Je možné, aby prvák počítal do 10 bez používania prstov?
Prosim vas, nasa pani ucitelka vyzaduje od prvakov po prazdninach pocitat v obore do 10 bez prstov, je to realne pre prvaka to vediet? Dieta to stale nevie bez prstov, mne sa to zda skoro
@anonym_autor Ja mam prvaka a on vie scitat a odcitat do 10 bez prstov bez problemov. Praveze ked ma zadanie pouzi prsty/pocitadlo len ho to zdrzuje
@titla aha, tak potom je to realne 😁 no, dcera je letna, ona isla cerstvo v 6 rokoch do skoly, tak nam to dlhaie trva
@anonym_autor niektore to zladnu, niektore nie. Ucitelka by mala vediet. ze niektore deti potrebuju pri pocitani "vizualizaciu"
@anonym_autor niektore to zladnu, niektore nie. Ucitelka by mala vediet. ze niektore deti potrebuju pri pocitani "vizualizaciu"
@viestta no ved prave, neviem preco to musia vediet uz, skusame aj bez prstov, resp.ona sa snazi, ale prsty vystiera pod stolom aj tak 🙂 lahke priklady hovori z hlavy (1+1,2+2) ale trebars 2+5 si ukazuje
deti máš rôzne. syn vedel počítať do 500 už v mš. prvú triedu presedel. potom zo školy sme išli preč.
@viestta no ved prave, neviem preco to musia vediet uz, skusame aj bez prstov, resp.ona sa snazi, ale prsty vystiera pod stolom aj tak 🙂 lahke priklady hovori z hlavy (1+1,2+2) ale trebars 2+5 si ukazuje
@anonym_autor prechod cez 5 byva pre niektore deti zlozity. Len trenovat ale ked sa to do konca prazdnin nenauci, tak bude pocitat s prstami
moj tiez pocita na prstoch
Aj moja počítala na začiatku na prstoch, trvalo to dlhšie, potom pochopila, proste dieťa musí dozrieť
Moja prestala počítať na prstoch až keď vedela naspamäť výsledky. Jednoducho jej to pomáhalo. Nenútila som ju s tým prestať. Učiteľke sa to tiež nepáčilo. Dozrela a teraz chodí na 8 ročné gymnázium
ak ťa môžem potešiť , moja dcéra dlho počítala na prstoch , aj prsty na nohách keby sa dalo by použila , neustále mi to bolo oplieskavané na rodičovskom o hlavu , tento rok končí Karlovku Mat -fyz. A to si z nej na prvom stupni robila učiteľka srandu , že ako predavačka bude musieť rýchlo z hlavy počítať. Že potom monitor napísala na 100 % z matematiky a v 8-9 ročníku opravovala učiteľa matematiky , na to si už jej učiteľka na prvom stupni nespomenula.
@anonym_autor ano, do 10 vie vela deti uz v skolke. Ja vidim problem v tom, ze ucitelka vobec prsty dovolila. Predstavivost sa da trenovat kreslenim kruzkov, ciarok alebo nejakymi predmetmi, cukriky, gombiky, kocky. Skus to cez sviatky doma, nech zabudne na prsty. On si musi vediet predstavit pod cislicou pocet. Cize prekopat od zakladov vsetko, aby si mala istotu, ze vie. Potom skus k cislici pridavat po jednom a uberat, idealne na tych cukrikoch/kockach, proste niecom hmatatelnom. Ked nema zvladnute tieto predmatematicke predstavy, nepojde mu to. A este rozklady mozete trenovat. Nakresli mu domcek, do striesky cislo a v dvoch radoch bude pisat, ako rozne vie z dvoch cisiel zlozit to na streche.
Mám dvojky prváčikov jeden počíta na prstoch druhý minimálne . Práveže ja tomu jednému vravím nech si počíta ako sa má pomýliť
ak ťa môžem potešiť , moja dcéra dlho počítala na prstoch , aj prsty na nohách keby sa dalo by použila , neustále mi to bolo oplieskavané na rodičovskom o hlavu , tento rok končí Karlovku Mat -fyz. A to si z nej na prvom stupni robila učiteľka srandu , že ako predavačka bude musieť rýchlo z hlavy počítať. Že potom monitor napísala na 100 % z matematiky a v 8-9 ročníku opravovala učiteľa matematiky , na to si už jej učiteľka na prvom stupni nespomenula.
@anonym_76e7c9 Klobuk dole Karlova univerzita. A stale to robia ucitelky. Opovrhuji, znevazuju deti, povolania, pretoze deti nevedia pisati/y, rychlo ratat, atd. Nech sa na seba pozru, ze okrem papagajovania toho isteho nic ine nevedia.
@titla aha, tak potom je to realne 😁 no, dcera je letna, ona isla cerstvo v 6 rokoch do skoly, tak nam to dlhaie trva
@anonym_autor moja to vedela už 5 ročná a to sa nechválim, ani ju nepovažujem za nejak extra nadané dieťa. To je len o cviku. Dávať stále príklady, aby ti počítal z hlavy.
@anonym_autor moja pocitala rychlo bez sama som jej hovorila nech pouzije radsej prsty je splasena. Ucitelka v skole hovorila na rodicku ze jej to je jedno nech pocitaju aj na nohach. Vraj komu ako vyhovuje
@anonym_autor ano, do 10 vie vela deti uz v skolke. Ja vidim problem v tom, ze ucitelka vobec prsty dovolila. Predstavivost sa da trenovat kreslenim kruzkov, ciarok alebo nejakymi predmetmi, cukriky, gombiky, kocky. Skus to cez sviatky doma, nech zabudne na prsty. On si musi vediet predstavit pod cislicou pocet. Cize prekopat od zakladov vsetko, aby si mala istotu, ze vie. Potom skus k cislici pridavat po jednom a uberat, idealne na tych cukrikoch/kockach, proste niecom hmatatelnom. Ked nema zvladnute tieto predmatematicke predstavy, nepojde mu to. A este rozklady mozete trenovat. Nakresli mu domcek, do striesky cislo a v dvoch radoch bude pisat, ako rozne vie z dvoch cisiel zlozit to na streche.
@senta_sofia si ucitelka?
Ja na tom principialne nevidim nic zle, ked to dietatu pomaha sa dopracovat k spravnemu vysledku, ved o ten ide. U starsej dcery si nepamatam kedy prestala pouzivat prsty, ale ucitelka nas na to neupoznovala tak asi to bolo “na cas”. Syn je predskolak a do 10 vie uz vez prstov. Kazde dieta je ine a matematika je o spravnom vysledku….
Mam dve deti. Jedno ma problem aj teraz a to uz nie je prvak druhak ani tretiak. Proste sa obcas zasekne a premysla dlhsie ako treba. A druhe dieta ktore je skolkar ano skolkar vie zratavat odratavat bez prstov aj s prechodom. A to si naozaj nevymyslam. Nepovazujem to za nieco genialne proste to vie. Jedno dieta vedelo jedno ,druhe vedelo nieco ine.
Ucitelka u nas s tym nema problem ze si pomoze aj prstami ak treba.
Dakujem vsetkym, takze je to individualne, nie sme teda uplne mimo 😁 my mame pani ucitelku, ktora uz chce aj, aby tak nesekali pri citani, ked slabikuju, takze je to celkom trapenie ☹ ale s tym som pocitala, kedze je narodena v lete
Pride mi to vsetko take rychle, ona nejako nemala nikdy zaujem o cisla, u nas v rodine nikto nie je nadany tymto smerom
My sme nasu ucili nech si predstavi cisla ako poschodovy dom pri scitani ide vytahom hore a pri odcitani dolu.ale uprimne tomuto nerozumiem ja mam 36 a na prstoch si pocitam dodnes.nasobilku naspamat tiez neviem.jednoducho si ju odpocitam na prstoch a to robim s peniazmi a pocitam neustale kazdy den.robim to tak cely zivot.pre mna je dolezite aby sa dopracovalo dieta k spravnemu vysledku a to hociakym sposobom ktory mu vyhovuje ci na prstoch alebo kreslenim alebo gulickami.vysledok bude vzdy rovnaky.
Ano, su take deti, a aj take, ktore pouzivaju prsty este na druhom stupni. A je to uplne v poriadku. Kazde dieta je uppne ine. Pri roznorodosti deti v triede by som bola zvedava ako chce toto pani icitelka dosiahnut. Dieta budes zbytocne stresovat, a nauci sa iba prsty schovavat a klamat. Na co je to dobre?
Moje dieťa nikdy nerátalo na prstoch, vždy šlo rovno z hlavy. Teraz je v 2.ročníku a ráta príklady navyše, lebo sa nudí a vyrušuje.
Čiže reálne to teda je ale pamätaj, že ani ryba nevylezie na strom.

@anonym_autor Ja mam prvaka a on vie scitat a odcitat do 10 bez prstov bez problemov. Praveze ked ma zadanie pouzi prsty/pocitadlo len ho to zdrzuje