Je povesť na Hviezdoslavov Kubín povinná pre všetkých?
Ahojte, nebola by tu náhodou nejaká učiteľka, ktorá učí 1. stupeň, 3. alebo 4. ročník?
Chcela by som sa spýtať ohľadom hodnotenia literatúry (Hviezdoslavov Kubín).
Naša učiteľka si vyžaduje, aby sa celá trieda naučila určitú povesť. Chcem sa opýtať, či je to povinné učivo, alebo len doplnková aktivita. Mohla by dieťaťu dať zlú známku, ak sa to nenaučí celé?
Je to súčasť školských osnov?
Toto celé sa musí celá trieda naučiť od slova do slova naspamäť popri všetkých úlohach a učeniu sa na každý deň.
Alan Jost - Modrý zajačik hľadá prácu
- Mamička, kedy už dostanem ten nový bicykel? - ťahal matku modrý zajačik za zásteru.
Čo ja viem, miláčik... Azda na Vianoce. Alebo na narodeniny. Musím sa o tom porozprávať s oteckom.
Modrý zajačik odišiel s dlhým nosíkom.
Čakať! Stále len čakať! - mrmlal si popod fúziky. - A ustavične len prosíkať! Keby som tak mal peniaze, všetko by bolo inak.
Táto myšlienka sa mu zavítala do gebuľky, a nie a nie sa vyvítať. Musí predsa existovať nejaký spôsob, ako prísť k peniazom.
Zavčas rána sa vybral na cestu. Rozhodol sa, že si na nový bicykel zarobí vlastnými labkami.
Lenže akú prácu by mohol robiť taký malý zajačik? Štiepať drevo? To neprichádza do úvahy.
Sekera je preňho priťažká a navyše by sa mu mohla do labky zadrieť trieska. A to bolí! Žeby niečo omaľoval? Raz sa doma pokúsil natrieť dvere, ale skončilo sa to tým, že celý dom bol strakatý.
Lenže dnes mal naozaj šťastný deň. Keď prišiel k pánu Bôbovi, ktorý pestoval zeleninu na predaj, našiel ho nešťastného sedieť na schodoch.
Hľadáš prácu, chlapče? - potešil sa pán Bôb. - Ideš ako na zavolanie! Dostal som lámku a nemôžem sa zohnúť. A práve treba pozbierať šalát.
Nerobte si starosti, pán Bôb, Chytal sa príležitosti modrý zajačik. - Akoby už bol pozbieraný!
Teda platí! Choď po káru! Je v šope za domom.
Modrý zajačik dotlačil káru až k šalátovej hriadke. Tak sa zadychčal, že si musel sadnúť pod strom. Keď už sedel, otvoril si aj kapsičku.
Pozrimeže, čo tu mám! Dva krajce chleba so syrom a jeden s lekvárikom...
Pustil sa do desiatej ostrými zúbkami. No nestihol ju schrúmať. Prileteli vtáčiky a začali mu krúžiť nad hlavou. Ale zajačik bol taký blažený z práce, ktorú si našiel, že sa musel s niekým podeliť o radosť.
Len pod'te, kamoškovia! Nebojte sa, dostanete omrvinky!
Vtáčikom sa zapáčil jeho milý hlások a prestali sa báť. Zobkali mu rovno z labky. Tak sa spolu pekne zabávali až do poslednej omrvinky. Vari sa mohli starať ešte aj o čas?
Zrazu len zajačik z diaľky začuje hlas zeleninára Bôba:
Zajačik, ako ti to ide s tým šalátom?
Modrého zajačika len tak šklblo. Veď pre samotnú zábavu zabudol na prácu! Ešteže novíkamaráti boli aj dobrí pomocníci. Zajačik vytrhával zo zeme hlávky šalátu a vtáčiky ich v zobáčikoch odnášali na káru. O chvíľu nebolo v hriadke ani hlávky.
Mal som šťastie! Je to moja prvá práca. To by boju zbabral!
možno som detailista, ale ten text naozaj nie je povesť. je mi jedno kto pochybil, ale stačí si prečítať kratučkú definíciu, ale lepšie by bolo pamätať si základy zo ZŠ.
chápem aj zaradenie prednesu poézie či prózy vo vyučovaní, naučí to dieťa prejavu pred publikom, začínať takto v triede pred známym publikom je dobrý základ.
@anonym_autor môžeš napísať aj 10 x !, povesť to nie je. spomeň si na učivo základnčj školy alebo oprav učiteľku, nie mňa (sakra mám 30rokov praxe s učivom, textami a v knižnici, takže chyba v matrixe nie je u mňa) !!! 🙂
@cacianka aj mna to s tou povestou vytaca, x krat to tu zaznelo... az to smrdi trollom.
@anonym_autor na masej skole sa neucia na hviezdoslavov kubin nic . Ucitelka vyberie 2-3 deti ktore vedia recitovat a len tie sa ucia. Oni uz vedia komu to pojde kto na to ma.
@slavomira236 a ti ostatní nemusia na hodine robiť vôbec nič, môžu spať na hodine. Pekný prístup k povinnostiam.
@slavomira236 a ti ostatní nemusia na hodine robiť vôbec nič, môžu spať na hodine. Pekný prístup k povinnostiam.
@jankasmejka preco by nerobili nic robia nieco ine..ucitel za 3 rojy si deti pozna a vie kto ako recituje kedze uz sa mali naucit z citanky basen naspamat takze ich prednes pozna..
@anonym_autor Tak toto povesť isto nie je🙂, ale čo sa týka zadania: Na jednej strane učiteľka odbremenila rodičov od zháňania literatúry, na strane druhej sa čudujem, že vybrala iba prózu, a to rovnakú pre každého. Asi aj seba chcela odbremeniť.;)
@anonym_autor 1.to nieje ťažká je to celkom milé a ľahké.
2.aj mi sme sa bežne učili na Hviezdoslavovo Kubín ale každý podľa seba buď povesť ale o báseň a boli nejaké podmienky podľa toho aký to bol ročník koľko musí mať strof a koľko riadko atď ..
Ale predtým sme to museli doniesť do školy ani to učiteľka skontrolovala či je to vhodné a povesť vedsinu mali ty najlepší + ty ktorý už učitelka poznala v takom 5/6 ročníku že to bude na Hviezdoslavovo Kubín
@anonym_autor my sme sa tiež museli učiť takéto hlúposti. Ale chvalabohu básničky a každý si mohol vybrať akú chcel. Henten text by som sa ja nedokázala naučiť. Memorovanie mi nikdy nešlo.
@anonym_autor na kona veľa? Ja neviem na akú školu si chodila, ale narokovo to ide v školstve dolu vodou… a to je fakt- a jedným z dôvodov je práve prístup rodičov- každý druhý má min. Phd. z pedagogiky a má pocit, ze treba dávať učiteľovi rozumy ako má učiť- moja dcéra mala prácu aj cez letné prázdniny vyše 70 strán textu citat, dokončiť PZ z matematiky a SJL- ale pointa, som rada, ze to urobila, lebo ten efekt sa teraz dostavil… a nie neucila sa celé leto aj si oddýchla - som rada, ze majú ucitelku, ktorej to nie je jedno- aj keď polovica rodičov na nu nadáva, ze ich preťažuje … len tu platí jedna pravda, ktorú mi stále opakovala mama a síce- za dobre veci sa platí vopred a za zle dodatočne.
@anonym_6baccf tak neviem, ale ja by som sa prozu naspamat nenaucila nikdy , poeziu ano, ked bola kratsia ako napr. Krvave sonety, alebo dlhsia alebo sa rymovala. Ale naucit sa prozu od slova do slova a je podla mna blbost. Hviezdoslavou Kubin by mal byt dobrovolny vyber a nie vsetci sa naucia povinne jedno - to ma aky vyznam ?

@anonym_autor preboha aby mi to psychicky neublížilo čo ak potom bude musieť chodiť ku psychológovi aj vaša mama keď ste chodila do.koly robila cirkus kvôli Hviezdoslav basnam ? ! Lebo mám 41 rokov a učila som sa to aj ja to je čo a som tu nože môj toto sú starosti normálne ziram
@majka2 Ja mám 45rokov ale žiadne básne som sa ja aspoň neučila myslím na hviezdoslava a už vôbec nie takúto dlhú povesť ...