Je normálne trhať žiakom práce v ŠKD?
Ahojte chcem sa spýtať, syn prišiel z ŠKD už dvakrát domov s tým, že vychovávateľka mu roztrhla jeho prácu a musel ju urobiť odznova vraj nebola pekne vystrihnutá alebo vyfarbená…čo som si zisťovala tak to robila aj viacerým žiakom ale ešte sa nikto nesťažoval tak sa pýtam, či sa mám na to vykašľať aj ja alebo to mám ísť s ňou riešiť. Syn je prvák a kreslenie ho moc nebaví ale snaží sa. Ďakujem
urcite to chod riesit
Vôbec by som s ňou neriešila, ale rovno s jej nadriadenou pokiaľ to robí bežne. Bože uchráň nás od takých pedagógov.
@katty8 no nemám slov, pani si pomýlila povolanie. Už okrem spomenutej totálnej demotivacie a poníženia dieťaťa, čo je samozrejme úplne kľúčová vec, keďže pani porušuje svojím správaním školský zákon, to má ešte ďalšiu rovinu - ničí váš majetok, ktorý ste vy rodičia zakúpili, resp. zaplatili. Ohradila by som sa veľmi dôrazne aj v tej rovine výchovno-vzdelávacej, aj v rovine toho majetku. Ako by sa pani vychovávateľke páčilo, ak by jej niekto roztrhal jej výkres/zosit/čokoľvek?
Mame taku vychovavatelku. Okrem toho zjape po detoch a rodicoch. Ponizuje. Hotova gestapacka. Je dokonca veduca ŠKD. Nastastie je teraz na dlhodobej PN. Ale riaditelka si za svojimi zamestnancami stoji 🙈
Odporucam oficialne - na papieri - sa stazovat vedeniu a ked nepomoze, tak SSI.
@katty8 takže to všetko vysvetľuje, keďže nemá vzdelanie pedagogičky. Zrejme aj na deti pozerá len ako na čísla a táto práca sa jej asi len pritrafila. V každom prípade, je viac než vhodné, riešiť jej nepedagogické postupy s nadriadenou a dať si to aj podpísať s dátumom podania sťažnosti. Škoda, že školstvo takto upadáva. Kiež by boli všetky ako moja, dodnes si na ňu v dobrom spomeniem.
@isis234 mňa tiež vytočila do biela 😳.
@jakubrianka písala by som sťažnosť riaditeľke + kopiu na Ministerstvo školstva doporučene, do vlastných rúk. A žiadala odpoveď do 10 dní. Museli by to riešiť
@pink_lady tak to je super. Ak sa to nevyrieši do 2 týždňov, znovu poslať sťažnosť
Držím palčeky,, pretože to nie je pedagogický pracovník- takto sa nemôže správať k deťom ani k rodičom.
@katty8 no to vobec nie je v poriadku.smer skola a riesit to.dost,ze nema rad kreslenie.takto mu to vychovavatelka znechuti uz uplne.ja by som jej dala.kazde dieta ma iny vytvarny prejav.hlavna je snaha.ucitel nemoze zasahovat do vytvarnej prace ziaka.nieto este ju roztrhat.dieta akurat chyti blok.ako sa chuda musi citit.ucitel ho ma naviest,usmernit,poradit mu-citlivo.aby ho neidradil a pracu vylepsil.ries to!!! mozno si povies...je to len kreslenie.ale si predstav,ze tebe tvoju napr vypracovanu spravu tvoj sef roztrha....ako by ti bolo?!
Urcite riesit. Toto je riadne cez ciaru. Dietatu, pokial samo nepytalo pomoc, som do vytvarneho prejavu nezasahovala. A uz vobec nehodnotila stylom, ci je to pekne. Dolezity je samotny proces. A to, aby malo dieta z tvorenia radost. Nemam rada tie rovnake diela povesane po skolach. Rovnake tvary, rovnake farby, ako cez kopirak. Preco asi.
@vreckovka2 no toto presne. U nás v škôlke učiteľka priamo predo mnou povedala synovi, že jeho prácu na nástenku nedá, lebo to nespravil, ako ona kázala 🙈🙈🙈 Ja som jej zobrala výkres z rúk a okamžite povedala synovi, že výkres si vezmeme domov a dáme na našu nástenku, lebo mne sa veľmi páči, že to spravil po svojom.
Moj syn bol takto vyhodeny z druziny. Vychovavatelka mu roztrhala jeho papier, a este ostentativne pred celou triedou ho zhodila. Tak on sa nahneval a roztrhal aj on papier jej 🙄🤯
@akvi to je tiez sila. Trestat male dieta, lebo je tvorive. Pre mna nepochopitelne. A potom, ze sa boja deti tvorit, vyuzivat svoju fantaziu a vsetko sa prenasa aj do dospelosti. A taka skoda. A fakt blbe, ze o tu spontannost a velakrat aj radost, pridu uz v MS.
Trhat nie je ok.
Trvat na kresleni rovnako nie je ok. Nie kazdy je totiz nadany. Nie kazdeho kreslenie vobec bavi. Kazdy je tvorivy inak.
No trvat na zreprodukovani jednoduchych zakladnych tvarov (ciara, trojuholnik, stvorec, postupne vlnovka, kruh,…) presne vo vyzore i velkosti je ok. Najprv sa ich musi naucit “mat v ruke”. Nasledne s nimi moze inventivne uz fantazirovat kolko chce.
Tak isto trvat na tom, aby poriadne, dosledne vec obstrihol/vystrihol, ci jednou farbou vyfarbil tvary bez medzier, az po okraj, starostlivo, to uz zmysel ma.
To rozvija trpezlivost, preciznost a jemnu motoriku. Co rozvija zaroven mozog.
Ci to bude aj tienovat, alebo ako cez seba obstrihnute veci nalepi, vytvori si z nich kolaz, atd, to uz je vyssia skola kreslenia a je cisto na fantazii dietata.
Ale nevydarenu pracu len zamenit za novu a zopakovat si to, nie ju roztrhat. Alebo urcite nie pred ocami dietata. To je pre dieta divny pocit. Dost razny, necitlivy pristup, taky mocensky, agresivny (i ked k tej praci nemusi mat ziaden citovy vztah, je to ako vyjadrenie - si neschopny, tvoja praca nestoji za nic).
Odlozit bokom, dat na vyfarbenie novy stvorec,
a ten nepodareny zlikvidovat (ak uz) neskor.
Chcela by som vidiet jej vytvory. Kazdopadne fakt “drzo” by som sa jej priamo opytala na dovod.
Ako vychovavatelka by som to istotne nespravila. Max usmernila alebo vysvetlila co mohol spravit inac alebo lepsie.
No doma ako mama veru trham. Ale! Viem ze to vie lepsie ale doma len rychlo ulohy odbabre a uz ho nebolo. Tak robil znovu a znovu kym to nemal tak ako vie 🙂 to nastastie zabralo. Lebo ved nechcel robit ulohy na 2-3x. A stratit este viac casu pisanim.
@katty8 Chod sa najprv v klude spytat vychovavatelky. Aj ked mas info, ze sa to opakuje, nemusi to tak byt, netreba kazit vztahy, aj ked sa s nou porozpravas pekne a zists, preco to urobila, tak ona to uz potom robit nebude.
Mali sme nieco podobne, vychovavatelka sa vyhovorila, ze sa zmylila, ze to bol stary papier a chcela ho hodit do kosa, tak ho roztrhala. Nebolo uz v tej chvili podstatne, kde je pravda, lebo sa to aj tak nedalo vratit spät, mozno ju mala ona, mozno klamala, verim ale, ze to uz neurobi.
@moonlight1210 pri tak malých deťoch, ktoré si to nevybrali a nemajú záujem o to, nie je vôbec v poriadku ich do takýchto činností nútiť a potom týmto spôsobom demonštrovať svoju moc. Ja mám skončenú Vv a teda mám vzťah k tvorbe a napriek tomu na škole, keď sme mali hodiny vv, tak častokrát sa mi v tej chvíli nechcelo a nespravila som nič, aj keď som si bola vedomá, že to budem musieť dorobiť. Proces tvorby je veľmi špecifický a ak sa dieťaťu nechce, nemá k tomu vzťah a pod , tak neexistuje žiadny dôvod, nútiť dieťa do činnosti, pretože sa vybuduje akurát tak odpor. A toto by každá osoba pracujúca s deťmi, mala vedieť.
@akvi
To “kreslenie” a vyfarbovanie by sa tu nemalo chapat ako proces vlastnej tvorby, ale ako jeden z prostriedkov na rozvoj motoriky.
Je ok po dietati chciet, aby zvladlo dosledne zreprodukovat jednoduchy tvar. Je ok chciet, aby si dalo zalezat na doslednom vyfarbeni. Na tom nie je nic zle.
Ak ti to vadi zahrnute pod VV, mozeme to zahrnut ako doplnok pod prve hodiny pisania, aby si to vnimala inak. K comu je to vlastne realne dobre cvicit.
Zavadzajuce je mozno slovo kreslenie, ale neviem ako inak to nazvat v tejto chvili.
A samozrejme sa k takemu rozvoju pouzivaju i dalsie metody. Trebars praca so stavebnicami, atd.
Praca ruk, zapasti, prstov, doslednost, trpezlivost, sustredenie, systematickost. O to ide.
Dalsi vyssi proces vytvarnej tvorby by uz ale nemal byt nijak limitovany a extra posudzovany (pokial nejde o vytvarnu skolu). VV by sa na ZS ani nemala znamkovat a hodnotit. Tam by uz malo na ZS ist cisto o rozvoj predstavivosti a osobnosti. Oddychova, doplnkova hodina, ktora rozvija i ine casti myslenia a mozgu. Nemala by byt preto stresujuca a klast naroky.
Na to su ine hodiny.
A pripadne potom podelit deti na take, co chcu na VV malovat a co chcu inak tvorit (co by samozrejme vyzadovalo zladit rozvrhy tried prveho stupna, aby sa z deti dali v ramci takej hodiny vytvorit ucelene skupiny. Jeden ucitel by s tym mohol mat problem aj sa venovat a rozvijat to s nimi, aj ich ustriehnut pri roznych cinnostiach naraz).
Takze je rozdiel medzi vytvarnou a vytvarnou. I ked sa to zahrna pod rovnaky pojem.
Obhajobu demonstracie moci tam nemam, ani neschvalujem. Skor naopak.
@katty8 Aj my máme takúto k..vu. Dokonca deťom dáva prezývky, samozrejme ostatné sa na tom smejú. Môjmu dieťaťu dokonca hovorila, že z neho nič nikdy nebude a nič v živote nedosiahne, len kvôli tomu že sa nechcel hompáľať na sprostých kruhoch v telocvični.
Aj som sa s ňou rozprávala, riaditeľka si chráni takéto divné typy žien, takže som sa zariadila a syn už nebude chodiť do ŠKD.
baby u nas na dedinskej skole sa ucitelka smiala chlapcovi ze je tucny a mu hovorila ze tucko pohni si ked sa prezliekali na tv..nasi dosli maminka pani ucitelka sa smiala Samkovi ze je tucko..ja kukam..ked sa to zacalo riesit jasne ze vsetko poprela..a riaditelka mi povie ze ona ucitelku upozorni ale ze vyhodit ju nemoze lebo nema kto ucit..a to nebol len jeden preslap..nastastie sme mali moznost zmenit skolu..totalna pinda..vyhoreta nervacka..
@moonlight1210 súhlasím s tým, čo píšeš. Ja chápem, o čom je vyfarbovanie a iné činnosti na rozvoj motoriky. Nemyslím si ale, že je ok na čomkolvek trvať a donucovat dieťa robiť danú činnosť, aj keď by som si myslela, že je to v jeho záujme. Nebude to totiž fungovať, keď ho donutim, priam opačne to bude.
@pitaya neporovnávala by som práce detí na nástenke. Každý je lepší v niečom inom. Mali sme spolužiaka, ktorému nešlo dobre plynulé čítanie- na druhom stupni. Všetci sme si boli seberovní. Nerobili sme v ničom výnimku. Zabávali sme sa cez prestávku všetci. Keď odpovedal, všetko vedel. Horšie to bolo v písomnej práci. No každý sme iný. Bol veselý. Nevysmievali sme sa nikomu.
Pred učiteľmi sme mali rešpekt. Tolerovali každú prácu. Nielen peknú. Ohodnotili to známkou. Tým to končilo

Ufff, kde začať...neschvalujem konanie vychovávateľky, určite nie je správne trhať práce, je to akoby toho žiaka ponizila, aj keď zase musime žiakov trochu usmerniť keď je niečo už veľmi zle, ale dá sa to aj pekné a aby z toho nemalo traumu...tiež nie je dobré všetko chváliť aké je super a krásne ak to tak nie je. Na druhej strane družinu tu nemáme veľmi veľa rokov je to školský klub detí a tam si vychovávatelka nemôže robiť čo chce, musí sa riadiť plánmi, tým čo je dané ministerstvom školstva, dodržiavať jednotlivé činnosti, ktoré sú organizované. Kedykoľvek mi príde riaditeľ alebo zástupkyňa na hospitaciu,aj inšpekcia môže prísť. Tie deti si tam nemôžu robiť čo chcú a len sa hrať. My nie sme ich opatrovateľky ani dozorkyne. Áno je to voľnejšie aj viac aktivít hravou formou sa tam využíva. Taktiež tam patri aj záujmová činnosť, kde musím splniť isté ciele. A samozrejmosťou je aj patrične vzdelanie, takže trocha sa rodičia zamyslite a neberte to ako úschovnu pre deti.