icon

Je to skrytá šikana alebo provokácia?

denkatn
29. nov 2023

potrebujem podporu od vas aby som zvladla robit spravne rozhodnutie a potom ich prebojovat. Dcera ked bola prvacka nastupila do skoly, kde mala kamaratku zo skolky. ale ine dievcatko sa pristahovalo do domu kamaratky a chcelo sa s nou "drzat za ruky" pri ceste do jedalne, kde mohli byt dvojice a tak... medzi mojou dcerou a dievcatkom zacali vznikat konflikty, lebo ja myslim, ze mohli sa dohodnut na striedani, ale sitacia bola tak ze vznikal konflit. v polovici roka mi mala povedala ze nechce chodit do skolskeho klubu, lebo jej dievcatko robi zle a plakala mi doma. na druhy den prisla doskrabana. prikladam foto.
pisala som vychovavatelke, ale vychovavatelka nejakym sposobom zastavala to dievcatko, treba povedat, ze moje dieta je velmi zive. takze ani sa neospravedlnili za poskriabanie, povedali, ze moja jej vytrhla obrazok, tak ju ta druha poskriabal, ze normal.
toto mi napisala vychovavatelka:

A priznala sa Vám Xenka prečo ju Miška poškriabala? Bolo to v šatni, keď sme odchádzali von, Xenka jej z rúk bez dovolenia vytrhla obrázok a pokreslila jej ho a Miška ju za to poškriabala, preto ju musím opäť zastať,aj keď nesúhlasím s jej reakciou. Riešila som to spoločným rozhovorom a v tomto prípade mali príslušnú formu zákazu obe. Potom sa už opäť kamarátili. Snažím sa akýkoľvek konflikt medzi deťmi riešiť vypočutím oboch strán a byť spravodlivá. A včera bola Xenka vždy tou prvou, ktorá vyvolávala konflikt. Okrem daného incidentu Xenka stiahla od Mišky Kajku,keď šli spolu z obeda, prezýva ju už druhý, že to robiť nesmie a nemôže sa potom diviť, keď sa Miška bráni...

presli 2 roky, kedy sa stali rozne veci, kde dievca nahlasilo ze moja nema ulohu a dostala poznamku aj ked ulohu mala, na tanecnej neustale zalovala (aj mne na moju pride zalovat ked ma vidi) az som musela ist aj tam za riaditelkou, ktora ale navrhla riesenie ze mam chodit na tanecnu do satne s nimi, odvtedy bol pokoj

a teraz sa zase vyvinulo ze dievca moju stipe. moja ma flaky na ruke postipane. povedla som najprv sama dievcatu, ze sa hnevam ked stipe moju, potom som napisala otcovi dievcata, ze mi vadi to stipanie, on povedal ze to je ok, lebo moja je provokaterka. tak som napisala ucitelke, tak to s nimi riesila. nateraz je mozno pokoj,
ale ja s mojimi skusenostami s ludmi mam intuiciu ze to dievca si vytvorilo sposob ako ublizovat, ze strasne vela zaluje na moju, potom pedagogovi lezie moja na nervy a potom ju moze skrabat a stipat bez nasledkov, lebo moja je "provokaterka". ako sa z toho dostat?

Je to skrytá šikana alebo provokácia?
anna777115
29. nov 2023

@huxy Nie vždy je to o správaní jej dcéry. Autorka uviedla príklad s tým sedením, čo bolo myslím neúmyselne. Toto správanie, ktoré majú dievčatá medzi sebou môžu vyriešiť len dospelý a kompetentný .Musia im byť nastavené hranice a keď prekročia hranice vyvodiť následky. Ale, spravodlivo pre obe strany.

denkatn
autor
29. nov 2023

@huxy nie bol to z druziny nejaky skoro bezvyznamny papier na vyskriabavanie, nie ze to bol niekoho vytvor uz hotovy.

huxy
29. nov 2023

@denkatn ale pýtam sa, koho bol pôvodne ten papier, keďže kvôli nemu vznikol konflikt

tinkavvv
29. nov 2023

@denkatn v poriadku. A preco po tejto situacii nevyhladala vychovavatelku?

denkatn
autor
29. nov 2023

papier co dostavali v druzine, neviem kto ho mal prvy. mozno uplne niekto treti. to sa mala pytat ta vychovavvatelka.

evinka400
29. nov 2023

@denkatn je tu ešte možnosť konfrontácie. V prípade šikany sa to neodporúča, ale niekedy nie je iné východisko. Dať si predvolať rodičov za prítomnosti riaditeľa a tr. uč. a samozrejme dievčat. Zvoliť prístup, že cítiš napätie, ktoré prerastá z jednej strany do fyzických útokov, ktoré nemieniš tolerovať. A chceš vedieť, prečo sa to deje, že to chceš zastaviť, aby sa nestalo niečo horšie. Treba sa ale pripraviť, lebo človek sa dopočuje na svoje dieťa kadečo. A nie vždy to musí byť pravda. Vtedy veľmi rýchlo zistíš, koľká bije. A už aspoň budeš vedieť na čom ste. Trvaj na zápisnici zo stretnutia a daj si veľký pozor, či s obsahom súhlasíš.

denkatn
autor
29. nov 2023

@tinkavvv vychovatelka mi povedala, ze to je vsetko v poriadku, ze moja dcera je provokaterka a ze je teda v poriadku ked ju niekot poskriabe.

huxy
29. nov 2023

@denkatn tak vidíš, raz tvrdíš že ho pôvodne mala tvoja dcéra a potom že nevieš koho bol. Potom sa ťažko dá zistiť, kto teda prvý reagoval nevhodne.

denkatn
autor
29. nov 2023

@evinka400 no ved som tu chcela nabrat odvahu, aby som to takto nejako dotiahla do konca. je to velmi tazke a bolestive, takto ako vy budu na mna aj oni utocit. pricom som to chcela riesit pri prvom naznaku a nemuselo to zajst tak daleko to napatie alebo co je to.

denkatn
autor
29. nov 2023

@huxy lenze to nikto nevidel, ako to chces zistit ked vychovavatelka povie len co videla a viac neskumala a mne moje dieta povie to bol moj papier a asi to fakt nie je dolezite, lebo keby nie ten papier asi by bol iny konflikt. to je pre mna problem

evinka400
29. nov 2023

@huxy tu nejde o nejaký papier. Nevhodné boli aj tie škrabance predsa! A teraz ju štípe, to je problém. A nie papier z prvého ročníka. K tomu sa autorka iba vrátila, lebo sa situácia zle vyvíja a ona hľadá súvislosti.

anita6666
29. nov 2023

Ja sa čudujem,že pri takýchto rodičoch dnešnej doby ešte je niekto ochotný sa za pár smiešnych šupov s tými deťmi naťahovať. Som zvedavá,či ju aj pri prvej súloži prídeš ofukovat. Tipujem,že sa pridas,aby to náhodou nedopadlo zle.

huxy
29. nov 2023

@denkatn je to dôležité, lebo podľa toho sa dá zistiť, kto v prvom rade reagoval nevhodne.
A ak by to bol papier tvojej dcéry. Prečo dcéra nešla za vychovávateľkou a nepovedala jej to???

denkatn
autor
29. nov 2023

@anita6666 chcem jej dat podporu, ktoru ako dieta potrebuje. ked ty nechces to iste pre tvoje deti, tak to nerob. tvoja vec.

evinka400
29. nov 2023

@denkatn keď sa niečo stane prvý krát, málokto to hneď rieši. To si netreba vyčítať, nikto nemá vešteckú guľu, aby sme vedeli, či to bol počiatok ďalších problémov, alebo len jednorazová záležitosť.

huxy
29. nov 2023

@evinka400 otázka je, prečo dieťa autorky nepovie vychovávateľke či učiteľke, ak dochadza k nejakému konfliktu. Nemyslím že je zakriknute alebo bojazlive-aspon z opisu situácii sa mi to nezdá. A učiteľky určite nie sú slepé, hluché. A deti si všímajú.
Ale ak nik situáciu riešiť nechce, vysvetlí dcére, nech sa s ňou nekamarati, nevyhľadáva, aby nedošlo ku konfliktný situáciám. Neviem ešte aku inú radu autorka chce. Lebo sama nemôže vedieť, kde ten problém naozaj je

denkatn
autor
29. nov 2023

@huxy neviem bolo to v satni tak neviem preco este o papier a nie v triede a je tam popisane viacero veci, viac ta vychovavatelka to neriesila a naznacila mi ze ani nema zaujem. ze je vsetko V POHODE. vies ani ako policajt nemozes dobre vysetrit nehodu, ked mas vypoved len jedneho vodica. musela by sa pytat deti trebars, keby chcela, ale ona to uzavrela takto a dobre jej vec, len vadi mi to fyzicke nasilie. ale kedze nespravila ona napriklad zazn am co tomu predchadzalo, len to hodina za hlavu, tak ja ako sa to dozviem?

denkatn
autor
29. nov 2023

budem jej uz hovorit, nech ide za ucitelkou so vsetkym, dobre, len prislo mi to otravne, lebo deti na seba zaluju aj na ihrisku fakt blbosti, tak by som chapala ucitelku, ale v nasom pripade budem na tom trvat. myslim ze za tou vychovavatelkou nesla, mozno v nej nema doveru. s ucitelkou v prvej triede problem nemala, naopak, bola oblubena u nejl

evinka400
29. nov 2023

@denkatn tak si žiadaj záznam, lebo keď sa opäť niečo zomelie a ty to spomenieš, budu sa všetci tváriť prekvapene.

anna777115
29. nov 2023

Verím tomu, že veľakrát sú aj pedagógovia zaujatý, alebo nechcú vidieť celú pravdu.Mne, raz dcéra, ako prváčka doniesla poznámku, že roztrhala spolužiačke na výtvarnej výkres. Ja, som normálne nechápala. Keď, som zisťovala súvislosti, tak som sa od dcéry dozvedela, že daná spolužiačka bola síce žalovať na dcéru, že jej roztrhala výkres, ale popritom sa už nezmienila o takej maličkosti, že ona prvá jej čiernou farbou počmarala výkres a to podmienilo moju dcéru k tomu, že jej ten výkres roztrhala.Ked, som jej to vyčítala, že určite nemala takto konať, ale mala to ísť povedať učiteľke, povedala že aj tak by ju odbila s tým že nemá žalovať.Tak, teraz kto bol v práve a kto mal dostať tú poznámku.Takychto, situácii, bolo milión a to je dcéra ešte len piatačka.Tak, nech mi nikto nepovie , že pedagóg nie je zodpovedný za tieto situácie.

denkatn
autor
29. nov 2023

@evinka400 lenze su povinni robit zaznam? skusim to nahravat teda

alenah31
29. nov 2023

@huxy ja neviem...autorka správanie dcéry nerieši prvý krát - zrejme bude pravda niekde uprostred - tým sa nezastávam ani jednej strany . No až také bezproblémové dieťa to nebude a jej "povesť" vzpurného dieťaťa - ako to sama napísala - možno ide s ňou. Možno tam nejaká zaujatosť voči nej bude práve z tohto dôvodu. https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/skolka-a-neposedne-dieta-2/

evinka400
29. nov 2023

@denkatn písomný záznam. Zápisnica musí byť, keď sa niečo rieši v škole. Je to dôkaz aj pre teba aj pre školu, že si mala snahu riešiť situáciu.

denkatn
autor
29. nov 2023

@alenah31 ty si fakt hnusna ze si vyhrabala, ked som chcela aby dcera chodila na anglictinu v skolke a nevedela obsediet. tak za to urcite nie je sikanovana, lebo ako 5 rocna bola spurna na anglictine a nechcela opakovat a sediet. sproste od teba! necudujem sa ze sem pisu len anonymne. najviac taky co nic nepomozu len vyhrabavaju co by mohli pouzit ako spinu. gratulujem ti nicim neprispievas, len skodis.

annm81
29. nov 2023

@denkatn Prepáč, ale ty fakt chceš od učiteľky, aby robila záznam preto, že jedno dieťa v škôlke vychmatlo druhému z ruky papier??? Myslíš, že potom by učiteľka mala ešte čas robiť aj niečo iné ako vypisovať papiere? Už aj to, že si fotíš ako dôkaz jeden (!) povrchový škrabanec, svedčí o tom, že si príliš ochranárska. Taký škrabanec pokojne mohol vzniknúť absolútne neúmyselne - druhé dieťa vystrelilo ruku, že si papier vezme späť a bez akéhokoľvek úmyslu je škrabanec na svete. Učiteľka ti vôbec nenaznačila, že to riešiť nechce a dokonca ani nepovedala, že je to v poriadku, ako o nej tvrdíš. Skús trocha vychladnúť a posnažít sa dívať na to objektívne - učiteľka predsa naopak povedala, že sa vždy snaží konflikty riešiť objektívne a že so správaním druhého dievčaťa (škrabaním) nesúhlasí a že dievča dostalo nejakú formu trestu, hoci konflikt začalo tvoje dieťa.

mircalla
29. nov 2023

@denkatn Najvacsim problemov dnesnych rodicov je nulova sebareflexia. Za vsetko vzdy mozu ostatni, ci to je spoluziak, ucitel atd....samozrejme nikdy nie dieta a rodic. Ty si ukazkovy priklad

A teraz ti vadi, ze dieta niekto nasiel, ze dieta je problemove a uz ju vylucili, lebo vyrusovala ine deti? Vsak fakty

denkatn
autor
29. nov 2023

@annm81 nie len pri urazoch sa robi a pri takych veciach. ja by som si na jej mieste spravila koli sebe. aj pracovny uraz mas zaznamenat. no do krvy poskriabane dieta...

denkatn
autor
29. nov 2023

@mircalla prosim ta, toto forum sluzi rodisom aby sa poradilil. ze za tebou ked pride kamoska, jej zacnes hovorit, ze jej dieta je na vine a je nevychovana a sprostre. ja to ludom nerobim. prosim ta, mylsi si co chces, ale nevypisuj mi blbosti, potrebujesm sa radit s tymi co take veci zazili , alebo maju skusenosti, a nie s tymi co vsetko vedia a vsade boli a hlavne len nakydat. comu pomozu tvoje komnetare? kto ma z toho uzitok?

alenah31
29. nov 2023

@denkatn nie - ja nie som hnusná, ale pokiaľ chceš radu treba všetky fakty. Ako chceš potom pomôcť keď zavádzaš? Ide o tvoje dieťa a - pokiaľ chcem poradiť som úprimná. Ja tiež nemám dokonalé deti, ale pokiaľ chcem radu a hľadám pomoc tak nestrkám hlavu do piesku a poviem popravde aj A aj B. Takže si vyprosím, aby si si na mne vyvršovala svoju frustráciu!!

denkatn
autor
29. nov 2023

@mircalla ano vadia mi ludia, ktori chcu len a len UBLZIT druhemu. a su schopni sa aj hrabat v spinne, miesto pomoci. je to hnus. maj si svoju pravdu a ja mam svoju a neotravu, lebo ta dam zablokovat adminom.