icon

Koľko dní môže ospravedlniť rodič bez lekárskeho potvrdenia?

24. nov 2025

Koľko dní za mesiac môže ospravedlniť rodič bez lekárskeho potvrdenia ? Môže mať každá škola inak nastavené pravidlá a počet dní?

zuzanaete
24. nov 2025

Pravidla su jednotne. Jedine teda celkovo zalezi, ci je skola v prisnejsom rezime alebo nie. Ak ma ucitel podozrenie, ze dochadza k zneuzivaniu, tak ma pravo ziadat potvrdenie, aj ked podla pravidiel by este nemusel.

dorizzz
24. nov 2025

@anonym_autor ano, každá škola má svoje nastavenia, niektoré sú v prísnejšom režime, tam, kde je dochádzka žiakov slabá a iné majú voľnejší režim, tam, kde je dochádzka dobrá. U nás je prísnejší režim a rodič môže ospravedlniť max.5 dní po sebe 2x za polrok. Všetko ostatné už musí ísť cez ospravedlnenku od lekára. Môže napríklad nechať doma dieťa 5 dní, ale ak je naďalej choré, 6-ty deň musí byť ospravedlnenka od lekára.

patka06
24. nov 2025

@anonym_autor zálež na tom, v akom režime je škola

Miernejší režim v ZŠ

Lekárske potvrdenie školský zákon vyžaduje ak neprítomnosť žiaka trvá:

viac ako 5 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (napr.: žiak chýba od pondelka do štvrtka nasledujúceho týždňa),
počas 1 kalendárneho mesiaca viac ako dvojnásobok týždenného počtu vyučovacích hodín (t.j. 2 týždne) určených v príslušnom učebnom pláne školského vzdelávacieho programu, alebo
počas dvoch po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov viac ako trojnásobok týždenného počtu vyučovacích hodín (t.j. 3 týždne) určených v príslušnom učebnom pláne školského vzdelávacieho programu.

Ak nastane aspoň jedna z vyššie uvedených možností vyžaduje sa ospravedlnenie vymeškaných vyučovacích hodín, ktoré prevyšujú uvedené hodnoty na základe lekárskeho potvrdenia.

Prísnejší režim v ZŠ

Lekárske potvrdenie sa vyžaduje, ak neprítomnosť žiaka z dôvodu ochorenia trvá:

viac ako 5 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (po sebe nasledujúcich pracovných dní, v ktorých mal žiak dochádzať do školy; napr. ak žiak chýba štvrtok, piatok, pondelok, utorok, streda = spĺňa podmienku 5 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní), alebo
počas polroka školského roka viac ako trojnásobok týždenného počtu vyučovacích hodín (t.j. 3 týždne) určených v príslušnom učebnom pláne školského vzdelávacieho programu.

Ak nastane aspoň jedna z vyššie uvedených možností, vyžaduje sa ospravedlnenie vymeškaných vyučovacích hodín, ktoré prevyšujú uvedené hodnoty, lekárskym potvrdením.

Iné odôvodnené prípady

Základná škola môže vyžadovať potvrdenie od lekára aj v iných prípadoch, ako v tých, keď sa potvrdenie od lekára výslovne vyžaduje podľa školského zákona. Má ísť o odôvodnené prípady, napríklad:

absencie sa často opakujú,
škola má podozrenie, že sa neprítomnosť účelovo ospravedlňuje (napr. opakované telefonické ospravedlnenia bez zjavných dôvodov...).

barka1
24. nov 2025

Tieto pravidla by mali byť specifikované v školskom poriadku. A tie maju školy rozne.

krasneleto
24. nov 2025

treba sa obratit na skolu a precitat si pravidla, ktorymi sa riadite

kaktusik007
3. dec 2025

toto je individualne dokonca aj v ramci skoly - mam dve deti, kazdy triedny ma akoby svoje pravidla... jeden vyzaduje na siesty den choroby uz peciatku, druhy triedny mi akceptuje moju ospravedlnenku aj ked chyba dieta tri tyzdne v kuse....

comu vsak nerozumiem, je pytanie dokazu, ze dieta bolo u lekara formou peciatky od neho - raz ako rodic napisem ze dieta bolo u lekara, tak proste bolo u lekara a odmietam sa nechat nejak buzerovat kvoli tomu.... toto sa ale rozmohlo na skolach v okoli, v nasej nastastie nie - by som ich poslala niekam

eeffka
3. dec 2025
@kaktusik007

toto je individualne dokonca aj v ramci skoly - mam dve deti, kazdy triedny ma akoby svoje pravidla... jeden vyzaduje na siesty den choroby uz peciatku, druhy triedny mi akceptuje moju ospravedlnenku aj ked chyba dieta tri tyzdne v kuse....

comu vsak nerozumiem, je pytanie dokazu, ze dieta bolo u lekara formou peciatky od neho - raz ako rodic napisem ze dieta bolo u lekara, tak proste bolo u lekara a odmietam sa nechat nejak buzerovat kvoli tomu.... toto sa ale rozmohlo na skolach v okoli, v nasej nastastie nie - by som ich poslala niekam

@kaktusik007 toto som zazila u lekara ja, dietatu neda peciatku lwbo ma ospravedlnovat rodic, mne do roboty dala 😱 tak som poslala foto mojej priepustky do skoly. U nas mame len 50hod na rodicovske slovo na polrok