icon

Je povesť na Hviezdoslavov Kubín povinná pre všetkých?

22. okt 2025

Ahojte, nebola by tu náhodou nejaká učiteľka, ktorá učí 1. stupeň, 3. alebo 4. ročník?
Chcela by som sa spýtať ohľadom hodnotenia literatúry (Hviezdoslavov Kubín).
Naša učiteľka si vyžaduje, aby sa celá trieda naučila určitú povesť. Chcem sa opýtať, či je to povinné učivo, alebo len doplnková aktivita. Mohla by dieťaťu dať zlú známku, ak sa to nenaučí celé?
Je to súčasť školských osnov?

Toto celé sa musí celá trieda naučiť od slova do slova naspamäť popri všetkých úlohach a učeniu sa na každý deň.

Alan Jost - Modrý zajačik hľadá prácu

- Mamička, kedy už dostanem ten nový bicykel? - ťahal matku modrý zajačik za zásteru.
Čo ja viem, miláčik... Azda na Vianoce. Alebo na narodeniny. Musím sa o tom porozprávať s oteckom.
Modrý zajačik odišiel s dlhým nosíkom.
Čakať! Stále len čakať! - mrmlal si popod fúziky. - A ustavične len prosíkať! Keby som tak mal peniaze, všetko by bolo inak.
Táto myšlienka sa mu zavítala do gebuľky, a nie a nie sa vyvítať. Musí predsa existovať nejaký spôsob, ako prísť k peniazom.
Zavčas rána sa vybral na cestu. Rozhodol sa, že si na nový bicykel zarobí vlastnými labkami.
Lenže akú prácu by mohol robiť taký malý zajačik? Štiepať drevo? To neprichádza do úvahy.
Sekera je preňho priťažká a navyše by sa mu mohla do labky zadrieť trieska. A to bolí! Žeby niečo omaľoval? Raz sa doma pokúsil natrieť dvere, ale skončilo sa to tým, že celý dom bol strakatý.
Lenže dnes mal naozaj šťastný deň. Keď prišiel k pánu Bôbovi, ktorý pestoval zeleninu na predaj, našiel ho nešťastného sedieť na schodoch.
Hľadáš prácu, chlapče? - potešil sa pán Bôb. - Ideš ako na zavolanie! Dostal som lámku a nemôžem sa zohnúť. A práve treba pozbierať šalát.
Nerobte si starosti, pán Bôb, Chytal sa príležitosti modrý zajačik. - Akoby už bol pozbieraný!
Teda platí! Choď po káru! Je v šope za domom.
Modrý zajačik dotlačil káru až k šalátovej hriadke. Tak sa zadychčal, že si musel sadnúť pod strom. Keď už sedel, otvoril si aj kapsičku.
Pozrimeže, čo tu mám! Dva krajce chleba so syrom a jeden s lekvárikom...
Pustil sa do desiatej ostrými zúbkami. No nestihol ju schrúmať. Prileteli vtáčiky a začali mu krúžiť nad hlavou. Ale zajačik bol taký blažený z práce, ktorú si našiel, že sa musel s niekým podeliť o radosť.
Len pod'te, kamoškovia! Nebojte sa, dostanete omrvinky!
Vtáčikom sa zapáčil jeho milý hlások a prestali sa báť. Zobkali mu rovno z labky. Tak sa spolu pekne zabávali až do poslednej omrvinky. Vari sa mohli starať ešte aj o čas?
Zrazu len zajačik z diaľky začuje hlas zeleninára Bôba:
Zajačik, ako ti to ide s tým šalátom?
Modrého zajačika len tak šklblo. Veď pre samotnú zábavu zabudol na prácu! Ešteže novíkamaráti boli aj dobrí pomocníci. Zajačik vytrhával zo zeme hlávky šalátu a vtáčiky ich v zobáčikoch odnášali na káru. O chvíľu nebolo v hriadke ani hlávky.
Mal som šťastie! Je to moja prvá práca. To by boju zbabral!

20erika07
22. okt 2025
@anonym_autor

Babi, ja to nemyslím zle, fakt som písala a ide mi hlavne o moje dieťa.
Podľa mňa nie je normálne, že deti každý deň píšu aj dve-tri písomky alebo odpovedajú a stále sa učia. Diktáty doma máme písať aspoň 90 slov každý týždeň, aby mali teda dva diktáty a čitateľský. My už z vlastivedy a prírodovedy máme po šiestich známkach a je len október…
Dieťa mi chodí na krúžok, príde domov, naje sa a ide sa učiť, ale niekedy jej to trvá dlhšie, až do 20:00. Keď má toho veľa, osprchuje sa, navečeria, ide do postele a pustí si telku alebo mobil…
Tu nejde o to, že by sa deti nemali učiť – ide o to, že je toho veľa aj pre dieťa, že ani vonku nejde, lebo sa učí…
Jasne to vidno na známkach, nepoviem… Spolužiaci jej zvonia na zvonček, či nejde von, a ona hneď odpovedá: „Nie, ja sa učím…“
Nehovorte mi, aspoň moja generácia 40+ (že sme takí boli), lebo ja som ako dieťa stále lietala von, nemali sme sa toľko učiť –
Teraz samé projekty, pokusy a úlohy na internete…

@anonym_autor aj moja uz ma vyše 40 známok a je október, najčastejšie píšu takmer denne rozcvicky z mat a anj. Pochybujem, ze tvoja dcera píše 2-3 písomky kazdy den, skor to budú tie rozcvicky. Cely prvy stupeň bol zahul, deti mali toho fakt veľa, mala som pocit , ze v skole sa poriadne neucia a vsetko musi robit doma. Tiež bola moja dcera aj napriek nesúhlasu prihlasovana učiteľkou do rôznych súťaží, lebo na to mala podla nej. Ale pri tom množstve učiva to bolo o drzku. Tiež nemala skoro žiadny "zivot" po skole a krúžkoch. 2.stupen je vykupenim. Uz je siestacka a najviac sa učia v skole ,doma fakt minimum. Normálne som v 5.rocniku neverila, zrazu tolko voľného času po škole.

akvi
22. okt 2025
@dskjhfdlkdjhl

@akvi co je nezmyselne na tom, ked si deti trenuju pamat? Vies o tom, ze je to dolezite?

@dskjhfdlkdjhl presne som čakala, kto toto vytiahne. Áno, trénovať pamäť je dôležité. Existuje milión iných zábavných, efektívnych a pre deti príťažlivých spôsobov, ako trénovať pamäť. Ale nie, my vytiahneme ten jeden, ktorý 90% detí nenávidí a budeme sa tváriť, že to je jediný možný a najdôležitejší spôsob. 🙄

akvi
22. okt 2025
@anonym_7945c2

@akvi Nezmyslom? Ako sú diktáty, domáce úlohy, učenie sa textu, základná matematika, čítanie s porozumením. To všetko sú podstatné veci. Podľa niektorých je nezmysel aj to, že dieťa má chodiť do školy a nedajbože tam niečo musí robiť.
Nie je v poriadku ak rodičia nepodporujú dieťa vo vzdelávaní. Je smutné kam naše školstvo, aj vďaka niektorým rodičom speje,

@anonym_7945c2 pre každého má zmysel niečo iné.

dskjhfdlkdjhl
22. okt 2025
@akvi

@dskjhfdlkdjhl presne som čakala, kto toto vytiahne. Áno, trénovať pamäť je dôležité. Existuje milión iných zábavných, efektívnych a pre deti príťažlivých spôsobov, ako trénovať pamäť. Ale nie, my vytiahneme ten jeden, ktorý 90% detí nenávidí a budeme sa tváriť, že to je jediný možný a najdôležitejší spôsob. 🙄

@akvi Kto pise, ze je jediny mozny? Ved isto trenuju aj inak, ale nevidim jediny dovod, preco netrenovat aj takto. Ci je tu strach z toho, ze dieta nedostane 1? No, boze, aj 3 je znamka. Ved snad nebazime po znamkach, ci zrazu ano?

akvi
22. okt 2025
@anonym_fbfab8

@akvi aj v práci protestuješ že je nezmyslel sa naučiť naspamäť nejaký text a vystúpiť pred publikom/kolegami a odprezentovať ho?

Nezmysel je akurát v škole dať povinne určený text, má byť len odporúčaný s tým že žiak si môže vybrať iný text podobný rozsahom, ktorý mu vyhovuje.

@anonym_fbfab8 v práci som dobrovoľne. Voči neznyslom sa ozvem. Ak bude neznyslov príliš, prácu opustim. Deti túto možnosť nemajú.

akvi
22. okt 2025
@dskjhfdlkdjhl

@akvi Kto pise, ze je jediny mozny? Ved isto trenuju aj inak, ale nevidim jediny dovod, preco netrenovat aj takto. Ci je tu strach z toho, ze dieta nedostane 1? No, boze, aj 3 je znamka. Ved snad nebazime po znamkach, ci zrazu ano?

@dskjhfdlkdjhl ja niekde píšem, že ma zaujíma známka? Co ma nepoznáš? 😅 Mne proste príde zbytočné, aby sa všetky deti učili naspamäť text na prednes. Kto chce, nech sa naučí a ide na súťaž. Ak ho to teší a baví, je to úplne ok. Kto v tom zmysel nevidí, nech trénuje pamäť inak.

20erika07
22. okt 2025

@anonym_autor inak takéto sa učila už v 2 .triede, nemala problem sa to naučiť, skor bolo demotivujuce, ked videla na zaciatku kolko je toho vela. Hned stratila chuť. Ani som sa jej necudovala.

zuzana76
22. okt 2025

nech sa to nenauci, jedna patka jej hadam neublizi, ked ma same jednotky, ty ked zle zaparkujes, tiez dostanes pokutu, nepridu policajti, aby ta motivovali a zaparkovala si dobre.

dskjhfdlkdjhl
22. okt 2025
@akvi

@dskjhfdlkdjhl ja niekde píšem, že ma zaujíma známka? Co ma nepoznáš? 😅 Mne proste príde zbytočné, aby sa všetky deti učili naspamäť text na prednes. Kto chce, nech sa naučí a ide na súťaž. Ak ho to teší a baví, je to úplne ok. Kto v tom zmysel nevidí, nech trénuje pamäť inak.

@akvi No, tak ak nejde o znamku, tak nech sa na to vykasle, dostane 5 a ide sa dalej.

akvi
22. okt 2025
@dskjhfdlkdjhl

@akvi No, tak ak nejde o znamku, tak nech sa na to vykasle, dostane 5 a ide sa dalej.

@dskjhfdlkdjhl aj to je riešenie.

viestta
22. okt 2025
@akvi

@dskjhfdlkdjhl aj to je riešenie.

@akvi este sa to ani nezacali ucit a uz vedia, ze to bude strasny problem. Mozno by stacilo aspon skusit, ked to nepojde, tak to nepojde, nema na to bunky ale moze celkom prekvapit a nauci sa to velmi rychlo. Ale to by museli aj rodicia k tomu pristupovat inac.

akvi
22. okt 2025
@viestta

@akvi este sa to ani nezacali ucit a uz vedia, ze to bude strasny problem. Mozno by stacilo aspon skusit, ked to nepojde, tak to nepojde, nema na to bunky ale moze celkom prekvapit a nauci sa to velmi rychlo. Ale to by museli aj rodicia k tomu pristupovat inac.

@viestta môže to tak byť. Aj keď si skôr myslím, že deti už vedia, či ich také niečo baví alebo nie. Môjho syna tiež toto nebavilo, odmietol sa to učiť. Na druhej strane, vedel naspamäť všetky údaje o lietadlach, ktoré mal v encyklopédii, lebo ho to bavilo. Z HK by nepochybne dostal 5-ku, pretože údaje o lietadlách na HK by asi neprešli 😅😂 Našťastie, u nás v škole na HK išli len tie deti, ktoré to zaujimalo. Mne proste príde úplne zbytočné, aby sa deti nútili učiť sa naspamäť text, ktorý ich nezaujíma. Ja som chodievala na všetky recitacne súťaže, ale neznášala som to, len vtedy som sa neodvážila ozvať. Nič mi to nedalo, akurát brutálnu nechuť kdekoľvek vystupovať.

viestta
22. okt 2025
@akvi

@viestta môže to tak byť. Aj keď si skôr myslím, že deti už vedia, či ich také niečo baví alebo nie. Môjho syna tiež toto nebavilo, odmietol sa to učiť. Na druhej strane, vedel naspamäť všetky údaje o lietadlach, ktoré mal v encyklopédii, lebo ho to bavilo. Z HK by nepochybne dostal 5-ku, pretože údaje o lietadlách na HK by asi neprešli 😅😂 Našťastie, u nás v škole na HK išli len tie deti, ktoré to zaujimalo. Mne proste príde úplne zbytočné, aby sa deti nútili učiť sa naspamäť text, ktorý ich nezaujíma. Ja som chodievala na všetky recitacne súťaže, ale neznášala som to, len vtedy som sa neodvážila ozvať. Nič mi to nedalo, akurát brutálnu nechuť kdekoľvek vystupovať.

@akvi k tomu ti napisem len tolko, ze skola je (aj) na to aby deti pripravila na zivot a zivot je (aj) o tom, ze niekedy treba spravit aj to co ta nebavi. Keby sme mohli robit len to co nas bavi, bolo by nam sveta zit, vsak?

akvi
22. okt 2025
@viestta

@akvi k tomu ti napisem len tolko, ze skola je (aj) na to aby deti pripravila na zivot a zivot je (aj) o tom, ze niekedy treba spravit aj to co ta nebavi. Keby sme mohli robit len to co nas bavi, bolo by nam sveta zit, vsak?

@viestta ak robíš činnosť, ktorú máš rada a celkovo ťa baví, tak vždy sa tam stretneš aj s momentami, ktoré ťa až tak nebavia, ale treba ich spraviť. Činnosť, ktorú celkovo neznášaš, tak načo by si sa do nej mala nútiť? Mojim cieľom je vychovať dieťa, ktoré toto citlivo vníma a ani náhodou nebude v práci, ktorá ho nebaví, ale bude hľadať to, čo ho baví a okrem peňazí mu to prináša aj radosť. Takže naozaj nevidím zmysel nútiť deti do niečoho "aby sa pripravili na život" - lebo ja nechcem, aby viedli život, v ktorom práca nedáva zmysel.

viestta
22. okt 2025
@akvi

@viestta ak robíš činnosť, ktorú máš rada a celkovo ťa baví, tak vždy sa tam stretneš aj s momentami, ktoré ťa až tak nebavia, ale treba ich spraviť. Činnosť, ktorú celkovo neznášaš, tak načo by si sa do nej mala nútiť? Mojim cieľom je vychovať dieťa, ktoré toto citlivo vníma a ani náhodou nebude v práci, ktorá ho nebaví, ale bude hľadať to, čo ho baví a okrem peňazí mu to prináša aj radosť. Takže naozaj nevidím zmysel nútiť deti do niečoho "aby sa pripravili na život" - lebo ja nechcem, aby viedli život, v ktorom práca nedáva zmysel.

@akvi napriklad nemam rada upratovanie, iste by som radsej miesto toho robila nieco ine, ale upratovat treba, takze sa donutim. Ani moje dieta nie je z upratovania nadsene, ale je to cinnost nevyhnutna k zivotu, tak to robit musi. V skole naznasa pravopisne previerky, ale ovladanie jazyka je nevyhnutnost. Tak ci sa mu paci ci nie, uci sa aj vybrane slova aj ked asi by si radsej cital nieco o astronomii. O tom pisala, nie o tom, ze niekoho praca nenaplna.

akvi
22. okt 2025
@viestta

@akvi napriklad nemam rada upratovanie, iste by som radsej miesto toho robila nieco ine, ale upratovat treba, takze sa donutim. Ani moje dieta nie je z upratovania nadsene, ale je to cinnost nevyhnutna k zivotu, tak to robit musi. V skole naznasa pravopisne previerky, ale ovladanie jazyka je nevyhnutnost. Tak ci sa mu paci ci nie, uci sa aj vybrane slova aj ked asi by si radsej cital nieco o astronomii. O tom pisala, nie o tom, ze niekoho praca nenaplna.

@viestta no vidis, ja si nemyslim, ze ucit sa a robit to, co opisujes, je nevyhnutne nutne. Upracem vtedy, ked mam naladu. Vybrane slova sa dieta nauci vtedy, ked uzna za vhodne = ked to bude potrebovat. Mozno nikdy. Aj tu na MK, aj inde vidis, ze to, ze niekto vynucoval naucit sa pravopis, nikam neviedlo, ludia to bud naozaj nevedie alebo to maju na haku. Ja som sa pravopis naucila na VS, ked mi to zacalo davat zmysel.

majka2
22. okt 2025

@anonym_autor preboha aby mi to psychicky neublížilo čo ak potom bude musieť chodiť ku psychológovi aj vaša mama keď ste chodila do.koly robila cirkus kvôli Hviezdoslav basnam ? ! Lebo mám 41 rokov a učila som sa to aj ja to je čo a som tu nože môj toto sú starosti normálne ziram

petronelag
22. okt 2025

Táto próza Modrý zajačik prináša deťom hravou formou ponaučenie, že najprv si treba urobiť svoju prácu a potom je čas na zábavu .Aj, že je dôležité mať priateľov, ktorí pomôžu, je to primerané veku a mne by to ako rodičovi (a hádam ani ďalším rodičom) nerobilo problém, že sa to dieťa má naučiť.

mimimoje
22. okt 2025

@anonym_autor aj v živote robíme veci, ktoré nás nebavia a nechce sa nám do nich. A toľko veci, čo sa musíme naučiť naspamäť, síce nie povesť ale zákony, paragrafy, vodičák a podobne. A aj táto povesť je možno súčasťou prípravy na život.

annapalencarova
Autor odpoveď zmazal
justr
22. okt 2025
@akvi

@viestta no vidis, ja si nemyslim, ze ucit sa a robit to, co opisujes, je nevyhnutne nutne. Upracem vtedy, ked mam naladu. Vybrane slova sa dieta nauci vtedy, ked uzna za vhodne = ked to bude potrebovat. Mozno nikdy. Aj tu na MK, aj inde vidis, ze to, ze niekto vynucoval naucit sa pravopis, nikam neviedlo, ludia to bud naozaj nevedie alebo to maju na haku. Ja som sa pravopis naucila na VS, ked mi to zacalo davat zmysel.

@akvi Tak keď sa niekomu nechce upratovať vôbec tak nech kľudne žije v špine medzi potkanmi a švábmi? Vybrané slová keď sa naučí kedy chce, to ani nebudem komentovať. A vlastne aj písať a čítať nech sa naučí keď bude chcieť, kľudne nech sa v 30 ani nevie podpísať nie? 🤦‍♀️

justr
22. okt 2025
@anonym_autor

Babi, ja to nemyslím zle, fakt som písala a ide mi hlavne o moje dieťa.
Podľa mňa nie je normálne, že deti každý deň píšu aj dve-tri písomky alebo odpovedajú a stále sa učia. Diktáty doma máme písať aspoň 90 slov každý týždeň, aby mali teda dva diktáty a čitateľský. My už z vlastivedy a prírodovedy máme po šiestich známkach a je len október…
Dieťa mi chodí na krúžok, príde domov, naje sa a ide sa učiť, ale niekedy jej to trvá dlhšie, až do 20:00. Keď má toho veľa, osprchuje sa, navečeria, ide do postele a pustí si telku alebo mobil…
Tu nejde o to, že by sa deti nemali učiť – ide o to, že je toho veľa aj pre dieťa, že ani vonku nejde, lebo sa učí…
Jasne to vidno na známkach, nepoviem… Spolužiaci jej zvonia na zvonček, či nejde von, a ona hneď odpovedá: „Nie, ja sa učím…“
Nehovorte mi, aspoň moja generácia 40+ (že sme takí boli), lebo ja som ako dieťa stále lietala von, nemali sme sa toľko učiť –
Teraz samé projekty, pokusy a úlohy na internete…

@anonym_autor Zaujímavé, že spolužiaci jej zvonia či nejde von? Spolužiaci sa nemusia učiť, keď majú čas chodiť von? Alebo to len dcérke až tak nejde, čo ja v poriadku, ale treba sa potom buď zmieriť s horšími známkami alebo vymyslieť ako jej pomôcť.

akvi
22. okt 2025
@justr

@akvi Tak keď sa niekomu nechce upratovať vôbec tak nech kľudne žije v špine medzi potkanmi a švábmi? Vybrané slová keď sa naučí kedy chce, to ani nebudem komentovať. A vlastne aj písať a čítať nech sa naučí keď bude chcieť, kľudne nech sa v 30 ani nevie podpísať nie? 🤦‍♀️

@justr väčšina ľudí nechce žiť v špine a uprace, aby sa cítili dobre. A nemusia sa do toho ani nútiť, pretože prevažuje potreba "cítiť sa dobre" nad nechuťou upratovať. Deti, ktoré nik nenúti učiť sa čítať, tak sa to naučia tak či tak, pretože je to životná nutnosť. Prax zo slobodných škôl hovorí, že drvivá väčšina detí sa naučí čítať najneskôr v 10 rokoch, v dnešnej dobe sa to väčšina naučí oveľa skôr. Vybrané slová neovláda polka národa napriek tomu, že väčšina prešla klasickým školstvom, kde sa ich naucenie vyžadovalo.

elz1920
22. okt 2025

Pani učiteľka nech sa doučí, čo je povesť a nech ju vie odlíšiť od iných typov prozaických textov.
Potom ju môžeme brať vážne.

Lebo hento okolo povesti nešlo ani omylom.

Pre väčšinu je ľahšie naučiť sa básnický text. Normálny učiteľ nebude vyžadovať prózu v takej dĺžke od detí s rôznymi schopnosťami a už vôbec nie na prvom stupni. Jedine že by to bola škola pre mimoriadne nadané deti.

Nič netreba preháňať a nepovinné súťaže už vôbec nie. Podstatné sú úplne iné veci.

anonym_fbfab8
22. okt 2025
@akvi

@anonym_fbfab8 v práci som dobrovoľne. Voči neznyslom sa ozvem. Ak bude neznyslov príliš, prácu opustim. Deti túto možnosť nemajú.

@akvi ale majú možnosť, môžeš dieťa slobodne učiť doma a nebudeš ho učiť podľa teba nezmysly

niektorí stredoškoláci už teraz majú problém čítať, pri čítaní habkajú a tak sa sústredia aby text prečítali, že vôbec nevnímajú čo čítajú
takže čítanie s porozumením 0 bodov
a pritom tá škola kde sa na to sťažoval učiteľ nie je žiadne učilište, ale OA

deedol
22. okt 2025
@elz1920

Pani učiteľka nech sa doučí, čo je povesť a nech ju vie odlíšiť od iných typov prozaických textov.
Potom ju môžeme brať vážne.

Lebo hento okolo povesti nešlo ani omylom.

Pre väčšinu je ľahšie naučiť sa básnický text. Normálny učiteľ nebude vyžadovať prózu v takej dĺžke od detí s rôznymi schopnosťami a už vôbec nie na prvom stupni. Jedine že by to bola škola pre mimoriadne nadané deti.

Nič netreba preháňať a nepovinné súťaže už vôbec nie. Podstatné sú úplne iné veci.

@elz1920 ja len ze v skole pre mimoriadne nadane deti sa pokial viem taketo ulohy nedavaju 🙂
ad debata: toto nie je povest 🙂
a ad autorka: spoluziaci maju cas ist von a dcera nie? nema privela kruzkov? alebo problem s ucenim? nemala by sa ucit dlhsie ako nejaku polhodku-hodku.

akvi
22. okt 2025
@anonym_fbfab8

@akvi ale majú možnosť, môžeš dieťa slobodne učiť doma a nebudeš ho učiť podľa teba nezmysly

niektorí stredoškoláci už teraz majú problém čítať, pri čítaní habkajú a tak sa sústredia aby text prečítali, že vôbec nevnímajú čo čítajú
takže čítanie s porozumením 0 bodov
a pritom tá škola kde sa na to sťažoval učiteľ nie je žiadne učilište, ale OA

@anonym_fbfab8 taku moznost maju rodicia, nie dieta, to o tom nerozhoduje.
Je zaujimave, ze tie deti, ktore spominas, s najvacsou pravdepodobnostou presli klasickym skolstvom, kde sa od nich vyzadovalo o.i aj naucit sa prednes na HK. A uz si v tejto debate asi tretia, ktora argumentuje tym, ze dnesne deti nieco nevedia a evidentne je to zly argument na obhajobu klasickeho skolstva a jeho metod.

anonym_8ab217
23. okt 2025

Chudata deti, aby sa takéto nezmysly učili, čo by ich mohli v škole učiť radšej užitočnejšim veciam.

petah82
23. okt 2025

@elz1920 presne! Súhlasím!

@anonym_autor Ano, učili sme sa básne naspamäť. Každou triedou dlhšie a dlhšie. Nie som recitačny talent ani memorovaci typ od slova do slova, ale báseň som vždy zvládla. Lebo sa rýmuje a má rytmus. Tento uvedený text si neviem predstaviť namemorovat. Vždy som obdivovala spolužiakov, ktorí si vybrali prózu. Pre mna nepredstaviteľne! Je to na mna dlhé… A to som vyštudovala ing technického smeru, s poučkami a vetami v geometrii, matike, fyzike a žijem v ang hovoriacej krajine. Takze podľa mna pamäť mám dobrú, ale na prózu ani nahodou. Zároveň obdivujem všetkých hercov a rozprávačov prózy!

autor
23. okt 2025
@justr

@anonym_autor Zaujímavé, že spolužiaci jej zvonia či nejde von? Spolužiaci sa nemusia učiť, keď majú čas chodiť von? Alebo to len dcérke až tak nejde, čo ja v poriadku, ale treba sa potom buď zmieriť s horšími známkami alebo vymyslieť ako jej pomôcť.

@justr Hm, viete, nie raz ideme domov zo školy (chodí do družiny) a niektorí spolužiaci sú už vonku.
Hneď sa ma pýtajú, či môže ísť aj moje dieťa von, a ja im poviem: A vy ste už aj naučení, aj úlohy máte?
Mávnu plecom: „Jasné,“ a potom sa rodičia čudujú, že nosia poznámky a zlé známky.
Niekto sa učiť chce vidno to na prospechu, ako u nás a niekomu stačí aj trojka či štvorka.
Ešte raz ja mám doma dieťa, ktoré sa učí dobre, prospelo s vyznamenaním.
Mne len príde, že toho je už priveľa, a k tomu sa majú ešte naučiť aj tú povesť a prózu.
Jasné, že sa to naučí, nič iné nám neostáva.
Minulý rok sa učila povesť o Jánošíkovi, ale zdá sa mi, že tento rok nabrali také tempo, toľko učenia, že mne ako mame to už príde cez.