú dochádzku a potom dobre že zš nekončia v 18-tke...

jana_eyre
3. dec 2016

Ja som zas rocnik, ked sa dalo dostať na strednú z 8 a kto sa nedostal išiel do 9teho, po nas uz boli len 9viny.. Ja som sa nedostala a o rok som si vybrala úplne inu školu..

A ci to je prinosom? Neviem posúdiť, nevadilo mi to, skor si myslím, ze to nie je zle ze ľudia sú trocha starší na strednej škole.. Keďže som chodila na 3r ucnovku a potom som si dorabala 2r nadstavbu kvôli maturite školu som skončila ako 20rocna.. Nebolo to zle, v posledných rocnikoch sme už boli dospelí a školu sme brali troska zodpovednejsie ako predtým.. Po maturite som sa zamestnala do 2tyzdnov a bývala som sama do mesiaca.. (aj keď to nebolo planovane, zomrela mi mama tesne po maturite) ale myslím, ze na dospelý život som bola v 20, urcite pripravena viac ako v 18tke..

sisaka
3. dec 2016

@hettinka celkom som sa pobavila. Dcera ma vodicak od 15, sama jazdi od 16, pracuje tiez od 15 rokov dostala taku istu mzdu ako dospeli, skolu bez problemov skoncila, vobec nechapem, co to suvisi so schopnostou dokoncit skolu, ja som praveze dceru podporila, ked sa rozhodla spravit si vodicak (musela mat pisomny suhlas rodica) ci zarobit si na svoje vydavky (JA som rozhodla, kolko dni v tyzdni moze robit) lepsie mat aktivne dieta, ako este 25 rocneho finacne podporovat, vsetko mu platit a robit mu taxik.
Myslela som to tak, ze do 18. rokov som tu ja, ako rodic, aby som urcovala pravidla, citim zodpovednost a povinnost urobit vsetko preto, aby dieta skoncilo strednu skolu, dospelemu cloveku mozem poradit, odporucit, navrhnut, kedze pre mna Je to rovnocenny partner, neviem si predstavit mat doma 20 rocneho stredoskolaka, odkazaneho uplne na mna, neschopneho sa o seba postarat. Napr. dcere uz urcite neurcujem ako dlho a ako casto ma robit, alebo o ktorej ma byt doma, aby sa vyspala do skoly.
A ano, niektore "deti" musia byt prinutene chodit do skoly, nie kazde dieta Je v 15 uvedomele, mnohe potrebuju tlak zo strany rodicov aj take deti poznam, podla mna to neznamena, ze rodicia zlyhali, ked boli deti male.
Ak sa mozem spytat kolko dospelych deti si uz vychovala ty? JA totizto pisem z vlastnych skusenosti s vychovou teenagera.

jeennyv
3. dec 2016

Ja nevidim problem v 9. rocniku, ale v odkladani skolskej dochadzky, dnes to nie su len zle vychadzajuce roky, ale dieta je podla testov hrave a take a onake a pomaly 8 rocne deti su v prvej triede..jasne , ze ked je potom niekto pomaly dospely v prvom rocniku na strednej, tak uz ho zaujima vsetko ine len nie skola a ma to aj casto negativny vplyv na spoluziakov....problem nie je v rocniku ci ucive, ale podla mna v systeme a zmyslani, lebo prosto ked je niekto hravy a neviem aky ak nie je zavaznejsi problem tak odklad nikomu nepomoze...jedine k tomu, ze maju mladi este hole zadky, ale uz pali robit deti atd..ale casto rozum nikde...

lilke
4. dec 2016

@persica ak je niekto taky sikovny, a dlhsia skola ho zdrzuje, ma moznost urobit si dva rocniky naraz. skusky zvladnut a hajde o dva roky vyssie. 🙂

jana_eyre
4. dec 2016

@jeennyv to je pravda.. Inak neviem prečo si toľko ľudí mysli, ze dieta by nemali bytt hravé pri nastupe do školy.. podľa mňa je celkom normálne ak je dieta hravé aj v škole, nemusí to nutne znamenať, ze ho nebude baviť učivo..

Vidím to na svojich neteriach a kamarátkinej dcere - uz majú od 8 vyššie a všetky sa radi hraju, ale aj ucia.. A keď sme sa minule bavili so švagrinou (nasi synovia chodia spolu do skolky) tak mi vravela ze ona urcite chce odklad.. Chlapec bude mat 5 v máji a ona uz teraz vie ze nebude na školu pripravený.. Môj je narodený vo februári a teda odklad urcite nechcem, lebo vidno ze školu normálne zvladne, uz teraz ho bavia pismena a čísla.. Aj synovec by zvladol, tak ale jej vec...

hettinka
4. dec 2016

@sisaka staršia ma 15 ... ale denne v práci vychovávam 300 pubertiakov od 15 do 19 rokov a vidím to, ako sa správajú ... vodičák si robia (ako inak) v čase vyučovania, rodičia im píšu ospravedlnenky, že majú "rodinné dôvody". Do roboty tiež namiesto školy. Alebo ťahajú nočné a potom spia na laviciach ... naozaj nemám nič proti tomu, ak si študent privyrobí, ak zvláda popri tom školu. Aj dcéru určite podporím v brigádovaní cez prázdniny, alebo ak si nájde aj nejakú občasnú prácu na víkend ,,, ale aby mi kvoli brigáde za 2€/hod. nechodila do školy, tak to teda nie.

guiseppinka
4. dec 2016

@sisaka kde sa da spravit vodicak v 15 a jazdit od 16? Lebo u nas je to 17 rokov...

katka253111
4. dec 2016

Neviem, ci je prinosom alebo nie, v podstate sa to aj tak nezmeni vdaka nejakej diskusii na mk 🙂

Ja osobne som chodila na 8rocne gymnazium, cize som 9tku preskocila a som spokojna lebo som v 18ke bola na vyske a v 23 som ju skoncila a zacala pracovat 🙂 cize som usetrila rocik 🙂 oproti tym, co im vychadzali zle roky, aj dva 🙂

valy
4. dec 2016

@lilke tak sa skus spytat v skole, ci je to take jednoduche spravit dva rocniky naraz. ja som sa pytala a je to skor vynimka

katka253111
4. dec 2016

@jana_eyre tiez si myslim... a ked si spomeniem na vlastne detstvo i mojich susedov, tak sme sa oproti dnesnym detom hravali este dlhoooo a do skoly sli normalne, mnohi i skor... to len teraz su v mode odklady, lebo to a hento...

Ja mam maleho narodeneho koncom septembra a aj ked mame na skolu este koooopu casu, uz minule som premyslala, ze pojde skor, ak sa podari a bude sikovny 🙂 abecedu pozna uz par mesiacov a to ma nieco cez 2roky, cisla do 5tiez, tak uvidime ako sa to bude uberat 🙂

jana8867
4. dec 2016

Podľa môjho názoru by mali deti chodiť na ZŠ len 8 rokov. Moja dcéra odišla zo ZŠ už v 8. ročníku na bilingválne gymnázium a nemám pocit, že by jej chýbal. Chodila o rok dlhšie na SŠ, ale za ten 1 rok sa naučila plynulo po nemecky, zvykla si SŠ systém, osamostatnila sa, dospela.

sisaka
4. dec 2016

@hettinka tak podla toho, co pises nakoniec vychádza to, co píšem ja, ze rodič MA vplyv na to, ci neplnolete dieta chodi do školy alebo nie. Sama pises, ze rodicia súhlasia s tým, aby si počas vyučovania robili vodičský, kedze ich sami ospravedlnuju, predpokladám, ze v 18 ospravedlnenky nevyzadujete, tak si môžu chodiť kde chcú a ospravedlnia sa sami. A ty sama hodlás dcéru zastaviť, keby chcela robiť cez tyzden, to znamená, ze na ňu predsa len nejaké "paky" mas i ked uz ma 15 rokov. Ja si myslim, ze cim je dieta starsie tym viac tuzi byt samostatne a tym menej si necha od rodicov kecat do zivota, preto bolo kedysi idealne, ked sme skolu pekne skoncili v 17-18 a nie v 20. Nic ine som tym nechcela povedat.

Celkom ma zaujalo, ze denne vychovavas 300 studentov, dost nechapem, kedze si sama pisala, ze na to Je uz po 15 neskoro a ten pocet je pre mna priam sokojuci, to mate aj vecerne studium, ci pocet ziakov v triedach tak drasticky vzrastol? Neviem o aku skolu sice ide, ale nebude tam problem s kvalitou, ked aj rodic (a zda sa ze Nie jeden) si mysli, ze je pre dieta prinosnejsie ist Na vodicak ako byt Na vyucovani?

sisaka
4. dec 2016

@guiseppinka v Kanade. To som nevedela, ze na Slovensku sa vek znizil, kedysi to bolo 18 auto a 17 sa mi zdá, ze len na motorku. Ja nie som veľký zástanca skorých vodicakov, dcére som dala súhlas lebo je dosť rozumná a opatrná, pri synovi neviem, chalani zvyknú byt divokejši...

guiseppinka
4. dec 2016

@sisaka aha. Tak to je uolne nieco ine... iny system vsetko. Tu na brigadu mozes najskor v 16 a aj to len typu dokladanie tovaru. Inak az po 18tke...

sisaka
4. dec 2016

@jana_eyre tak nad tou hravosťou sa vždy pozastavim aj ja, ja to beriem veľmi pozitívne a chcem, aby moje dieta bolo hravé.
Dieta ma byt hravé v 6 rokoch a urcite aj oveľa dlhšie, ja by som sa skor obávala, keby dieta nebolo hravé, tam to uz zaváňa nejakým problémom.
Problem je v tom, ze podľa toho, co čítam učitelia nevedia/nechcú využiť tu hravosť. Hravost treba v tom veku očakávať, podporovať a využiť pri učení, nie poslať dieta hrať sa nazad do škôlky. Nemožno čakať, ze dieta bude 45 min sedieť bez pohnutia a tíško počúvať výklad učiteľky, taká forma vyučovania je dávno prekonaná, deti sa dnes učia uplne inak a hravosť je pri vyučovaní potrebná, deti musia tvoriť, skúmať, skúšať rozne riešenia problému, zapájať fantáziu, navrhovať netradične spôsoby riešenia problému, je ideálne ked je dieta hravé a chce pracovať s rôznymi pomôckami. JA ked chodim synovi a pred tym aj dcere Na stretnutia rodic-ucitel a Je to dietatom vedena konferencia tak vzdy zasnem akym sposobom sa ucia, co vsetko pouzivaju, v nizsich rocnikoch Je drviva vacsina veci priamo hands-on a deti predvadzaju rodicom ako sa s tymito pomockami, stavebnicami pracuje a co ich ucia. Len zavidim, ked porovnam moje ucenie sa v skole s tym modernym.

sisaka
4. dec 2016

@guiseppinka u nas mozes pracovat od 12 rokov zo suhlasom rodica - zakonom su stanovené obmedzenia, kolko hodín počas školského dňa, zakaz práce v noci, práca s potenciálne nebezpečnými vecami a pod. Od 15 do 17 uz nepotrebujes súhlas rodiča, nesmies ale pracovať po polnoci, do 16 rokov, dokedy Je povinne vzdelavanie, nesmies pracovat pocas vyucovacich hodin, nesmie predavat alebo podavat alkohol a pod.

hettinka
4. dec 2016

@sisaka je to o tom, že rodičia žiakov veľakrát podporujú vo flákaní sa a potom sa sťažujú, že ich po 18. narodeninách už neposlúchnu ... Zvyčajne začnú riešiť, až keď je problém, keď hrozí prepadnutie, alebo má takú vysokú absenciu, že musí na komisionálne skúšky.

Podľa ma, ak sa teda predĺžila školská dochádzka, mladým sa predlžuje bezstarostný študentský čas, malo to ísť ruka v ruke so zvýšením hranice plnoletosti na 21 rokov s tým, že určité úkony by mohli robiť aj skôr (napr. mať ten vodičák), no aspoň by tam musel byť súhlas zákonného zástupcu. Ale asi to je celé zložitejšie ...

A s prácou by som to prijala, ako je to u vás, s tým zákazom práce stredoškoláka v noci a počas vyučovania by sa vyriešilo veľa.

Vodičák dcére dovolím po 18-ke a cez prázdniny (ona bude mať 18 cez prázdniny), žiadne ulievanie sa kvôli vodičáku z vyučovania.

sisaka
4. dec 2016

@hettinka to suhlasim, keby plnoletost bola v 21 to by bolo uplne nieco ine.
U nas navsteva autoskoly je dobrovolna, k ziskaniu vodicaku Nie je potrebna a autoskola sa prisposbi tebe, kedy chces jazdit, Nie ty jej 😉

guiseppinka
4. dec 2016

@sisaka no neviem ako ine autskoly, ale vacsinou co viem a aj ja co som absolvovala a aj dost mojich znamych, tak teoria je vzdy vecer a jadzy podla toho kto kedy moze... a nikto ani z mojich spoluziakov nemal jadzy pocas vyucovania... jedine co sa neda zmenit su skusky a to su 1 den... ale to sa normalne povedalo, ze mam skusky na vodicak. po 18tke sme si mohli pisat ospravedlnenky sami... je to na cloveku ci sa flaka alebo nie... uliat sa dalo vzdy... ale nie vzdy to bolo prospesne a clovek tym neziskal nic. mali sme to tak nastavene, ze na polrocnu pisomku z matiky (pisana 2 hodiny) sa vobec neoplatilo sa uliat, pretoze potom mali spravenu strasne tazku variantu a pisal to v nahradnom termine, takze si musel dobrat aj dalsiu latku z ineho predmetu alebo ak ju odmietol pisat (co tiez mohol), tak mu chybalo celkom dost vela bodov do hodnotenia a zhorsilo mu to rovno znamku o stupen... cize v reali sa za 4 roky nikto na tej pisomke nechybal, aspon v nasej triede... a na ostatnych predmetoch sme to mali tiez tak... ale na niektorych sa to dalo ukecat - napr. dejepis... takze normalny clovek, ktoremu zalezi aj na znamkach aj vedomostiach si 2x rozmysli ci sa bude flakat alebo nie... ak som chybala ja, tak jedine vtedy ak bolo branne alebo podobne neuciace sa hluposti...

ettel
4. dec 2016

nie , nie je

sisaka
4. dec 2016

@guiseppinka ja ked som si robila vodicak tak tiez bolo vtedy ked som mohla a prisiel pre mna az domov, mozno sa nieco zmenilo, tiez si nepamatam, zeby niekto chodil pocas vyucka Na jazdy, ale ja som chodila na gympel a za starych cias to bola vyberova skola, ktora mala uroven.

sorciera24
4. dec 2016

@sisaka presne tak yb to malo fungovat a tiez som tak fungovala...no posledne roky sa rozmohlo to, ze decka si bezne davaju jazdy pocas vyucka a rodic im napise ospravedlnenku......tiez gympel a isto aj ine....ako fakt toto nechapem....

guiseppinka
4. dec 2016

@sorciera24 to uz je chyba niekde inde ak v systeme...

hettinka
4. dec 2016

@sorciera24 my sme už urobili ústupok, že im dávame deň voľna na ten deň, ekdy majú skúšky, ak prinesú razítko. Aj počet rodičovských ospravedlneniek máme obmedzený ... a už to je smutné, že vôbec toto musíme riešiť. Moja mama mi v živote nenapísala ospravedlnenku, keby som od nej také niečo chcela, asi dostanem jedno výchovné zaucho ... a teraz bežne. A ak nie rodič, lekári orazia za 1€ aj na týžden, je im jedno...

hettinka
4. dec 2016

@sisaka aj nes je gymnázium výberová škola ... a jej úroveň bohužiaľ znižujú rodičia, ktorí žiakov zbytočne kryjú, tolerujú zlé známky ... dnes je dosť moderné nebrať školu až tak vážne a aj tak, na VŠ sa dostane 90% žiakov, je jedno, ako sa učia a ako zmaturujú. Na SK dnes na vysokú nemôže ísť len ten, kto vyslovene nechce...

threetail
4. dec 2016

Ja som mala základnú 8 rokov a potom päť rokov bilingválny gympel.
Mala som 19 keď som končila SŠ a všetko išlo ako po masle... Výška (aj keď po Bc. som odišla) osamostatnenie, práca...
Bývalá švagriná chodila na osemročné, školu končila keď mala čerstvých 18 a cca prvé dva roky na VŠ v inom meste sa nevedela spratať do kože. (ale treba povedať, že napriek tomu školu úspešne skončila a v 26tke má taký impozantný životopis a pracovné skúsenosti že by človek neveril)

Povedala by som, že to závisí od tých "detí" a výchovy. Kto má aké plány, ambície, predstavy o živote.

A inak keď odklady spomínate... Mala som spolužiačku narodenú 1986 a spolužiaka narodeného 1990. 🙂 sranda je, že nám v triede to nikdy neprišlo divné - nepozerali sme sa na seba cez rok narodenia. Čudovali sa skôr rodičia, že to je na hlavu 😀