Je šikana naozaj taká bežná?
Prosím Vás, ako je to so šikanou na školách, kde chodia Vaše deti? Pýtam sa preto, lebo budeme mať od septembra prváčika. Naša spádová škola má dlhé roky so šikanou problém, roky ju nikto nerieši, škola má vďaka tomu veľmi zlú povesť.
Preto som dala syna na inú školu, ktorá je medzi rodičmi dosť vychytená, aj čo sa týka vyučovania aj mimoškolských aktivít a proste celkovo má dobré meno. Ale jedna známa tam má syna, je druhák a už druhý rok má s tým problém. Tak isto to veľmi na škole neriešia. Už to vzali do rúk rodičia, zapojili sociálku, psychológa aj políciu, ale keďže idú prázdniny, riešenie sa odsúva....
Je to vážne tak zlé, že už prváci, druháci na základných školách sa s tým stretávajú? Fakt na každej škole? Ako to riešite, ak sa to týka Vašich detí? Ja teda tajne dúfam, že sa nám to vyhne. Ale rada by som vedela, na čo sa pripraviť.
Ďakujem.
Ked som bola ja na skole... Nebrali sme tu sikanu tak tragicky...vzdy je niekto outsider...a niekto prilis agresivny..a iny zas rad prvy vo vsetkom..kazda trieda nieco take ma.. Ako keby je to denno denne a za nejaku unosnu mieru...tak by som to riesila..inak to je zivot. Zivot sa nebude maznat ani s detmi lebo aj oni raz vyrastú a toto su ich skusky. Zo mna si tiez srandu robili celu zakladnu.. Vlastne na kazdneho nieco bolo.. Co si pod pojmom sikana vlastne predstavujete vy tu?
@ivangeline keď si z tvojho dieťaťa niekto robí fackovacieho panaka, tak to snáď nie je prehananie.. dám príklad, sacanie do môjho syna, buchnutie do brucha že mu bolo zle, robenie si srandy, kradnutie desiatej, schovávanie peračníka, papúč, učebníc, celej tašky, vyclenovanie z kolektívu a to bolo v 2hackej triede.. nie nič tragické, ale neverím že z toho je tým slabším deťom veselo a naozaj neverím, že niekomu to môže byť jedno že sa niekto vyvrsuje na jeho dieťati a berie to ako skúšku do života..
áno aj my sme mali outsidera a dodnes na neho občas myslievam ako sa mu asi darí.. ešte na strednej som sa dozvedela, že si z neho robili srandu spolužiaci, moc ma to mrzelo, že som ako dwcko nikdy nebola silnejšia a nezastala sa ho.. mali sme aj takého, ktorý chodil ku každému do lavice a pichal ho kruzidlom a chcel vyskočiť z okna.. aj zomna si robili srandu určitý cas, a sice to asi vomne nezanechalo nejaké výrazne rany (a možno aj zanechalo), príjemné mi to v tom období nebolo.. neviem aká skúška je keď sa niekto vrsi nad slabším - zamna - mali by sme sa ako rodičia snažiť túto vlastnosť snažiť veľmi znižovať a učiť svoje deti akceptovať kohokoľvek, lebo každý má city.. je jedno, že su ludia ktorých sa to nedotkne, radšej to brať tak že sa dotknúť môžem každého nevhodnými slovami..
@ivangeline mimochodom aj z toho vo vrutkach si vraj "len" robili srandu a ako to dopadlo.. nikto nemá právo sa hrať nad druhým na silnejšieho..
Skúška do života je práve to naucenie sa vychádzať s veľkym spektrom rôznych ľudí..
ja som mala na zakladke spoluzika co sikanoval ucitelku vytvarnej vychovy- daval jej na stolicku pripinacky, robil blbosti a skoro vsetky deti sa na tom zabavali, odmietla ucit nasu triedu. Aj mne sa ten chlapcisko vysmieval, vlastne len skusal, no som si z toho nic nerobila, len sa na tom jeho provokovani zasmiala, tak mi dal pokoj, ale takí co sa bránili, rípal do nich donekonečna.
Fuha som myslela.ze v dnesnej dobe sa šikana viac riesi. Bola.som tiez sikanovana a skola nic stym neurobila. Chvalabohu na strednej skole uz bolo fajn
Ja som sa v škole so sikanou nestretla. Áno, mali sme v triede outsidera, ku ktorému sme sa niekedy, asi chovali zle, ale mal aj kamošov a dnes je z neho pan sudca, tak to snáď nebolo také vážne. Pri dcére sme sikanu riešili, škola vyriešila problém hodne razantne (jedna agresorka bola vylúčená zo školy, u druhej zabral pohovor s rodičmi)
@vroni outsider a šikanovane dieťa sú dve rozdielne veci. Outsider neodmieta chodiť do školy, nemá žalúdočné, psychické a co ja viem aky este problém. Nemusí sa báť denno denne, čo zase bude v škole.
@danielahamar, viem, preto vravím, že som sa so sikanou nestretla.
No mala som tu napisany prispevok na celu stranu ale zhrniem to: treba zacat od svojho dietata, viest ho k zdravemu sebavedomiu... ako sa spravat ako nie.. co moze cakat (samozrejme nie ze teraz mu zacnes rozpravat, ale ked pride problem, tak sa porozpravate, urcite uz ma nejake tahanice zo skolky za sebou). Ludia su rozni a bude sa s takymi stretavat vsade. So synom si treba urobit vztah taky, ze ti vsetko povie.. ja mam dceru 3tiecku, co to sme uz riesili, a vsetko je to o vysvetlovani, rozpravani.. aby sa nebal ti povedat, ked sa niekto sprava v skole tak "ako sa mu nepaci" (ja sa nepytam malej kto jej robil zle, ci jej niekto ublizoval, bil.. pytam sa jej co jej na niekoho spravani nepacilo, co robili v skole, co sa hrali a s kym, co maju kamosky nove... ). Tahanice v kolektive su v kazdom, kym sa deti otukaju, vznikaju skupinky, tie sa medzi sebou dotahuju a su jedinci, co si dokazuju vsetko mozne (a dovod treba hladat doma, vacsinou su to majstri sveta a fakt nikto z vonku to nezmeni, treba takychto ludi brat aki su a ak nejde o zivot neriesit, alebo vratit spat). A kriticky sa viem pozriet aj na to co robi moja hviezda... preto, ked mi povie, ze sa pohadala s XY, tak si vypocujem jej verziu a potom sa opytam aj na detaily a nejdeme nieco co aj ona mohla urobit inak :D A fakt ju vediem tak, ze "hlupakov bude stretavat cely zivot". Nieco otocime na srandu, nieco si vyriesim.. ale nie je toho tak vela ani nic netrvalo vacsnost... a sikanu budete riesit, vtedy ked nastane. Ja mam s dvomi pripadmi skusenost osobnu, jeden pripad vzdialeny od kamosky viem ale to je vsetko. A vyriesilo sa to. Ale neprivolavaj si nic take. Od dcery viem, ze fyzicka sikana je fakt skor nahoda.. ked sa vadia dvaja a strcia sa, inak nic ine nevidela v skole, horise su hlavne medzi babami take intrigarcenia, ako stare dievky... natahovacky, vymyslacky, urazanie, vysmievanie. Ale toto vsetko tu bolo.. a vsade.. len nasi rodicia nematurovali tolko kam nas dat a nedat, a o sikane vedeli maximalne ked prisiel niekto s monoklom. Zvyky ako spongia mokra, pripinacky, podkladanie noh, posunutie stolicky.. to su veci co sa dedia, deti si to nevymyslia same.. poculi to a skusaju byt za vtipnych v skole a oblubenych. Prejde ich to, ked si takuto srandicku urobi niekto z nich.. Horsie je, ze pri tom mozu vzniknut aj urazy, a to malej v kuse opakujem.. v kuse.. a ona opatrna, si na to dava pozor:D
Je viac takych deti co sikanuju alebo sa prizeraju sikane...cize tam treba zacat... vychovavat deti tak aby nesikanovali ostatne deti...
Moja susenost so sikanou bola taka, ze skola sa velmi snazila vyriesit sikanu tak, aby sa akoze nic nestalo. Psychologicka, katastrofa, ani grule v jedalni by som jej nedala skrabat, vyriesila vec tak, ze "podajte si ruky a nerobte si viac zle" ...wtf...akoze niekto ta napadne kludne prezeniem znasilni a ty mu podaj ruku a nerobte si viac zle. Uplne na figu...a zatlkali vsetky tie krasky pocnuc vychovavatelkou, cez ucitelku, riaditelku, psychologicku...skoda reci.
Ked som pocila o tom pripade vo Vrutkach, ako skola dementovala vsetky tie podozrenia o sikane, tak som si pomyslela, no iste...chlapcovi nepreplo len tak pre nic za nic..
pekné čítanie a ako čítam väčšina z vás je zatrpknutá na učiteľov, že v škole neriešia šinaku, ale v kazdom pripade si treba uvedomit co je to sikanovanie (prečítajte si to na nete ak nemate o tom knihu - je to pravidelne, umyselne) a čo je to doťahovanie sa medzi deťmi. ak by boli deti na ihrisku a doťahovali sa, šťuchali sa, bili sa, brali si mobil navzajom, hračky či niečo podobné určite by ste to nebrali ako šikanu, ale len detské hašterenie a doťahovanie sa na ihrisku, ale koľko dnešných detí trávi čas vonku dve/tri či dokonca štyri hodiny samé, aby mali voľnosť? minimum. ale zato v škole maju väčšinou tú priležitosť cez prestávky, či po vyučovaní byť chvíľku bez dozoru a tak vymýšlajú a skúšajú hranice. a samozrejme majú príležitosť všetko si aj vydiskutovať. tu zaleží od toho ako sme vychovali dieťa. ano su aj menej temperamentné deti, bojazlivé, ale práve také je treba naučiť brániť sa, odraziť "utok" dieťaťa, ktoré je ukecané a chce sa mu vysmievať, či niečo vziať. musí sa mu vedieť "ubrániť". je to v záujme rodiča, aby svoje dieťa naučil a pripravil do života. nie len nechať ho doma strielať zombíkov v PC a podobne veci. tot môj názor na šikanu/nešikanu v školách 🙂
@kacena4
vdaka za postreh
Zial velmi dobre viem co je sikana. Kto nezazil, nepochopi tu beznadej, ked sa nemozes dovolat spravodlivosti pre svoje dieta.
@evkano1402 zial poznam a preto to pisem, lebo mnoho rodicov si to neuvedomuje a len su precitliveli na svoje deti a riesia ZA NICH aj to co vobec nie je nutne riesit, miesto toho aby nechali svoje deti riesit si detske veci a zbytocne to nafukuju az z toho potom deti maju medzi rovesnikmi problemy lebo im nedaju priestor riesit si veci medzi sebou ☹
@peter244 Prosím ťa- to sa dá zmeniť. Nájdi v sebe silu a nájdi si dobrého psychológa, psychologičku..ktorá ti to pomaly a isto vysvetlí a nasmeruje ťa.. Ale aj teraz- to fakt nevieš jednoducho odísť od priateľky?? Veď je to jednoduché- každý je zodpovedný za svoj život, chápeš? Tak aj keď ti hovorí, že sa zabije, ak ju opustíš, je to len a len jej rozhodnutie..vieš? Len blufuje samozrejme. Prišla by o fackovacieho panáka, keby si ju nechal..chápeš? Vymaň sa spod jej vplyvu, odíď od nej na druhý koniec republiky, požiadaj o pomoc kamaráta, rodinu, aby ti pomohli, ak to nezvládneš sám urobiť...máš to v svojich rukách. Nik to neurobí za teba. Držím palce. Choď za tou psychologičkou, psychológom, uľaví sa ti a otvoria oči. Čím skôr, tým lepšie.. 🍀
@kacena4 dost nepresne...veeeeelmi zlahcene ponimanie....
Ano su zatrpknuty na ucitelov ...maju pravdu! Ucitelia si to maju vsimat a riesit ( iba hotentot ucitel to nevidi) takze to vidia a neriesia co je velmi zle...
Neda sa porovnavat ihrisko a Skola! ( aj na ihrisku to nie je ok a JE TO TIEZ SIKANA)
ANO zalezi od toho ako sme vychovali dieta! Max pravda..
Hranice hranice hranice - velmi zle slovo a sposob vychovy ( stale omielane "hranice" nutia deti inde cize v skole a na ihrisku praveze skusat nieco nove co doma nemohli lebo "hranice" )
Nedajboze prekrocit " hranice"!!!!!!!
Doma maju byt prekracovane a vysvetlovaneeeee!!!! Nie v skole, skolke, ihrisku!!!
" Ubranenie" sikane to je "Number one" co rodicia riesia...ale je to spravne???? Nie nie je*_!
Rodicia sa dietata opytaju ked pride zo skolky skoly? Ako bolo? Dobre si sa mal ? Nikto ti nerobil zle?
Ale nikdy sa neopytaju " nerobil si ty niekomu zle"????😞🤔🤔
Ďakujem Vám všetkým za názory. Ja svojmu synovi vysvetľujem, aby nerobil druhým zle, aby nenechal sebe robiť zle, aby povedal, že sa mu to nepáči. Ak to nezaberie, aby to povedal pani učiteľke. Ja ani deti sme sa s tým zatiaľ nestretli. Tak isto sa ho snažím viesť k tomu, aby pomohol druhému, ak vidí, že to potrebuje. Snáď sa mi to poradilo dostatočne na to, aby mal správny pohľad na svet a vedel rozlíšiť zlé od dobrého. Len som smutná z toho, že je to v dnešnom svete bežné a že "sviniar" to má v živote ľahšie, ako dobre vychovaný človek.
@abbies nie nema to "sviniar" lahsie, netreba naucit deti zavidiet prave takymto ludom ved si len predstav takeho koč... kolko si chudak musel pamatat co kde s kym aby nezabudol co ma rozbehnute 😀 a aj tak kde skoncil ako tazko sa mu muselo spavat co ty vies co takyto ludia prezivaju vo svojom vnutri... ja ucim svoje deti zit cestne prave preto aby boli vysporiadany nie len navonok ale aj vo vnutri so svojim zivotom a zili pre dnesok aby mali zivot usporiadany ak by sa im nedaj Boze nieco stalo s kludom odchadzali ze maju vsetko na poriadku hoci aj 30r. a nemaju tu nedoriesene veci... zivot nie je lahky treba zit dneskom a naplno nie len pre seba ale aj pre druhych a mat z toho radost ze po sebe nieco zanechas ci to bude kratky alebo dlhy zivot a ak sa raz v 90tich obratis mas byt na co hrdy a nie hanbit sa za svoj zivot a ciny v nom
@kacena4 velmi dobre napisane.. pravdive
@kacena4 ja im to nehovorim. Bohuzial, kym bozie mlyny zamelu, clovek uz aj zabudne preco. A vidi len tu momentalnu situaciu, z ktorej casto horsie vyjde slusny clovek. Ja dufam, ze moje deti budu zit tak, aby sa na seba vedeli s cistym svedomim pozriet do zrkadla. Ja sa tak snazim zit tiez.

@abbies napíš mi prosím IP